Českotřebovský deník 209/2014  (5.9.)                                  
Přehlídka středních škol a učilišť  

Ve dnech 8. a 9. října pořádá Úřad práce ČR - Kontaktní pracoviště v Ústí nad Orlicí na Vyšší odborné škole a Střední  škole  technické v České Třebové Přehlídku středních škol a učilišť.
Ve středu  8. 10. je přehlídka pro veřejnost otevřena od 12:00 do 17:00 hodin,
ve čtvrtek  9. 10. od 8:00 do 17:00 hodin.
Žáci, rodiče a široká veřejnost mohou na Přehlídce škol získat podrobné informace  o studiu, přijímacím řízení, uplatnění na trhu práce.  Přehlídky se zúčastní zástupci významných zaměstnavatelů našeho regionu: Rieter a.s. Ústí n/O; Bühler CZ s.r.o. Žamberk; OMB composites EU a.s. Králíky; CZ LOKO a.s. Česká Třebová; LDM spol. s.r.o. Česká Třebová; Škoda Auto a.s. Mladá Boleslav; IVECO a.s.  V. Mýto; Forez s.r.o. Lanškroun; Ina s.r.o. Lanškroun; OEZ s.r.o. Letohrad;
DRUMEL a Co s.r.o. Česká Třebová.  Pro zájemce z veřejnosti budou na přehlídce poskytovány informace o rekvalifikačních kurzech, celoživotním vzdělávání, nabídkách trhu práce.

Slovenští odborníci na dopravu dorazili do Pardubického kraje


Pardubice (4. 9. 2014) – Delegace z Prešovského samosprávného kraje přijela na dvoudenní oficiální návštěvu Pardubického kraje. Tématem jejich programu je silniční hospodářství a doprava. Odborníci ze Slovenska navštívili klíčové dopravní stavby na Pardubicku a Chrudimsku a zúčastní se také Dopravní konference a Silničního veletrhu.

Vzájemné pracovní návštěvy delegací partnerských regionů jsou již několikaletou tradicí, obě strany považují výměnu zkušeností za užitečnou. Potvrdil to i ředitel Správy a údržby cest Prešovského samosprávného kraje Vladimír Kozák: „Už jenom to, že se setkáváme a můžeme porovnávat zkušenosti je pro nás posun. Řešíme podobné věci, podobné problémy a můžeme se vzájemně inspirovat.“

Delegaci odborníků z Prešovského samosprávného kraje při exkurzi na dopravních stavbách doprovázeli předseda finančního výboru Zastupitelstva Pardubického kraje Miroslav Krejčí a ředitel Správy a údržby silnic Pardubického kraje Miroslav Němec. „Pardubický a Prešovský kraj mají přibližně stejně rozsáhlou silniční síť, spravují kolem tří tisíc kilometrů silnic II. a III. třídy. Náš kraj do jejich rekonstrukce letos investuje rekordní částku, přesto to na stoprocentní obnovu špatného stavu silnic nestačí,“ řekl Miroslav Krejčí.

Prvním bodem dvoudenní návštěvy byla exkurze na stavbě mimoúrovňové křižovatky a pokračování rychlostní silnice R35 v Opatovicích nad Labem. Jeden z klíčových projektů v Pardubickém kraji odborníky ze Slovenska oslovil. „I u nás na Slovensku řešíme propojení dálnic a silnic I. třídy se silnicemi nižší třídy, konkrétně potřebujeme vyřešit propojení severu a jihu Prešovského kraje. Tady si nejen prohlížíme stavbu, ale také hovoříme o evropských zdrojích, porovnáme legislativu a podobně,“ řekl Peter Sokol, předseda Dopravního výboru Prešovského samosprávného kraje. Druhým zastavením byla stavba obchvatu Chrudimi, kde se odborníci – stejně jako v Opatovicích nad Labem – seznámili s technickými parametry stavby.

Odpolední program delegace Prešovského samosprávného kraje je věnován Dopravní konferenci 2014, v pátek se zúčastní mezinárodního Silničního veletrhu.   

Dopravní konference Pardubice - 4.září 2014

Stěžejními tématy konference byl rozvoj a financování dopravní infrastruktury v regionu východních Čech v nadcházejících letech s ohledem na strategie ministerstva dopravy, dopravní uzel Pardubice, silniční hospodářství a dopravní obslužnost východočeského regionu, nejvýznamnější stavby Pardubického kraje, budoucnost regionální železniční a vodní dopravy a modernizace letiště v Pardubicích. Konference byla určena představitelům státní správy a samosprávy, zástupcům zainteresované veřejnosti z oboru dopravy a dalším zájemcům z podnikatelské sféry.  Akce se zúčastnili také členové Hospodářského výboru a podvýboru pro dopravu Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, kteří zde budou na výjezdním zasedání. Dále přijela i silničářské delegace z Prešovského samosprávného kraje. Na letošní ročník konference jsem se bohužel nedostal, v loňském roce jsem byl přítomen a mohu potvrdit, že byla poučná a zajímavá.  Zástupci města česká Třebová však stejně jako loni chyběli. Přitom pro zajištění dostatečné míry informovanosti o dopravních záměrech v Pardubickém kraji je jistě velmi žádoucí.  Letos tak zastupoval Českou Třebovou vlastně zprostředkovaně náš rodák žijící v Chrudimi - Ing. Jiří Kapoun a vedle něho pak vysokoškolský učitel Prof. Ing. Václav Cempírek.
Ještě dva víkendy budou patřit zážitkům z Letních pecek

Pardubický kraj (4. 9. 2014) - Prázdniny skončily, ale letní cestovatelská soutěž ještě běží! Až do 15. září mohou ti, kdo rádi poznávají krásy našeho kraje, sbírat razítka do Vandrovní knížky a fotit QR kódy soutěže Letní pecky, poznej všecky. Pardubický kraj letos vybral do soutěže 22 míst a radní pro cestovní ruch René Živný se v těchto dnech přesvědčuje, jaký o ně byl ze strany návštěvníků zájem.
Hlavním mottem letošního ročníku oblíbené soutěže jsou zážitky. Takže nejen vidět, prohlédnout, navštívit, ale hlavně vyzkoušet, ochutnat, užít si. Zájemci mohli třeba sjet kopec v průhledné kouli grassball v Českých Petrovicích, potěšit chuťové pohárky víny ze Zámeckého sklepení Litomyšl, vytvořit si dobovou rodinnou fotografii v zámku v Cholticích nebo se projet na mladějovské úzkokolejce. První cesta René Živného vedla k Lázním Bohdaneč. Tady bylo po celé léto připraveno rybaření pro děti i dospělé. „Kde jinde než u našich nejznámějších historických rybníků by si měli lidé vyzkoušet, jak se chytají ryby,“ poznamenal Živný. Malí i velcí rybáři vlastně nepotřebují, kromě chuti a dobré nálady, vůbec nic – veškeré vybavení je k dispozici. A pak je to už jen otázka štěstí a trpělivosti, zda se na háčku objeví pstruh, jeseter, kapr nebo dokonce sumec!
„Jsem skutečně mile překvapen, jak příjemný areál se nachází v blízkosti našeho krajského města. Myslí tu opravdu na celou rodinu – k dispozici je i dětské hřiště, stylová restaurace a dokonce minizoo. Ale stejně pro mě bylo největším zážitkem vylovit si toho svého pstruha. Určitě sem vezmu i svoje syny, aby zažili ten krásný pocit vlastního úlovku,“ svěřil se se svými dojmy radní Živný. Zvláště ve dnech, kdy počasí přeje, je zájem o tuto atrakci velký.
Také tady dostanete jedno z razítek do Vandrovní knížky. A pokud jich už máte pět, neváhejte a posílejte vyplněnou knížku na adresu Destinační společnosti Východní Čechy (nám. Republiky 12, 530 02 Pardubice). Vandrovní knížky s pěti a více razítky doručené do 22. září budou zařazeny do slosování o atraktivní ceny, kterými jsou například wellness víkend v hotelu Vista na Dolní Moravě nebo romantické ubytování na hradě Svojanov. Pro výletníky, kteří v jednotlivých místech Letních pecek odpovídají na soutěžní otázky „schované“ pod QR kódy, je připraven tablet. Získá ho autor nejvíce správných odpovědí.