Českotřebovský deník 214/2014 (11/9)                                   
MYKOLOGICKÉ DNY 2014 

Český svaz ochránců přírody Podorlicko – Česká Třebová pořádá v ekocentru Podorlicko 12. VÝSTAVU HUB s mykologickou poradnou
Pátek 3.10.2014 … 8.00 - 17.00 + soutěž pro školy
Sobota 4.10.2014 … 9.00 - 17.00
Neděle 5.10.2014 … 9.00 - 15.00 + výtvarná dílna Vstupné na výstavu: dospělí 20 Kč, děti (žáci) 10 Kč, (učitelé zdarma)
Pátek 3.10.2014 - od 18.00
Přednáška RNDr. Jana Borovičky Ph.D.  „Lysohlávky a jiné halucinogenní houby“  Vstupné na přednášku: 30 Kč

Zvolte si svého starostu na internetu

Na webu Orlického deníku je možnost hlasovat, kterého z lídrů volebních stran v České Třebové chcete za svého starostu. Anketa je teprve v začátku, zatím je na prvním místě v době uzávěrky tohoto čísla lídryně kandidátky Koalice pro Českou Třebovou  Mgr. Magdaléna Peterková.  Anketa poběží zřejmě do vyhlášené uzávěrky před volbami. Hlasovat můžete zde:
http://orlicky.denik.cz/zpravy_region/zvolte-si-sveho-starostu-ceske-trebove-20140908.html
 
Seznamovací týden v MŠ U koupaliště  

Rok je dlouhý copánek
na konci má korálek,
pro kluka , či holčičku,
otvíráme školičku.
.....A je tady září, nové děti, nová přátelství, kamarádství a jsme zase o rok blíže ke škole. Po celý "seznamovací" týden se střídaly hry, soutěže, diskotéka, stavby z PET víček, kreslení na asfalt, kreativní či sportovní dopoledne. .....No zkrátka, dětem jsme nedali ani chvíli možnost vzpomenout si, že jsou tu bez svojí maminky a svého tatínka. 10. září k nám opět zavítalo Teracentrum se svými zvířátky, děti si vyslechly poutavé vyprávění a mohly si zvířátka pohladit. Tak ať se vám milé děti u nás líbí! 
Vaše učitelky z MŠ U Koupaliště Česká Třebová
 
 
Poděkování ředitelce Městského muzea

"Děkujeme tímto ředitelce Městského muzea Mgr. Janě Voleské za poučný a krásný výklad při návštěvě rotundy sv. Katěřiny. Vážíme si toho, že i když je na mateřské dovolené, udělala si čas a přišla nám otevřít v sobotu 6.9.2014 a ještě se nám skoro celou půlhodinu věnovala.  Tímto si zaslouží naše poděkování." 
Za spolužačky EŠ v Chocni Jana Jaroměřská
 
VOLEJBAL - kvalifikace mladších žákyň KP Pardubického kraje

Mladším žákyním TJ Sokol Česká Třebová odstartoval v sobotu 6.9.2014 zápasový kolotoč a to kvalifikačním turnajem do Krajského přeboru Pardubického kraje. Do letošního ročníku je přihlášeno osm družstev dívek ve věku 12-13 let. Družstva se po dnešní kvalifikaci rozdělila do dvou výkonnostních skupin po čtyřech družstvech. Po každém turnaji poslední družstvo padá do skupiny B (o 5.-8.místo) a z ní nejlepší postupuje do A (o 1.-4.místo). Před sebou máme ještě devět turnajů. Více ZDE
 
100 let atletiky v Ústí nad Orlicí

Atletika v Ústí nad Orlicí byla založena 10.března 1914 a tak letos slaví 100 let svého trvání. Toto významné jubileum oslaví v sobotu 25.října na sjezdu atletů a atletek. Z ústecké atletiky vyšla v minulosti celá řada reprezentantů z nichž bych chtěl připomenout
jména Iva Říhová, Ludmila Kristlová, Lea Johanidesová, Martina Raabová, Žaneta Langrová a u mužů pak Václav Čevona, Oldřich Stránský, Václav Jozefy, Miroslav Krsek, Václav Fajt, Jaromír Vaňous, Ivo Krsek, Jiří Mucha, Petr Mucha, Radek Bartakovič, Tomáš Baleár  Ve žlutomodrém ústeckém dresu však závodila také celá řada sportovců z České Třebové a byli to zejména
I. Říhová, L .Rudová, L. Johanidesová, K. Vaňous, O. Tomeš, Z. Lang, B. Lang, L. Razým, M. Dostálek, J. Mrkos, J. Friml, J. Zedník, V. Fajt, V. Vaněk, T. Balcar a mnozí další.  Zvláštní pozornost zaslouží  Ing. Bohuslav Lang, který v ústeckém dresu vybojoval  nepřekonatelný rekord v počtu utkání a to 160 !  Jiří Hetfleiš
 
Generálním ředitelem nemocnic bude Tomáš Gottvald 

Pardubice (11. 9. 2014) – Rada Pardubického kraje schválila návrh výběrové komise na generálního ředitele akciové společnosti Nemocnice Pardubického kraje. Ta od začátku roku 2015 spojí dosavadních pět nemocnic akutní péče v Pardubicích, Chrudimi, Litomyšli, Ústí nad Orlicí a ve Svitavách. V jejich čele stane dosavadní ředitel Pardubické krajské nemocnice Tomáš Gottvald.
Na nově vznikající místo vypsal Pardubický kraj výběrové řízení, do kterého se přihlásili tři kandidáti - MUDr. Tomáš Jedlička, MHA, dále  ing. Miroslav Procházka, Ph.D. a MUDr. Tomáš Gottvald. Uchazeče posuzovala devítičlenná výběrová komise, jejímž předsedou byl 1. náměstek hejtmana  zodpovědný za zdravotnictví Roman Línek. Každý z uchazečů zaslal svou představu o řízení nemocnic a jejich rozvoji a poté svou vizi prezentoval komisi osobně.
 „Na Tomášovi Gottvaldovi jsme se shodli jednomyslně,“ uvedl Roman Línek. „Vzhledem k tomu, že v komisi byli kromě mne a hejtmana Martina Netolického také zcela nezávislí odborníci jako například exministr zdravotnictví Leoš Heger, nynější náměstek ministra zdravotnictví Tom Philipp, renomovaný lékař a další odborníci, dává to doktoru Gottvaldovi velmi silný mandát,“ dodal Línek.
Novou akciovou společnost bude řídit tříčlenné představenstvo, kde předseda bude zároveň generálním ředitelem a dva členové představenstva jeho náměstky pro zdravotní péči a pro řízení a provoz nemocnic. „Nové vedení musí být velmi efektivní, čeká ho náročné období tranformace. Je to však podle našeho názoru jediná možná cesta, jak nemocnice udržet ve vlastnictví kraje a zajistit jim i další rozvoj,“ konstatoval  hejtman Martin Netolický.
Tomáš Gottvald byl jmenován do funkce generálního ředitele a člena představenstva nástupnické společnosti Nemocnice Pardubického kraje, a. s. s platností od 31. prosince 2014. „Je to jedna z největších výzev, které mě v životě zatím potkaly, ale dosavadní průběh fúze i aktuální výsledky hospodaření nemocnice mi dávají sebedůvěru, že náročný úkol zvládnu,“ řekl nový generální ředitel.
Zastupitelské kluby dostaly podrobné informace o fúzi nemocnic

Pardubice (11. 9. 2014) – Zástupci politických klubů Zastupitelstva Pardubického kraje se pod vedením hejtmana Martina Netolického sešli v takzvaném monitorovacím výboru pro řízení procesů fúze nemocnic s klíčovými osobami, které se na sjednocení krajských nemocnic podílejí. Z první ruky tak získali podrobné informace o tom, jak daleko jsou přípravy na rozhodný přelom roku, kdy bude zapsána do obchodního rejstříku nová akciová společnost s názvem Nemocnice Pardubického kraje. Ta bude s počtem 4000 zaměstnanců a ročním obratem přes 3,5 miliardy korun patřit k největším zaměstnavatelům v kraji.
Většina postupných kroků řídícího výboru projektu fúze nemocnic vychází z doporučení odborného garanta, poradenské firmy KMPG. „Celkem tato firma přišla se 110 návrhy, z nichž je asi 30 klíčových pro efektivní završení fúze. Podle jejich sdělení není termín ohrožen a teď záleží na jednotlivých šéfech realizačních týmů, jak se jim podaří tato doporučení naplnit,“ uvedl po jednání hejtman Martin Netolický. Podle něj je na fúzi kromě ekonomického efektu důležitá právě stránka organizačního sjednocení.
Většina návrhů bude potřebovat delší časové období. „Celková reorganizace je během na několik let, ale jsme rádi, že se tyto procesy nyní připraví a rozeběhnou, bez toho bychom se dál nedostali,“ řekl člen řídícího výboru fúze a 1. náměstek hejtmana Roman Línek.
Mezi hlavní doporučení KPMG v oblasti informačních technologií patří například sjednocení ekonomických systémů, propojení datové komunikace nebo postupné sjednocení licencí softwaru. V personální oblasti vznikne jednotný mzdový řád a také ve finanční a účetní oblasti budou nastavena jednotná pravidla. Důležitá bude analýza dodavatelských smluv, jejich synchronizace a vytipování nejlepších dodavatelských cen. Úsek zdravotní péče bude rozpracován až později.
Zastupitelé se také seznámili s novou organizační strukturou akciové společnosti. Organizaci bude řídit tříčlenné představenstvo a kontrolovat ho bude šestičlenná dozorčí rada. Členové představenstva budou zároveň vrcholovými manažery – generálním ředitelem a náměstky. Na ně budou navazovat ředitelé nemocnic a ředitelé provozních úseků. „Ve výhledu několika let by se mohli ředitelé jednotlivých nemocnic zaměřit především na organizaci zdravotní péče, ostatní provozní záležitosti by řešily speciální odborné úseky,“ dodal Tomáš Gottvald, který je pověřený řízením fúze.
Hejtman vyzkoušel stravu v porodnici

Pardubice (11. 9. 2014) – Neočekávaná návštěva včera dorazila na Porodnicko-gynekologické oddělení Pardubické krajské nemocnice, a. s. (PKN). Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický tam přijel na překvapivou inspekci v době obědů, aby vyzkoušel kvalitu nemocniční stravy, která nemá úplně nejlepší pověst.
„Pro přepadovku jsem se rozhodl po náhodně vyslechnutém hovoru dvou dam, které nebyly spokojeny s jídlem v naší porodnici, která se jinak těší velké oblibě. Ochutnal jsem dvě jídla přímo na oddělení šestinedělí a musím říci, že mi chutnala obě. Nicméně je určitě prostor pro zlepšení. Naším cílem je samozřejmě spokojený pacient,“ sdělil hejtman Martin Netolický.
Stravování v PKN zajišťuje GTH multicatering. Šéf kraje diskutoval o stravování s přednostou kliniky Milanem Košťálem a dalším zdravotnickým personálem. Prošel si i porodnické sály včetně nadstandardního pokoje. „Dohodli jsme se s ředitelem Tomášem Gottvaldem, že se budou možnostmi zlepšení stravy zabývat. Sám personál cítí, že by dodavatel měl zapracovat na odstranění jednotvárnosti nemocničních večeří. Uvědomuji si, že to je složitější problém, než by se na první pohled mohlo zdát. Strava musí splňovat parametry nejrůznějších diet, být ekonomicky únosná a zároveň musí pacientům chutnat. U novopečených maminek to platí dvojnásob,“ shrnul výsledky jednání hejtman.