Českotřebovský deník 188/2014 (10.7.)                                  
Pozvánka do kina – 3. 9. 2014 v 19.00 hodin

Ve středu 3. 9. 2014 v 19.00 se bude v Kulturním centru Česká Třebová promítat film režisérky Oľgy Záblacké Arcibiskup Bezák Zbohom. Velmi rád bych vás, čtenáře Zpravodaje, na tento film pozval. Není to film jen pro zasvěcené ani jen pro „posvěcené,“ ale je to film pro všechny diváky, kteří hledají Pravdu a Spravedlnost.
Pro ty z vás, kteří neznají příběh arcibiskupa Bezáka, dovoluji si uvést některé informace. Roberta Bezáka jmenoval papež Benedikt XVI. 18. dubna 2009 trnavským arcibiskupem. Své biskupské působení  Robert Bezák pojal v otevřeném duchu, čímž si získal mnoho sympatizantů. Na Slovensku mimo jiné propagoval i u nás známou akci Noc kostelů, kterou v dnešní době již ve slovenských kostelech nezažijete (mohli jste ho mimo jiné vidět i na známém hudebním festivalu „Pohoda“ v Trenčíně, nebo při jeho turistických projížďkách na horském kole). V roce 2010 nechal Robert Bezák provést ve své diecézi audit s tím, že upozornil své nadřízené na problémy svého předchůdce Jána Sokola. Reakce však byla zcela opačná, v lednu 2012 pověřil Svatý stolec litoměřického biskupa Jana Baxanta k vykonání vizitace (kontroly) Trnavské arcidiecéze. Na základě závěrů této vizitace byl R. Bezák vyzván k odstoupení s tím, že žádné konkrétní nedostatky  nebo chyby nebyly nikdy R. Bezákovi ani veřejnosti sděleny. Robert Bezák žádal o setkání se svými nadřízenými a o vysvětlení, proč by měl rezignovat, což mu nebylo umožněno. Když odmítl sám rezignovat, tak byl 2. 7. 2012 odvolán. Od té doby je v podstatě v pozici emeritního biskupa (Bezákovi je 54 let, ale emeritní biskupové jsou běžně mnohem starší) bez diecéze a jeho nadřízení mu doporučují, aby se vyvaroval veřejných vystoupení. 
Nyní Robert Bezák žije v klášteře v italském  Busselengu.  Film se zaměřuje na období po Bezákově odvolání a končí nedobrovolným opuštěním Slovenska. Tím, že já osobně přes týden žiji na Slovensku, vnímám, že toto téma je na Slovensku stále živé a například při anketě mezi slovenskými občany, koho by chtěli za svého prezidenta, přesvědčivě vyhrál právě Bezák, i když on osobně o prezidentský úřad neusiloval. I v České republice má Robert Bezák mnoho sympatizantů a podporovatelů. Více se dozvíte, když přijdete ve středu 3. 9. do kina, zhlédnete film a budete mít možnost po promítnutí  diskutovat.  Pokud se vše podaří, měli by nás navštívit zajímavé osobnosti. Jejich účast však ještě není definitivně potvrzena proto jejich jména zatím neuvádím. Děkuji Kulturnímu centru za rychlou reakci a zajištění filmu, děkuji Davidu Smyčkovi, nejen za zpracování plakátu, ale za podporu.      
 Jiří Vencl
 
Fotbalisté přivezli první dva divizní body z Trutnova.

V normální hrací době  skončil zápas 1:1, na penalty vyhráli třebovští fotbalisté 2:1. Brankář Hejl chytril hned první penaltu soupeře, zatímco Zahálka, Ptáček, Borek SAtrnad i Novotný bodovali lepší vstup do vizní soutěže jsme si nemohli přát. Příště hrajeme doma, vítězství v Trutnově je vynikající pozvánkou na divizní fotbal....
Paralely českotřebovského muzea a městského muzea v St. Veit an der Glan (Rakousko)            

Českotřebovák Pavel Stejskal píše na slovenském webu vlaky.net o svém výletě do Rakouska a návštěvě malého železničního muzea, v několika směrech podobnému muzeu v našem městě: 
"Při ne příliš povedeném letním výletu po Rakousku v červenci 2014 jsem jako nouzové řešení kvůli špatnému počasí navštívil městské muzeum v městě St. Veit an der Glan. O zdejším muzeu jsem měl určité povědomí už dříve, ale poutač před nádražím v podobě úzkokolejné parní lokomotivy ÖBB 498.06 spolu s mechanickým návěstidlem a paprskovým kolem z parní lokomotivy, zřejmě řady 52, byl dostatečným upozorněním. Navíc ve vestibulu nádraží byla k mání malá skládačka, věnovaná zdejšímu muzeu. Další věc, která mě upoutala, byla určitá paralela s městským muzeem v České Třebové, jak jsem pak zjistil, nakonec těch shodných, či podobných věcí bylo více. Muzeum v České Třebové má v podtextu svého názvu slogan Dopravní cesty aneb čtyřmi dopravními prostředky do České Třebové (ačkoliv ten lodní je jen fikce a doufám, že tak i zůstane), v St. Veitu zase mají heslo 1 muzeum - 7 témat:
1. Železnice – od koňky po elektrické lokomotivy;
2. Modelová kolejiště – H0 a G;
3. Jízdní simulátor – stanoviště elektrického vozu 4030;
4. Historie Gendarmerie – rakouské četnictvo v období 1848 – 2005;
5.
Motorizace – od jízdního kola po auto;
6. Pošta a spoje – historie pošty a spojů;
7. Historie města.
Jako Českotřebovák a fanda železnice jsem byl sám zvědav, jak to dělají jinde, kde mají v městském muzeu rovněž železniční expozici a zvláště ve městě, kde je nádraží daleko menší a rozhodně nesehrálo takovou podstatnou roli v rozvoji města jako v případě České Třebové. Městské muzeum v České Třebové funguje dva roky, na expozici železnice jsem se spolupodílel radami (ne vždy vyslyšenými) a tak byla moje zvědavost o to větší. Ale bylo potřeba nejprve najít budovu muzea. Ta stojí, opravená a upravená pro muzejní účely na podlouhlém náměstí Hauptplatz 29. Podle internetových stránek města St. Veit toto muzeum bylo v této podobě otevřené v roce 2013. Také v budově zdejšího muzea lze najít další paralelu s muzeem v České Třebové. I my máme část muzea v historické budově, hned vedle náměstí, rovněž se dvorem, využitým k výstavním účelům. Jen v St. Veitu je dvůr podstatné menší. Rovněž českotřebovské muzeum je kousek od radnice, stejně tak i muzeum v St. Veitu je pouhé dva domy od zdejší, mimochodem, velice pěkné radnice. Tím však paralely nekončí....  
Více viz v článku Pavla Stejskala http://www.vlaky.net/zeleznice/spravy/5408-Muzeum-St-Veit/
 
Výlet do blízkého pohraničí: potíže s parkováním

Zatímco  máme dost peněz na zbytečný kruhový objezd v Českých Petrovicích, nejsou peníze na parkoviště u Zemské brány. Leží totiž "až" Královéhradeckém kraji. Jenže když je sezóna, k tomu víkend a hezké počasí, tak si takový výlet od zemské brány na pašeráckou lávku a dál dopřeje tolik turistů, že se jejich auta na blízké nevelké parkoviště nevejdou, a snad ani kdyby bylo dvojnásobné.  Apeluji tedy na  naše  krajské radní - zkuste se dohodnout se sousedním krajem na potřebné investici!
 
Zde bude v Javorce umístěno "hřiště pro seniory"

Podle získaného výkresu  situace má být umístěno těsně vedle stávajícího "dětského hřiště ČEZ", pořízeného před lety díky sponzorskému příspěvku Nadace ČEZ podle norem EU.  Společně  hned blízko té nejfrekventovanější části  tak budou společně svičit děti i dospělí. To dětské hřiště  však až tak navštěvované není, daleko lépe by vyhovovala lokalita blízko javorecké restaurace. Také instalovaná skluzavka  neklouže a bylo by ji potřeba vyměnit. Snad na to také dojde, když se bude v okolí stavět hřiště pro dospělé. Plocha trávníku z potokem není podle uvedených fotografií  nijak velká. Mají se sem vejít čtyři cvičební stroje....