Českotřebovský deník 218/2014 (16.9.)                                 
Hudební masakry - 61. díl: Pepa Vojtek Revival a Týden sportu v České Třebové

Stream Jardy Konáše - 61. díl,   na který je dále odkazuji, vybízí k zamyšlení o úrovni kultury, která je nabízena lidem v našem městě a na co bohužel přijde plné náměstí a ještě tleská a je nadšené. Dobrá reklama pro město (se znakem města) to ale není, bohužel... Kdyby to nebylo k pláči, tak je to legrace. Je to možné najít na titulní straně Seznamu, vidělo to už téměř 200.000 lidí... Takovou kulturu si objednáváme...
Nemyslím, že by to mělo dále pokračovat ve stejném duchu s ve stejném stylu, vzor pro další rok vidím v nedalekém městě Vysoké Mýto, kde ovšem do kulturního dění ve městě  mluví především městské kulturní  instituce. 
http://www.stream.cz/nejnovejsi/hudebni-masakry/10003429-revival-pepy-vojtka
 
Prodám byt 2 + 1, 63 m2, sídliště Trávník, družstevní vlastnictví s možností převodu do OV, dům i byt po celkové rekonstrukci,  kompletně vybavená kuchyň, v koupelně sprchový kout, v předsíňi vestavěná skříň, nové podlahy a stěrky na zdi, nové dveře včetně obložených zárubní, bezpečnostní vstupní dveře do bytu, zasklená lodžie. Volný IHNED. Kontakt tel.: 604 441 997.

Týden pro duševní zdraví v České Třebové

Již je tomu 4 a půl roku od založení Orlickoústecké pobočky neziskové organizace Péče o duševní zdraví. Zároveň již 3 roky poskytujeme ve městě Česká Třebová poradnu a necelý rok i volnočasový klub pro lidi s duševním onemocněním. Duševně nemocným sdružení nabízí pomoc při řešení praktických a sociálních problémů. Co to znamená v praxi? Pomoc při jednání s úřady, majiteli bytu, sousedy. Pomoc při zařizování lékařské péče. Pomoc při finančním hospodaření, řešení dluhů a závazků. Pomoc při hledání zaměstnání. Poradenství a nácviky situací – aby si nemocný příště poradil sám nebo věděl, na koho se může obrátit. V kvalitě péče i informovanosti veřejnosti se leccos zlepšilo, přesto se zdá, že duševní onemocnění zůstávají jedním z posledních společenských tabu. Tato tabu bouráme díky osvětové akci Týdny pro duševní zdraví.
Lidé se tématu duševního onemocnění bojí, nepřijímají je, mají mnoho předsudků a představ, které nejsou pravdivé. To samo o sobě znepříjemňuje život nemocných a často vede k bludnému kruhu hospitalizací a další stigmatizace. Jedině otevřená diskuse, osvěta a cílené podávání informací může zlepšit pozici a vztahy duševně nemocných v přirozené komunitě. Tomu slouží akce pod hlavičkou Týdny pro duševní zdraví - Východní Čechy.
V rámci této akce bude ve městě probíhat ve dnech 6. 10. 31. 10. 2014 putovní výstava na téma „KREATIVNÍ SVĚT NEMOCNÉ DUŠE“. Jedná se o výstavu autorských děl lidí s duševním onemocněním. Na uspořádání výstavy se podíleli uživatelé Péče o duševní zdraví. Výstava zavítá do 4 měst a jedním z nich je i Česká Třebová, kde ji lze shlédnout v otevírací době Kavárny U Tygra, uvedla vedoucí pobočky Iva Sedláčková. Více informací o plánované akci naleznete na www.pdz.cz.
Naši práci bychom nemohli dělat bez aktivního kontaktu a podpory místních médií. Proto budeme rádi za otištění pozvánky na výstavu.
Jste srdečně zváni!
Kontakt: Mgr. Jana Jiřelová, sociální pracovnice Péče o duševní zdraví, Malé Hamry 355, 562 01 Ústí nad Orlicí
W: http://www.pdz.cz, E: jana.jirelova@pdz.cz, T: 774 915 759
Línek přivezl dobrou zprávu pro Smetanovu Litomyšl

Praha/Pardubice (16. 9. 2014) – Pouze sedm procent rozpočtu mezinárodního operního festivalu Smetanova Litomyšl tvoří dotace Ministerstva kultury. Na optimálních 20 procent by ji chtěl zvednout předseda správní rady Smetanovy Litomyšle a 1. náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek. Dnes o tom jednal s ministrem kultury Danielem Hermanem a do kraje se vrátil s příslibem posílení letošního rozpočtu o milion korun a zohledněním požadavků také v příštích letech.
„Letošní ročník festivalu, který se uskutečnil v rámci Roku české hudby, byl umělecky velice úspěšný. Po dokončení oprav zámeckého návrší se navrátil k delšímu formátu a celkem 34 pořadů navštívilo téměř 30 tisíc spokojených diváků,“ konstatoval Línek. Od ministerstva kultury dostali organizátoři letos 1,7 milionu korun. „Ministr kultury Herman, který festival letos opakovaně navštívil, nám nyní přislíbil zvýšit letošní dotaci na celkovou částku 2,7 milionu korun. To bude druhá nejvyšší ministerská podpora festivalu za posledních deset let,“ oznámil skvělou zprávu Línek.
Náměstek hejtmana otevřel s ministrem také otázku financování příštích ročníků festivalu Smetanova Litomyšl. „Naším cílem je získat dotaci, která bude tvořit přibližně 20 procent celkového rozpočtu. To by v tomto případě byla částka kolem čtyř milionů korun. Jsem rád, že to pan ministr nevyloučil a přislíbil, že další jednání povedeme při přípravě rozpočtu ministerstva kultury. Pro festival a jeho uměleckou úroveň je důležité nejen získat jednorázově vyšší dotaci, ale také mít možnost počítat s víceletým financováním,“ dodal Línek. Pardubický kraj dává festivalu v rámci svého rozpočtu dotaci v mimořádné výši 1,5 milionu korun.
 
Zateplování bytových domů pomocí státní podpory?  S úvěry SFRB to není problém.

Státní fond rozvoje bydlení díky velkému zájmu o zvýhodněné úvěry navýšil rozpočet programu Panel 2013+ z 600 mil. Kč na 900 mil. Kč. V úspěšném programu bude SFRB pokračovat i v následujícím roce.
Program Panel 2013+ je určen pro revitalizaci bytového fondu, na opravy a modernizaci všech bytových domů (nejen panelových) a to včetně snižování energetické náročnosti budov.  Finanční prostředky jsou poskytovány formou nízkoúročených úvěrů a mohou o ně zažádat družstva, společenství vlastníků, fyzické a právnické osoby, stejně jako města či obce. Žádosti jsou do programu Panel 2013+ přijímány průběžně, a to i po vyčerpání alokované částky v daném roce. Žadateli
je vystaven příslib úvěru finanční prostředky bude čerpat v příštím rozpočtovém období. Ke  12. 9. 2014 je podepsáno 130 smluv v objemu 460 mil. Kč, dalších 88 žádostí je ve schvalovacím procesu a jejich hodnota je 415 mil. Kč.
Žádosti přijímají naše pracoviště v Praze a v Olomouci, vyřízení žádosti je zdarma,“ říká k průběhu zpracování ředitelka SFRB Eva Helclová. Pokud je žádost kompletně a správně vyplněna, řízení o poskytnutí úvěru trvá maximálně 30 dnů. Vyhodnocení žádosti na poskytnutí úvěru v praxi představuje provedení standardního hodnocení bonity a úvěrových rizik, navržení výše úvěru, posouzení požadované délky splatnosti a výše úrokové sazby. V průběhu zpracování žádosti je možné požádat o bezplatnou telefonickou či osobní konzultaci na obou pracovištích.  
 
Základní podmínky programu Panel 2013 +
·         výběr ze dvou možností při stanovení výše úvěru – 90 % rozhodných výdajů při zachování limitu de minimis,
          75 % rozhodných výdajů v notifikovaném režimu
·         výše úroku s fixací na celou dobu splácení (až 30 let)
·         úroková sazba od 0,75 % p.a.
·         žádné další poplatky
·         mimořádné splátky či předčasné splácení úvěru jsou zcela zdarma.                     Více informací naleznete na www.sfrb.cz