Českotřebovský deník 220/2014  (18/9)                                  
Postřehy k problematice dopravy ve městě 

Vozidla s LPG palivem mají při parkování na terminálu Jana Pernera problém. Na redaktora zpravodaje se obrátil pan Pavel Richter s naléhavou prosbou o pomoc při řešení parkování vozidel s palivem na kapalný či stlačený plyn v prostoru terminálu Jana Pernera. Taková vozidla nesmějí do podzemních garáží,  podzemí není zkolaudováno pro parkování těchto vozidel. Poikud budeme vjezd vozidel LPG/CNG tolerovat, mohli bychom si zadělat na dost velký průšvih. Nezbývá, než taková vozidla zaparkovat venku  a protože je všude okolo (kam oko dohlédne) zóna zákazu,  tak to vlastně znamená dojít na vlak pěšky a zaparkovat třeba až u Billy nebo  (načerno) na parkovišti i vchodu do Koráda apod. Procházka je zdravá a atak zatím platí, že chcete-li jezdit s LPG, tak prostě s procházkou musíte počítat. Pokud však současně třeba táhnete dva kufry či malé děti, pak si tu procházku zas tak dobře neužijete.
Přitom na terminálu před poštou je velký nyní prázdný pozemek města, který by mohl řízenému parkování sloužit  např. pro vozidla se systémem LPG / CNG, také pro vozidla invalidů, kteří by zde na rozdíl od podzemního parkování měli možnost stát zadarmo. Invalidé sice nemají dle zákona právo na bezplatný parking, mají jen mít vyhrazená stání před veřejnými budovami. Na Starém náměstí je však plocha pro invalidy vyjmuta z placeného prostoru parkoviště a stejně by to mohlo být i u nádraží. O to menší by mohl být počet vyznačených parkovacích stání dole v podzemí. Jsou prakticky trvale prázdná a přitom jde o ty nejlepší posty. Plocha u pošty by mohla být využívána také pro krátkodobé parkování návštěvníků nedaleké polikliniky. Plocha není tak velká, aby se zde vyplatilo instalovat parkovací automat. Přitom krátkodobé parkování  vozidel na LPG problém neřeší, potřebují zaparkovat a odjet třeba na celý den.  Jistě se najde nějaké přijatelné řešení, neměli bychom to ale odkládat, alespoň dočasné řešení může být přijato operativně, pozemek patří městu.
 
Pronajmu garáž v lokalitě U Stadionu,   plocha 234 m2, informace na tel. 776 827 199                         
Bleší trhy na Novém náměstí s ukázkou třídění odpadu

Nové náměstí v České Třebové ožilo ve středu 17.9. odpoledne Blešími trhy. K prodeji i ke koupi  či výměně bylo ledacos, jak dokumentují fotografie. Akci doplnila malá výstavka historických fotografií Nového náměstí od M. Šebely. Základní organizace Českého svazu ochránců přírody  Podorlicko využila prostor náměstí k výstavce o odpadech a ukázkou jejich třídění. Byla to upoutávka na říjnovou akci Cesta odpadů, jejíž součástí bude i exkurze na městskou skládku TKO. Návštěvníci mohli vyplnit přihlášku na akci a vzít si letáčky s dalšími informacemi. Podzimní parkový charakter náměstí umožnil neformální setkávání lidí a umocnil příjemný zážitek z celé akce. H. Grundová
 
Prodám byt 2 + 1, 63 m2, sídliště Trávník, družstevní vlastnictví s možností převodu do OV, dům i byt po celkové rekonstrukci,  kompletně vybavená kuchyň, v koupelně sprchový kout, v předsíňi vestavěná skříň, nové podlahy a stěrky na zdi, nové dveře včetně obložených zárubní, bezpečnostní vstupní dveře do bytu, zasklená lodžie. Volný IHNED. Kontakt tel.: 604 441 997.

V ŘÍJNU  A  V  LISTOPADU  NA  FOTBAL

Neděle  5.10.        B mužstvo          STARÉ HRADIŠTĚ              začátek  16.00 hodin
Sobota  11.10.      dorost                NOVÉ MĚSTO n/Met.          začátek  13.45  hodin
Neděle  12.10.      St. a ml.žáci       MORAVSKÁ TŘEBOVÁ     začátek  12.30  hodin
                             B mužstvo          SRCH                                    začátek  16.00  hodin
Sobota  18.10.      A mužstvo          ŽIVANICE                           začátek  15.30  hodin
Neděle  26.10.      B mužstvo          HEŘMANUV MĚSTEC       začátek  14.30  hodin
Úterý    28.10.      B mužstvo           VYSOKÉ MÝTO  B            začátek  14.30  hodin
Sobota    1.11.      dorost                 LETOHRAD                        začátek  11.45  hodin
                             A mužstvo          JABLONEC n/Jizerou           začátek  14.00  hodin
Neděle   2.11.       St. a ml.žáci        SVITAVY                            začátek    9.30  hodin
Sobota  15.11.      A mužstvo          DOBROVICE                       začátek  13.30  hodin

 

Pronajmu řadovou garáž v ČT, silnice na Skuhrov. Cena 700 Kč/m. Tel: 603727064                               

Trasa R35 u Litomyšle už nebrání dokončení projektu

Seč (18. 9. 2014) - Zastupitelstvo Pardubického kraje na středečním výjezdním zasedání v Seči u Chrudimi doplnilo do Zásad územního rozvoje Pardubického kraje chybějící úsek koridoru rychlostní silnice R35 v prostoru u Litomyšle. „Po třech letech jsme dnes tuto záležitost uzavřeli a investorovi už nic nebrání v dokončení projektové přípravy dokumentace pro další úseky této důležité spojnice na Moravu,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Vymezení rychlostní silnice R35 v tomto úseku bylo navrženo ve dvou variantách.  Zastupitelstvo Pardubického kraje schválilo na svém dubnovém zasedání v roce 2014  variantu 1, která povede dále od města Litomyšl, proto nezatíží toto město hlukem a emisemi. V tomto smyslu byl návrh aktualizace v červnu 2014 projednán s veřejností.  Nyní ho potvrdilo i Zastupitelstvo Pardubického kraje.
K další významné aktualizaci patří vymezení koridoru velmi vysokého napětí 2 x 110 kV v oblasti Hlinsko – Polička – Svitavy, které by mělo řešit energetický deficit v tomto regionu. „Toto opatření bylo nezbytné z důvodu rozvoje jak podnikatelských aktivit, tak i individuální výstavby rodinných domků. Stávající síť neodpovídala zvýšeným potřebám regionu a brzdila jeho další rozvoj,“ konstatoval hejtman Netolický. Většina trasy povede ve stávajícím koridoru vedení 35 kV.
Předmětem aktualizace Zásad územního rozvoje je také upřesnění několika silničních obchvatů měst, například prodloužení obchvatu České Třebové až za Dlouhou Třebovou.
V doplněném dokumentu bylo také vytipováno osm územních rezerv pro akumulaci povrchových vod a tři plochy pro protipovodňová opatření (takzvané poldry).
Zastupitelé probírali rozvoj mikroregionů se starosty na Seči 

Seč (18. 9. 2014) - Se starosty Heřmanova Městce a obcí mikroregionů Železné hory a Centrum Železných hor se po skončení jednání Zastupitelstva Pardubického kraje sešli krajští zastupitelé. Tématem setkání byl další rozvoj této oblasti a spolupráce s Pardubickým krajem. „V uplynulých čtyřech letech směřovalo do této oblasti z Pardubického kraje téměř čtvrt miliardy korun,“ vyčíslil příspěvky, dotace a granty hejtman Martin Netolický.
Jednalo se například o investiční dotace z Programu obnovy venkova, které mohou obce využívat například na místní komunikace, chodníky, podporu malých prodejen nebo úpravy veřejného prostranství. Další příspěvky byly určeny na rozvoj vodovodů a kanalizací, na obnovu porostů, úpravy turistické infrastruktury, dětských hřišť a podobně. Zanedbatelné nejsou ani granty v oblasti kultury, sportu, dobrovolných hasičů nebo na pořízení územních plánů obcí. Kraj také přispívá na provoz školy v Třemošnici, domova důchodců v Heřmanově Městci a na centra péče o dítě.
Největší investiční položkou jsou opravy silnic v majetku kraje. Na ně bylo v tomto regionu vynaloženo 191 milionů korun. Jednalo se především o úsek Seč – Běstvina – hranice kraje, kam investoval kraj téměř 150 milionů korun ze svého rozpočtu, dále průtah Třemošnicí a další menší úseky a mosty.
V uplynulých letech tu vznikla také řada projektů podpořených z regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod. Mezi největší patří rekonstrukce silnice Nový Dvůr – Nerozhovice, dostavba hotelu Jezerka, revitalizace hotelu Kraskov, sportovně-relaxační centrum Lihovar v Třemošnici, rekonstrukce sokolovny v Nasavrkách nebo obnova Berlovy vápenky v Závratci pro muzejní účely.
Přestože starosty a starostky čekají zanedlouho nové volby do místních samospráv, přinesli na setkání řadu námětů. Jedním z nich je například problém s mostky či propustky, které neumožňují průjezd těžké kamionové dopravě zásobující místní podniky. Hovořilo se také o možnosti využití ekologického spalování odpadů v Prachovicích a dalších tématech. Krajská samospráva se všemi náměty bude v příštích týdnech zabývat.
 
Obce mikroregionů Železné hory Běstvina, Bousov, Biskupice, Kněžice, Lipovec, Míčov-Sušice, Podhořany, Prachovice, Ronov nad Doubravou, Třemošnice, Žlebské Chvalovice
 
Obce mikroregionu Centrum Železných hor Bojanov, Ctětín, České Lhotice, Hodonín, Horní Bradlo, Krásné, Křižanovice, Libkov, Liboměřice, Lukavice, Nasavrky, Seč.