Českotřebovské městské muzeum  se činí                             
Z činnosti v loňském roce 2013

V loňském roce 2013 byl pro českotřebovské muzeum stanoven přepočtený stav 8,5 pracovníka, fyzicky zde pracovalo 12 osob, tedy i na částečné úvazky. Rok  2013 byl prvním rokem, kdy muzeum využívalo nově otevřenou rekonstruovanou výstavní budovu včetně přístavby, zkolaudované v září 2012. V trvalé expozici muzeum propaguje výstavní expozici "Dopravní křižovatky".. Během loňského roku muzeum  připravilo  v nově expozici 5 tzv. krátkodobých výstav a k nim se uskutečnila potom řada doprovodných programů. 
- Za dlouhých zimních večerů (24. ledna – 31. března 2013)
- Jan Steklík & Karel Nepraš, Annegret Heinl, Helena Wilsonová (12. dubna vernisáž – 26. května 2013).
- Kozlovsko – chudý kraj Maxe Švabinského (6. června – 1. září 2013).
- V negližé (19. září – 17. listopadu 2013).
- Vánoční přichází čas (1. prosince 2013 – 6. ledna 2014). 
Všechny vyjmenované výstavy byly obohaceny o doprovodné programy, které představovaly  komentované prohlídky (2) a speciální programy pro školy (5). Expozice, doprovodné programy k nim a výstavy si v průběhu roku prohlédlo 6156  návštěvníků.
 
Přednášková činnost a další kulturně vzdělávací  akce
Pravidelné semináře
Ke kořenům. Seminář je určen zájemcům o rodopis.
Malý muzejník  Je určeným dětem ve věku 5-10 let,
Seminář pro pamětníky staré České Třebové  (jedna z nejnavštěvovanějších akcí m)uzea.
Osídlování Českotřebovska a počátky města Česká Třebová. Odborný seminář  za účasti renomovaných odborníků na problematiku osídlování našeho regionu (prof. František Musil, prof. Petr Charvát, dr. Martina Beková, dr. Jiří Šmeral a magistr Štěpán Gilar).
Putování za pokladem Městského muzea Česká Třebová - zábavná hra ve spolupráci s DDM) . H
V roce 2013 uspořádalo muzeum kromě výše uvedených akcí ještě dalších 5 přednášek objednaných pro různé skupiny zdravotně handicapovaných, pro školní skupiny apod. Tematicky byly zaměřené převážně na regionální historii, jednalo se  například o procházky městem s výkladem k historickým objektům apod. Všech uvedených přednášek a vzdělávacích akcí se zúčastnilo celkem  1038 osob.
 
Publikační činnost
K výstavě Jan Steklík & Karel Nepraš, Annegret Heinl, Helena Wilsonová vydalo muzeum katalog s úvodním textem estetika Jozefa Czerese a fotografiemi Heleny Wilsonové a Michala Horáka.
K výstavě Kozlovsko – chudý kraj Maxe Švabinského vydala Městská galerie Litomyšl a Městské muzeum Česká Třebová Mapu s názvem Po stopách Maxe Švabinského.
Zpřístupňované památky:
Chaloupka Maxe Švabinského v Kozlově  1346 návštěvníků.
Rotunda sv. Kateřiny  Návštěvnost činila 464 osob.
Kostel sv. Bartoloměje v Semaníně - spolupráce s občanským sdružením Pro Semanín, expozice Semanínská renesance
Kaple Panny Marie Pomocné na Horách  V čase prázdninových víkendů navštívilo kapli 186 osob.
Služby badatelům V roce 2013 bylo zaznamenáno 88 badatelských návštěv. Kromě nich pracovnice muzea vyřídily dalších 30 badatelských dotazů, konzultací a požadavků na zpracování rešerší.  

Pro srovnání:  Českotřebovské muzeum v roce 2008:


Počet zaměstnanců  v roce 2008 4,5 (přepočtený stav), fyzických osob 7.

Muzeum uspořádalo  tyto výstavy:

-          Leťte, křídla! Osobnost, život i dílo umělce a vynálezce Františka Formánka (25. dubna – 18. května 2008)

-          František Matouš Klácel, filosof, spisovatel a novinář (19. září – 12. října 2008)

-          Za hvězdou betlémskou (14. prosince – 30. prosince 2008)  Uvedené výstavy si prohlédlo 1642 návštěvníků.

Přednášková činnost
V rámci cyklu  Osobnosti České Třebové se uskutečnily následující přednášky:
- Mgr. Štěpán Gilar: Českotřebovský gymnaziální profesor a československý diplomat PhDr. J. Novák
- Mgr. Jana Voleská: Jan Tykač, zakladatel českotřebovského muzea
- Mgr. Terezie Nekvindová: Malíř Josef Voleský (1895-1932)
- Bc. Lucie Dušková: František Formánek, akademický sochař a vynálezce
- Mgr. Vladimír Velešík: Osobnosti katolického aktivismu Českotřebovska
V květnu 2008 byl přednáškový cyklus Osobnosti České  Třebové ukončen
Publikační činnost
V roce 2008 vyšla II. ročenka Městského muzea Česká Třebová.
K výstavě Leťte, křídla! Osobnost, život i dílo umělce a vynálezce Františka Formánka byla vydána stejnojmenná publikace autorek  Lucie Duškové a Ludmily Kesselgruberové.  V závěru roku vyšel sborník ze sympozia konaného ve dnech 24. – 26. září 2008 pod titulem František Matouš Klácel, filosof, spisovatel  a novinář.
Sympozium
V roce 2008 jsme si připomínali 200 výročí narození Františka Matouše Klácela. Při této příležitosti uspořádalo Městské muzeum Česká Třebová oslavy, v jejichž rámci se uskutečnila výstava připomínající Klácelův život a dílo a sympozium s bohatým doprovodným programem. Účast na sympoziu přijali přední odborníci z rozmanitých vědních oborů, kteří přijeli z Čech, Moravy a dokonce USA. V průběhu sympozia zaznělo 11 referátů, které byly v závěru roku otištěny ve sborníku ze sympozia.  Součástí oslav bylo koncertní představení opery F. K. Zedínka Obrázky z Hor. Pěveckou a hudební část předvedli sólisté Opery Národního divadla v Praze a pěvecký sbor Bendl. Mluvené slovo přednesli O. Dobrovský a A. Hýblová pod režií L. Hýbla. Trvalou připomínkou F. M. Klácela se stala pamětní deska F. M. Klácela odhalená na místě jeho rodného domu. Jejím autorem je sochař Lukáš Černý. 

Zpřístupněné památky:

Chaloupka Maxe Švabinského v Kozlově.  V roce 2008 se Městské muzeum Česká Třebová poprvé zúčastnilo Festivalu muzejních nocí. V jeho rámci se 31. května uskutečnila muzejní noc v Chaloupce Maxe Švabinského. Touto akcí byla zároveň zahájena turistická sezóna. V uvedeném roce si chaloupku prohlédlo 1647 návštěvníků.

 

Rotunda sv. Kateřiny  Po dohodě s Římskokatolickou farností – děkanstvím v České Třebové byla veřejnosti v době letních prázdnin zpřístupněna tato významná památka. Průvodcovskou službu zajišťovalo muzeum. V uvedené době rotundu navštívilo 297 osob.

 

Služby badatelům  V roce 2008 byly badatelské služby či konzultace poskytnuty 42 badatelům.

 

Z porovnání vyplývá, že mnoho ukazatelů je ne podstatně vyšší úrovni, především má muzeum vlastní budovu s trvalou expozicí a pořádá ve vlastních prostorách také další akce pro veřejnost. PO desetiletích absence výstavních prostor městského muzea je třeba veřejnost nově seznamovat  jak s historií města i s tím, že nová koncepce muzea není přehlídkou depozitářů.... 

 

Zdroj : výroční zprávy Městského muzea Česká Třebová za rok 2008 a 2013

 

INVESTICE DO NOVÉ EXPOZICE MUZEA SE VYPLATILA


Uvedený tet jsem uvedl proto, abych reagoval na některé připomínky  ze (sportovní)  části veřejnosti a ukázal, že investice do nového muzea v Klácelově ulici se vyplatila.  Spoluúčast města byla 15 850 tis. Kč, tedy srovnatelná s investicí do rekonstrukce Malé scény. Přitom vznikla v České Třebové nová kvalita,  nová expozice muzea, která zde nebyla  přesně 40 let, došlo k restaurování kulturní památky čp. 11, architektonicky vkusně se doplnila městská památková zóna. Data z článku ukazují, že nová investice je dobře využívána.  Město získalo současně v sousedství radnice tolik potřebný prostor pro jednání městských zastupitelů a další reprezentační akce.

 

Realizace stavby: 28.6. 2011 – 21.7. 2012

Kolaudace stavby: 14. 9. 2012

Zpřístupnění veřejnosti: 29. 9. 2012

Konečná cena projektu: 41 461 911,80 Kč

Celkové výdaje: 41 461 911,80 Kč

Celkové způsobilé výdaje: 36 586 601,27 Kč

Dotace ROP NUTS II Severovýchod: 25 610 620,71 Kč (70%)

 

Je třeba přiznat i to, že otevření městského muzea znamená současně zvýšení mandatorních výdajů  města. Česká Třebová však byla prakticky posledním z deseti měst v okrese, kde byla stálá expozice muzea otevřena!  Zvýšení mandatorních výdajů na kulturní oblast je však možná trnem v oku některým sportovně zaměřeným občanům, kteří v tom vidí důvod pro další navyšování  příspěvků pro sportovní organizace. Podobné obavy o zvyšování nákladů n kulturu byly již dříve, připomeňme problém zda převzít (zakoupit),  opravit a využívat kozlovskou Chaloupku Maxe Švabinského. Byla snaha ji předat muzeu v Litomyšli. Nyní patří k tomu nejlepšímu, co můžeme v našem nejbližším okolí  nabídnout turistické veřejnosti. Vedle Chaloupky Maxe Švabinského je nyní naše Městské muzeum a jeho trvalá expozice Dopravní křižovatky, otevřená celoročně (tedy i po celé léto šest dnů v týdnu) tím, co láká k návštěvě České Třebové turisty právě v turistické sezóně. O každého návštěvníka města je třeba bojovat, může přinést také zvýšení obratu podnikatelům v sektoru obchodu a služeb. Navíc již druhým rokem je letní  výstava v našem muzeu organizačně spjatá se sousedním městem Litomyšl (Součást Smetanovy výtvarné Litomyšle).

 

Další návštěvníci města k nám jezdí vlakem a není jich málo. Máme sice krásný dopravní terminál, který je otevřeným veřejným prostorem, ale propagace města a městských akcí je zde minimální. Není to škoda?

 

Milan Mikolecký