Českotřebovský deník 219/2014 (17/9)                                  
Zprávičky ze školičky v Třebovici

1.9. – nový školní rok.
Starší žáci tuší, co je čeká, a i když zdaleka ne všichni baží po dalším prohlubování znalostí z češtiny či matiky, rozhodně se těší na kamarády. Nakonec, ten první týden se zvládne v poho, a zbytek roku se prostě musí přežít. Někteří mazáci už dokonce vědí, kdy jsou jaké dny volna.
Pro prvňáčky je však  1. září veliký krok do neznáma.  Aby se jim ten krok snadněji udělal, pozvali jsme z DDM ,,Kamarád“ pohádkové bytosti, u kterých musely děti plnit různé úkoly. Nejprve však rytíř pasoval prvňáčky na naše žáčky. Se šerpou , knihou a diplomem si odnášeli také velký kornout se základními školními potřebami a  jak my doufáme  i poznatek, že škola může být zábavná.
Jen nás mrzelo špatné počasí, které nám nedovolilo soutěžit na hřišti a nově rekonstruované zahradě. Na její dokončení se moc těšíme . Vždyť poslední velká úprava se konala před 23 lety, kdy jsme s rodiči přivezli a zabudovali vyřazené prolézačky z České Třebové . Teď jsme všichni zvědaví na novou úpravu a moderní herní prvky.
 Velké poděkování patří zastupitelům obce, kteří  rekonstrukci finančně zajistili. Ostatně, za poslední roky  se toho pro školu udělalo opravdu  hodně – nová fasáda, elektroinstalace, rekonstrukce sociálního zařízení, podhledy a nové osvětlní, nový nábytek … Prostě, školička jak ze škatulky .
Ale zahrada není jediné nové. Předškoláčky čekaly nově upravené prostory v přízemí budovy a také byl znovu otevřen pátý ročník ZŠ Teď už máme první dny – a vlastně i týdny za sebou a zbývá jen popřát , aby se  nám všem  dobře pracovalo.
Mgr. Helena Chrastilová           
                                                                                                                      MŠ a ZŠ Třebovice.
 
Vražda v Tesařově zahradnictví (v Bezděkově) - hledáme informace

Od této smutné události uplynulo již asi 30 let a veškeré dokumenty jsou i v policejních archivech buď hodně hluboko, nebo prostě skartovány.  Postiženým, tedy zavražděným byl tehdy občan ze Semanína a vrahem má být občan z České Třebové z Hýblovy ulice. (Jmén a neuvádím, to co vím může být stejně zkomolené...) Zmíněná událost se měla snad odehrát v tamní kotelně. Rádi bychom po  mnoha letech se o události dozvěděli více, máme snahu zaznamenat všechny obdobné události v České Třebové nebo v jejím blízkém, okolí. Více by se dalo zjistit  v archivu v Zámrsku, potřebujeme však znát alespoň rok nebo lépe i měsíc či datum této události či jakoukoliv jinou informaci, která by nás k tomu mohla navést.  Informaci prosím pošlete  na e-mail mikolecky@probit.cz. Děkuji.

 Blahopřání k diamantové svatbě


  • Dne 23. 8. 2014 oslavili diamantovou svatbu – 60 let společného života manželé Miloslav a Marie Tesařovi.
  • Do dalších let hodně zdraví přejí děti s rodinami.
  •  

     

     

     

     


    Nové dopravní značení zvýší bezpečnost na I/35

    Pardubice (17. září 2014) – Jízda na silnici I/35 spojující Čechy s Moravou se opět o něco zlepší. V rámci bezpečnostních opatření si tento týden na třech nejkritičtějších úsecích odbyly krajskou premiéru dopravní značky bezpečný odstup. Změnu značení, které by až do vybudování rychlostní silnice R35 mělo přispět k plynulejší a bezpečnější jízdě, inicioval Pardubický kraj na začátku letních prázdnin.
    „Na kritických úsecích tento týden umisťujeme nové vodorovné a svislé dopravní značení. Značka bezpečný odstup názorně upozorňuje řidiče na bezpečnou vzdálenost mezi vozidly. Udává doporučenou rychlost vozidla a počet značek na silnici, které je potřeba vidět mezi dvěma automobily,“ informoval dnes hejtman Martin Netolický. „Řidiči tuto srozumitelnou značku potkají ve směru na Hradec Králové mezi obcemi Jaroslav a Vysoká u Holic a mezi Janovem a Litomyšlí. Mezi Vysokým Mýtem a místní částí Voštice bude tato značka použita v obou směrech,“ upřesnil hejtman.
    Další bezpečnostní prvky se připravují. Minulý týden stát ústy premiéra Bohuslava Sobotky přislíbil pro letošní i příští rok desetimilionovou dotaci, která přispěla například na zvýraznění stávajícího dopravního značení a ostrůvků pro lepší bezpečnost chodců i zkapacitnění stávajících úseků vyznačením takzvaných střídavých pruhů.
    Silnice I/35 je kvůli opravám dálnice D1 extrémně zatížena. Přibylo na ní i smrtelných dopravních nehod. Jen letos tu zemřelo už sedm lidí, stejně jako za celý loňský rok. Pardubický kraj proto na počátku prázdnin spustil kampaň, která má řidiče vést k bezpečné jízdě. Celé léto řidiče na tuto problematiku upozorňovaly osvětové billboardy a rozhlasové spoty v místních rozhlasových stanicích. Pardubický kraj také projednal s Policií ČR nasazení zvláštní posádky na měření rychlosti na I/35 a hejtman se iniciativně dohodl se primátorkou Pardubic a starosty dalších velkých měst na trase, že se složí na obousměrný „chytrý“ radar, který předají policii pro tento úsek silnice.  Klíčová je samozřejmě dostavba rychlostní silnice R35. První dva nové úseky mezi Opatovicemi nad Labem a Časy by měly stát do čtyř let.
    Dožínky lákají na pozdní léto na vsi

    Pardubice (17. 9. 2014) - Atmosféru venkovského babího léta zažije v závěru týdne areál pardubického zámku, Příhrádku i Pernštýnského náměstí.  Mumraj a veselí s vůní lahodných pochoutek, to budou Dožínky 2014, které dostaly podtitul Pozdní léto na vsi. K lidové veselici patří samozřejmě i vystoupení folklorních souborů, kapel či flašinetáře. Letošní oslava žní, řemesel i šikovných rukou vypukne v neděli 21. září dopoledne na Pernštýnském náměstí a v jednu hodinu odpoledne na zámku. Pokračovat bude v pondělí 22. září, kdy se zámecké nádvoří i zámek zaplní žáky ze škol z celého Pardubického kraje již o půl deváté ráno.
     
    Co si návštěvníci vyrobí, to si odnesou domů

    „Letos chceme návštěvníky provést letními i podzimními zvyky. Na tvorbě tradičních výrobků se budou podílet se zkušenými řemeslníky i žáci našich středních škol,“ zve na dožínky náměstkyně hejtmana Jana Pernicová. „Myslím, že i tentokrát jsme se trefili do vkusu návštěvníků. Na pardubický zámek je nepochybně přilákají dobroty připravované podle starých receptur, nebo ukázky umu mladých řemeslníků. Děti potěší ručně vyráběné hračky, různé soutěže nebo třeba možnost ochutnat bramborové placky s povidly,“ vyzdvihuje atraktivní program chystaný studenty středních škol Pardubického kraje Jana Pernicová. Mnozí návštěvníci se jistě aktivně zúčastní prastarého zvyku stínání kohouta, který je od letošního roku zapsán na Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury Pardubického kraje.   
    Na zámeckých dožínkách bude své umění předvádět více jak dvě stě studentů středních škol se svými učiteli. Na historickou věrnost pracovních postupů budou dohlížet odborní pracovníci z Východočeského muzea v Pardubicích, Regionálního muzea v Chrudimi a Regionálního muzea ve Vysokém Mýtě.
    K ochutnání budou MLSy Pardubického kraje
    Letos se ke školám a muzejníkům připojí také zástupci zemědělců, potravinářů a venkova z Pardubického kraje. „V neděli bude na Pernštýnském náměstí už od 9 hodin ráno vystavena nejmodernější zemědělská technika. Ve stáncích může každý ochutnat výrobky oceněné značkou MLS Pardubického kraje, na pódiu nebude chybět muzika a zvláště děti pobaví sportovní disciplína nazvaná králičí hop,“ představuje tuto část dožínek radní pro životní prostředí, zemědělství a venkov Václav Kroutil.  Další soutěže budou také na  Příhrádku v rámci programu Zemědělství žije.
     

    Staré ekologické zátěže v kraji postupně mizí


    Dolní Lipka/Pardubice (17. 9. 2014) – Pardubický kraj patří k  regionům, kde v minulosti působila celá řada průmyslových podniků. Průmyslový rozvoj s sebou v historii bohužel nesl i negativní jevy a staré ekologické zátěže jsou jedním z takových pozůstatků na území kraje. Není jich málo, a tak se Pardubický kraj snaží o jejich maximální odstranění. Včera o této problematice jednal výbor Zastupitelstva Pardubického kraje pro životní prostředí, venkov a zemědělství na svém výjezdním zasedání v Králíkách, kterých se znečištění také týká.

    „V současnosti sanujeme skládku v Dolní Lipce, kde jsou znečištěny zeminy a podzemní vody rtutí a ropnými látkami a ohrožena byla řeka Tichá Orlice. Zde očekáváme dokončení prací v srpnu příštího roku,“ oznámil Václav Kroutil, radní Pardubického kraje zodpovědný za životní prostředí, zemědělství a venkov. „V posledních letech zajišťoval kraj jako investor sanaci starých ekologických zátěží v celkovém objemu za více než 300 milionů korun s přispěním evropských fondů. Mezi největší akce patřily skládky Lukavice v okresu Chrudim či skládky v Hodoníně u Nasavrk. Kraj zajišťoval také hydraulickou clonu v areálu bývalého státního podniku Transporta Chrudim, ale také například odstranil ekologickou zátěž v bývalé Tesle v Pardubicích,“ vysvětlil Václav Kroutil. Vedle toho kraj aktivně a finančně (částkou 34,2 milionů korun) podporuje i ostatní subjekty, které sanují znečištěná území. Jedná se například o sanace bývalých prádelen a čistíren v Chrudimi a Přelouči, nebo sanaci skládky Hamřík.  

    Pardubický kraj má situaci podrobně zmapovanou a snaží se tlačit na stát, aby plnil své zákonné povinnosti v odstraňování starých ekologických zátěží, které zůstaly například v areálu společnosti Synthesia, a. s., či skládky v Paramu, a. s. Na základě provedené analýzy kraj zjistil, že k odstranění starých ekologických škod musí stát investovat více než šest miliard korun.

    Skládka Dolní Lipka byla založena v místě historického protitankového opevnění (příkopu) pěchotního srubu K-S 17 z roku 1936. Na skládku byly ukládány odpady z průmyslových závodů v okolí, zejména z králické pobočky Tesly Holešovice. Skládkování bylo ukončeno v roce 1987. Ukládány zde byly kaly z galvanického pokovování a skleněný odpad zářivek.

    Zasažené území je znečištěné zejména ropnými produkty a těžkými kovy. Práce na sanaci začaly v červenci 2013. Předpokládané náklady jsou 26,5 milionu korun bez DPH a přispěje na ně Evropská unie z Operačního fondu Životní prostředí.

    „Sanace skládky Dolní Lipka je unikátním dílem sloužícím k obnovení kvality životního prostředí v regionu Králicka. Speciální technologie je použita poprvé v České republice. Již nyní analýzy potvrdily zvýšení kvality zejména podzemních vod a řeky Tiché Orlice,“ dodal Václav Kroutil. Na sanaci se kromě Pardubického kraje podílí také Ministerstvo životního prostředí České republiky, Státní fond životního prostředí, město Králíky a dodavatel – členové sdružení Sanace skládky Dolní Lipka.