Českotřebovský deník 198/2014 (21.8.)                                 

Alan Brusenbauch získal 2 tituly M ČR v tenisu hráčů nad 35 let !


Přestože  Alan Brusenbauch  hraje ještě soutěže dospělých, kde byl mimo jiné v loňském roce finalistou v deblu na M ČR-Rieter cupu v Ústí n.Orl., zúčastnil se v únoru  s úspěchem  mezinárodního halového mistrovství ČR seniorů v Praze -Modřanech. Ve své kategorii nad 35 let v semifinále vyhrál nad Lorenzem z Itálie 6/1 6/1 a ve finále porazil nejlepšího hráče z kateg.40 + Romana Jetela 6/1 6/1.

 

Svůj úspěch napodobil na mistrovství ČR seniorů v Ústí n.Orlicí, kde v kategorii hráčů 35-44 let vyhrál na Jiřím Prutyszynem 6/3 6/1 a získal již druhý mistrovský titul.

 

Pozadu nezůstala letos i matka Alana - Hana Brusenbauchová, která získala také titul v kategorri žen nad 65 let jak v Ústí.n.Orl., tak i na mezinárodním M ČR v Karlových Varech a to  vždy vítězstvím nad tradiční soupeřkou Milenou Krupovou. V letošním roce tedy rodina Brusenbauchova navršila svou sbírku medajlí o 4 mistrovské tituly

ZKO Česká Třebová – Javorka  Letní tábor pro děti a psy

Naše ZKO si letní prázdniny moc neužije. Na přelomu léta jsme pod patronací PKO a ČKS již počtrnácté pořádali velmi oblíbený Letní tábor pro děti a psy.  Základním cílem je především zvládnutí základní ovladatelnosti pejsků a péče o ně. Rovněž je pro nás důležité naučit děti co nejlépe pochopit chování svého psa a naučit se řešit nejrůznější situace, vznikající při soužití člověka a psa.
Náročný program byl velmi pestrý - tréninky v nejrůznějších kynologických sportech (agility, fly ball, obedience, dogdancing, dogtrekking, základy freesbee, canisterapie, záchranářský a stopařský výcvik, všestrannost IPO a NZŘ, výcvik malých plemen psů, BVK, Juniorhandling), soutěže s pejsky i bez nich a samozřejmě sportovní aktivity (plavání i s pejsky, fotbálek,..).
Novinkou byla soutěž podle nejnovějšího kynologického odvětví – branný kynologický víceboj. Tato nominační soutěž včetně MR bude probíhat od začátku roku 2015 a je ideální především pro sportovně nadané kynology ve všech věkových kategoriích. Dalším překvapením byla noční tématická hra Den trifidů. Opět nejoblíbenějším tématem byla soutěž Top Dog, celotáborová soutěž družstev Hoppy Team a především pak Psí olympiáda a klasická hodnotící Výstava psů. Čas se našel i na psí maškarní rej. Děti z celé ČR si tento tábor opravdu užili, naši trenéři opět zvládli celou akci na jedničku.
 
Mistrovství ČR mládeže a juniorů  15. - 17.srpna ve Zlíně 

Na letošní MČR se nominacemi probojovali i dva naši mládežníci – Lucka Zárubová a Karel Brulík. Karel se nakonec MR zúčastnit nemohl, přesto byl náš výsledek opravdu skvělý.
Pro teprve 10ti letou Lucku byl letošní rok úplnou premiérou v kynologických soutěžích, přesto s devítiletou černou ovčačkou Chilli Proper postoupila do nejvyšší mládežnické kategorie IPO2 a získala nádherné 2.místo. Vítězka kategorie a Lucka byly navíc jediné, které v této kategorii splnili limit. Překvapením byl fakt, že v juniorské kategorii žádný ze závodníků, včetně loňské vítězky, tento limit nesplnil, takže titul Juniorský mistr nemohl být zadán. Titul Mladý mistr ČR získala Natálka Prokopová s Ozzym z Karlovarska.
Této akce se zúčastnila i naše členka Iveta Skalická, která v roli předsedy Komise mládeže ČR soutěž zahajovala. Vedoucím pardubického týmu byla rovněž naše členka Marie Stráníková.
Nyní nás čeká příprava na podzimní MČR mládeže stopařů, kde členka námi trénovaného Družstva Pardubického kraje může obhájit loňský titul Juniorský mistr stopařů.     
 
Helppes – úžasní psovodi s handicapem 

Naše členka Iveta Skalická byla, vzhledem ke svým zkušenostem rozhodčí, delegována na zcela první soutěž Obedience v ČR pro handicapované psovody z neziskové organizace Hellpes, která se konala v srpnu v Líchovech u Sedlčan. Činnost této jediné organizace zabývající se výcvikem asistenčních psů v ČR podporují v roli čestných členů i velmi známé osobnosti z politického a uměleckého světa.
Kromě posuzování psovodů s handicapem na klasických soutěžích je to již její druhá delegace na soutěž určenou pro tyto pejskaře.V loňském roce to byl první ročník soutěže ve všestranném výcviku pro psovody s handicapem, konaný v Ostravě.
Lze pouze konstatovat, že atmosféra na těchto akcích je naprosto skvělá, výkon některých týmů předčí i práci zdravých psovodů, především ale vyniká vzájemným podporováním mezi účastníky. To vše přispělo i k tomu, že v Líchovech všichni závodníci splnili bodový limit. I přes nepříliš příznivé počasí to byl skvělý a jedinečný závod.                                Výbor ZKO Javorka

 

ČESKOTŘEBOVSKÁ SPORTOVNÍ STÁLICE JANA JIROUŠKOVÁ NEOPOUŠTÍ STUPNĚ VÍTĚZŮ ANI NA MISTROVSTVÍ REPUBLIKY 

Stále skvělou formu potvrdila nestárnoucí českotřebovská sportovkyně Jana Jiroušková i v dalších prázdninových závodech. Třetí červencový víkend závodila v Opavě u Stříbrného jezera. Pokračoval zde Český pohár v triatlonu. Plavání proběhlo v překrásném jezeře (1,5km), cyklistika 44km vedla rovinatým terénem v Čechách, částečně i v Polsku. Závěrečných 10km běhu bylo rozloženo ve čtyřech okruzích poblíž jezera.
Jana vylézala z vody hned za Marikou Zahradníčkovou z Ekol Elite Team. Cyklistika byla vlastně časovkou jednotlivců na čtyřiačtyřicet kilometrů. Jakákoliv spolupráce – jízda v háku byla trestána diskvalifikací. I zde si vedla soupeřka lépe a do depa cyklistiky dojela s náskokem 1min. 30vteř. Díky kompletnímu časovému servisu, na každém závodě ho poskytuje otec Míla Jiroušek, dříve vynikající cyklista Lokomotivy Česká Třebová, se Janě podařilo náskok vymazat již po pátém kilometru! Povzbuzována celou rodinou si na druhé polovině běhu již vedení stále zvyšovala. Cílovou rovinkou ji na metu nejvyšší provázela dcerka Terezka. I babička se nakonec rozběhla za upřímného aplaudování početného špalíru diváků.
Stupně vítězů neunikly Janě Jirouškové ani v dalších závodech Českého poháru. V Mělníce brala na tratích sprinttriatlonu bronzovou medaili, v Jablonci nad Nisou vybojovala stříbro. Rychlejší byla pouze česká reprezentantka Kuříková. Dalšího velkého úspěchu dosáhla českotřebovská triatlonistka v Táboře. V neděli 3. srpna zde proběhlo Mistrovství republiky ve sprinttriatlonu na tratích 750m plavání, 20km cyklistika a 5km běh. S plaváním tentokrát spokojena nebyla, vodu opouštěla až ve druhém balíku. Naštěstí na tom byly podobně i další hvězdy českého triatlonu. Kromě Frintové se mistrovství zúčastnila celá reprezentační špička. První trojici dojelo druhé trio ve složení Jiroušková, Šimáková, Hlaváčová po příkladném střídání ve vražedném cyklistickém tempu, ale vyplatilo se. Šestice děvčat dojela do druhého depa pospolu. O mistrovských stupních se ve velice dramatickém boji rozhodlo až v závěrečném běhu. První dvojici vytvořila pozdější mistryně Šimáková a reprezentantkou Kuříkovou. Stíhaná kvartetem v čele s Jirouškovou. Po obrátce na dva a pultem kilometru se tempo vystupňovalo a čtveřice se rozdělila. O prvních dvou místech bylo rozhodnuto, na tartanovém ovále si to o bronz rozdala Jana s Vítovou. Ta ji 200 metrů před cílem nastoupila, ale Jana se utrhnout nedala, naopak zaútočila šedesát metrů před cílem a velice úspěšně tak vybojovala bronz. 1/Šimáková, 2/Kuříková,3/Jiroušková. Ve své kategorii 24-39let však vybojovala Jana Jiroušková stříbro. K českotřebovské sportovkyni míří naše upřímné gratulace a „Jen houšť a větší kapky…“  Milan Richter  Foto: Archív ČtřZ

 

K PODZIMNÍ ROZHLEDNĚ PO DEVATENÁCTÉ 

Klub českých turistů v Ústí nad Orlicí připravil na neděli 21. září 19. ročník podzimní  cykloakce „K rozhledně Andrlův chlum“. Start je od 8,00 do 10,00 hodin z Mírového náměstí v Ústí nad Orlicí, cíl všech tras je u rozhledny na Andrlově chlumu do 20 hodin. Nejkratší osmikilometrová trasa je vypsána pro pěší i cyklisty, pro vzdálenější účastníky je vhodná i cílová jízda. K rozhledně dojedou po vlastní ose a svoji trasu doloží několika razítky. Nejdelší trasa 175 kilometrů je určena zkušeným cykloturistům, vede z Ústí nad Orlicí do České Třebové, Litomyšle, dále přes Choceň, Doudleby nad Orlicí, Vamberk, Slatinu nad Zdobnicí, Rychnov nad Kněžnou, Týniště nad Orlicí, Albrechtice, Borohrádek, Dobříkov, Sruby, Jehnědí, Sloupnici do cíle k rozhledně. Ostatní cyklotrasy 45 – 60 – 80 – 120 – 140 kilometrů jsou od nejdelší odvozeny. Pro obzvlášť otrlé jedince bude v cíli připraven výstup po 183 schodech na čtyřiatřicet metrů vysokou vyhlídkovou plošinu, ze které lze shlédnout čtvrtinu „Království českého“ s překrásnými partiemi Krkonoš, Orlických hor a Jeseníků. Výška Andrlova chlumu je 559 metrů nad mořem. Každý účastník obdrží vkusně řešený diplom. Akce se doposud zúčastnilo 14293 milovníků přírody. Pozor – mládež do 15 let se může akce zúčastnit pouze v doprovodu dospělé osoby. Dodržuj zákon 361/2000 o pozemních komunikacích! Pořadatelé děkují Městu Ústí nad Orlicí za dlouholetou podporu Zdrávi došli i dojeli.                                                                                                                                           MR

ZO ČSOP Zlatá studánka – Ekocentrum  Červenka, Česká Třebová připravila pro veřejnost na září 2014:

TVOŘIVÁ DÍLNA: PODZIMNÍ TRUHLÍK  11.9.2014 od 16:30h.
Účastník si vytvoří podzimní truhlík na okno nebo terasu, polepí si truhlík a osází podzimními rostlinami.
S sebou: tavící pistoli, zahradnické nůžky, nůžky na látku a kleště na drát. Lektor zajistí ostatní materiál.
Počet účastníků 15-20 lidí. Cena 150-200,- Kč podle použitého materiálu a rostlin.
Přihlášky na akci - Hana Fialová tel: 723 074 475, fialova.hana77@seznam.cz , do naplnění kapacity, max. do 9.9.2014.
Říjen: Dušičkový věnec
Pravidelná  Ekoporadna pro veřejnost:
pondělí: 12.00-16.00 hod., čtvrtek: 8.00-12.00 hod.
Každé úterý od 18.00 – 19.30 hod. cvičení pro zdraví – JÓGA na ZŠ Habrmanova.

Začínáme      2014 - 2015                          


První cvičební hodina TAJČI :  Pondělí  1. ZÁŘÍ,   čas: 17 – 18.30hod. 

Cvičíme a opakujeme: sestava tajči 24 forem, sestava s vějířem, nově začneme nacvičovat sestavu 28 forem. Cena:  700,- Kč jednorázově za celé cvičební období  +  500,- Kč za vějíř.

 

První cvičební hodina JÓGY: 

Úterý  2. ZÁŘÍ,     čas:   18- 19.30hod. Čtvrtek  4. Září,     čas:   17 -18.30hod.          

Cvičíme : jemná jóga, cvičení je vhodné pro všechny věkové kategorie.

Cena: 30,-Kč  za jednu cvičební hodinu, při koupi permanentky ( deset cvičení)  zaplatíte 250,-Kč. Důchodci, studenti, maminy na mateřské dovolené :  25,-Kč za jednu cvičební hodinu. Při koupi permanentky ( deset cvičení) zaplatíte 200,-Kč.

Cvičíme:    Škola  Vyšší dopravní akademie ( VDA), Habrmanova, gymn. sálek.

 

          Pozvánka na Den Regionu Orlicko - Třebovsko

Svazek obcí Region Orlicko – Třebovsko zve všechny své příznivce a cyklisty v pátek 5. září 2014 na tradiční cyklojízdu starostů členských obcí a měst.  Akce startuje ve 13.00 hod. na návsi v Říčkách v Orlickém Podhůří, sraz účastníků je před základní školou. Na trase je připravena zastávka v Ústí nad Orlicí u železničního koridoru a výklad stavbyvedoucího k regionální stavbě století Průjezd železničním uzlem Ústí nad Orlicí. Pro účastníky, kteří se chtějí připojit v Ústí nad Orlicí je sraz ve 14.00 hod. na Mendriku.
Další zastávka je v Brandýse nad Orlicí u příležitosti 450. výročí narození Karla staršího ze Žerotína.
Cyklojízda bude končit v 17 hodin v Sudislavi nad Orlicí. Je připravena kapela, program místních spolků a občerstvení.
Pojeďte s námi a připojte se k propagační jízdě regionem !
Za svazek obcí Region Orlicko – Třebovsko zvou  Petr Tomášek, předseda svazku obcí a PhDr.Jana Staňková

Střední zdravotnická škola Ústí nad Orlicí
nabízí vzdělávání v akreditovaných kvalifikačních kurzech:

SANITÁŘ   a  PRACOVNÍK V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH 


Kurzy jsou pořádány v rámci udržitelnosti projektu: Posílení absorpční kapacity v oblasti zdravotnictví a sociálních služeb v okrese Ústí nad Orlicí, CZ.1.07/3.2.13/02.0044

Zahájení kurzů: podzim 2014 (podmínkou je minimální počet přihlášených – 20 osob).

Přihlášky přijímáme poštou nebo elektronicky.
Adresa školy:  Střední zdravotnická škola, Smetanova 838, Ústí nad Orlicí, PSČ 562 01                    

E-mail: szsuo@szsuo.cz

Kvalifikační kurz - SANITÁŘ

Kvalifikační kurz připravuje jednotlivce k získání odborné způsobilosti k výkonu povolání sanitáře pro činnosti v oblasti preventivní, léčebné, rehabilitační, neodkladné, diagnostické, dispenzární, laboratorní, lékárenské péče i autoptického oddělení včetně úseků poskytujících vysoce specializovanou ošetřovatelskou péči, kde bude vykonávat své povolání pod odborným dohledem nebo přímým vedením zdravotnických pracovníků způsobilých k výkonu povolání bez odborného dohledu.

 

Kvalifikační kurz – PRACOVNÍK V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH

Kvalifikační kurz připravuje jednotlivce k získání odborné způsobilosti k výkonu povolání pracovník v sociálních službách. Cílem kurzu je získat potřebnou odbornou způsobilost dle
§ 116, odst. 1 zákona č. 108/2006 Sb. o sociálních službách a § 37 vyhlášky č. 505/2006 Sb.
a připravit pracovníky v sociálních službách, kteří budou na profesionální a etické úrovni vykonávat přímou obslužnou péči o klienty v ambulantních a pobytových zařízeních sociální péče, v domácnostech, dále budou vykonávat základní výchovnou nepedagogickou činnost, pečovatelskou činnost v domácnosti osoby a činnost pod dohledem sociálního pracovníka při základním sociálním poradenství.

Další informace a přihlášku naleznete na webových stránkách školy www.szsuo.cz v oddíle Kurzy na SZŠÚO.

V případě dalších dotazů kontaktujte Mgr. Zdenku Ročkovou, manažerku kvalifikačních kurzů, e-mail: szsprojekt1@seznam.cz , telefon: 728754890.

A dále Střední zdravotnická škola nabízí vzdělávání v akreditovaném kvalifikačním kurzu Masér pro sportovní a rekondiční masáže mimo oblast zdravotnictví. Akreditaci MŠMT pod č.j. 063/2013-50.

Absolvent kurzu získá odbornou způsobilost pro vykonávání sportovní a rekondiční masáže mimo oblast zdravotnictví. Po úspěšném ukončení kurzu a obdržení osvědčení se může absolvent přihlásit ke zkoušce k získání profesní kvalifikace Sportovní masáž, na jejímž základě může požádat na živnostenském úřadu o vystavení živnostenského oprávnění (dle zákona č. 179/2006 Sb., o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání).

Kurz bude zahájen po přihlášení minimálně 20 osob – stav přihlášek lze sledovat na webových stránkách školy – nejbližší termín zahájení - podzim 2014.

Informace a přihlášky jsou zveřejněny na webových stránkách školy www.szsuo.cz

Kontakt: E-mail: szsuo@szsuo.cz , tel: 465 521 292, mobil 739 257 890, Kontaktní osoba Mgr. Marie Klementová,E-mail: MajkaKlementova@seznam.cz