Rudoltický Zámeček je malý, přesto má co nabídnout       


Nový zámek u Lanškrouna nazývaný Zámeček má pro návštěvníky nyní samé dobré zprávy.

Toto torzo  nádherného a rozsáhlého zámku , který si před 300 lety nechal v půvabném zákoutí východních Čech postavit rod Lichteinsteinů letos ožilo. Začátkem roku to však ani nevypadalo, že se to může podařit. Občerstvení nefungovalo, Zámeček neměl hostinské, byla odpojena elektřina a tak netekla ani voda.  Přes tyto potíže si návštěvníci na začátku roku podle zápisů v návštěvní knize prohlídku užili.

 

Zlepšení přišlo v pravý čas

V březnu Zámeček navštívil památkový komisař celostátní televize a díky pěkné reportáži se přihlásili zájemci o provoz občerstvení. Z nich se vlastníci zámku rozhodli pro rodinu z okolí. V červenci jsme tak na Zámecké oslavě zahájili nejen osmou sezonu provozu,ale i znovuotevření kavárny se základním občerstvením a točeným pivem. Návštěvníci si tak mohou lépe odpočinout nebo počkat na celou hodinu, kdy začíná další prohlídka.  Nyní připravují hostinští další akci, Country odpoledne, které bude 9.8. Program není zatím upřesněn, bude uveden na zámeckých webových stránkách a na obvyklých informačních místech.

 

Připravuje se i Mystická Hradozámecká noc

I letos jsem Zámeček přihlásila k účasti na této celostátní akci nočních prohlídek se zajímavým doprovodným programem pořádané památkovým ústavem. Návštěvníci z celé republiky se mohou těšit na vystoupení Chrámového sboru města Lanškrouna, před věží budou řádit kejklíři a při prohlídce sklepení návštěvníci uvidí ukázky ze života šermířů v 9 století. Letos bude věž i sklepení při této akci osvětleno nejméně 300 svícemi z chráněné dílny Kirstenovi. Návštěvníci se mohou těšit na romantiku ve věži a mystiku ve sklepení. Prohlédnout si maximální fotografie „zámeckých duchů“ ve sklepení mohou už nyní.

A ještě jedna dobrá zpráva, tentokrát už budou moci na noční prohlídku věže i menší děti, to v minulých ročnících nebylo v zájmu jejich bezpečnosti možné. Letos se podařilo ze vstupného, které je jediným zdrojem prostředků na provoz Zámečku uvolnit částku potřebnou na nutné úpravy, díky nimž se zvýší bezpečnost na točitém schodišti i když bude osvětleno pouze svícemi na každém schodě.

 

Žhavá letní novinka -  zavedení částečně dobrovolného vstupného

Protože na provoz nejsou dotace a nemám jako ostatní kasteláni a průvodci po památkách za to žádný plat, je na vše potřebné možno využít pouze vstupné, na akce ještě sponzorské dary.

To však nestačí ani na provoz, ani na náklady propagace a při akcích. A zatím mi nezbylo nikdy nic, co by se dalo brát jako plat za to, že při hodinové prohlídce vyprávím o pohnuté historii to, co jsem nejdříve na své náklady vypátrala v archivech.

Protože bych však přesto chtěla umožnit prohlídku všem zájemcům, rozhodla jsem se k radikální změně ve způsobu placení vstupného.

Od nynějška celoročně každý návštěvník od 6 let zaplatí základní vstupné pouze 30 Kč.

Dospělí návštěvníci pak mohou podle svého uvážení během prohlídky věnovat na provozní náklady, nebo konkrétní na Zámečku potřebnou věc dobrovolný příspěvek. Třeba na instalaci tolik potřebných dveří v sálech prvního a druhého patra.

Věřím, že zájemci o prohlídku ocení tuto novinku, která umožní návštěvu i lidem s menšími příjmy,důchodcům nebo rodinám s více dětmi.

Rodinu tak přijde prohlídka na menší částku,  tak jak tomu bylo na začátku provozu, ale uvidí za ni už daleko víc zajímavých výstavek a informací ve věži i sklepení.

 

Výstavy ve věži 

V prvním patře je kromě postupně rozšiřované drátenické výstavky, jejíž součástí je čtyřvrstvé vajíčko uznané jako Český rekord výstavka fotografií z minulosti zámku.

Dětem i dospělým se velice líbí vystavená unikátní knoflíková sbírka. Zatím se na Zámečku sešlo přes 750 kilo nejrůznějších knoflíků. Jsou ve formě různých výrobků pošitých či polepených knoflíky, z nejrůznějších materiálů včetně perníkového či papírového, 160 cm velkého Maxiknoflíku, který je uznaným Českým rekordem.

Knoflíkový návlek, na jehož výrobě se podílelo přes 700 lidí byl uznán nejen Českým, ale i světovým rekordem.Mezi netradiční exponáty patří i velký dětský kočárek polepený spoustou malých knoflíčků, které na něj děti z DD Znojmo lepily měsíc.

Nejrůznější pokrývky hlavy s knoflíky, koláž nebo věneček s knoflíky jsou také součástí sbírky. Nejzajímavější knoflíky jsou vystaveny v prosklených vitrínkách, aby si je návštěvníci mohli lépe prohlédnout.Knoflůíky se na Zámečku stále sbírají a dokud jich nebude milion a víc,tak se sbírat budou, každý návštěvník může svůj příspěvek do sbírky přidat a tím se účastnit vytvoření nového Českého rekordu-Nejvíc knoflíků na jednom místě, který se snažíme v rámci Knoflíkiády vytvořit.

V druhém patře je výstavka fotografií z doby oprav zámku i minulosti okolí. Jsou tam také vidět jediné původní malby na zdech,které se zachovaly do dnešní doby.

Z třetího patra je vyhlídka na celé okolí, Lanškroun, Suchý vrch a podhůří Orlických hor.

 

Ve sklepení návštěvníky zamrazí

Není to způsobeno pouze nízkou teplotou, kvůli níž je dobré předem myslet alespoň pro děti na mikinu či svetr, který se hodí i dospělým. Je to i tajemnou, mlžnou atmosférou, v které jde návštěvníkům pára od úst. Po prohlídce výklenku s pavoučím hnízdem si v dalším sále pod bývalou zadní věží mohou návštěvníci do zámeckého pokladu hodit korálek pro štěstí a něco si přitom přát. Po prohlídce dalších zajímavostí tohoto sálu se jde do dalších, ještě tajemnějších prostor. Ozvěna v sále se starými kresbami na zdi působí tajuplně, husí kůže pak návštěvníkům naskakuje při spatření maxifotografií „mlžných tvarů“ ,které se mi ve slunečním paprsku podařilo před časem vyfotit.Co zobrazují si může představit každý sám, většinou někdo ze skupiny vydechne, že se snad podařilo vyfotit rej „zámeckých duchů“.

 

Tajemství zámeckých sklepení už zapůsobilo na nejednoho návštěvníka hlubokým dojmem.

Po skončení prohlídky mají všichni možnost napsat své dojmy ze Zámečku do návštěvní knihy, za ty roky provozu už třetí.

 

Prohlídky: 


SO, NE a SV do konce srpna 10.00 – 18.00

Celoročně o víkendech i ve všední dny odpoledne po domluvě na tel: 776 642 277

www.novyzamek.info

Občerstvení otevřeno kromě pondělí od 13.00 hodin    Info na tel:736 708 145

 

V S T U P N É na Nový zámek u Lanškrouna
DĚTI 6-10 let………..20 Kč
V Š I CH N I   10-100 let…..…30 Kč
Skupina nad 20 členů  Od 6 let………..…….20 Kč
Prohlídky věže a rozsáhlých prostor sklepení pod bývalým zámkem jsou možné pouze s průvodcem, prohlídka trvá 30-50 minut podle přání skupiny. Bez průvodce není prohlídka možná. Děkuji za pochopení.
Dobrovolná kastelánka a průvodce Krasava Šerkopová