Českotřebovský deník 224/2014 (22.9.)                                  

  • Plocha před poštou již není potřeba na parkování poštovních vozidel, zůstalo zde jen několik aut poštovních zaměstnanců. Jinak by měla plocha zůstat volná, prázdná. přitom by měla logicky sloužit těm, pro které je podzemní parkoviště problémem. Jsou to zejména invalidé, kteří nemusí překonávat bariéru po schodišti nebo vzdáleným výtahem či eskalátorem a také vozidla na LPG, tedy propan butan, nyní stále rozšířenější.  Taková vozidla do podzemí nesmí. Parkoviště by se také velmi dobře hodilo pro návštěvníky nedaleké železniční polikliniky, zejména ty starší by nemuseli po schodech z podzemí. Také by se mohla zrušit povolená krátkodobá stání ve Slovanské ulici, kde zaparkovaná vozidla překážejí zejména projíždějícím autobusům. Čím méně vozidel bude parkovat ve Slovanské ulici, tím lépe. Obecně by zde měla mít přednost krátkodobá stání, dlouhodobá by byla zpoplatněna stejně jako v podzemí, takže majitel vozu na LPG, který odjíždí na dlouhou cestu vlakem by musel mít za sklem parkovací lístek, nemohl by zde dlouhodobě stát zdarma. Samostatný parkovací automat se zde nevyplatí.
  •  
  • Výlet do místa našeho mládí a vzpomínek

     
    Ve středu 10. září 2014 pro nás sociální pracovnice Domova pro seniory připravily hezký výlet. Ve 13h. jsme pomocí řidiček Pečovatelské služby vyjeli na místo, které všichni velmi dobře známe ze svých mladších let a máme k němu mnoho příjemných vzpomínek, ano, navštívili jsme poutní místo Na Horách.
    Za doprovodu řidiček Pečovatelské služby a sociálních pracovnic jsme si došli do restaurace. V přátelském  prostředí nás osobně přivítal majitel restaurace pan Seďa. Objednali jsme si občerstvení a vzpomínali na doby našeho mládí, kdy jsme na Hory chodili se svými rodinami a známými. Vyprávěním jsme si zpříjemnili čas než přijel pan děkan Kolovratník, se kterým sociální pracovnice domluvily prohlídku kaple Ave Maria. Pan děkan Kolovratník nám velmi pěkně povykládal o historii poutního místa a i o zmiňované kapli. Někteří z nás uvítali otevření kaple a šli se podívat. Ostatní si za příjemného letního slunce poseděli na lavičkách před restaurací a pomalu se chystali na odjezd domů.  Celý výlet se velmi vydařil, nálada všech byla usměvavá a uvolněná, stejně jako přející slunné počasí.  Těšíme se na další podobnou akci, kterou pro nás pracovníci Domova připraví.
    Rádi bychom, touto cestou, poděkovali panu děkanovi Miloši Kolovratníkovi za čas, který nám věnoval.  
    Obyvatelé Domova pro seniory
     
    Objednali jsme si službu, Eko Bi plakáty nevylepila, porušila uzavřenou smlouvu

    Podle přijaté a fakturované  objednávky měly již od pátku 19. 9. být na plakátnicích ve městě vylepeny volební plakáty Koalice pro Českou Třebovou. Nebyly. Po telefonickém dotazu jsme získali informaci, že vylepení zakázal ředitel Eko Bi, neboť usnesení rady města z 15/9 č. 892 umožňuje vylepení plakátů až 16 dnů před volbami.  Peníze za zkrácenou prezentaci nám prý vrátí, fakturu upraví. Domnívám se, že jde o špatný postup.  Byla uzavřena smlouva, kterou společnost Eko Bi nesplnila, jednostranně smlouvu porušila  pod malichernou záminkou, aniž by objednatele o této skutečnosti informovala. Považuji to za důvod k odstoupení od smlouvy. Uzavřená smlouva o provedení služby je bez dohody jednostranně nezrušitelná.  
    A ještě ke zmíněnému usnesení.  Bylo přijato stejně jako před jinými volbami, tedy nic nového. Jde o následující text, ve kterém není nic napsáno o tom, že by společnost Eko Bi nesměla na žádost objednavatele vylepovat plakáty před stanoveným termínem (velikost plakátů A2 byla dodržena).  
    č. 892 Rada města bere na vědomí vyhrazení plochy starostou dle ustanovení § 30 odst. 1 zákona č. 491/2001 Sb., o volbách do zastupitelstev obcí a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, které se uskuteční ve dnech 10. a 11. října 2014. Volební plakáty budou vylepeny za úplatu na plakátnicích v majetku Města Česká Třebová v maximální velikosti formátu A2. Umísťovat plakáty na plakátnicích je oprávněn pouze správce těchto plakátnic, tj. společnosti Eko Bi s.r.o. Česká Třebová. Plakáty vylepené na jiných místech budou odstraněny. Plocha pro volební kampaň je vyhrazena 16 dnů přede dnem voleb.
    Vylepením plakátů podle objednávky by tedy nebylo uvedené vyhrazení plochy starostou města porušeno. Navíc bylo uvedené usnesení zveřejněno až během 17/9,  tedy po provedené objednávce a nemohlo tedy mít na plnění vliv. Úřední šiml zvítězil.  Koalice pro Českou Třebovou
     
    ZUŠ Česká Třebová informuje…

    Hudební vystoupení v říjnu
    Středa 01.10.2014 – 1. hudební besídka, Malá scéna, 18.00 hod.
    Středa 15.10.2014 – 2. hudební besídka, Malá scéna, 18.00 hod.
     
    Dětský pěvecký sbor Kajetánek
    20 LET KAJETÁNKU – slavnostní koncert ke dvacátému výročí založení DPS Kajetánek se uskuteční v sobotu 1.11.2014 ve Velkém sále Kulturního centra Česká Třebová od 19.00 hod. 
     
    Literárně- dramatický obor
    Od září 2014 probíhají zkoušky v Malé scéně, kde mají žáci vyhovující prostor pro rozvoj uměleckých a hlavně divadelních aktivit. Během školního roku se diváci mohou těšit na pohádkový příběh O Šípkové Růžence (pohádka bude inscenována za živého hudebního doprovodu), dobrodružný příběh Robin Hood, pohádku Hrníčkové kouzlo a detektivku Případ v Čechách.
     
    První vítězství hokejistů v Kutné Hoře
     
    Do třetice se českotřebovští Kohouti dočkali. Po dvou prohrách se ve třetím přípravném střetnutí konečně radovali z výhry, pro kterou si v neděli večer zajeli do Kutné Hory. Náš tým měl od začátku výraznou převahu, kterou střelecky a gólově vyjádřil až v závěrečné třetině.
    Kutná Hora - Česká Třebová  3:8 (1:2, 1:2, 1:4)
    Branky: 2. Fišer (Jindřich, Fúzik), 16. Krejnus (Vlček, Hemský), 24. Pelán (Janda), 35. Vlček (Krejnus, Hemský), 45. Hemský (Poul, Vlček), 46. Jindřich (Fišer), 48. Fúzik (Papadopulos, Fišer), 57. Fišer (Fúzik, Jindřich).
    Vyloučení: 8:2. Využití: 1:3. Diváků: 75.
    Česká Třebová: Müller – Krejnus, Poul, Papadopulos, Matys, Poskočil, Šťastný  – Zadina, Vlček, Hemský – Jindřich, Fúzik, Fišer – Pelán, Janda.
    HLAS PO UTKÁNÍ - Tomáš Topol, trenér HC Kohouti Česká Třebové:
    „Přes vysoké vítězství nemohu být spokojen, předvedli jsme dosud nejslabší výkon. Hokej, který chceme hrát, jsme začali předvádět až ve třetí třetině.“ 
    Příští zápas – středa 24. září: Česká Třebová – Nový Bydžov (18:30).

    Jak udělat dobrou kampaň? Ústecké KDU radil europoslanec


    Ústí nad Orlicí – Předvolební kampaň ústeckých křesťanských demokratů nabírá necelý měsíc před říjnovými „Dny D“ na obrátkách. „Nevěřte všem lžím, které se v Česku šíří,“ takové bylo motto besedy, kterou včera nejen s jejími zástupci absolvoval europoslanec Tomáš Zdechovský v sále orlickoústecké Malé scény.
    Pořadatelem setkání byla místní organizace KDU-ČSL a během bezmála dvouhodinového setkání došlo na celou řadu ožehavých témat – ukrajinská krize a její řešení, aktuální dění v Evropské unii a činnost českých politiků, islámský radikalismus, politické aktivity KDU-ČSL nejen na vládní úrovni a další. Jelikož je ještě ne pětatřicetiletý europoslanec Tomáš Zdechovský odborníkem na volební kampaně a sám jich celou řadu dovedl k úspěšnému cíli, zaměřil se během setkání také na analýzu předvolebních strategií. „Máte dva mandáty, úspěchem bude, pokud získáte čtyři. Také se třemi mandáty můžete být spokojení,“ dodával sebevědomí svým kolegům. Připomněl jim také skutečnost, že i špatný volební výsledek je cennou zkušeností. „Pro KDU dokonce tou nejlepší,“ okomentoval předposlední parlamentní volby, kdy lidovci nepřekročili pětiprocentní hranici a z poslanecké sněmovny se na čtyři roky poroučeli.
    Absolvent tří vysokých škol, autor tří básnických sbírek a otec tří dětí oplývá sebevědomím a podle svých slov si plní sny. Jedním z těch největších bylo po sedmiletém snažení zvolení do Evropského parlamentu. Tam se dostal jako jeden ze tří kandidátů KDU-ČSL. „Dávejte si cíle a jděte za nimi. Začínal jsem jako novinář, ale chtěl jsem dělat šéfredaktora a povedlo se mi to. Pak jsem chtěl být ředitelem velké firmy, stal jsem se jím. Nyní jsem se dostal do Evropského parlamentu. A když řeknu, že tady udělám klik na jedné ruce, udělám ho,“ osvěžil přibližně čtyřicítku posluchačů sportovním výkonem. Svoje vystoupení okořenil ještě červeným klaunským nosem, který si koupil cestou do Ústí. „Musíte zaujmout. A vidíte, že jsem vás zaujal, usmíváte se,“ potvrdil skutečnost, že je v práci s lidmi odborníkem na slovo vzatým.