Českotřebovský deník 187/2014  (8/8)                                   
Triárius: Kočár do Vídně v doprovodném programu Jiráskova Hronova
Soubor Triárius z České Třebové byl zastoupen již na loňském Jiráskově Hronově (v doprovodném programu), kde předvedl hru "Kočka na kolejích".  Ani letos v doprovodném programu nechyběl, v úterý  5. srpna předvedl uprostřed hronovského zimního stadionu dvakrát (ve 14 a v 17 hodin) inscenaci (komorní psychologické drama) Kočár do Vídně. Námět vznikl na motivy novely Jana Procházky a také podle filmu Karla Kachyni. Bylo však třeba zaměnit filmové výrazové prostředky za divadelní. Tato hra měla premiéru 11. ledna letošního roku a v pátek 18. dubna  ji mohli také shlédnout českotřebovští diváci  na přivezené točně v sále Národního domu. Diváci totiž sedí na točně, kterou otáčí trojice mužů, zatímco trojice herců rozvíjí napínavý příběh z druhé světové války. Představení se již hrálo v různých prostředích, uvádí se to i v programovém buletinu Jiráskova Hronova. A tak se někdy musela obsluha točny vypořádat s nenadálými technickými problémy, zvláště když byla např. přetížena nebo když se její kola boří do koberce v sále kde byla instalována. Její maximální tonáž jsou 4 tuny, kapacita 32 diváků.... Hodinu a čtvrt dlouhé představení už se hrálo venku, v tanečním sále, v sokolovně, v hospodě, v Hronově na zimním stadionu. Točna je zapůjčena Klicperovým divadlem v Hradci Králové. Hlavní role v inscenaci ztvárňují Tereza Vodochodská, Aleš Dvořák a Karel Pešek. Režíroval ho Josef Jan Kopecký, který je také autorem scény a světelného designu.  Originální řešení skvěle doplňuje hudba Jana Fikejze, která dotváří atmosféru příběhu. (mm)

 

Koalice pro Českou Třebovou vyhlásila anketu                   

Obsahuje 4 jednoduché anketní otázky na důležitá českotřebovská témata a dává také prostor k vyjádření -  tedy volné téma. Příspěvky autorů, kteří s tím budou souhlasit budou beze změny zveřejněny. Anketu najdete na tomto odkazu: www.koaliceproct.cz/anketa.htm, odpovědi  na Anketní otázky posílejte na nově zřízený e-mail info@koaliceproct.cz
Zítra v sobotu odpoledne bude Hudební pochod                

Koupím rodinný dům v České Třebové a blízkém okolí. Telefon: 730 529 522.                                      

Od pondělka bude objížďka průtahu Pardubic obousměrná

Pardubice (8. 8. 2014) – Zcela podle plánu postupuje modernizace ulic 17. listopadu a Jana Palacha v Pardubicích. Od pondělí 11. srpna se bude frézovat vozovka a pokládat asfaltové povrchy na úseku od křižovatky s ulicí Teplého po železniční podjezd a současně bude Ředitelství silnic a dálnic rekonstruovat spodní část mostu nad podjezdem. Stávající objízdná trasa bude proto až do konce prázdnin obousměrná. Modernizace silnice II/324 je součástí projektu Pardubického kraje za 53 milionů korun, hrazeného z 85 procent z Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod.
„Stanovená objízdná trasa bude nyní platit pro oba směry. Řidiči si už na ni zvykli, a tak nepředpokládáme výraznější dopravní komplikace,“ sdělil náměstek hejtmana pro dopravu a dopravní obslužnost Jaromír Dušek. O víkendech počínaje 15. srpnem se pak obnovy dočkají také tři křižovatky na silnici II/324. „Stále platí předpoklad, že bychom mohli zvládnout modernizovat křižovatky za dva srpnové víkendy, ale v záloze máme i poslední srpnový víkend,“ dodal Jaromír Dušek.
Řidiči tedy rekonstruovanou silnici budou objíždět obousměrně po Sukově třídě, přes náměstí Republiky, ulicemi Karla IV., S. K. Neumanna a Pod Břízkami (stávající objízdná trasa z centra Pardubic směrem na Chrudim). Druhou možností je trasa přes ulici Palackého na silnici číslo I/37. Provoz městské hromadné dopravy a vozidel integrovaného záchranného systému bude v celém úseku bez větších omezení.
Od 1. září do 2. listopadu se pak bude modernizovat úsek od podjezdu po křižovatku s třídou Míru. Od 20. října do 2. listopadu modernizaci uzavřou stavební práce v úseku od křižovatky ulice Jana Palacha s ulicemi Staňkova a Svobody po okružní křižovatku v Dražkovicích (včetně této křižovatky). „Stavební práce by měly skončit začátkem listopadu. V poslední etapě už se ale bude pracovat za plného provozu,“ dodal náměstek hejtmana Jaromír Dušek.
     II. A etapa – termín od 11. do 31. 8.
     Rozsah: zcela uzavřen úsek silnice od křižovatky ul. Teplého/ul. Pichlova po železniční podjezd v ul. 17. listopadu (mimo MHD a IZS v obou směrech).
     Během rekonstrukce jsou zaslepeny ulice Milheimova a Na Spravedlnosti u křižovatky s ulicí Jana Palacha. Obě ulice jsou zároveň zobousměrněny.
     Objízdná trasa: obousměrně ulicemi Sukova třída – nám. Republiky – Karla IV. – Anenská – S. K. Neumanna – Pod Břízkami, případně z Palackého třídy ke křižovatce Paramo. 
     II. A etapa – křižovatky a podjezd – termíny 15. 8. - 17. 8. (víkend), 22. 8. - 24. 8. (víkend), případně 30. 8. - 31. 8. (víkend)   Rozsah: úplné uzavření tří křižovatek: ulice Jana Palacha s ulicemi Teplého a Pichlova ulice 17. listopadu s třídou Míru a Palackého třídou  podjezdu na ulicích Jana Palacha a 17. listopadu  V této době nebude možné přejíždění křižovatek a provoz v obou směrech (mimo MHD a IZS). 
     Objízdná trasa: obousměrně ulicemi Pod Břízkami – S. K. Neumanna – Anenská – Karla IV. – Jahnova – nám. Republiky – Sukova třída a ulicemi Demokratické mládeže – kpt. Nálepky – Lexova. Lokálně pak ulicemi Na Spravedlnosti – Železničního pluku, případně Palackého třídou na silnici č. I/37, Trojice.