Českotřebovský deník 212/2014 (9/9)                                    

Kontejnery na tříděný mají být schovány před zraky kolemjdoucích a nemají překážet a musí umožňovat snadné vyprázdnění pomocí techniky. Dosud stály před budovou drogérie v Nádražní ulici. Poloha na okraji klidové zóny je zdá se logická, problém dělá jen sklon náměstí, takže nebude s okrajem v rovině. Věřme, že se najde přijatelné řešení... Má jít o "pilotní projekt řešení", který by se mohl realizovat po získání zkušeností i jinde v centru.  Je to však poměrně drahé řešení. Tři kontejnery přijdou na více než 600 tis. Kč. Možná je třeba financovat důležitější věci a pro kontejnery najít levnější řešení. Názory veřejnosti jsou zatím rozporuplné. Rád bych např. schoval také kontejner stojící přesně na rohu náměstí a Klácelovy ulice. Jenže nejde o kontejner na tříděný odpad, ale o kontejner a popelnice MěÚ... Ve sklepě či suterénu radnice by se ale prostor pro umístění jistě našel.... V památkové zóně by měla být likvidace odpadů z radnice vyřešena, navíc odporuje i vyhlášce o systému likvidace odpadů. První by ji mělo dodržovat především samo Město. (mm)
 
Turnaj strážníků letos i s mezinárodní účastí

V podvečer dne 4.9.2014 jsme mohli přivítat dlouho očekávanou návštěvu z Olawy. Náš loňský výjezd do partnerského města nám tak oplatili kolegové z městské policie včetně jejího velitele a jeho zástupce, v čele delegace byl pak dokonce místostarosta Olawy. Po ubytování následoval společný večer v restauraci U stadionu, kde jsme si v příjemném prostředí vyměnili poznatky z výkonu služby. Zjistili jsme, že řešíme podobné problémy, překvapením pro nás bylo, že polští kolegové slouží beze zbraně. Diskuze se tak protáhla až k půlnoci.
Druhý den ráno, tj. 5.9.2014 opět ožil areál fotbalového klubu Pod Jelenicí už od samého rána. Městská policie ve spolupráci se svým Sportovním klubem zde pořádala již IX.ročník fotbalového turnaje „O cenu Kohouta“, kterého se pochopitelně zúčastnili i naši olawští hosté. Na trávníku si to za krásného slunečného počasí tak rozdalo o putovní trofej téměř šest desítek strážníků a policistů. K vidění byly kvalitní výkony, občas se i zajiskřilo v zápalu boje, ale turnaj se pochopitelně odehrál v přátelské a kolegiální atmosféře. Nejvíce dovedností nakonec prokázali pořádající borci, kteří tak po letech opět získali vítěznou trofej.
Celkové pořadí: 1.MěP Česká Třebová, 2.MěP Olawa, 3.Policie ČR Česká Třebová,      4.MěP Ústí nad Orlicí, 5.MěP Kolín. Občerstvení a ceny, které jsme mohli zajistit díky sponzorům akce, byly rozdány, účastníci byli dle svých slov spokojeni a proto nezbývá než věřit, že se na podobná setkání můžeme těšit i v budoucnu.
Petr Baláž – zást. velitele Městské policie (fotografie na www.skmpct.estranky.cz)

 

Nádražní ulice se rekonstruuje jen s malým zpožděním 

Způsobilo to opoždění dodávky obrubníků vybraných v projektové dokumentaci a trochu i archeologický průzkum. Provádí se repase osvětlení, stožáry budou stejné (natřené), ale nová úspornější svítidla, nová elektrický výzbroj. Stromy nemohou růst v zemi, jak projekt požadoval, jsou zde elektrické i další sítě a jejich ochranná pásma, ale budou v nadzemních nádobách. Konec prací  je připraven v první polovině října.
 
II. změna rozpočtu

Zastupitelé se sejdou ještě naposledy 22. září na posledním jednání. nebude ale jiné než pracovní, je třeba např. projednat a přijmout 2. změnu rozpočtu města. Daňové příjmy se vyvíjejí dobře, takže bude možné znovu ještě letos realizovat plánovanou výměnu sedadel ve velkém sále Kulturního centra a zahrnout do rozpočtu nově získané dotace. Výměna sedadel by v případě schválení akce zřejmě proběhla v měsíci listopadu.
 
Dovybavení sběrného dvora

Město získalo ze státního fondu životního prostředí dodatečnou dotaci na investici do sběrného dvora tak, jak v dubnu t.r. požadovalo. Dotace ve výší přes 3 miliony korun je z 90% dotovaná SFŽP a město se bude podílet jen čáístkou cca 330 tis. Kč. město dokonce dostane uhrazenu i projektovou přípravu tohoto záměru.  V rámci této investice bude ve sběrném dvoře instalován stabilní výkonný štěpkovač,. který umožní zpracovat veškerou dřevní hmotu na dobře využitelnou biomasu a další vylepšení se týkají ochrany dvora před vniknutím a elektronického vybavení váhy. je to pro město  potřebná investice, škoda, že nebyla zahrnuta do zákaldního projektu stavby sběrného dvora. S uvedenými investicemi se počítalo, ale musely být naopak z projektu vyškrtnuty. Nyní  se vítr obrátil, je třeba fondy EU co nejvíce využít a investice je vítána a schválena.
 
Kraj prohlubuje spolupráci se Slováky prostřednictvím sportu

Pardubice/Svit (9. 9. 2014) Partnerská spolupráce mezi Pardubickým krajem a Prešovským samosprávným krajem se rozšiřuje i do oblasti sportu. Mezinárodní basketbalové utkání, které se odehrálo pod záštitou hejtmana Martina Netolického, mezi špičkovými extraligovými týmy z obou regionů sledovala téměř plně vyprodaná Iskra aréna. Vítěz posledního Slovenského poháru ISKRA Svit před domácím publikem přehrál tým BK JIP Pardubice 88 – 77. Peníze z prodeje lístků místní klub věnoval svitské škole.
„O uspořádání tohoto atraktivního přátelského zápasu v rámci přípravy před novou sezónou jsme se s kolegy ze Slovenska domluvili na poslední koordinační schůzce. Basketbal má v obou regionech mnohaletou tradici. Utkání bylo zdařilou propagací tohoto sportu a motivací pro mladé. Výtěžek z utkání obdrží jedna z místních základních škol,“ informoval hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, který se úspěšně postaral i o úvodní zápasový rozskok.
Ačkoliv se jednalo o přátelské utkání, oba týmy hrály s velkým nasazením, ke kterému je vybičovali místní fanoušci. Zástupci obou klubů si vzájemnou konfrontaci pochvalovali. „Svit má velmi dobré mužstvo vedené chorvatským trenérem a několika kvalitními americkými basketbalisty. Bouřlivá atmosféra připomínala skutečný mistrovský zápas. Zejména pro naše mladé pardubické odchovance to byla velmi dobrá zkušenost. Slovenskou stranu velmi zaujal způsob naší práce s mládeží a projekt GoldenTalents, který finančně podporuje Pardubický kraj,“ shrnul své dojmy z návštěvy a utkání generální manažer BK JIP Pardubice Martin Marek. 
Spolupráce mezi partnerskými regiony podle hejtmana nemůže být založena pouze na municipalitách, ale je třeba spojovat kluby, spolky z různých oblastí života. „Pro sportovní kluby, ale i školy, sociální zařízení či umělecké soubory je vždy cenná spolupráce s někým ze zahraničí, neboť skýtá možnost rozšíření si obzoru v dané oblasti. Tuto spolupráci v rámci našeho grantu budeme podporovat i v dalších letech,“ sdělil hejtman Martin Netolický a pokračoval: „S místopředsedou Prešovského samosprávného kraje Štefanem Bielakem jsme diskutovali o možnostech podpory sportu. Zajímal se také o fungování našich grantů pro začínající včelaře či na pomoc malým obecním a pojízdným prodejnám,“ doplnil Netolický.
Regiony uvažují o mezinárodním turnaji
Hejtman s kolegy hovořil rovněž o možnosti uspořádání mezinárodního mládežnického turnaje partnerských regionů v rámci letní přípravy v příštím roce. „Dovedu si představit, že bychom tuto akci uspořádali v souvislosti se zahájením provozu po provedené přístavbě v hale Dašická. Turnaje by se mohli zúčastnit i týmy z Německa, Francie či Polska,“ představil další záměry Netolický.
Pardubický kraj spolupracuje s Prešovským samosprávným krajem od října roku 2002. Každoročně se kvůli tomu schází koordinační skupina, která plánuje jednotlivé aktivity v cestovním ruchu, sociální a zdravotní oblasti, ale i školství a kultuře.
Statistiky z utkání
Iskra Svit vs. BK JIP Pardubice 88:77 (20:19, 28:20, 20:23, 20:15)  Nejlepší střelci: ISKRA Svit: Coley 17, Jugo 16, Jackson 15, Vojtek 14, Berkis 11. BK JIP Pardubice: Pandula 15, Kotas 10 (4 asistence), Sanders 10 (4 as.), Wall 8, Pospíšil 8, Půlpán 7 (6 doskoků), Bohačík 6, Kohout 6 (6 d.), Šoukal 3, Škranc 2, Příhonský 2