Škoda "prostoru nikoho" v Benátkách - udělejme zde veřejné sportovní hřiště 
V sousedství hokejbalového areálu vznikl (bez stavebního povolení)  na přelomu století BMX areál, který byl dokonce několik let pronajat, bylo o něho pečováno a  uskutečnila se zde i určitá investiční činnost.  Potom vše tak jak vzniklo, zase skončilo. Bylo to v době, kdy se začalo mluvit o tom, že by v tomto prostoru mohla vzniknout nějaká "florbalová" hala, tedy sportovní stánek s rozměry umožňujícími hrát i mistrovské zápasy ve florbalu či házené.... Přitom zázemí by pak mohli využívat i hokejbalisté, kteří zde mají vybudovánu asfaltovou hrací plochu s mantinely, ale šatnové prostory v bývalém linkusáku Svazarmu drží pohromadě jen silou vůle.  Jakákoliv oprava tohoto objektu je již neúčelná, všichni ví, že hokejbalisté potřebují vybudovat nové zázemí.

Florbalová hala se ukázala být jen snem, přišla krize a konec dotací, zbyly jen ty evropské.  A tak BMX areál zarostl vysokou travou, občas zde sportují mladí cyklisté na vlastní nebezpečí, mají tu vyježděné cestičky.  Do dnešních dnů přežila i stavební buňka umístěná poblíž vydlážděného startovního prostoru, kde se stále nějaká mládež schází. Je to poznat i z okolí této buňky,  je zde velký nepořádek, který si navzájem přehazují  za plot do areálu tzv. deponie Tezy a tamní pracovníci zase zpět. Na fotografiích je to zdokumentováno. Je to smutný pohled.  Do dneška 7. srpna byla vysokou travou zarostlá i sousední urovnaná plocha na které dříve stávaly tzv. Choceňské baráky. Jejich osazenstvo bylo po povodni v r. 1997 přestěhováno do nového objektu v Borku. Baráky byly pak zbourány a plocha urovnána pro další využití. Před časem byla předána do základního jmění městské obchodní společnosti TEZA, zřejmě jako náhrada za ztrátu, kterou Teza utrpěla tím, že investovala do přípravy větrných elektráren na Kozlově a nad Skuhrovem. Příprava, studie atd. stály několik set tisíc a investice byla následně zrušena. Dnes 7/8 přijela technika Ekobi a alespoň tuto  rovnou nevyužitou plochu posekala, také pruh kolem komunikace v Benátkách a pruh kolem hokejbalového areálu.  Ale plochu zmíněného (bývalého)  BMX areálu  nikdo neseká, i když se jedná o městský majetek. Odbor životního prostředí by měl zajistit, aby byla i tato tráva (viz fotografie) posekána.

I dnes existuje jakési světlo na konci tunelu, tedy možnost využití této zarostlé plochy. Mluví se o tom, že by zde mnělo vzniknout dopravní hřiště, na kterém by se opět vyučovala dopravní výchova, opět vrácená do škol. A město by areál zvětšilo o zázemí pro hokejbal, který to opravdu potřebuje.  Jenže i tato myšlenka nějak stárne, ministři školství se mění a dopravní hřiště (včetně dotace na něho) je stále v nedohlednu.  Úpravu této plochy považuji za potřebnou. Po jejím srovnání a oplocení by zde mohlo vzniknout veřejné víceúčelové hřiště, na kterém by později jistě šlo   část využít i pro dopravní výchovu.  Dnes je možné sportovat jen na sportovištích v majetku sportovních organizací,  neorganizovaní sportovci zde nemají šanci. Když si chcete jít zakopat nemáte kam, když chcete naučit děti jezdit na kole, nemáte kde apod. A tady by proto byla jedinečná šance, A odstranilo by se současně jedno bolavé místo ve městě.

Za všechno mluví fotografie :


Hokejbalový areál: šatny jsou opravdu jen na dožití.... Přecházíme do sousedního zarostlého "areálu BMX"
 

Nepořádek kolem zapomenuté buňky, nyní ale občas kýmsi využívané pro všelijakou neplechu. Proč to nikdo neodveze?

 

Na závěr ještě snímky po úklidu ve čtvrtek 7/8 dopoledne. Na posledním snímku je vidět, že plocha areálu pro bikekros je neposekaná, nikdo si ji ještě letos nevšiml. posekán je jen úzký pruh kolem cesty. Podobně je neudržovaná celá plocha svahu tzv. "Pádolíku" za garážemi, zarostlá dnes keřovým náletem. Dříve jsme sem chodili sáňkovat.....