Českotřebovský deník 202/2014  (27/8)                                 


Ve středu 27/8  bylo na českotřebovské radnici provedeno losování pořadových čísel kandidátních listin pro říjnové komunální volby ve správním obvodu Městského úřadu Česká Třebová, t.j. pro Českou Třebovou a pro další obce Rybník, Přívrat, Třebovice a Semanín. Losování provedla tajemnice MěÚ Česká Třebová Ing. Věra Pirklová a matrikářka Naděžda Szüllöová. Na losování byla pořízena výše uvedená fotografie.  Pro Českou Třebovou byla přidělena čísla šesti registrovaným kandidátkám, v Přívratu bylo registrováno 13  listin jednotlivých kandidátů, v Rybníku 3 kandidátní listiny a v Semaníně a Třebovici po čtyřech. V České Třebové byla přidělena jednotlivým kandidátkám tato čísla:
1 - Koalice pro Českou Třebovou
2 - ČSSD
3 - Nestraníci s podporou TOP09
4- ODS
5 - Třebováci pro sport a zdraví
6 - KSČM
Čísla kandidátek v dalších obcích v okolí jsou uvedena na webové stránce města Česká Třebová www.ceska-trebova.cz

"Jednička nám bude slušet", říká lídryně kandidátky Koalice pro Českou Třebovou 

"Výsledek voleb určí samozřejmě voliči, ale pokud by to mělo dopadnout tak, jak určil los dne 27/8, tak bych byla velmi spokojená," říká Magdaléna Peterková, lídryně kandidátky Koalice pro Českou Třebovou. Jednička se dobře pamatuje, jednička rozhodně nejlepší výchozí pozicí, ať jde o umístění na startovním roštu v závodech formule 1 nebo o komunální volby, protože jednička je prostě nejlepší," dodává.
 
Ta opravdová volební kampaň teprve začíná, čísla jsou důležitá pro lepší orientaci voličů  zvláště v případech velkého počtu volebních stran. Čekali na ně především v grafických studiích, protože vylosovaná čísla se objeví jistě i na plakátech nebo dalších poutačích. Do voleb uplyne ještě více než 6 týdnů a svou práci ještě vlastně ani nedokončilo stávající zastupitelstvo města. Můžeme se již ale podívat, jak pracovali ti stávající zastupitelé, neboť pět z šesti volebních subjektů hodlá dále pokračovat a delegovat nové (nebo staronové) zastupitele. Jaká byla např. účast zastupitelů na jednáních zastupitelstva města v končícím volebním období: První ustavující jednání ZM se konalo 12. listopadu 2010 a do konce června 2014 se uskutečnilo dalších 20 zasedání ZM.  Od prosince 2012 zasedá ZM v badatelně Městského muzea. 100% účast na jednání mělo z 27 jen 7 zastupitelů :  Hana Brusenbauchová, Radko Jasanský, Dobromil Keprt, Jaroslav Zedník (všichni Nestraníci s podporou TOP 09) Josef Kyncl (ČSSD), Mgr. Josef Menšík, Mgr. Milan Mikolecký (oba Koalice pro Českou Třebovou).
 
Účast zastupitelů na jednání ZM v % podle volebních stran:

   Nestraníci s podporou TOP 09 88,3 %
   ČSSD 80,9 %
   ODS 85,7 %
   Koalice pro Českou Třebovou 96,8 %
   Strana soukromníků 85,7 %
   KSČM 90,4 %
   Zastupitelé naší Koalice pro Českou Třebovou měli podle tohoto přehledu na jednáních ZM také nejvyšší účast.
   (Opět jednička?)
 
Rada města dobře vyřešila obsazení konkurzní komise na pozici ředitele Kulturního centra

Když jsem 19. srpna  v Čt. deníku 196/2013 psal o tom, že konkurz na ředitele Kulturního centra v závěru volebního období je velmi nevhodný, neznal jsem ještě výstupy z jednání rady města, která se konala 18. srpna. Ten den rada města určila složení konkurzní komise do které schválila  tyto osobnosti: Mgr. Josef Menšík, předseda komise a členové:  RNDr. Jaroslav Demel,, Bc. Jana Endyšová, DiS, Jarmila Holcová, Jiří Jireš, doc. Mgr. František Preisler a Mgr. Milan Špičák a další týden potom ještě dva náhradníky Ladislava Šicha a Ludmilu Marešovou Kesselgruberovou. Jde ze 100% o odborníky, které sami spolupracují se stávajícím, znají jeho možnosti, potřeby a jsou zárukou, že konkurz nebude nijak zpolitizovaný.   Z rady města není v konkurzní komisi žádný člen.  Jsem velmi rád, že všichni také místo v konkurzním komisi přijali a jsou ochotni  této práci věnovat  svůj čas, včetně stávajícího ředitele Kulturního centra doc. Mgr, Františka Preislera, který má s provozem, dramaturgií i ekonomikou kulturního zařízení velké zkušenosti nejen z čtrnáctiletého působení v České Třebové, ale  v Brně i dalších místech i v zahraničí. V konkurzní komisi také zasedne předseda Kruhu přátel hudby RNDr. Jaroslav Demel, který po svém nástupu do funkce dokázal obrátit kvalitu i návštěvnost abonentních cyklů KPH v České Třebové a přivést na koncerty mladé lidi a rodiny s dětmi. V komisi jsou zástupci DS Hýbl, Velkého swingového orchestru Základní umělecké školy, DDM   atd.  Ti všichni mají rozhodně do obsazení pozice na čele Kulturního centra co mluvit.  Ustavením takovéto komise padají  mé předchozí výtky, konec volebního období by se neměl na konkurzu nijak projevit.  Kulturní centrum potřebují jako fungující celek a jistě budou proto rozhodovat uváženě. Při výběru a projednávání uvedených osobností v konkurzní komisi účasti členů komise se také jasně ukázalo, že vedení našeho města velmi záleží na tom, aby ve městě pracovalo fungující Kulturní centrum a udělalo pro zdar  zvoleného řešení maximum.   (mm)
 
Klasické rentgenové snímky jsou již v Poliklinice Česká Třebová minulostí

Česká Třebová, 27. srpna 2014: Poliklinika Česká Třebová, která je členem skupiny AGEL, uvedla do provozu nově digitalizované radiodiagnostické pracoviště. Snímky se již nevyvolávají na klasické fotografické fólie, ale zpracovávají se a ukládají digitálně, podobně jako se to děje například u digitálních fotoaparátů. Digitalizace přinese větší komfort nejen pacientům, ale i samotným lékařům, kteří si nyní mohou snímky prohlížet v mnohem lepší kvalitě.
 
Digitalizace radiodiagnostického pracoviště přináší významné zkvalitnění diagnostiky a napomáhá volbě nejefektivnější následné léčby pacienta. Novou technologii si pochvalují hlavně lékaři, neboť digitální snímky jsou kvalitnější a na monitoru počítače lze s obrazovými informacemi lépe pracovat. Díky digitalizaci může lékař snímky například zvětšit nebo zlepšit jejich kontrast bez nového ozáření pacienta, což je také jeden z hlavních důvodů přechodu na digitální zpracování snímků. Snímky jsou uchovávány v archivech zdravotnických zařízení a jsou dostupné okamžitě i po několika letech od pořízení bez sebemenší ztráty kvality.
Výhodou digitalizace je i kratší čas, za který je snímek zpracován a odeslán indikujícímu lékaři a také zvýšená kvalita obrazu s možností jeho další úpravy. „Přínos digitalizace pro pacienta je nesporný - lékař získává vyšší obrazovou kvalitu, při nižším ozáření pacienta.  Digitalizace je však šetrná nejen pro pacienty, ale významně i pro životní prostředí a pracovní podmínky zaměstnanců, kdy odpadá nutnost vyvolávání snímků,“ vysvětluje Ing. Artur Lukša, člen představenstva společnosti
Dopravní zdravotnictví pro oblast Moravy.
 
Výhody digitalizace ocení pacient, ošetřující lékař a ostatní personál i při manipulaci se snímky – ty mohou být přenášeny a přeposílány v elektronické formě do informačních systémů nemocnice a jiných zdravotnických zařízení přes systém ePACS, nebo i vypáleny přímo na CD a předány pacientovi,doplňuje MUDr. Pavla Hanzlová, vedoucí radiodiagnostického oddělení Polikliniky Česká Třebová.
 
Digitalizace rentgenových pracovišť byla dokončena i ve všech šesti dalších zdravotnických zařízeních společnosti Dopravní zdravotnictví, která je součástí skupiny AGEL. Celková investice do digitalizace ve všech zařízeních přesáhla částku 10 milionů korun.
Společnost Dopravní zdravotnictví provozuje šest zdravotnických zařízení v Praze, Plzni, Nymburce, České Třebové, Ostravě a Olomouci. Všechny nabízí svým klientům komplexní služby na špičkové úrovni s využitím moderní zdravotní techniky. Silnou stránkou všech poliklinik je koncentrace zdravotní péče z řady oborů „pod jednou střechou“. Pacienti tak nemusí přejíždět z místa na místo, aby absolvovali různé druhy lékařských vyšetření. Dopravní zdravotnictví je součástí skupiny AGEL, která je největším privátním provozovatelem zdravotnických služeb a je pro Dopravní zdravotnictví důležitým zdrojem informací a know-how v oblasti řízení nestátního zdravotnického zařízení.
 
Šance na Komplexní onkologické centrum v Pardubicích vzrostly 

Pardubice (26. 8. 2014) – Pardubický kraj usiluje o zařazení Pardubické krajské nemocnice do sítě Komplexních onkologických center. Úsilí kraje vyvrcholilo včerejším jednáním hejtmana Martina Netolického, předsedy představenstev nemocnic Pardubického kraje Pavla Havíře, ředitele Pardubické krajské nemocnice Tomáše Gottvalda a zástupce Multiscanu Jana Calty s ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem. Pravděpodobnost, že v Pardubicích statut komplexního centra získají, se po jednání s ministrem výrazně zvýšila. Definitivní rozhodnutí lze očekávat v polovině září.
Hejtmanství na ministerstvu argumentovalo tím, že se fakticky jedná o narovnání stavu. Pardubická krajská nemocnice ve spolupráci s Multiscanem totiž komplexní onkologickou péči již poskytuje. Přesto není do sítě center zařazena. „Naše úsilí je logické. Spádovost onkologického centra Pardubice je výrazně vyšší, než jaké jsou požadavky ministerstva, neboť nepokrývá pouze území celého Pardubického kraje, ale má i nadregionální význam směrem ke Kolínu. Již dnes zajišťuje péči pro území čítající 800 tisíc obyvatel,“ vysvětlil hejtman Martin Netolický. Pardubická krajská nemocnice s Multiscanem proto připraví do konce srpna společnou žádost, kde bude doložena a garantována vzájemná spolupráce.
Zařazením nemocnice mezi Komplexní onkologická centra by se podle hejtmana zvýšily možnosti čerpat peníze z fondů Evropské unie na vybavení a zkvalitňování péče. Lepší pozice by byla i v jednání s pojišťovnami ve vazbě na udržení a rozšíření spektra v proplácení výkonů. „Na toto téma jsem opakovaně jednal s náměstky ministra zdravotnictví Josefem Vymazalem a Tomem Philippem, který naši nemocnici i pracoviště Multiscanu navštívil. Zřízení plnohodnotného onkologického centra v Pardubicích bude správným vyústěním několikaměsíčních jednání, jejichž cílem je v Pardubickém kraji poskytovat prvotřídní a dostupnou péči onkologickým pacientům,“ komentoval I. náměstek hejtmana zodpovědný za zdravotnictví Roman Línek.   
 
Kraj chce dostat filmaře do regionu také pomocí grantu 

Pardubice (27. 6. 2014) – Přípravou grantu, který by měl pomoci do regionu nalákat filmaře, se v těchto dnech intenzivně zabývá radní Pardubického kraje zodpovědný za cestovní ruch René Živný. O tvorbě podmínek pro vypsání nového dotačního titulu dnes diskutoval s Ludmilou Claussovou, která je ředitelkou Czech Film Commission.
„Pokud se vše podaří, bude Pardubický kraj prvním regionem v republice, který pobízí filmaře k natáčení filmů prostřednictvím regionální filmové kanceláře a grantu. Nyní pracujeme na jeho konkrétní podobě, vypsání grantu předpokládáme v první polovině roku 2015. V  prvním roce chceme mít připraveny 2 miliony korun k rozdělení,“ sdělil krajský radní René Živný. Kraj v podpoře filmové produkce, která je běžná ve vyspělých zemích světa, vidí dvojí přínos. A sice v propagaci zajímavých míst v kraji, ale také dalším přílivu peněz do regionu.
Grant by se měl především zaměřovat na tuzemskou filmovou produkci, ale bude otevřen i koprodukčním filmům. „Jedním ze zásadních hodnotících kritérií bude, jaké procento natáčecích dnů stráví filmaři v našem regionu. Dalším kritériem by měla být i filmová stopáž. Na hodnocení kulturní kvality bychom chtěli spolupracovat s odborníky z Czech Film Comission, Státního fondu kinematografie a CzechTourismu, kteří by prováděli takzvaný kulturní test,“ objasňuje Živný.
 
Kraj pomůže filmařům vytipovat i vhodnou lokalitu pro natáčení
Již v loňském roce v této souvislosti Destinační společnosti Východní Čechy, která má na starosti propagaci cestovního ruchu v Pardubickém kraji, založila regionální filmovou kancelář East Bohemia Film Office. Jejím hlavním úkolem je pomáhát filmařům při výběru lokací v regionu a vyjednávání s úřady a dalšími subjekty. „Právě díky činnosti filmové kanceláře Pardubický kraj získal certifikovanou značku Film friendly region. Tato značka bude v budoucnu jedním z rozhodovacích momentů filmařů při výběru lokací pro natáčení. Věřím, že ve spojení s novým grantem by kraj mohl navázat na poměrně úspěšnou filmařskou historii a stát se pro filmaře lákavou destinací,“ vysvětlil René Živný.
Pardubický kraj už v minulosti byl oblíbeným místem filmování a vznikly tu některé kultovní filmy, například Spalovač mrtvol se natáčel v krematoriu v Pardubicích, Všichni dobří rodáci ve městě Bystrém nebo třídílný film Ďáblova lest v Pardubicích a Podlažicích. Připomenout můžeme i divácky úspěšné seriály Cirkus Humberto nebo Dobrá voda.