Českotřebovský deník  204/2014 (29.8.)                                

Hasiči SŽDC směny B zasahovali v České Třebové u nehody osobního vozidla v místní části Hliníky

Hasiči vyjeli ve čtvrtek 28.8 2014 v čase 15:56hod. na žádost KOPIS Pardubice s vozem CAS 25 L 101 v počtu 1+3.
Nehoda se stala v ulici Lidická, kdy došlo ke sjetí osobního vozidla Fiat Punto mimo komunikaci. Vozidlo narazilo do plotu zahrady a dřeva uskladněného na zahradě.  Jednotka po příjezdu na místo zajistila místo nehody a spolupracovala s Městskou Policií. Nehoda se obešla bez zranění. Po dohodě s Policií ČR OOD Česká Třebová se jednotka vrátila na základnu.  Michal Janza
 

Zamykáte svůj automobil? 

V letních měsících připravila Městská policie preventivní akci na zabezpečení motorových vozidel. V průběhu dvanácti po sobě jdoucích nocí zaměřili strážníci svou pozornost na automobily zaparkované především na sídlištích v různých částech města. Hlídky zde prováděly kontroly uzamčení dveří a zajištění oken vozidel. V případech, kdy byly zjištěny nedostatky, bylo za stěrači umístěno písemné upozornění lehkomyslným majitelům.
Ačkoliv v prázdninových měsících není z důvodu dovolených frekvence parkujících automobilů tak vysoká jako po zbytek roku, je výsledek kontrol varující. Celkem v 18 případech bylo nalezeno vozidlo, které mělo otevřeno dveře nebo okno, ve většině případů u zadních sedadel. Podle mého názoru je zbytečné usnadňovat různým nenechavcům práci, postačila by trocha pozornosti. Zarážející je i fakt, že řada občanů si svá vozidla plete s výkladní skříní a nechává v nich na odiv na sedadlech nebo za zadním sklem skutečně cenné věci, jako jsou mobilní telefony, navigace, fotoaparáty apod. Podobná skutečnost platí i o autorádiích. Kuriozitou pak byla vozidla se zapomenutými klíčky přímo v zapalování.
A jak vypadá tento problém v číslech? Podle informací kolegů z Obvodního oddělení Policie ČR v České Třebové šetřili policisté v období od začátku ledna do konce července letošního roku ve svém okrsku 13 případů odcizení motorových vozidel. V 9 případech se pak jednalo o krádeže spáchaných vloupáním do osobních automobilů.
I z těchto údajů je patrné, že v zabezpečení motorových vozidel mají občané rezervy. Za Městskou policii pak mohu sdělit, že tato akce rozhodně nebyla z naší strany poslední.                                                                          Petr Baláž – zást. velitele MěP

 

Kozlovská chaloupka a její návštěvníci - vydařená akce městského muzea na závěr prázdnin 

 
Na komentovanou prohlídku chloupky, a posezení na zahradě u chaloupky přišlo a přijelo v pátek 29.8. podvečer do Kozlova opravdu hodně návštěvníků,  pracovnice muzea tolik rozhodně nečekali. Přijeli i návštěvníci např. z Poličky, neboť  se současně jednalo o vzpomínkovou akci k 55. výročí úmrtí  světoznámého skladatele a hudebníka, poličského rodáka Bohuslava Martinů, který patřil k pravidelným návštěvníkům rodiny Vejrychovy v Kozlově.  Bylo to již druhé letošní setkání přátel chaloupky Maxe Švabinského, dobře doplnilo tradiční červnovou akci pořádanou v rámci  cyklu Muzejní noc.  
Počasí přálo, byl příjemný podvečer, déšť nakonec sice přišel, ale až po přednášce spojené s recitací ukázek ze vzpomínkových knih Josefy Vejrychové, Ely Švabinské a Zuzany Švabinské, vystoupila  Ludmila Kesselgruberová,  Mgr.  Jirglová a Mgr. J. Síč.  Bylo podáváno malé občerstvení, návštěvníci  se zde cítili jako doma. Akce se konala za Přispění pardubického kraje. byl to další kamínek do mozaiky kterou letos českotřebovské muzeum skládá k výročí poličského rodáka Bohuslava Martinů. Připomeňme ještě letní výstavu v českotřebovském Městském muzeu, pořádanou v rámci letošní Smetanovy výtvarné Litomyšle nebo i červnový koncert v Malé scéně (Alžběra Poukarová a Renata Kardaševa.)  Více ZDE
 
Kraj chce čerpat z evropských fondů přes sedm miliard korun

Pardubice (29. 8. 2014) – Až sedm miliard korun. Na tolik peněz z evropských fondů by si v novém programovém období chtěl sáhnout Pardubický kraj. Pokud to Integrovaný operační program umožní, plánuje kraj investovat největší část finančních prostředků v oblasti dopravy na silnice II. a III. třídy a integrovaný dopravní systém. Aktualizované finanční požadavky kraje na jednotlivé operační programy včera schválila Rada Pardubického kraje.
Na základě dosavadních jednání má Pardubický kraj jako příjemce dotace ambici uskutečnit do roku 2020 projekty  ve výši více než sedm miliard korun. Jen v rámci Integrovaného operačního programu by se mohlo jednat o částku více než pět miliard korun,“ sdělil hejtman Martin Netolický. „Prioritu budou mít oblasti školství, sociálních služeb, zdravotnictví, ale i zachování kulturního a přírodního dědictví, například Zámku Pardubice či rozvoje krajské knihovny. Počítáme i s předkládáním neinvestičních projektů, třeba na zlepšení spolupráce zaměstnavatelů a podporu polytechnického vzdělávání. Velká část finančních zdrojů bude také investována do zateplení budov a objektů v majetku kraje,“ doplnil hejtman příklady konkrétního využití prostředků z Evropské unie.
Z Operačního programu zaměstnanost by Pardubický kraj v novém období zaplatil mezi jinými projekty na služby pro rodiny, začleňování sociálně vyloučených osob, prevenci sociálně-patologických jevů a další sociální služby. Z Operačního programu Životní prostředí zamíří peníze především na odstranění starých ekologických zátěží a snižování spotřeby energie veřejných budov.  
 
Hejtman na výjezdu. Litomyšlské gymnázium trápí stará okna

Litomyšl (29. 8. 2014) – Na pravidelné páteční inspekční cestě po regionu hejtman Pardubického kraje Martin Netolický navštívil před zahájením školního roku Gymnázium Aloise Jiráska v Litomyšli. S ředitelkou školy Ivanou Hynkovou prošel celou budovu školy, debatoval i s pedagogickým sborem. Po seznámení se situací jim přislíbil okamžité řešení havarijního stavu oken ve škole. Investice se gymnázium dočká ještě letos.
„S paní ředitelkou jsem si prošel celou školu a musím říci, že okna jsou skutečně v havarijním stavu. Na řadě z nich chybějí kličky, rámy oken netěsní, některá z nich jsou již nefunkční. Jedná se o letitý problém, škola na jejich výměnu z provozních nákladů ušetřit nemůže,“ řekl hejtman Martin Netolický a pokračoval: „Rozhodl jsem se proto, že z rozpočtu kraje na výměnu oken ještě letos uvolníme jeden milion korun.“ Šéf kraje zároveň zadal odboru majetku a investic, aby na projektu začal neprodleně pracovat.
Gymnázia kvalitně učí i technické předměty
Hejtman se při setkání s pedagogickým sborem zajímal také o plán výuky pro školní rok 2014/2015. S učiteli diskutoval také o koncepci všeobecného středoškolského vzdělávání v kraji. „Existuje jeden mýtus, který slýcháme o gymnáziích. A sice, že tyto školy produkuji pouze humanitně zaměřené žáky. To není pravda. V rámci všeobecného vzdělávání gymnázia nabízí velmi kvalitní výuku předmětů jako matematika, fyzika a chemie. Absolventi těchto škol jsou v těchto technických předmětech velmi dobře připraveni na studium na vysoké škole a často patří k nejlepším,“ argumentoval hejtman Netolický, který sám absolvoval gymnaziální vzdělání v České Třebové. Řada jeho bývalých spolužáků totiž našla velmi dobré uplatnění v technických oborech.    
 
Klienti Domova pod Kuňkou se do běžného života vracejí postupně

Ráby (29. 8. 2014) –  Život v komunitní domácnosti podobné rodině. To je jeden z cílů transformace pobytových sociálních služeb v Pardubickém kraji, o který usiluje i Domov pod Kuňkou v Rábech u Pardubic. Do projektu transformace se zapojil v listopadu loňského roku. Za podpory zřizovatele, kterým je Pardubický kraj, by se v budoucnu měli všichni uživatelé domova pozvolna začlenit do běžného života.
„Hlavním nástrojem tohoto přechodu je vytváření chráněného bydlení v rámci stávající zástavby, které umožní klientům sociálních ústavů postupné začleňování do společnosti za pomoci a podpory sociálních pracovníků,“ objasnil tento proces krajský radní pro sociální věci a neziskový sektor Pavel Šotola.
„Domov pod Kuňkou poskytuje ve dvou sociálních službách pomoc a podporu pro necelou stovku uživatelů. V rámci neustálé snahy o integraci osob s mentálním postižením do většinové společnosti vítáme zapojení našeho zařízení do procesu transformace,“ uvedl Tomáš Černík, ředitel Domova pod Kuňkou. „Z našeho zařízení odešlo již v průběhu let 2012 až 2014 sedmnáct uživatelů do nově vzniklé služby chráněného bydlení nebo zpět do rodinného prostředí. Dá se tedy říci, že jsme začali s transformací ještě před oficiálním zapojením do zmíněného projektu,“ vysvětlil Tomáš Černík.
Přechod z bydlení v ústavu do reálného života není jednoduchý. Někteří uživatelé žijí v zařízeních ústavního typu třeba i několik desítek let. „Zvykli si na to, že dříve za ně všechno dělali pracovníci. Neuměli se absolutně orientovat v běžných činnostech lidského žití, nezvládli nakupovat nebo cestovat veřejnou dopravou. Dnes se tyto dovednosti uživatelé za podpory pracovníků učí, avšak kdo zná problematiku osob s mentálním postižením, ví, že je to cesta na dlouhou trať. My jsme se na tuto cestu vydali a věříme, že budeme úspěšní,“ vyjádřil své přesvědčení Tomáš Černík.
 Transformace Domova pod Kuňkou bude trvat několik let. „Je to pozvolný proces, který nelze uspěchat. Uživatel musí být plně připraven na přechod z ústavního zařízení do rodinného domu či bytu v běžné zástavbě,“ upozornila Pavla Dittrichová, vedoucí transformačního týmu Domova pod Kuňkou.