Českotřebovský deník 185/2014 (6.8.)                                   
FAKRO STREETBALL CUP 2014  - Velice vydařené video

Podařilo se nám  od pořadatele turbaje získat odkaz na velice vydařené video z letošního ročníku Memoriálu Mistra Jana Husa!
Zde je odkaz přes www stránky streetballhus.cz i s textem:
http://www.streetballhus.cz/oficialni-videoreport-fakro-streetball-cup-memorial-mistra-jana-husa-2014/
Rychlejší cesta zde: http://youtu.be/NEXM0Pb11eo
 
Hřiště pro seniory bude v Javorce vedle dětského hřiště "ČEZ" těsně vedle "selky"  

Zatím mám k dispozici alespoň orientační plánek lokality. Na  území tvaru přibližně lichoběžníku vydlážděném zámkovou dlažbou budou čtyři cvičební (např. protahovací) stroje  ve velmi trvanlivém provedení, odolném vlivům venkovního prostředí, určené pro dospělou populací, tedy nikoliv pouze seniory.
 
 
Ošklivé místo v centru města by mělo zmizet

Když jedete na světelnou křižovatku od Hýblovy ulice, tak se málokdy stane, že projedete na zelenou. Musíte zastavit a zpravidla i více že minutu čekat. Zatím si můžete prohlížet okolí, například neuvěřitelný nepořádek u domu čp. 1079 "U Kubelků". zelení obrostlý dům nyní dobře schovává své nedostatky a je celkem stylový, ovšem ošklivě vysokou trávou zarostlý pozemek poškozená rezavá brána je ostudou města.  Tudy nejen projíždí, ale tady se musí zastavit a prohlížet.
Opravdu není nějaké řešení jak tuto ostudu schovat, zakrýt, ošetřit? 
Nabízí se např. možnost umístění velkoplošné reklamy. pozemek má však jistě svého majitele a s ním by bylo třeba jednat, případně hledat společně nějaké řešení.
 
Rákosníčkovo hřiště dobře slouží už celý rok.

Bylo otevřeno začátkem září 2013 a dodnes je dobře využíváno prakticky po celý den, je v pořádku, i když je stále v permanenci, tak  je v pořádku-. dětem snad chybí branka také na druhé straně, ti co bydlí v domech 292 apod. si nedělají žádné starosti s tím, aby celé hřiště obešli a vešli z té správné strany.  V sousedství jsou také hodiny a celý  bezpečnostní stojan "Přijdu včas". zatím nebyl chválabohu potřeba.  Když jej však prohlížím, tak se mi zdá poněkud smutný, jeho barvy opravdu nezáří, jak by se u dětského hřiště předpokládalo....
 

Zdechovský: Současný systém podpory sociálního bydlení fakticky podporuje zločinnost

Brusel/Luže – Českou republiku trápí problém sociálních parazitů, kteří poskytují bydlení pro sociálně slabé za přemrštěné ceny. Jejich byznys je navíc štědře dotován z veřejných zdrojů a to i přesto, že se místa tohoto podnikání s byty často potýkají se zvýšenou kriminalitou a obce i města pak vynakládají obrovské částky za to, aby udrželi v dané lokalitě bezpečnost.
Jednou z takto postižených lokalit je i Luže, donedávna poklidné městečko na východě Čech. „Situace je opravdu vážná. Donedávna byla Luže poklidným městečkem, nicméně v poslední době zde, důsledkem přítomnosti sociálního byznysu s byty, rapidně stoupla zločinnost. V této souvislosti se na mě s žádostí o pomoc obrátil místní starosta Radek Zeman,“ říká europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), který se začal problémem v Bruselu hlouběji zabývat.
 
Český systém nemá v EU obdoby

„V reakci na problémy, které postihly Luži a řadu dalších lokalit, jsem se začal podrobně zabývat tím, jakým způsobem bývá podporováno sociální bydlení v ostatních zemích EU. Došel jsem k závěru, že český systém patrně nemá v žádné další evropské zemi obdoby,“ dodává Zdechovský. „Namísto toho, aby dotace na bydlení problém nejchudších lidí řešily, platí stát nejchudším lidem ubytovny srovnatelné s bydlením v kravínu.“
Europoslanec považuje současný způsob podpory bydlení sociálně slabých za neudržitelný, protože podporuje další okrádání nejchudších lidí a má také za následek nárůst přítomnosti mnoha sociálně patologických jevů. Absurdní je podle Zdechovského také výše nájmů:
„Lidé, kteří se octli na okraji společnosti, platí za ubytování v provizorních bytech nájem až deset tisíc. Přitom za stejnou či srovnatelnou částku už lze bydlet v normálním dvoupokojovém bytě. Stát, resp. Ministerstvo práce a sociálních věcí, by mělo v této věci co nejdříve začít jednat,“ zdůraznil europoslanec Zdechovský, který podpořil otevřený dopis starostů dotčených obcí a měst ministryni práce a sociálních věcí Michaele Marksové Tominové a premiérovi Bohuslavu Sobotkovi.

Tomáš Zdechlovský

Prodám byt 3+1 v lokalitě Pod Jelenicí, cihlový panelový dům, 2. patro. V blízkosti se nachází sportovní areál Peklák, krytý plavecký bazén a obchodní centrum. Cena dohodou. Kontakt: 604 663 413

Chemická průmyslovka bude od září jako nová

Pardubice (6. 8. 2014) – V první den nového školního roku žáci a učitelé pardubické chemické průmyslovky svoji školu možná ani nepoznají. Rozzáří se na ně nejen nové fasády, ale přibudou také nová okna a zateplený plášť budov i stropů nad nejvyššími podlažími, to vše za více než 32 milionů korun. Spolu s modernizací učeben, laboratoří a výstavbou nového venkovního hřiště pro nácvik výškových prací a pro požární sport za 28 milionů korun, se tak škola posouvá svým vybavením na podstatně vyšší kvalitativní stupeň.
„Letošní léto je pro mnoho našich škol klíčovým obdobím z hlediska nových investic. Kraj do nich vkládá velké množství vlastních finančních prostředků. Zateplujeme nyní čtyři školy celkem za 82 milionů korun, necelou polovinu nám přispěje Operační program Životní prostředí,“ informuje hejtman Martin Netolický. Pardubický kraj vedle toho letos provádí údržbu a nutnou rekonstrukci havarijních částí školních budov za 51 milionů korun a podílí se také na projektech z Regionálního operačního programu za 106 milionů korun.
Střední průmyslová škola chemická se snaží držet krok s moderními trendy v chemii i požární ochraně, která se tu před pár lety stala jedním z nových oborů. „Poté, co jsme školu přestěhovali z centra města na Poděbradskou ulici, se nám otevřel prostor pro zlepšení technického vybavení. Věřím, že zvláště letošní investice škole výrazně napomohly k tomu, že se z ní stává dobře vybavená moderní instituce evropského formátu,“ konstatovala náměstkyně hejtmana Jana Pernicová.
Zvenku si sice nelze nevšimnout svítivé nové fasády a krásného hřiště, ale mnoho novinek je také uvnitř školních učeben. Vzdělávací centrum chemie, biologie a požární ochrany získalo moderní laboratoře a na hřišti stojí mimo jiné i požární věž. Projekt modernizace završí Pardubický kraj nákupem potřebného technického a laboratorního vybavení.


Charita pomáhá ve světě 

Organizace sítě „Charita ČR“ pomáhají především občanům v České republice. Působí ale také v řadě zemí světa, a to díky lidem, kteří vyjadřují svoji solidaritu s potřebnými v zahraničí formou finančního příspěvku do veřejných sbírek.  Přinášíme konkrétní informace o pomoci, na kterou jste možná přispěli i Vy:
 
HAITI
Charita ČR (CHČR) a Arcidiecézní Charita Olomouc (ACHO) se podílejí na obnově této země, postižené v lednu 2010 ničivým zemětřesením:
1. Okamžitá pomoc
- bezprostředně po zemětřesení zaslána okamžitá finanční pomoc ve výši 100.000 USD
- byli vysláni tři pracovníci, kteří se zde podíleli na zabezpečení distribuce humanitární pomoci 
- Celkem bylo rozděleno 4.640 stanů, desítky tun materiálu ke stavbě provizorních přístřeší, 10,6 milionu denních potravinových dávek a 18.221 hygienických balíčků
- bylo zřízeno 130 mobilních klinik a míst zdravotní péče
-  postaveno 512 latrín, 5 umýváren rukou, 42 umýváren se sprchami a 7 zásobníků vody.
 
2. Podpora vzdělávání
- v Sibert byl výstavbou a vybavením školky umožněn návrat 100 dětí k předškolní výuce
- v Duvalu a Degourde byly postaveny dvě nové provizorní školy, které znovu poskytují základní vzdělávání 450 dětem
- poškozeným školám v Christ-Roi a Darbonu bylo předáno 8 školních stanů pro výuku 246 dětí
- 900 dětí dostalo školní potřeby a pomůcky
 
3. Obnova zdrojů obživy
- CHČR a ACHO pomáhá 3.400 rodinám formou:
-   finančního příspěvku na podnikání
-   předáváním zkušeností a dovedností, které přispívají drobným obchodníkům,
    zemědělcům a řemeslníkům k jejich soběstačnosti a nezávislosti
 
4. Péče o děti - sirotky
- v Carrefour Feuilles obnoven provoz zničeného sirotčince. Na místě původní budovy byly postaveny a vybaveny provizorní stany a sociální zařízení. O 65 sirotků se zde starají 4 zaměstnanci a 6 dobrovolníků
- ve čtvrti Nazor v centru hlavního města byly postaveny provizorní stany včetně vybavení pro 200 sirotků.
 
PÁKISTÁN
V létě r. 2010 postihly Pákistán ničivé záplavy, které zasáhly do života milionu lidí.
Díky českým dárcům zajistila Charita ČR tuto pomoc:
- 500 rodin získalo vybavení pro domácnost
-  v provincii Sindh mohou lidé používat 8 ručních pump
- zemědělci oseli kukuřicí více než 400 ha půdy
- ženy v provincii Khyber Pakhtunkhwa dostaly k chovu 2.700 kuřat
- vznikly dva vesnické výbory dohlížející na důstojný a bezpečný návrat uprchlíků do domovů, které museli kvůli povodním opustit