Českotřebovský deník 186/2014 (7/8)                                    

Jaromír Gargulák osobně se podílel na opravě povrchu sochy Jana Pernera na českotřebovském terminálu, instalované téměř před 4 lety.  Povrch díky erozi a korozi opravu potřeboval. Současně je však třeba zaznamenat, že v současné době má povrch sochy jiný, tmavší odstín než byl po její instalaci. Socha  nebyla nikdy slavnostně odhalena, v době její instalace byly petice za její odstranění  a protože to bylo v době předvolební, tak se taková akce "nehodila". Dokončení smluvní záruční opravy bylo dnes 7. srpna 2014 po 14 hodině.  Porovnejme ještě nedokončeného Jana Pernera začátkem září 2010 a Jana Pernera v srpnu 2014.


AD: Ošklivé místo

Nevím, jestli by umístění velkoplošné reklamy bylo nejlepší řešení - viz fotky. Problém je, že řešení zatím asi nebude žádné, protože majitel /Jiří Zajíček/ je třetí rok nezvěstný. Snad se k tomu vyjádří někdo, kdo o tom ví víc. Horší pohled se naskytne, až listí opadá. To by bylo na reklamu přes celý barák. Ale lepší než reklama by byla nová omítka, což bez majetného majitele nepůjde. VV
 

Mladí jachtaři zazářili na mistrovství světa        

Pardubice (7. 8. 2014) – Je jim teprve 11 a 12 let, a přesto už jejich vycházející sportovní hvězdy zviditelnily Pardubický kraj až v dalekém Carnacu ve francouzské Bretani. Petr Košťál a Jaroslav Čermák jsou mladí jachtaři, kteří na přelomu července a srpna obsadili skvělé druhé místo na mistrovství světa dvouposádkové lodní třídy RS Feva v kategorii juniorů. Obstáli v konkurenci 184 posádek z 18 zemí světa a poradili si i s konkurencí zástupců přímořských států. O jejich úspěchu, tréninku a podmínkách „malého sportu“ si s nimi a jejich doprovodem povídal krajský radní pro sport René Živný. Jejich úspěch ocenil i věcnými dary.
„Jsem rád, že Pardubický kraj mohl svým grantovým programem přispět na přípravu a účast těchto mladíků na mistrovství světa a ještě radši, že oba ukázali, že patří mezi světovou špičku a podporu si zaslouží,“ uvedl na setkání René Živný. „Sám se také pohybuji v prostředí takzvaných malých sportů jako trenér bikrosu, proto vím, jak těžké podmínky sportovci mají. Přitom v dnešní době můžeme být rádi, že se mládež sportu vůbec věnuje,“ posteskl si krajský radní.  „Britové asi koukali, když Češi obsadili druhé místo,“ komentovala úspěch matka jednoho z vicemistrů světa, Sylva Čermáková. „Finanční náklady spojené s tréninkem a závody platíme z velké části sami a jsme proto opravdu vděční, že jsme uspěli a dostali grant z Pardubického kraje,“ vysvětlila paní Čermáková. Závod byl pro oba jachtaře náročný – komplikoval ho nejen silný vítr, ale také technické problémy. I s nimi si ale čeští závodníci poradili.
Jaroslav Čermák (2001) a Petr Košťál (2002) se věnují jachtingu od raného dětství v klubu YC Pardubice (www.ycpardubice.cz). Pravidelně trénují v areálu klubu na Seči a v tréninkovém centru Marina Camp Stéblová na Hrádku a účastní se přípravných tréninkových kempů pořádaných lodní třídou v ČR a v zahraničí. Začínali na lodní třídě Cadet, roku 2012 přestoupili na RS Feva. Oba chlapci z Chrudimi se už před dvěma lety stali mistry České republiky, letos byli druzí na mistrovství Evropy v Holandsku. Teď je čeká mistrovství České republiky na Lipně. Kromě jachtingu se věnují i doplňkovým sportům – Petr Košťál hraje tenis a Jaroslav Čermák jezdí na koni.
Lodní třída RS Feva je dvouposádková loď určená pro mládež. Asociace lodní třídy RS Feva v České republice pořádá každoročně pro české závodníky český a moravský pohár, republikový pohár a mistrovství ČR.

Radim Hladík & spol.

(Honza Křížek, Vojtěch Říha  a Václav Zima)

 Jablonné nad Orlicí, sál kina, pátek 19.9.2014 20:00

Vstupné 230,- Kč, předprodej IC Jablonné n. O. 465641371