CZ LOKO zve na sobotní Den otevřených dveří         

Příležitost prohlédnout si výrobní a opravárenské provozy diesel-elektrických lokomotiv a speciálních drážních vozidel nabízí v sobotu od 9 do 12 hodin rodinným příslušníkům svých zaměstnanců i veřejnosti akciová společnost CZ LOKO.
 
Ta v rámci Dne otevřených dveří návštěvníkům představí objekty elektrických točivých strojů, motoráky a montovny postavené a zprovozněné v posledních letech i díky dotacím Evropské unie. „Nové provozy a technologie nám pomohly se posunout mezi nejvýznamnější výrobce lokomotiv v Česku a ve střední Evropě a stát se stabilním zaměstnavatelem v regionu,“ říká Petr Zemek, ředitel nákupu CZ LOKO a šéf její českotřebovské provozovny.
 
A protože to je letos už 165 let od založení železničních dílen ve městě, lze se na vlastní oči přesvědčit, jak se práce i díky moderním technologiím změnila.
 
K vidění bude prototyp nové dvounápravové lokomotivy řady 794, kterou CZ LOKO v září představí v Berlíně na mezinárodním veletrhu InnoTrans. Kromě prohlídky výrobního závodu bude možné se svézt na šlapací drezíně, podívat se na výstavu modelů lokomotiv a fotografií nebo videoprojekce.
 
Železniční dílny byly v České Třebové otevřeny v roce 1849 jako druhé na našem území. Na tyto tradice dnes navazuje akciová společnost CZ LOKO. Ta vedle vývoje a výroby nových motorových lokomotiv se zaměřuje rovněž na jejich opravy a modernizace. Úplnou novinkou je pak vývoj a výroba speciálních drážních vozidel pro údržbu železničních tratí.