Českotřebovský deník 211/2014 (8.9.)                             

  • Spojení plasty a Česká Třebová je nejen v České republice stále známější a několik firem, které se výrobou výrobků z plastů zabývají na území našeho města je jistě v republice raritou. Navíc patří k dobře se rozvíjejícím podnikům a přejme jim proto další rozvoj.  Jedním z takových je Böhm plast technik, s.r.o., který sídlí v Bezděkově, ale další stále rozsáhlejší provozy má v Borku. Nyní zde roste nová hala. Snímek je z 30.8.
  •  
  •   Sdružení nájemníků ČR informuje

    Sdružení nájemníků ČR (dále jen SON) je jednotnou organizací působící na celém uzemí ČR, spolupracuje s Mezinárodním svazem nájemníků a se státními orgány všech stupňů, s orgány samosprávy, s právnickými a fyzickými osobami. Prosazuje oprávněné požadavky nájemců bytů při jednání s orgány státní správy a samosprávy. Poradenství v celé bytové a sociální problematice související s bydlením je prioritní činností SON. Poskytujeme poradenství členům SON, předsedům Bytových družstev k jejich problematice, a členům odborových svazů, se kterými máme na úrovni centra uzavřené dohody o spolupráci. V našich podmínkách zejména členům Odborového sdružení železničářů, dále pracujeme v poradenství pro celý Pardubický kraj. Sledujeme vývoj předpisů v oblasti služeb s užíváním bytu a zajišťujeme poradenství veřejnosti v této oblasti . Nový Občanský zákoník OZ s účinností od l. l. 2Ol4 významně ovlivnil i nájmy bytů a domů. Dotkl se tak statisíce lidí, některé novinky sice posílily práva nájemců, jiné zase pronajimatelů. Změn je mnoho a jsou zásadní. V některých aspektech nový OZ poskytne nájemníkovi vyšší jistotu i práva. Dalším novým zákonem od l.l. 2Ol4 je Zákon o obchodních společnostech a družstvech tento se týká z našeho hlediska hlavně Bytových družstev. Tato nová legislativa pro Bytová družstva je určena vzájemnou návazností těchto nových zákonů. Ke splnění těchto zákonů, byly vypracovány návrhy stanov, zahrnující provázání nových zákonů, kde SON byl nápomocen představenstvu BD při konzultací i při vypracování stanov BD. Podorlická oblastní organizace POOSON má své sídlo v České Třebové, Masarykova ul . Združuje členy nejen z řad občanů města České Třebové, ale i z jiných míst Orlickoústecka a Lanškrounska. V čele je Rada POO SON. Byla zde zřízena poradna SON s působností pro celou oblast a pro Pardubický kraj. Rady v oblasti bydlení poskytují poradci po telefonické dohodě : paní Eva štusáková - předseda POO SON na čísle 46l032534, mobil 776416896, dále pan Mgr. Milan Ledl - místopředseda - Lanškrounsko mobil 737769438. Též publikace je na zřízených nových internetových stránkách SON - Pardubický kraj.                Eva Štusáková - předseda R POO SON Česká Třebová.  
        
    Přestřižení pásky u kogenerační jednotky v Ústí n.O.

    Slavnostní zahájení provozu kogenerační jednotky (KGJ) v kotelně na ulici Mazánkova se uskutečnilo 4. 9. 2014 za účasti zástupců Města Ústí nad Orlicí, investora společnosti ČEZ Energo, největších odběratelů a provozovatele centrálního zásobování teplem městské společnosti TEPVOS.
    KGJ o elektrickém výkonu 1560 kWe a tepelném výkonu 1662 kWt je určena ke kombinované výrobě elektrické a tepelné energie. Společnost ČEZ Energo, která je vlastníkem a provozovatelem KGJ, bude tedy vyrábět a prodávat elektrickou energii a zároveň bude TEPVOSU dodávat vyrobenou tepelnou energii. Cena tohoto tepla je dlouhodobou smlouvou stanovena na nižší úrovni, než je cena zemního plynu potřebného pro výrobu stejného množství tepla v kondenzačním kotli na zemní plyn. Důvodem, proč se společnost TEPVOS rozhodla pro spolupráci se společností ČEZ Energo, která je největším provozovatelem malé kogenerace v České republice, je snaha snížit, či stabilizovat cenu tepelné energie. Přestřižení pásky se ujal pan David Bauer regionální manažer ČEZ Energo, za Město Ústí nad Orlicí pan starosta Petr Hájek a za městskou společnost TEPVOS pan jednatel Václav Knejp. Následovala prohlídka kotelny s odborným výkladem k fungování KGJ. Všichni zástupci zúčastněných stran vyjádřili důvěru v budoucí spolupráci.
     
    Co trápí obce? Nedostatek bydlení pro seniory a pro mladé rodiny

    Státní fond rozvoje bydlení v uplynulých měsících zjišťoval, jaký mají radnice postoj k otázce výstavby nájemního bydlení, zda mají zájem o zvýhodněné státní úvěry a jaký typ bydlení na svém území nejvíce postrádají.
    Anketa probíhala v časovém úseku od 1. 6. 2014 do 31. 8. 2014. Bylo osloveno 6 331 obcí v České republice, dotazník byl rovněž zveřejněn na stránkách SFRB a upoutávka proběhla na informačním serveru www.portalobydleni.cz. Vyplněných dotazníků se sešlo téměř 700. „Naší snahou bylo získat podněty, které by případně mohly vést k úpravám programů nabízených SFRB či změně parametrů podpory výstavby nájemních bytů,“ vysvětluje ředitelka SFRB Eva Helclová.
    Z výsledků ankety vyplývá, že obce trápí nedostatek bydlení pro seniory (40 % případů), dále postrádají tzv. startovací byty pro mladé (38 %). Chybějící malometrážní byty považuje za velký problém 22 % oslovených obcí. „Obce, které potřebují bydlení pro seniory, by jej v 56 % rády zajistily výstavbou nebo přestavbou,“ doplňuje Eva Helclová. „O rekonstrukci stávajících objektů by uvažovalo v průměru 36 %“. Tento trend je logicky vyšší, pokud se pohybujeme ve skupině větších obcí, které mají více než 5 000 obyvatel. Z této skupiny by dalo přednost rekonstrukci téměř 42 %.
    V minulosti byly obce zvyklé čerpat především dotace, úvěry byly využívány jen v omezené míře. S tím souvisí i výše přijatelného úroku: obce v drtivé většině (71 %) považují za ideální jeho výši do 1 %. Podmínka de minimis není považována za významnou překážku, třicetiletou dobu splatnosti obce ve valné většině považují za optimální. Z úvěrů by obce rády financovaly především byty a společné prostory, 40 % respondentů uvažuje o tom, že by o úvěr požádalo. Pro SFRB je potěšující (zároveň zavazující) informace, že obce mají zájem o seminář či školení, na kterém by se podrobně seznámily s programovou nabídkou státní podpory.
    Státní fond rozvoje bydlení proto ve spolupráci s Ministerstvem pro místní rozvoj a s podporou České společnosti pro rozvoj bydlení a Sdružení nájemníků ČR připravil sérii odborných seminářů pro zástupce obcí, měst a krajských samospráv. Konají se v sídlech krajských úřadů – v Plzni (25. 9. 2014), ve Zlíně (26. 9. 2014) a v Pardubicích (29. 9. 2014). Více informací na www.portalobydleni.cz
    SFRB nabízí obcím a městům pro řešení bytové potřeby Program Výstavby – Nájemní domy (pro výstavbu nových nájemních bytů, rekonstrukci nebytových či neobyvatelných budov), dále Program Panel 2013+ (pro rekonstrukce bytových domů všech typů) a v neposlední řadě Program JESSICA – projekt rozvoje znevýhodněných městských zón. Více informací najdete na www.sfrb.cz