Českotřebovský deník 217/2014 (15/9)                                 
Pamětníci z italského Malé a Ronzone ocenili pohostinnost rodného města profesora Vladimíra Pácla

V pondělí 1.9.2014 přijela do České Třebové sedmičlenná delegace z italského města Malé a Ronzone, v čele se starostou městečka Malé panem Paganinim, aby poznala město, kde se narodil a žil pan profesor  Vladimír Pácl, na něhož v jeho italské „domovině“ s láskou a především s velkou  úctou vzpomínají.
Členové italské delegace nezapřeli sportovního ducha a s velkým nadšením a vděkem absolvovali navzdory deštivému počasí celý program, tak, jak pro ně byl připraven.  Pondělní odpoledne patřilo exkurzi na zimní stadion a sjezdový areál Peklák, večer pak prezentaci o našem městě a představení dokumentu o italských vystěhovalcích v době 1. světové války, kteří našli dočasný domov v Čechách.
V úterý byla italská delegace oficiálně přijata na radnici a poté navštívila muzeum, kostel sv. Jakuba a rotundu svaté Kateřiny. Odpoledne byla přijata ředitelem českotřebovského gymnázia panem Mgr. Josefem Menšíkem, aby si prohlédla školu, na níž pan Vladimír Pácl studoval.
Hlavním bodem programu celého pobytu byl však především vzpomínkový večer k uctění památky Vladimíra Pácla, který se konal v úterý 2. září 2014 v 17:00 hodin v  malém sále Kulturního centra. Sešlo se zde kolem třicítky lidí, kteří se o památku Vladimíra Pácla zajímají, znali ho a kteří se o něm chtěli dozvědět co nejvíce. Nejvzácnějšími hosty večera byli syn pana Pácla Radovan Pácl a vnuk Štěpán Pácl a také jeho životní družka paní Antonia Pini. Přijel také PhDr. Josef Zavřel z Prahy, novinář, který se nemalou měrou zasloužil o důstojné oslavy a připomenutí osobnosti pana Vladimíra Pácla. Italskou delegaci pak představovali jeho přátelé a pamětníci. Byli zde lidé z řad českotřebovských lyžařů a běžců, zástupci společnosti Lingvia Group a zástupci medií.
Při této příležitosti byla v malém sále KC nainstalována malá, ale velmi obsažná a zajímavá výstava o Vladimíru Páclovi, jeho životě a velkých zásluhách o rozvoj sportu.
Třetí den pobytu byl věnován poznávání nejbližšího okolí našeho města – našim hostům jsme ukázali blízkou Litomyšl, poté jsme s nimi navštívili kozlovskou Chaloupku Maxe Švabinského, umožnili výhled do krásné krajin z kozlovské rozhledny, krátce pobyli na Horách a v parku Javorka.
Ve čtvrtek 4. září 2014 ráno naši hosté odjeli do svých domovů, plni dojmů a krásných zážitků.

 

Prodám byt 2 + 1, 63 m2, sídliště Trávník, družstevní vlastnictví s možností převodu do OV, dům i byt po celkové rekonstrukci,  kompletně vybavená kuchyň, v koupelně sprchový kout, v předsíňi vestavěná skříň, nové podlahy a stěrky na zdi, nové dveře včetně obložených zárubní, bezpečnostní vstupní dveře do bytu, zasklená lodžie. Volný IHNED. Kontakt tel.: 604 441 997.

Do Letohradu přijede Václav Klaus i Juraj Jakubisko

před deseti lety se začala psát historie setkávání Klubu autorů literatury faktu v Letohradě.  Za tu dobu se Letohrad stal doslova městem literatury faktu, kam přijíždějí významní spisovatelé i osobnosti z České i Slovenské republiky. Nejinak tomu bude letos. Na  jubilejní setkání, které se koná ve středu 24. září 2014 od 15 hodin na středověké Tvrzi Orlice,  přijede vedle pěti desítek literátů také bývalý prezident Václav Klaus, držitel hlavní ceny Egona Ervína Kische za knihu Rok sedmý. 
Program setkání je jako každý rok nabitý. Potřiadvacáté se budou odevzdávat Mezinárodní ceny Egona Ervína Kische i jeho ceny regionální, po druhé obnovené ceny letohradského rodáka Petra Jilemnického a ocenění Českého svazu bojovníků za svobodu.  Mezi nominovanými jsou například letohradský spisovatel Stanislav Adamec nebo režisér Juraj Jakubisko, který rovněž přislíbil účast na slavnostním ceremoniálu. 

 

Litomyšl získala zpět klíče od jedenácti opravených objektů zámeckého návrší

Litomyšl (15. 9. 2014) – V rámci Dnů evropského dědictví 14. září se z rukou představitele dodavatelské firmy HOCHTIEF CZ a. s. vrátilo všech jedenáct klíčů od revitalizovaných objektů na zámeckém návrší v Litomyšli zpět městu. Slavnostního aktu se zúčastnili také hejtman Pardubického kraje Martin Netolický a náměstkyně hejtmana zodpovědná za školství, kulturu a památkovou péči Jana Pernicová. Dokončená revitalizace za 412 milionů korun je největší investicí v novodobých dějinách města a jednou z největších v Pardubickém kraji.
 „Dnešní okamžik je skutečně výjimečný. Avšak rekonstrukce zámeckého návrší, dle mého názoru, nezačala před pěti lety, ale již v roce 2000, kdy byly otevřeny zrevitalizované klášterní zahrady,“ připomněl při slavnostním předávání klíčů hejtman Netolický. Projekt považuje za jedinečný i proto, že se na zámeckém návrší setkávají tři vlastníci. Tedy stát, který vlastní zámek, město, které vlastní řadu dalších objektů, a Pardubický kraj, který je majitelem regionálního muzea. „Přeji si, aby všechny objekty, které prošly obnovou a jsou nyní ve skutečně výborném stavu, nestihl stejný osud, jako kdysi kostel Nalezení svatého Kříže či právě klášterní zahrady, jež byly padesát let uzavřeny veřejnosti a jejich užití neodpovídalo jejich významu. Přeji si, aby se do takto skvělého stavu dostal i státní zámek Litomyšl, který je zapsaný na seznamu kulturního dědictví UNESCO. Je dobře, že Národní památkový ústav, podle mých informací, počítá s investicemi do opravy fasády, takže i tato památka projde renovací,“ dodal Martin Netolický.
Práce na přípravě projektu revitalizace zámeckého návrší byly zahájeny již v roce 2006. Město Litomyšl tehdy plánovalo opravit nebo zrestaurovat celkem 17 objektů. Kromě jedenácti rekonstruovaných ještě zámek, francouzskou zahradu, panský dům, mateřskou školu, plochy podhradí a vybudovat chtělo také nové parkoviště pod zámkem. „Podle pravidel dotačního titulu mohl být příjemcem dotace pouze jeden právní subjekt. Z toho důvodu město požádalo Národní památkový ústav, aby mu na základě smlouvy o výpůjčce na dobu realizace a udržitelnosti projektu půjčil zámek, francouzskou zahradu, zámecký park, kočárovnu a chrám Nalezení sv. Kříže. Správa zhodnocených památek by se podle návrhu mohla po několika letech opět vrátit zpět památkářům,“ připomněl složitá vyjednávání starosta města Michal Kortyš.
Kromě samotné revitalizace budovy zámku byla v prostorách 3. nadzemního podlaží zamýšlena interaktivní expozice zaměřená na divadlo a hudbu, druhé nádvoří mělo být vybaveno novým zastřešením a podobně. „V roce 2008 se však tehdejší ředitel NPÚ Pavel Jerie velmi důrazně ohradil proti výpůjčce zámku a plán na jeho rekonstrukci, spolu s opravou francouzské zahrady, musel být z projektu odstraněn,“ dodává. Chrám Nalezení sv. Kříže, kočárovnu a zámecký park přesto nakonec město do výpůjčky získalo a jejich nákladná revitalizace se mohla uskutečnit.
„Projekt revitalizace si kladl za cíl vrátit zámeckému návrší život, což se podařilo. Vznikly tu jedinečné programy zaměřené na děti a mládež. Jsou to Centrum pro restaurování, Dětský program, ale především Škola na zámku, program, který propojuje zážitkovou pedagogiku a genius loci daného místa, připomíná dobové reálie, dějiny jednotlivých objektů i významné osobnosti, které ve městě pobývaly. Jsem ráda, že významným partnerem programu je také námi zřizované regionální muzeum,“ hodnotila projekt náměstkyně hejtmana Jana Pernicová. 
Zdařilá revitalizace zámeckého návrší potvrdila, že Litomyšl nenese přídomek „historická moderní“ náhodou. „Co je příjemnější? Žít v době, kdy změny nejsou potřebné, anebo v době, kdy je zapotřebí změny dělat? My jsme se ocitli v době, která měla povinnost úpravy provést. Udělali jsme to. Zdá se, že historie v naší době nekončí,“ shrnul hlavní myšlenku projektu architekt Josef Pleskot.