Osvětlení frekventovaného přechodu v České Třebové zvýší bezpečnost chodců

Stovky lidí, kteří denně přecházejí křižovatku ulic Masarykovy ulice a Dr. E. Beneše, se mohou ode dneška cítit bezpečněji. Na rizikovém přechodu blízko učiliště a střední školy totiž přibylo osvětlení za 324 tisíc korun, které díky úspěchu města v celostátní anketě zaplatila Nadace ČEZ. Přechod přes velmi vytíženou silnici získal takto financované osvětlení jako druhý v Pardubickém kraji. Letos se dočká ještě přechod v Pardubicích, v Královéhradeckém kraji získá nová světla přechod v Hradci Králové. Celkem jich bude v celé ČR 35.
Přechod přes frekventovanou silnici spojující Českou Třebovou s Ústím nad Orlicí a Svitavami využívají zejména školní děti a studenti při cestě mezi centrem města a Skalkou, kde je školní jídelna. Jeho osvětlení proto uvítal starosta města Jaroslav Zedník. „Nová Světla výrazně zvýší bezpečnost chodců i řidičů. Jde o rušný přechod, který využívají zejména děti a mládež. V blízkosti je navíc také zimní stadion a fotbalové hřiště," uvedl.
Zařazení přechodu v České Třebové mezi vítěze v Pardubickém a Královéhradeckém kraji „posvětila" odborná komise z řad krajských zástupců Dopravní policie a BESIP. Tuto volbu vysvětluje pardubický zástupce BESIP Otakar Švec: „Přechod vede přes silně vytíženou komunikaci s velkým pohybem aut včetně nákladních i chodců. Zejména v zimních měsících pak nová světla přispějí ke zviditelnění studentů navštěvujících nedalekou školu. Ročně se na přechodu stane velký počet dopravních nehod, v minulosti to bohužel byly i nehody smrtelné."
Cesta k osvětlení přechodů začala vloni na jaře, kdy dopravní policie a BESIP vytipovaly 70 nejnebezpečnějších přechodů v celé ČR. Veřejnost pak měla možnost rozhodnout svými hlasy, které z nominovaných přechodů dostanou prostřednictvím Nadace ČEZ osvětlení. „Loňský ročník se setkal s neuvěřitelným ohlasem. Do hlasování se zapojilo přes 100 tisíc lidí. Nebezpečných, nedostatečně osvětlených přechodů je bohužel v České republice stále hodně, proto jsme se rozhodli v nápravě tohoto stavu pokračovat i letos," říká Ondřej Such, manažer Nadace ČEZ. Za pouhý měsíc obdržela Nadace ČEZ prostřednictvím grantového řízení na osvětlení nebezpečných přechodů 31 žádostí, z nichž 11 vybraných projektů podpoří až do výše 200 tisíc korun.
Kvalitní osvětleni dokáže snížit počet střetů s chodci na přechodech až o 65%.
• Osvětlení se projektuje na každý přechod zvlášť, do výpočtů se zahrnuje nejen šířka silnice a přechodu, ale i okolní osvětlení, barva povrchu silnice, stoupání či klesání vozovky atd.
• Osvětlení přechodu není přímo shora, ale pod mírným úhlem vždy ze směru příjezdu aut. Chodec je tak osvětlen více ze strany, aby jej řidič viděl skutečně jasně. Současně je třeba nastavit osvětlení tak, aby řidiče ani v jednom směru neoslňovalo.