Českotřebovský deník 222/2014 (20/9)                                   
Reakce na obchvat České Třebové

Článek popisující dopravní situaci na silnici I/14 v České Třebové, vystihl naprosto přesně žalostný stav této komunikace. Tento žalostný stav asi skutečně nikoho nezajímá a snad proto „vlastně nejsou žádné důvody“, proč by se měl touto situací někdo již konečně zabývat. Možná by nastala výrazně jiná situace, kdyby u této komunikace bydlely určité osoby, které by konečně zaznamenaly nesnesitelný hluk a zápach z neustále silniční dopravy, především kamionové, která otevřením překladiště výrazně narostla, kdy neuplyne snad ani minuta bez projetí kamionu a samozřejmě, by měly možnost velmi často sledovat naprosté nedodržování dopravních předpisů. Marně vzpomínám, kdy jsem na této komunikaci  v České Třebové viděl hlídku policie, která by měřila rychlost a bohužel jsem neviděl žádný orgán, který by prováděl vážení projíždějících kamionů, ačkoliv i náš kraj tímto vybavením disponuje. Určitě je bezpochyby smysluplnější a pro bezpečnost na této komunikaci, u které se nachází několik základních škol, provádět stálou kontrolu, zda řidiči důsledně využívají podzemní garáže a neparkují ve vyhrazených zónách. Nemám nic proti tomu, aby v našem městě vznikala nová pracovní místa a každému přeji získat odpovídající pracovní uplatnění, ačkoliv stále nevím kolik občanů našeho města v této firmě skutečně našlo pracovní uplatnění. Současně se však musím pozastavit nad zásadní otázkou, kdy je prezentováno, že firma Metrans byla velmi pečlivě vybírána, aby mohla vstoupit jako investor do našeho města, tak by mě velmi zajímalo jak pečlivě se někdo zaobíral vlivem zvýšené kamionové dopravy a hledal odpovídající řešení, které by směřovalo k vybudování obchvatu České Třebové. I. S.

 

Propagace Koalice pro Českou Třebovou  je zaplacena,
nic neděláme načerno

Žádné propagační letáky, plakáty či billboardy, či propagační stavby  neumísťuje Koalice pro Českou Třebovou po městě načerno.  Pokud jsou billboardy umístěny na majetku města, jsou uhrazeny na odboru dopravy, který tuto agendu vede. Pokud jsou na soukromých  majetcích, je to vždy se souhlasem vlastníka nebo také někde i za úhradu. Podobně je uhrazena i propagace v Českotřebovském zpravodaji. Právě pro tento účel slouží náš transparentní účet, zřízený na webové stránce www.koaliceproct.cz, kde se každý může o příjmech i vydáních přesvědčit. Vydání jsou zapisována dle faktur s určitým zpožděním, proplácení faktur se provádí přes krajskou kancelář KDU-ČSL. Tuto skutečnost uvádím na základě některých diskuzí ve veřejnosti. Naší snahou je transparentní hospodaření města. Chceme-li ho prosadit, musíme začít u sebe. Proto byl tento transparentní účet zřízen. 
 
TŘEBOVSKÝ DRÁHAŘ JAN DOSTÁL VYBOJOVAL V PROSTĚJOVĚ BRONZ

Ve dnech 30. až 31. srpna proběhlo na otevřené dráze v Prostějově mistrovství České republiky v omniu. Mezi špičkovými dráhaři z celé republiky závodil i českotřebovský odchovanec Jan Dostál. Dnes obléká dres stáje Bohemia Cykling Track team. Omnium je náročný víceboj dráhové cyklistiky. Na okruhu dlouhém 333 metrů absolvovali cyklisté nejdříve scratch. Je to hladký závod na 15 km. Za druhé místo bral Jan Dostál 38 bodů (vítěz 40 bodů). V jízdě dvou závodníků proti sobě na 4 km byl Dostál čtvrtý (34 bodů). Třetí sobotní disciplínou byl vylučovací závod. Všichni zúčastnění borci jedou pohromadě a každé druhé kolo poslední jezdec vypadne. V této dramatické podívané byl Jan Dostál nejlepší a připsal si dalších 40 bodů, v sobotním součtu 112 bodů.
I v  neděli  pokračoval  borec  z  České Třebové výborně. V sólové jízdě na 1 km dosáhl času 1 minuta 8 vteřin a z celého startovního pole byl druhý (38 bodů). I následující letmé kolo se mu vydařilo. 333 metrů zvládl za 17 vteřin což byl nejrychlejší čas a opět 40 bodů. Šestou disciplínou omnia byl bodovací závod na 40 kilometrů. Dráhoví cyklisté si objeli okruh stočtyřicetkrát a každé sedmé kolo bylo bodováno. Všechny dosažené body se přičetly k těm z předcházejících disciplín.
Celkový součet stačil Janu Dostálovi k zisku cenné bronzové medaile. Třetí místo na mistrovství České republiky, to se počítá! Tedy gratulace.
„Škoda, škoda, stříbro mi o kousek v bodovacím závodě uteklo“, povzdechl si Jan Dostál. „V olympijském omniu jsem nakonec i s třetím místem spokojen. Následovat budou další závody, mistrovství republiky, ve scratchi a ve dvojicích, dále závodíme ve Švýcarsku, Rakousku, Belgii a Holandsku, všechno je to boj o mistrovství světa, hlavně však o Olympijské hry v Riu 2016. Konkurence je těžce nadupaná, udělám však pro olympijskou účast všechno“, dodal sebevědomě Jan Dostál. Milan Richter
Tři nejlepší Foto: Archív ČtřZ

 

Skautské středisko JAVOR hlásí:

DRAKIÁDA  Druhá říjnová neděle bude na českotřebovském letišti opět patřit sletu draků všech velikostí a tvarů. Tradiční DRAKIÁDA začne 12. října v 10 hodin a bude se soutěžit o nejmenšího, největšího a nejhezčího ručně dělaného draka, dále pak v nejvyšším doletu a v dalších speciálních kategoriích.  Těšíme se na účast.
 
NÁBOR NOVÝCH ČLENŮ Dívčí oddíl z Parníků hledá dále děvčata všech věkových kategorií do svých řad. Více informací na www.dcskaut.cz. Nový oddíl předškolních dětí nadále přijímá do svých řád děvčata a chlapce ve věku 4–6 let. Více informací na www.devitkact.blogspot.cz.
 
CELOSTÁTNÍ KOLO ZÁVODŮ se  Družinka nejmladších skautek tzv. světlušek „Slůňat“ ze 4. dívčího oddílu se probojovala přes okresní a krajské kolo do celostátního kola v Kutné Hoře. Světlušky poslední zářijový víkend změří síly s dalšími 13 hlídkami z celé republiky. Držíme vám palce.
 
KLUB ČERVENKA -  říjen 2014   

Ekocentrum Červenka,  ZŠ Habrmanova, Česká Třebová
9. DÍLNA:
1.10.  v 16.00 hod. POLŠTÁŘEK, JEHELNÍČEK, SOVIČKA
Lektorka: Irenka Stříteská
Pomůcky: šicí a řezací pomůcky, šicí stroj (je k zapůjčení), látky, korálky, knoflíky.. podle obrázků
Lektorné:  30,- Kč členky Klubu Červenka a 50,- Kč ostatní účastníci
http://www.ctrebova.cz/klub-cervenka Finančně podpořeno Pardubickým krajem

 

Evropské peníze pomohou vybavit nemocnice a zmodernizovat silnice

Pardubice (19. 9. 2014) – Dalších více než 155 milionů korun z Regionálního operačního programu Severovýchod poputuje do Pardubického kraje. Výbor Regionální rady Severovýchod na svém zasedání 19. září schválil k podpoře nebo k dofinancování osm projektů.  Peníze z evropských fondů tak zlepší silniční síť, přispějí k modernizaci zdravotnických zařízení a také podpoří projekt z Integrovaného plánu rozvoje města Pardubic. 
„Nemocnice akutní péče čekají na obnovu přístrojové techniky velmi dlouho. Mám proto osobně velkou radost, že byl podpořen projekt Chrudimské nemocnice na výměnu lůžek a potřebného přístrojového vybavení.  S modernizací přístrojů pokračujeme i v Pardubické krajské nemocnici. Snažíme se zlepšovat vybavení i v nemocnicích následné péče. Ve Vysokomýtské nemocnici budou pořízeny nová laparoskopická a nová endoskopická věž, EKG, ale i rehabilitační přístroje jako magnet a ultrazvuk,“ neskrýval potěšení nad dobrou zprávou hejtman Martin Netolický, místopředseda Regionální rady Severovýchod. Ukazuje se tak, že rozhodnutí hejtmanství, učiněné před rokem, připravit projekty do zásobníku se vyplatilo.
Modernizace se dočkají i silnice v kraji. Dotace 35,9 milionů korun tak přispěje na modernizaci silnic III. třídy v obci Stolany. „Ještě více, 39,5 milionu korun půjde na modernizaci silnice v Nádražní ulici v Žamberku. Dvaceti miliony Rada podpořila obnovu silnic druhé a třetí třídy mezi Nepomuky a Výprachticemi. Dotačně bude podpořena i potřebná rekonstrukce mostku ve Starém Dvoře,“ shrnul hejtman Netolický.
Doposud bylo v Regionálním operačním programu NUTS II Severovýchod vyhlášeno 46 výzev, v nichž žadatelé předložili 1380 projektů, jež by vyčerpaly dvojnásobně přidělenou část evropských peněz. Výbor Regionální rady však doposud schválil zhruba polovinu z těchto projektů, které vyhověly všem požadavkům a kvalitou odpovídaly stanoveným kritériím.

Přehled projektů odsouhlasených k dofinancování v Pardubickém kraji:

Název projektu

Výše schválené dotace

Modernizace silnic III/34019 a III/34020 Stolany - průtah

35 902 367,96 Kč

Rekonstrukce mostu ev. č. 337 - 016, Starý Dvůr

8 537 894,30 Kč