Českotřebovský deník 206/2014 (1.9.2014)                           

Příměstský hokejový kemp na ZS  

V posledním prázdninovém týdnu, proběhl na zimním stadionu Na Skalce, první ročník příměstského hokejového kempu, který organizoval mládežnický hokejový oddíl TJ Lokomotiva Česká Třebová. Po čtyři dny probíhala intenzivní příprava dětí na nadcházející hokejovou sezónu. Každý den na ně čekaly dva tréninky na ledové ploše a dva na suchu. Tréninkovou náplní na ledě bylo zdokonalit bruslařské a hokejové dovednosti. Na suchu byla příprava zaměřená na koordinaci pohybu a výbušnou sílu. Pro brankáře zde byl pak připraven speciální tréninkový program. Kemp byl určen pro mládež od 4 do 14let a celkem se jej účastnilo 70 dětí. Z  toho bylo 62 z našeho oddílu a 8 pak z Chocně, Rychnova n.K. či Králík. „Jsme rádi, že můžeme využít domácí ledovou plochu již v tomto období a nemusíme za ledem cestovat jinam“. V sobotu na kemp pak navázalo již první přípravné utkání mladších a starších žáků v Hlinsku, neboť mistrovská sezóna v těchto kategoriích se nezadržitelně přiblížila, zahajuje již 20.září.  Stanislav Ruda / foto Radek Dvořák

 

Znovuobnovení trati do Chornice již zítra 2/9

Zahajovací jízda při příležitosti znovuobnovení provozu na železniční trati 017 Moravská Třebová - Chornice se uskuteční v úterý 2. září 2014 s plánovaným odjezdem v 10.03 hodin z České Třebové. Slavnostní jízdy se zúčastní hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, náměstek zodpovědný za dopravu a dopravní obslužnost Jaromír Dušek, starostové obcí ležících na a při trati. Nebudou chybět ani zástupci Českých drah.
 
Den regionu OrlickoTřebovsko

Svazek obcí Region Orlicko – Třebovsko zve všechny své příznivce a cyklisty v pátek 5. září 2014 na tradiční cyklojízdu starostů členských obcí a měst. Pro cyklisty je připraven program se startem ve 13 hodin od Základní školy v Říčkách v Orlickém Podhůří a seznámením s naučnou stezkou Živé vody. Na trase je možné se dále připojit v Ústí nad Orlicí na Mendriku. Ve 14 hodin zde začne výklad stavbyvedoucího a prohlídka regionální stavby století "Průjezd železničním uzlem Ústí nad Orlicí". Cyklojízda bude v 15.30 hodin pokračovat do Brandýsa nad Orlicí, se zastávkou u příležitosti oslav 450. výročí narození Karla staršího ze Žerotína. Cyklojízda končí v 17 hodin v Sudislavi nad Orlicí. Je připravena prohlídka Kubasovy chalupy, kapela Šedous band a občerstvení.
Srdečně zvuPetr Tomášek, předseda svazku obcí a PhDr.Jana Staňková
 
Kraj je připraven převzít sociální služby od státu 

Pardubice (1. 9. 2014) – Od začátku roku 2015 by měly převzít všechny kraje a Hlavní město Praha od státu financování sociálních služeb na svém území. Většinu sociálních služeb pak budou financovat kraje ze státního rozpočtu podle skutečných potřeb regionů. Připravuje se na to i Pardubický kraj, který předpokládá, že od státu na tyto účely získá 390 - 430 milionů korun.
„Skutečná výše dotace bude závislá na podobě rozpočtu, který bude schvalovat poslanecká sněmovna. Podíl Pardubického kraje představuje 5,37 procenta z kapitoly financování sociálních služeb,“ vysvětluje radní pro sociální věci a neziskový sektor Pavel Šotola.
Pokud dojde k avizovanému posílení prostředků na financování sociálních služeb pro rok 2015 o 750 milionů korun pro celou Českou republiku s účelovým určením na odměňování pracovníků v sociálních službách, bude to znamenat určitou stabilizaci a jistotu pro poskytovatele sociálních služeb a jejich zaměstnance alespoň pro rok 2015. „Celkově by mohlo jít o navýšení 40 milionů korun v této oblasti pro Pardubický kraj,“ uvádí radní Šotola.
Přestože dosud nebyla schválena novela zákona o sociálních službách k přechodu financování, Pardubický kraj už v předstihu zpracoval a projednal metodiku pro poskytování dotací a Akční plán sociálních služeb na rok 2015, jehož součástí jsou i kritéria pro poskytování dotací. Po schválení těchto materiálů v Zastupitelstvu Pardubického kraje v září kraj vyhlásí dotační řízení pro poskytovatele sociálních služeb na území Pardubického kraje. Harmonogram následných kroků pro zajištění bezproblémového přechodu financování je nastaven tak, aby neohrozil fungování sociálních služeb v následujícím roce.
„Přechod financování na kraje znamená větší důraz na zajištění rovného a transparentního rozdělování veřejných prostředků, včetně kontroly efektivního vynakládání těchto prostředků na sociální služby. Pro poskytovatele sociálních služeb by to měl být pružnější systém při financování služeb, které zajišťují potřebným občanům,“ zdůrazňuje vedoucí odboru sociálních věcí Helena Zahálková.  Zároveň, tak jako v předchozích letech, se bude i Pardubický kraj podílet na spolufinancování sociálních služeb formou grantů a příspěvků na provoz.
Záchranka ve Skutči má ode dneška nepřetržitý provoz

Pardubice/Skuteč (1. 9. 2014) – Po sedmnácti měsících od otevření výjezdové základny Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje (ZZS PAK) ve Skutči se ode dneška rozšířil její provoz z 12 na 24 hodin. Pardubický kraj na to uvolnil pro letošní rok 840 tisíc korun. Celkem tedy roční provoz stanoviště ve Skutči se dvěma posádkami vyjde zřizovatele záchranky, Pardubický kraj, na 5 milionů korun ročně. Slavnostního přivítání další směny se zúčastnili 1. náměstek hejtmana Roman Línek, radní Ludmila Navrátilová, starosta Skutče Pavel Novotný, ředitel ZZS PAK Pavel Svoboda a starostky a starostové okolních obcí.
„Za posledních šest let to je jediný případ, kdy kompletně vznikla a byla uvedena do provozu nová základna zdravotnické záchranné služby,“ zdůraznil při slavnosti ve Skutči 1. náměstek hejtmana Roman Línek, který je zodpovědný za zdravotnictví v kraji. Budovu ve tvaru skalpelu postavilo město Skuteč za pomoci okolních měst a obcí a v roce 2013 ji odkoupil Pardubický kraj za 3,25 milionu korun. První pětičlenná směna tu začala sloužit od 1. dubna 2013. Nyní přibylo dalších pět pracovních míst. Jedná se především o vysokoškolsky vzdělané záchranáře a řidiče. „Posílením posádky ve Skutči na dvě směny se nejen zvýší kvalita zdravotnických služeb pro místní region, ale také to uleví posádkám ze sousedních oblastí, které sem zajížděly z Chrudimi, ale také ze Svitavska,“ řekl Roman Línek. Základna pokrývá území s městy Skuteč, Chrast, Luže, Proseč a dalších asi 25 obcí.
Radní Pardubického kraje pro majetek a investice Ludmila Navrátilová je ve Skutči doma a sama ví, jak je zvláště v zimě obtížné se do různých vesnic v okolí sanitkou včas dostat. „Děkuji všem, kteří se o zřízení místního stanoviště záchranky zasloužili. Usnadní to péči o urgentní pacienty i v hůře dostupných částech regionu.“
Zdravotnická záchranná služba má za rok a půl fungování stanoviště ve Skutči přehled, jaký je zde počet zásahů. „Počty výjezdů jsou v denní době na stejné úrovni jako na okolních základnách, kolem stovky měsíčně,“ konstatoval ředitel ZZS PAK Pavel Svoboda. „V nočních hodinách se sem vyjíždělo zhruba na 50 - 60 zásahů měsíčně. Doteď tu v noci pomáhaly posádky převážně z Chrudimi, částečně z Hlinska a také z Vysokého Mýta, Poličky, Svitav a Litomyšle.
Zdravotnická záchranná služba má v Pardubickém kraji celkem 16 výjezdových stanovišť s 27 posádkami.  Ve Skutči je takzvaná zdravotnická záchranná pomoc, tedy posádka se zdravotníkem a řidičem. V případě nutnosti je přivolán tým s lékařem.
Konopná lékárna nově v Pardubicích 

V Pardubicích otevírá apatyka specializovaná výhradně na prostředky z léčivého konopí
Pardubice, 1. září 2014 – Je vám známo, že konopí se pěstuje již od starověku? Archeologické nálezy dokazují, že původem je konopí s velkou pravděpodobností dokonce z České republiky. Takové informace a mnoho dalších se můžete dozvědět od odborníků v nově otevřené Konopné lékárně v Pardubicích. První zdejší lékárně specializované výhradně na produkty z léčivého konopí. Lidé trpící bolestmi pohybového aparátu a kožními neduhy ji mohou navštívit od 1. září na ulici Sladkovského.
V nové konopné apatyce si lidé vyberou z mnoha produktů vyrobených na přírodní bázi. Otevřeno je od pondělí do pátku od 9.00 do 17.00 hodin. V nabídce je široká řada krémů, mastí Carun, konopného semínka, olejů či konopného vína. Věnovat se jim budou odborníci na výživu a starobylou bylinu konopí s léčivými kanabinoidy.
Návštěvníci se nemusejí ničeho obávat. „Lidé jsou zpočátku nedůvěřiví, bojí se a mají předsudky. My ale používáme upravené konopí, aby mělo nízkou povolenou hladinu THC. Lidé nemusí mít strach. Přesto díky léčivým kanabinoidům, zejména kanabidiolu, mají ty správné účinky na řadu neduhů,“ říká Jiří Stabla, zakladatel Konopných lékáren a majitel Carun Pharmacy.
Produkty z konopné lékárny pomáhají například s kožními onemocněními jako atopickým ekzémem či lupénkou, pomohou i handicapovaným s proleženinami. Prostředky z léčivého konopí, jako doplňky stravy, jsou vhodné i pro sportovce či maminky s dětmi a další vyznavače zdravého životního stylu a výrobků z konopí.  K mání je v lékárně i široké spektrum produktů určených k prevenci a také k potlačení příznaků řady nemocí. Pro zajímavost je krém kupříkladu natolik přírodní, že jej lze dokonce i jíst.
 
Konopí pomáhá

O účincích se zmiňuje na webu www.konopnyshop.cz, kde jsou k dostání produkty z léčivého konopí již nyní, například dvaaosmdesátiletá Miroslava Uhrová ze Sušic. „Je mi 82 let a již 3 roky trpím na ucpané karpály, což se mi projevuje nesnesitelným brněním a bolestmi obou rukou, díky kterým nemohu vůbec spát. V Konopné lékárně mě pán namazal univerzální konopnou mastí, a ačkoliv jsem vůbec nečekala žádné zlepšení, doslova přes noc mě brnění a bolest zcela přešla. Jsem z toho naprosto udivena,“ prozradila Uhrová.
Prostředky z léčivého konopí však potřebují i mladí lidé.Je mi 27 let a již 10 let trpím na atopický ekzém na rukou, občas se stav zhorší na základě alergické reakce (stres) a naskáčou i vodnaté pupínky, které hrozně svědí. Co jsem narazila na konopnou mast, řeším tento problém doslova přes noc. Do rána je postižené místo hodně zmírněné, zklidněné a pupeny zmizí. Mast používám i na suché popraskané paty a dceři jsem mast aplikovala i na opruzeniny, které během noci také zmizeli. Dříve jsme problém řešili antibiotiky a kortikoidy,“ svěřila se Lenka Štolová.
 
Název konopná lékárna? Používání je povoleno, potvrdili právníci

Před nedávnem se objevili na veřejnosti spekulace, zdali se mohou provozovny Konopnyshop.cz označovat za konopné lékárny. Podle platné legislativy může název lékárna používat kdokoli, a proto došlo i k registraci tohoto slovního spojení. „Není žádným zákonem stanoveno, že musí být název striktně vymezen jen pro zdravotnická zařízení s odborným personálem a registrovanými léčivy. Postupujeme v souladu s platnou legislativou, a tedy nedochází ke zneužívání pojmu lékárna a klamání kupujícího. Netvrdíme, že naše produkty jsou léčiva. Ačkoli se mělo od září dostat konopí označované za léčiva na pulty klasických lékáren, nestalo se tak. Termín se neustále posunuje a lidé zatím trpí, vyčkávají a rostliny si pěstují sami. Jediné o co se snažíme, je vyjít pacientům vstříc a nabízet produkty, které jsou běžně k dostání, než tomu bude u prostředků označovaných jako léčivo,“ říká Jiří Stabla z Carun Pharmacy s tím, že vše je potvrzeno právníky. Ve stanovisku k problematice tzv. konopných lékáren vypracované renomovanou Advokátní kanceláří Brož & Sokol & Novák advokátní kancelář potvrdila, že ve veřejnoprávních předpisech České republiky není – na rozdíl od řady jiných pojmů – zakotvena legální definice pojmu lékárna, ani zde nejsou přesné podmínky používání tohoto pojmu.
 
Základní informace o konopné lékárně:

Konopná lékárna Sladkovského 467/45  53002 Pardubice  otevírací doba: po-pá: 9.00-17.00.