Českotřebovský deník 226/2014 (25.8.)                                 
Další zprávy z ledního hokeje  

Přípravné zápasy Kohoutů

Chrudim – Česká Třebová 6:4 (0:1, 1:1, 5:2)
Branky: 11. Poul (Fúzik), 39. Krejnus (Hemský, Vlček), 43. Zadina (Vlček, Hemský), 59. Zítko (Poskočil). Sestava: Müller – Krejnus, Lesák, Poskočil, Řehák, Poul, Papadopulos, Šťastný – Zadina, Vlček, Hemský – Fišer, Janda, Pelán – Černý, Fúzik, Zítko.
 
Česká Třebová – Moravská Třebová 3:4 (1:2, 1:2, 1:0)
Branky: 6. Zadina (Zítka, Matys), 36. Fišer (Jindřich, Poskočil), 57. Vlček (Hemský).
Sestava: Mahdal – Krejnus, Lesák, Poskočil, Řehák, Poul, Matys – Zadina, Vlček, Hemský – Jindřich, Fúzik, Fišer – Pelán, Janda, Zítka.
 
Kutná Hora - Česká Třebová  3:8 (1:2, 1:2, 1:4)
Branky: 2. Fišer (Jindřich, Fúzik), 16. Krejnus (Vlček, Hemský), 24. Pelán (Janda), 35. Vlček (Krejnus, Hemský), 45. Hemský (Poul, Vlček), 46. Jindřich (Fišer), 48. Fúzik (Papadopulos, Fišer), 57. Fišer (Fúzik, Jindřich). Sestava: Müller- Krejnus, Poul, Papadopulos, Matys, Poskočil, Šťastný  – Zadina, Vlček, Hemský – Jindřich, Fúzik, Fišer – Pelán, Janda.
 
Česká Třebová – Nový Bydžov 9:7 (3:1, 4:3, 2:3)
Branky: 14. Fišer (Fúzik, Klíma), 19. Pelán (Janda), 20. Vlček (Zítka), 24. Jindřich (Fišer), 25. Jindřich (Řehák), 35. Poul (Fúzik), 36. Fišer (Vlček), 41. Vlček (Jindřich, Krejnus), 59. Janda (Poskočil, Pelán). Sestava: Müller – Krejnus, Lesák, Poul, Klíma, Poskočil, Řehák – Zadina, Vlček, Hemský – Jindřich, Fúzik, Fišer – Pelán, Janda, Zítka.
 
Moravská Třebová – Česká Třebová Hraje se 1. října
Krajská hokejová liga – los základní části

Neděle 12.10.:   Chotěboř – Česká Třebová
Středa 15.10.:    Česká Třebová – Choceň (18.30)
Neděle 19.10.:   Chrudim – Česká Třebová
Neděle 26.10.:    Ledeč nad Sázavou – Česká Třebová
Středa 29.10.:    Česká Třebová – Polička (18.30)
Neděle 2.11.:      Pardubice – Česká Třebová
Neděle 9.11.:      Česká Třebová – Hlinsko (17.00)
Středa 12.11.:    Moravská Třebová – Česká Třebová
Neděle 16.11.:    Česká Třebová – Skuteč (17.00)
Středa 19.11.:    Litomyšl – Česká Třebová
Neděle 23.11.:   Česká Třebová – Světlá nad Sázavou (17.00)
Neděle 30.11.:   Česká Třebová – Chotěboř (17.00)
Středa 3.12.:      Choceň – Česká Třebová
Neděle 7.12.:      Česká Třebová – Chrudim (17.00)
Neděle 14.12.:    Česká Třebová – Ledeč nad Sázavou (17.00)
Středa 17.12.:    Polička – Česká Třebová
Neděle 21.12.:    Česká Třebová – Pardubice (17.00)
Neděle 4.1.:        Hlinsko – Česká Třebová
Středa 7.1.:        Česká Třebová – Moravská Třebová (18.30)
Neděle 11.1.:      Skuteč – Česká Třebová
Středa 14.1.:      Česká Třebová – Litomyšl (18.30)
Neděle 18.1.:      Světlá nad Sázavou – Česká Třebová
 
Hráčský kádr  - HC Kohouti Česká Třebová

Brankáři:
MAHDAL Michal (HC Mountfield Hradec Králové – hostování)
MÜLLER Michael (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice – hostování)
 
Obránci:
FINK Patrik (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice – hostování)
KREJNUS Robert (Závodní hokejová Pardubice – přestup)
LESÁK Václav (Spartak Choceň – přestup)
MATYS Lukáš (HC Kohouti Česká Třebová)
PAPADOPULOS Nikolas (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice – hostování)
POSKOČIL Lukáš (HC Vrchlabí – hostování)
POUL Ondřej (HC BAK Trutnov – hostování)
ŠŤASTNÝ Martin (HC ČSOB Pojiš´tovna Pardubice – hostování)
ŘEHÁK Tomáš (HC Olomouc – hostování)
 
Útočníci:
ČERNÝ Roman (Spartak Choceň – hostování)
FIŠER Miroslav (HC Oceláři Třinec – hostování)
FÚZIK Jakub (HC Žďár na Sázavou – hostování)
HEMSKÝ Marek (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice - hostování)
JANDA Petr (Velké Meziříčí – hostování)
JINDŘICH Ladislav (Závodní hokejová Pardubice – hostování)
PELÁN Pavel (Pelhřimov – hostování)
VLČEK Petr (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice – hostování)
ZADINA Tomáš (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice – hostování)
ZÍTKA Jidřich (HC BAK Trutnov – střídavý start)
 
Dlouhotřebovské dožínky

 Jedná se již o tradiční akci pořádanou občanským sdružením Dlouhotřebovské tradice. Akce se uskuteční v neděli 28. září 2014 v centru obce Dlouhá Třebová. Dožínkové slavnosti budou zahájeny v 11.15 v kostele sv. Prokopa mší s poděkováním za úrodu, kolem 12.hodiny bude drobotina a omladina předávat sedlákovi a selce dožínkový věnec, následně hudebně - dramatický soubor Hudrovníci předvede v sále hospody Na Rychtě pásmo lidových tanců a písní. Od 12.30 bude pan hostinský podávat gulášek. Nebudou chybět ani koláče, mrkváče, dlouhotřebovský štrůdl či domácí chléb a jiné dobroty. K tanci a poslechu bude hrát živá hudba (tentokrát blue-grassová skupina Přátelé). 
 
Modernizace kláštera přinesla nález tajné schránky

Svitavy (24. 9. 2014) – Rekonstrukce historických budov přinášejí mnohdy nečekaná překvapení. V lednu 2014 nalezli stavebníci při přestavbě a dostavbě budovy oddělení psychiatrie Svitavské nemocnice tajnou schránku. Uložena byla v roce 1894 do dutiny stěny kláštera sv. Josefa, který sloužil řádu Redemptoristů. Dnes se vrátila na své místo a budoucím generacím přinese informace o současných vlastnících i nynější modernizaci psychiatrického oddělení.
Schránku z roku 1894 prozkoumali pracovníci Městského muzea a galerie ve Svitavách. „Vyzvedli jsme z ní pastýřský list a relikvie z té doby,“ prozradila ředitelka Blanka Čuhelová. „Svitavy před 120 lety obývalo převážně německé obyvatelstvo a patřily do Markrabství moravského. Dnes je Svitavská nemocnice jednou z krajských nemocnic akutní péče. Budovu kláštera svatého Josefa využívá od roku 1953. Není divu, že se po tolika letech ocitl komplex bývalého kláštera na prahu třetího tisíciletí v havarijním stavu,“ uvedl 1. náměstek hejtmana zodpovědný za zdravotnictví Roman Línek. V červnu roku 2013 proto započala modernizace svitavské psychiatrie, v současné době druhá nejvýznamnější investiční akce ve zdravotnictví Pardubického kraje. Celkové náklady jsou 112 milionů korun a přispívá na ně ze svých fondů Evropská unie.
Na přelomu let 2014 a 2015 tu vznikne moderní pavilon s vyšším počtem lůžek, který bude odpovídat soudobým potřebám akutní lůžkové péče. „Rekonstrukcí a přístavbou objektu bývalého kláštera vznikne moderní psychiatrické zařízení pro ambulantní, lůžkovou a intermediální péči. Je to významný posun nejen v  počtu lůžek a v možnostech ambulantní léčby, ale hlavně v kvalitě,“ konstatoval Roman Línek. „Jsem rád, že budova, která v sobě nese duchovní poselství svých předchozích obyvatel, může i dnes sloužit léčení a uzdravování ducha,“ dodal.
Ve Svitavské nemocnici bude mít nové psychiatrické oddělení oproti dosavadnímu stavu s 25 místy otevřenou lůžkovou část pro 30 pacientů a uzavřené oddělení pro 25 lidí. K tomu budou k dispozici dvě psychiatrické a dvě psychologické ambulance. „Přibude také zázemí pro skupinovou terapii, psychoterapii a zájmové dílny. Součástí projektu je i vybavení interiérů a také úpravy atria kláštera a venkovního prostoru kolem obou budov,“ vysvětlil ředitel Svitavské nemocnice Pavel Kunčák. V historické budově se částečně změnily dispozice místností, byly sníženy stropy a opravena podlaha půdy a bývalý klášter dostal nová okna. „Rádi bychom do budoucna rozvíjeli, v souladu s trendy psychiatrie i komunitní péči a podíleli se na vytvoření centra duševního zdraví,“ řekl Pavel Kunčák.
„Česká republika je v posledních desetiletích kritizována mezinárodními organizacemi za podceňování psychiatrické péče. My jsme v Pardubickém kraji chtěli této výzvě čelit. I proto jsme se rozhodli pro investici do tohoto oboru,“ prohlásil Roman Línek s tím, že tento projekt je pro rozvoj krajského zdravotnictví mimořádně významný a nezbytný a podpořili jej také odborníci z psychiatrické společnosti. Sloužit bude potřebám celé východní části kraje.
Roman Línek, starosta Svitav David Šimek a ředitel nemocnice Pavel Kunčák do schránky vložili dokumenty ze současnosti. „Dnes si nedovedeme představit, kdo další bude zaletovanou schránku po letech otvírat. V každém případě na těchto lidech bude ležet břemeno péče o tuto budovu. Popřál jsem jim proto, aby k tomu měli hodně sil a provázela je radost,“ uvedl 1. náměstek hejtmana.
V Pardubickém kraji dostal ministr zemědělství ruchadlo
Pardubický kraj (25. 9. 2014) – Už před šestou hodinou ranní musel vyjet z Prahy ministr zemědělství Marian Jurečka na svou dnešní návštěvu Pardubického kraje. Chtěl totiž stihnout setkání se zemědělci v Nekoři, návštěvu zemědělské průmyslovky v Lanškrouně, prohlídku rybí farmy v Rokytně a tiskovou konferenci. Po ní si ještě prošel trať Velké Pardubické, která se za 14 dní pojede pod jeho záštitou, a na podvečer naplánoval veřejnou besedu v Dolní Dobrouči. Za Pardubický kraj ho na jeho zastaveních doprovázeli 1. náměstek hejtmana Roman Línek a radní Václav Kroutil.
„Hlavními tématy dnešního návštěvy byly  dotace na strategické, takzvané citlivé zemědělské komodity, situace s ruským embargem na dovoz potravin, zemědělské školství, evropské projekty  a hovořili jsme také o podpoře projektů v Národním hřebčíně v Kladrubech a společném  úsilí o zapsání krajiny hřebčína do seznamu kulturního dědictví UNESCO,“ shrnul průběh pracovního programu ministra v našem kraji Roman Línek.
Zemědělci připravili pro ministra překvapení v podobě modelu ruchadla, které pro ně vyrobili kováři ze Střední průmyslové školy stavební v Rybitví. „Takové výrobky jsou nejlepší propagací technického školství a ruchadlo bratranců Veverkových z Rybitví patří k důležitým vynálezům pocházejícím z našeho kraje,“ připomenul radní Václav Kroutil. Marian Jurečka byl až do ledna letošního roku aktivním zemědělcem, proto i společné rozhovory byly velmi zasvěcené. „Bavili jsme se například o definici aktivního zemědělce. Chtěli bychom, aby se dotace vztahovaly nejen na plochu, ale  především na  skutečnou produkci na dané ploše,“ podotkl předseda Agrární komory Pardubického kraje Leoš Říha.
Na studentská léta ministr zavzpomínal v Lanškrouně, kde studentům popřál, aby je práce v zemědělství bavila a našli v ní svůj smysl života. Střední škola zemědělská a veterinární, která díky iniciativě svého vedení, evropským projektům i velké podpoře Pardubického kraje roste do špičkové vzdělávací instituce ve svém oboru, ho přivítala s kočárem taženým koňmi a prohlídkou moderního výukového kravína. „Kompetence krajské samosprávy nejsou v oblasti zemědělství nijak rozsáhlé, ale podpora kvalitní školy a jejích rozvojových projektů je jednou z nejlepších věcí, které můžeme jako kraj pro naše zemědělce udělat,“ konstatoval Roman Línek. Mezi absolventy této školy jsou nejen zemědělci, ale také třeba politici jako nejdéle sloužící ministr zemědělství Josef Lux nebo senátor Petr Šilar.
„Naším úkolem je ve spolupráci s kraji a ministerstvem školství podporovat školní statky. Mladí lidé by měli vidět, že zemědělství se za posledních 15 let posunulo k moderním oborům, které používají inteligentní technologie, a měli by se s nimi seznámit už při studiu.  O šikovného agronoma nebo zootechnika je pořád velký zájem,“ dodal ministr Marian Jurečka.
V Rokytně nedaleko Pardubic se ministr zastavil na rybí farmě. Ta vznikla teprve před třemi lety v budovách zaniklého JZD a stala se průkopníkem v tomto způsobu chovu ryb u  nás. Na svůj  rozvoj získala i evropské dotace.
Ministerstvo zemědělství vlastní v našem kraji Národní hřebčín v Kladrubech. Třistamilionová investice podpořená z evropských fondů by měla být hotová do konce roku, ale do ideálního stavu tu bude stále daleko. „Na to bychom potřebovali tak 700 až 800 milionů korun,“ uvedl ministr s tím, že v dalších letech počítá jak s využitím evropských prostředků, tak s vlastními zdroji. Doplnil, že na využití obrovského turistického potenciálu kladrubského hřebčína se musí ministerstvo domluvit také s místními samosprávami.
Marian Jurečka také zemědělce informoval o rozpočtu v této kapitole vlády na příští rok. „Velkým přínosem pro zemědělce nejen v našem kraji bude to, že ministerstvo zachránilo Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond a aktuálně navýšilo jeho rozpočet. Zároveň rozšiřuje jeho využití na celý agrární sektor, a to včetně investic do živočišné výroby nebo do malých rodinných podniků,“ přivítal radní pro životní prostředí, zemědělství a venkov Václav Kroutil.