Českotřebovský deník 193/2014 (15/8)                                   
U skládky TKO v Třebovici  spadlo malé letadlo
V pátek 15.8. deset minut po půl čtvrté došlo k pádu malého motorového vrtulového letadla , ve kterém cestovaly dvě  osoby. Po pádu utrpěly smrtelná zranění,“ řekla mluvčí Policie ČR Lenka Vilímková. Stroj se zřítil poblíž skládky odpadu. Podle starosty obce Třebovice Libora Gremlici bylo havarované letadlo ultralight typu VL-3. „Policie to na místě uzavřela,“ řekl starosta. Podrobnosti o příčinách a průběhu nehody nyní policie vyšetřuje.  „Mrtví jsou dva muži středního až vyššího věku. Údajně měli být z orlickoústeckého aeroklubu,“ řekla mluvčí Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje Helena Škuligová.
VEŘEJNÁ VYHLÁŠKA

Městský úřad Česká Třebová, odbor rozvoje města a investic jako úřad územního plánování příslušný podle § 6 zákona ě. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění pozdějších předpisů, (dále jen „stavební zákon") oznamuje v souladu s § 52 stavebního zákona
ZAHÁJENI ŘÍZENI O ZMĚNĚ Č. 8 ÚZEMNÍHO PLÁNU MĚSTA ČESKÁ TŘEBOVÁ
VEŘEJNÉ PROJEDNÁNÍ UPRAVENÉHO A POSOUZENÉHO NÁVRHU ZMĚNY Č. 8 ÚZEMNÍHO PLÁNUMĚSTA ČESKÁ TŘEBOVÁ
se bude konat v pondělí dne 15.9.2014
ve 13,00 hod.
na Městském úřadě Česká Třebová ve velké zasedací místnosti (l. patro budovy).
Návrh Změny ě. 8 Územního plánu města Česká Třebová je vystaven k veřejnému nahlédnutí na Odboru rozvoje města a investic Městského úřadu Česká Třebová, 3. patro budovy, č. dv. 370 a na internetové adrese www.ceska-trebova cz /Městský úřad/odbory MčÚ/Odbor rozvoje města a investic/Rozvoj a územní plány
od 15.8.2014 do 15.9.2014
Nejpozději do 7 dnů ode dne konání veřejného jednání může každý uplatnit připomínky.
Nejpozději do 7 dnů ode dne konání veřejného jednání mohou vlastníci pozemků a staveb dotčených návrhem řešení, oprávněný investor a zástupce veřejnosti uplatnit námitky, ve kterých musí uvést odůvodnění, údaje podle katastru nemovitostí dokladující dotčená práva a vymezit území dotčené námitkou.
K později uplatněným připomínkám a námitkám se nepřihlíží.             Ing. Karel Švercl vedoucí odboru rozvoje města a investic
 
Z českotřebovského  tenisu  

Druhý červencový týden byl opět vyhrazen pro tréninkový kemp TK Česká Třebová.
V letošním roce se tohoto soustředění zúčastnilo rekordních 55 dětí ve věku od 4 do 14 let, o které se v průběhu celého týdne staralo 15 trenérů a instruktorů. Náplní kempu  byla především tenisová příprava, která vyvrcholila závěrečným turnajem (letos se pro velký počet účastníků rozehrál již v průběhu týdne), dále dovednostní a atletický víceboj, míčové hry, návštěva místního plaveckého bazénu a také návštěva PINGUin parku v Ski areálu Přívrat. O obědy se již pátým rokem, k naší velké spokojenosti, staral pan Josef Janda -Hotel Bravo. Počasí nám přálo po celý týden s výjimkou pátečního dopoledne, kdy po silném dešťi byly kurty úplně "pod vodou". Díky obětavosti a velkému pracovnímu nasazení trenérů a instruktorů se ještě před obědem podařilo kurty zprovoznit a rozehraný turnaj dohrát. Celkově se letošní kemp určitě vydařil. Poděkování patří především všem trenérům a instruktorům, ale také panu Josefu Jandovi - Hotel Bravo,  manželům Menclíkovým - Ski Přívrat a samozřejmě Poutníkům, kteří tak jako v loňském roce hráli při čtvrtečním táboráku.
 
Hodnocení soutěží družstev v letošní tenisové sezóně je pozitivní.
Přes velké a pravidelné problémy se sestavou  především u mládežnických družstev, zaviněné nemocí nebo zraněním, patří tato sezóna k nejúspěšnějším v historii třebovského tenisu. Mladší a starší žactvo udrželo s přehledem nejvyšší soutěž, družstvo dorostu postoupilo (po loňském sestupu) znovu do nejvyšší soutěže, takže příští rok budeme mít opět všechna mládežnická družstva mezi osmičkou nejlepších týmů východních Čech (Královéhradecký + Pardubický kraj), v elitní soutěži "O pohár prezidenta ČTS". Tím však výčet úspěchů nekončí. Ve svých soutěžích zvítězilo i "béčko" dorostu i dospělých a tím si obě družstva vybojovala postup do Pardubického přeboru. Družstva mini a baby tenistů postoupila ze svých skupin do čtvrtfinálových či semifinálových utkání. Mrzí nás, že "áčku" dospělých se letos nepodařilo postoupit do divize. Jediným z třinácti třebovských týmů, který sestoupil, bylo "béčko" starších žáků, které nejvíce doplatilo na zranění a nemoci hráčů. Všem hráčům děkujeme za reprezentaci našeho klubu a přejeme hodně úspěchů v soutěžích jednotlivců. Také děkujeme všem vedoucím družstev za obětavost a rodičům za pomoc při zajišťování dopravy na utkání.
 
ČESKOTŘEBOVSKÁ POBOČKA UNI CREDIT BANK  ZAJISTILA PŘÍMĚSTSKÝ TÁBOR DĚTÍ 

Pod záštitou občanského sdružení RUKA 8 se ve dnech 21. - 25. července 2015 uskutečnil příměstský tábor “CESTA KOLEM SVĚTA”, kterého se zúčastnilo 25 dětí mladšího školního věku, další museli podmítat. Byla to ukázka Mon- tesori pedagogiky v praxi, kdy se děti seznámily všemi svými pěti smysly s deseti státy celého světa. Na táboře je čekala stavba Eifelovky a sochy Svobody, hon na bizona, veselá módní přehlídka, exotická kuchyně, tajemství pyramidy, pu- tování po Londýně a USA, výlet k totemu do Srnova, rýžování zlata, společné vaření, kreslení, tanec, hry, vodní hrátky a spousta legrace. Jako vynikající zázemí posloužila krásná zahrada a připravené vnitřní prostory pro budoucí alternativní základní školu Na rovině, která žije právě pedagogikou Montesori a připravuje se na svoje první žáky. Je to škola, kam se děti těší, stejně jako se těšily na zajímavý příměstský tábor.
Pro všechny účastníky tábora byly v levné ceně tábora také obědy. To vše by nebylo možné zajistit bez finančního reklamního příspěvku českotřebovské pobočky Uni Credit Bank. Její peníze posloužily opravdu dobré věci, nejen děti, ale i jejich rodiče hodnotily vedení tábora a přístup na jedničku s hvězdičkou.
Byl jsem přítomen ukončení tábora v pátek 25. července odpoledne. Dětem se opravdu nechtělo domů a ještě na poslední chvíli toho chtěli rodičům, kteří si pro ně přišli, tolik ukázat.... (mm)
Pátý a poslední Pekelný kilometr  se běží 23.8. večer 

Místo konání:  Areál Peklák, Česká Třebová
start 100 m - 18:00 hodin
start 250 m - 18:20 hodin
start 500 m - 18:40 hodin
Divadelní představení - 19:00 hodin
vyhlášení dětských kategorií - 19:30 hodin
start 1 km - 20:30 hodin
vyhlášení poháru Pekelný kilometr 2014 - 21:30 hodin
 
Přihlášky  od 17:00 v místě startu
Startovné: Jednotné 30 Kč / závod (předškolní děti zdarma)
Popis tratě:
Trať 100 m pro předškolní děti do mírného stoupání, travnatý povrch.
Trať 250 m pro žáky a žákyně do mírného stoupání, travnatý povrch.
Trať 500 m do poloviny sjezdovky, travnatý povrch.
Trať 1 km na vrchol sjezdovky, travnatý povrch, převýšení 150 m


Chrudim dostane odměnu za regeneraci historického centra. Opraví za ni hrobku

Pardubice (15. 8. 2014) – Historickým městem roku 2013 se v dubnu stalo město Chrudim. Vyhrálo tak nejen prestižní titul.  Ocenění udělované za příkladnou péči o památkové objekty a historické dědictví města přineslo městu také dotaci od Ministerstva kultury České republiky. Ani Pardubický kraj nezůstal pozadu a ocenil citlivý přístup k revitalizaci historického centra Chrudimi.
„Za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a zón v roce 2013 dostane město Chrudim od Pardubického kraje finanční odměnu. Rada Pardubického kraje schválila příspěvek ve výši 50 tisíc korun,“ informovala náměstkyně hejtmana Jana Pernicová, která má na starosti resort školství, kultury a památkové péče.
Získanou finanční odměnu Chrudim využije na obnovu kulturní památky – rodinné hrobky rodiny Rozvodovy. Nachází se na Svatováclavském hřbitově a jsou v ní pohřbeni členové této staré měšťanské rodiny. Rozvodovým patřil dům na náměstí, který dodnes nese jejich jméno.
Účast v soutěži historických měst, pořádané Ministerstvem kultury, Ministerstvem pro místní rozvoj a Sdružením historických sídel Čech, Moravy a Slezska, má v Pardubickém kraji dlouhou tradici. V letech 1994 a 2000 získala titul historické město roku ČR města Svitavy a Litomyšl.
Letos soutěž Historické město roku ocenila především nákladnou rekonstrukci kostela sv. Josefa v areálu bývalého kapucínského kláštera, ve kterém bylo v roce 2011 zpřístupněno Muzeum barokních soch, či úpravu klášterních zahrad v jeho blízkosti. Bývalý kostel se využívá také například pro koncerty, svatby, slavnostní setkání nebo předávání vysvědčení. Mimo to funguje uvnitř objektu malé 3D kino. Unikátní jsou i další dvě muzea v Chrudimi – Mydlářovský dům s Muzeem loutkářských kultur a Regionální muzeum s unikátní sbírkou plakátů Alfonse Muchy. Historické jádro města je pro svou krásu nazýváno Athény východních Čech.