Strážníky zajímali psi na území města                                                                   


V měsíci červnu a červenci zaznamenali občané zvýšený zájem strážníků MěP o své čtyřnohé miláčky. Protože akce vzbudila poměrně velkou pozornost, seznámíme Vás nyní, po jejím vyhodnocení, s některými výsledky.

     O co tedy vlastně šlo? Každý ze strážníků dostal za úkol si podrobně projít svůj rajon a porovnat seznamy psů evidovaných na MěÚ se skutečností. Majitelé, kteří povinnost přihlásit svého psa na finančním odboru opomněli, byli vyzváni, aby tak do stanoveného termínu učinili. Podotýkám, že beztrestně, tzn. že v této fázi žádná pokuta udělena nebyla. Zjištěné skutečnosti byly zpracovány do přehledů a předány kompetentní pracovnici MěÚ, která má tuto problematiku na starosti. Ti z  „pejskařů“, kteří na upozornění strážníků nereagovali, budou pozváni písemně k úřednímu jednání v dané věci.

O tom, že akce měla svůj význam, svědčí  výsledky. V jejím průběhu bylo zjištěno celkem 14 majitelů psů, kteří je neměli zaevidovány na městském úřadě. Podotýkám, že tato povinnost vzniká u psů starších 3 měsíců. Pouze pro zajímavost pak uvádíme, že v České Třebové bylo ke dni 31.7.2014 evidováno celkem 1 576 psů. Jejich chovatelé rovněž mají možnost využít jednorázovou slevu na poplatek, pokud prokáží, že jejich pes byl označen čipem. Strážníci již několik let disponují jejich čtečkou, díky které už byla svým majitelům vrácena celá řada pejsků.  Rovněž musím zdůraznit, že Městská policie je jedinou organizací na území města, která se zabývá odchytem volně pobíhajících psů nebo jiných zvířat. K této činnosti byli vybraní strážníci vysláni na specializovaný kurz, kde získali potřebná osvědčení. V loňském roce tak bylo např. odchyceno celkem 41 psů. Pokud Vám tedy Váš pes uteče, doporučuji se co nejdříve spojit s dozorčím MěP a zeptat se, zda o něm nemá nějakou zprávu, event. zanechat svůj kontakt pro případ pozdějšího nálezu.

Strážníci tak opět získali detailní přehled o majitelích psů ve svých rajonech, který jim jistě pomůže při obdobných akcích v budoucnu. Za všechny občany města snad mohu vyslovit přání, aby částka získaná na poplatcích za pejsky byla vhodně využita a napomohla k větší čistotě chodníků a veřejných prostranství v našem městě.

                                                                                                                                        Petr Baláž – zástupce velitele