KÖNIG + BÁRTA – ABSOLVOVALI ÚSPĚŠNĚ 101 TOUR de FRANCE,
ZÁVODIT ZAČNALI I V ČESKÉ TŘEBOVÉ

Život mnohdy tropí hlouposti, na druhé straně dovede i zázraky, třeba co se sportu týče.  Hodně záleží na trenérovi  ke kterému se mladý sportovec dostane, hlavně však na něm samém s jakým odhodláním sebezapřením a cílevědomostí se svému sportu věnuje. V cyklistice to platí dvojnásob!
Skutečností je, že dva známí světoví silničáři, jedni z nejlepších v České republice Leopold König a Jan Bárta absolvovali jedny z prvních závodů jako žáčci v České Třebové.
Psal se 26. srpen  2000  a  Oddíl  cyklistiky Sokol Česká Třebová uspořádal „DVOJČASOVKU“. Mladší a starší žáci vyjeli po 4250 metrech na vrch Kohout.
Mladší žáci: 1/ Denis Špička (0:17:44); 2/ Jan Dostál (0:12:52), oba TJ Sokol Česká Třebová.
Starší žáci: 1/ Lukáš Martínek (0:10:42); 2/ Leopold Kónig (0:12:47) CK Moravská Třebová; 3/ Ondřej Kopecký (0:17:44) TJ Sokol Česká Třebová. (Viz horní foto)
 
O něco starší Jan Bárta již startoval za kadety, kteří absolvovali okruh dlouhý 25,3km. Rovněž tyto borce však čekal nepříjemný kopec „KOHOUT“. Jan Bárta startující za CK Milotice ho zdolal za 11minut a 30 vteřin a kategorií kadetů s přehledem vyhrál (0:42:51). Druhý Jiří Stránský z Čisté měl čas (0:44:05). Hlavním rozhodčím byl tehdy Jaromír Doležal, ředitelem závodu Milan Dostál. K hlavním sponzorům patřil Městský úřad Česká Třebová, CYKLOSERVIS MILAN DOSTÁL a SPOLSIN s.r.o. Česká Třebová.
Za starší žáky startoval Leopold König v České Třebové o rok později 27. května 2001 na Mistrovství východočeské oblasti. Cyklisté jeho kategorie absolvovali ve třech okruzích  37,95km. To již jel v dresu SKP DUHA FORT Lanškroun a trénoval ho Petr Bucháček. Jan Bárta startoval v tomto závodě již za juniory, kteří měli trasu dlouhou 75,9km v šesti okruzích. V dresu KC CYKLOMAX Pardubice zvítězil v čase (2:13:05). To již studoval Sportovní gymnázium v Pardubicích pod trenérem Ing. Janem Jehličkou. Hlavním rozhodčím Mistrovství východočeské oblasti byl Jaroslav Pišín, generálním ředitelem závodu Milan Dostál.
 
A PO TŘINÁCTI LETECH OBA TITO BORCI ÚSPĚŠNĚ ZVLÁDLI 21 NÁROČNÝCH ETAP NEJPRESTIŽNĚJŠÍHO CYKLISTICKÉHO ZÁVODU SVĚTA „TOUR de FRANCE“.
Jan Bárta (1984) zazářil v sobotu 26. července 2014 při 54km dlouhé časovce jednotlivců z Bergerac do Perigueux. Zvítězil Němec Martin (1:06:21). Třetí místo vydřel Čech Jan Bárta  (-1:47). Pátý skončil jeho týmový kolega Leopold König (-2:02).
Celkovým vítězem letošní Tour de France se stal Nibali, jezdící ve stáji ASTANA. Zrádných 3664km, rozložených v jedenadvaceti etapách zvládl v čase (89:56:06) hodin. Hvězdné sedmé místo vybojoval při svém prvním startu Leopold König se ztrátou 14 minut a 32 vteřin na vítěze. Na 71 místě dojel Jan Bárta (-3:07:18 hodiny).
Leopoldu Kónigovi se podařilo již vloni vyhrát jednu z etap na španělské VUELTĚ, letos si vyskočil na stupně vítězů ve 13. Etapě Tour St. Etienne – Chamrousse (197,5km). V první alpské etapě nestačil český nováček pouze na Itala Vincenza Nibaliho (5:12:29 hodiny) a Poláka Rafala Majku stáj Tinkoff – Saxo. Toho však vyvezl „na gumě“ až na vrchol, ani jednou českého borce nevystřídal a nakonec ho prach sprostě ospurtoval. Leopold König tak skončil třetí, se ztrátou 11. vteřin na vítěze. Celkově sedmého borce 101. ročníku Tour de France přivítala jeho rodná Moravská Třebová ve středu 6. srpna. Fanoušci oblečeni v dresu jeho stáje NetApp-Endura, kteří jej doprovázeli přímo při etapách, členové jeho fanklubu a stovky dalších příznivců. Náměstí T.G.Masaryka bouřilo nadšením. U pilíře pódia visela vlajka se jménem cyklisty. I na dlažbě zářilo jeho jméno se startovním číslem 201. Kromě obdivných pokřiků „Joooo“ a nekonečného potlesku čekal na moravskotřebovského rodáka i Děkovný list města Moravské Třebové, dort s jeho figurou, který symbolizoval úspěšnou horskou etapu a další dary.
Upřímný obdiv patří Vám hvězdným českým cyklistům, ale i českotřebovským pořadatelům, kteří stáli u vašich prvních závodů.
                                                                                                                                                                       Milan Richter
 
Dole: ČESKOTŘEBOVSKÉ STUPNĚ VÍTĚZŮ 2001.
1. místo – kadet JAN BÁRTA  2místo  - starší žák LEOPOLD KÖNIG  Foto: Archív CYKLOSERVIS DOSTÁL