Vítězný návrh na úpravu Pernerovy sochy                           
Blíží se 1. duben, tedy termín, kdy měla být uzavřena výtvarná soutěž. Konečně zasedla porota a vybrala z došlých návrhů ten, který  se nyní překládá tímto veřejnosti k posouzení. (Anonymní) porota nyní netrpělivě očekává ohlasy veřejnosti, aby  je zapracovala do návrhu a předložila konečné znění  opět do roka a do dne, tedy 1. dubna 2012. 

Pak už nás čeká jen výběrové řízení na zhotovitele a podání žádosti na financování z operačního programu Sochy a sousoší. Jistě nás EU nenechá na holičkách a  nějaké to euro nám na Pernera pošle, je to přece velikán.

Perner ovšem láká nejen výtvarníky, je to téma, které je nadčasové i pro další umělecké profese. Soudím tak alespoň z toho, že socha probudila také múzy v oblasti. poezie, předpokládám také brzké složení symfonické básně nebo melodramu. Těžko domyslet kde to skončí, možná jsou dny Hudebního festivalu Antonína Bennewitze sečteny a budeme mít festival Jana Pernera. Připomeňme, že železnice přece inspirovala hudebního skladatele Antonína Dvořáka, od železnice tedy není k hudbě vůbec daleko.

Na dalších řádcích tak uvádím řádky poezie specielně iniciované práce sochou Pernera, ale nejen jí. Aby byl dojem zcela autentický, báseň nepřepisuji, ale používám fotokopii rukopisu, který přišel včerejší poštou.  Autor chystá petici, jejímž cílem je vyhlášení celoměstské či lépe regionální literární soutěže na téma Jan Perner, neboť jeho osobnost si vyžaduje i literární zvěčnění. A to po českotřebovsku, tedy v moderním stylu. Lze tedy jistě očekávat, že osobnost Pernera  bude ještě zvěčněna  i jinak - inkoustem na papíře. K tomu je Česká Třebová jako stvořená, vždyť se tu již léta schází "Literáti na trati". Jistě se to nemusí každému povést, nicméně jistou úlevou bude i to, že to nebude stát dva miliony. Také likvidace takového literárního výtvoru je daleko snadnější, stačí báseň na papíře zmačkat a hodit do koše, lépe ovšem do kontejneru na tříděný odpad.  Autora dále uvedené básně neznám, nepodepsal se, ale o to bude hodnocení jeho poezie objektivnější. Osobně se domnívám, že to bude buď přímo legendární (a nesmrtelný) Jára Cimrman, nebo alespoň některý z jeho anonymních nemanželských ... vnuků.                   (apríl)