Českotřebovské firmy opět mezi nejlepšími v kraji              
Příští týden budeme znát nejlepší podnikatele Pardubického kraje
Už 18. září se rozhodne o nejlepších podnikatelích Pardubického kraje. Dvacítka nejúspěšnějších firem a živnostníků regionu bude bojovat v soutěžích Vodafone Firma roku 2014 a GE Money Bank Živnostník roku 2014. Odborná porota vybere vítěze ze 484 firem a živnostníků ze široké škály oborů, jakými jsou například strojírenství, potravinářství nebo řemeslná výroba. V rámci celé ČR soutěž opět zaznamenala rekordní počet soutěžících. Přihlásilo se celkem 6600 firem a podnikatelů. Slavností vyhlášení regionálních vítězů se koná v AFI Paláci (Pardubice, Masarykovo náměstí 2799) od 18:00. V rámci společenského večera budou pardubičtí podnikatelé debatovat s odborníky na témata z podnikatelského prostředí.
Vítězové krajského kola postupují do celorepublikového finále, které se koná 9. prosince v Praze na Žofíně a na programu ČT24 jej živě bude přenášet Česká televize. Na finálovém večeru bude oceněn také celorepublikový vítěz kategorie Vodafone Odpovědná Firma roku. V této kategorii jsou oceňovány firmy, které podporují společensky odpovědné aktivity a zohledňují dopady svého podnikání na životní prostředí. Cena pro odpovědné firmy je vyhlašována rovněž za každý ze čtrnácti regionů. Inovativní firmy a podnikatelé se mohou ucházet o titul GE Money Bank Inovátor roku 2014. O vítězi této kategorie rozhodne porota za celou ČR a přihlásit se do ní mohou firmy i živnostníci.

Vyhlašovatelem soutěží je deník Hospodářské noviny vydavatelství Economia. Titulárním partnerem soutěže Firma roku v roce 2014 je společnost Vodafone Czech Republic a.s. Titulárním partnerem soutěže Živnostník roku v roce 2014 je GE Money Bank. Partnerem soutěží je společnost Seznam.cz. Partnerem krajských kol soutěží je Skupina ČEZ. Mediálními partnery soutěží jsou Česká televize a Český rozhlas 1 - Radiožurnál. Záštitu a odborný dohled zajišťuje Hospodářská komora ČR. Záštitu projektu dále poskytli hejtmani krajů ČR.

 
FINALISTÉ SOUTĚŽE VODAFONE FIRMA ROKU PARDUBICKÉHO KRAJE 2014
 
BOCO PARDUBICE machines, s.r.o. Čepí
Firma BOCO PARDUBICE machines byla založena v roce 1994 se zaměřením na strojírenskou výrobu a v současnosti zaměstnává okolo 70 zaměstnanců. V prvopočátku se firma zabývala náhodnými malými zakázkami a pak přišla první sériová výroba zabezpečovaných botiček na osobní a nákladní automobily a sklolaminátových bazénů. Nakonec se však firma vydala cestou dodavatele plastikářského průmyslu. „Dnes si troufáme tvrdit, že i přes narůstající konkurenci patříme svým technologickým zázemím a rozsahem nabízených profesionálních služeb k předním firmám v oblasti
plastikářského a gumárenského průmyslu,“ říká jednatel Petr Pilný. Mezi odběratele firmy patří například evropská jednička ve výrobě vstřikovacích lisů na plastikářské hmoty,i Continental Barum či ROBERT BOSCH.
 
COMPOSIT AIRPLANES, spol. s r.o. Choceň
Historie Composit Airplanes začíná v roce 1992 u německé firmy RANS, která zadala stavbu ultralehkého letadla. Po zhruba roční spolupráci se firma přesunula do České republiky, vybudovala solidní zázemí a vykročila do oblasti leteckého průmyslu. První objednávkou bylo sestavení sedmi letadel a pěti stavebnic celolaminátového letadla pro německé zákazníky. Za více než dvacet let se firma vyprofilovala ve výrobě laminátových dílů, forem a modelů pro letecký, automobilový a lodní průmysl. Firma je ryze česká. „Zákazníci jsou převážně výrobci letadel z celé Evropy, zatím každý zákazník k nám přišel sám na doporučení,“ říká spoluzakladatel firmy Pavel Bis.
 
Contipro Pharma, a.s. Dolní Dobrouč
ContiproPharma je firma, která by se mohla stát vzorem pro všechny strategie, jak má vypadat konkurenceschopná firma s vysokou přidanou hodnotou. Contipro bylo založena v roce 1990, kdy dva akademiky nebavilo sledovat, jak jejich nápady končí v šuplíku. Koupili mixér a začali vyrábět výživu pro sportovce. Vydělaný zisk však místo do vlastní spotřeby směrovali do výzkumu a sestavení biotechnologické výrobní linky. Nyní firma disponuje biotechnologickou výrobou farmaceutických surovin a finálních farmaceutických prostředků. Mezi významné inovace patří nové způsoby příprav mikrovláken a nanovláken či nová generace bandáží na hojení ran. Firma má za posledních deset let 79 článku ve vědeckých publikacích, 68 patentů a je partnerem mnoha škol, a to UPCE, UPOL, VŠCHT, VUT Brno či FAF UK v Hradci Králové. Za zahraničních pracovišť spolupracuje např. s Cambridge či Fraunhofer institutem. Klienty má firma převážně v západní Evropě, severní Americe a v Asii. Aby byla firma úspěšná, musí se starat i rozvoj přírodovědných předmětů. Má vlastní vzdělávací program na popularizaci středoškolské fyziky, biologie a chemie FYBICH – Pojďte dělat vědu s námi. Do programu je zapojeno osm gymnázii, pro jejichž studenty firma pořádá bezplatné přednášky odborníků z českých univerzit či výzkumu a těm nejlepším nabízí stáž v laboratořích. Na sobotní odborné přednášky chodí běžně až stovka gymnazistů. Stážisty z tohoto programu firma podporuje v mezinárodních odborných soutěžích, letos například tři studenti úspěšně reprezentovali ČR v USA a jeden ze studentů přivezl dokonce zlato z Číny.
 
CrassusArt, s.r.o.  Veselí
Tato odvážná firma vznikla v době hospodářské recese, v roce 2009. I přesto se její tým dokázal prosadit v oboru nezávislého finančního a energetického poradenství.  Základem úspěchu je podle vedení společnosti osobní přístup ke klientům a dlouhodobý servis. V posledních dvou letech v CrassusArt investovali mnoho finančních prostředků do vytvoření vlastního softwaru „Glorie“, který firmě umožňuje kvalitně pečovat o klienty. Firma plánuje expandovat a postupně rozšiřovat tým poradců a zvyšovat počet spokojených klientů. Chce také investovat více prostředků do propagace svojí značky v regionu.
 
IMS - Drašnar s. r. o. Česká Třebová

Firma o sto zaměstnancích vyvíjí a vyrábí výlisky z plastu s vysokou přidanou hodnotou určené zejména pro automobilový průmysl. Díky vlastní nástrojárně není společnost závislá na externích dodávkách nástrojů, a je tedy schopna nabídnout komplexní řešení výrobku od vývoje, přes výrobu příslušných nástrojů až po samotnou sériovou produkci včetně montáže podsestav, a to s důrazem na vysoký standart kvality.
 
Mias OC spol. s r.o. Krouna
Na začátku výrobce kancelářského nábytku bylo v roce 1990 založení firmy ROVI, která o rok později koupila opuštěnou halu od firmy TONA Pecky, čímž byla zahájena novodobá historie výroby nábytku v Krouně. Na konci 20. století německý investor prodal firmu nizozemské společnosti, která v důsledku krize prodala v roce 2010 společnost českému managementu. V roce 2013 a 2014 se firmě podařilo inovovat technické vybavení a postupy. Mezi zákazníky firmy patří především banky, nadnárodní společnosti, autorizovaní prodejci a státní správa.
 
SEED SERVICE s.r.o. Vysoké Mýto
Společnost Seed Service s.r.o. se zabývá zejména smluvním množením certifikovaného osiva trav, ale i jiných kulturních plodin. Většinu své produkce exportuje do zahraničí. Prostřednictvím své agronomické služby také poskytuje bezplatné poradenství a rozdává příručky nejen spolupracujícím pěstitelům, ale i zahrádkářům zakládajícím své trávníky nebo drobným pěstitelům. Přetrvávajícím hlavním motivem podnikání je nejen tvorba přiměřeného zisku a spokojenost zaměstnanců, ale také solidní jednání s každým zákazníkem a rychlé vyřízení všech zakázek. Solidní pověst firmy ve svém oboru je velkým zadostiučiněním pro majitele i zaměstnance.
 
STROJTEX - GBHP, s.r.o. Česká Třebová

Tradice firmy a jejího zaměření v obrábění a výrobě strojírenských dílů má již více než 60 let a to od roku 1948, kdy firma začala vyrábět díly pro textilní stroje. Firma většinu své minulé činnosti zaměřovala na vývoj, výrobu a servis vázacích dílů pro soukací stroje. Od roku 1993 se vzhledem k odlivu textilního průmyslu se společnost zaměřuje na zakázkovou výrobu strojních dílů a svůj stávající strojní park využívá na obrábění různých dílů dle výkresů zákazníků.
 
Technické služby Moravská Třebová, s.r.o. Moravská Třebová
Firma vznikla před dvanácti lety jako nástupnická organizace městské příspěvkové společnosti s cílem rozšíření podnikatelských aktivit a získání zákazníků mimo správu města. Nejzásadnější činností firmy je správa nemovitostí a majetek města – byty, budovy, zelené plochy, veřejné osvětlení, mosty, dešťové vpusti, komunikace, a úklid obecně. Firma dále zajišťuje servis a služby v oblasti pohřebnictví, nakládání s odpady, provoz WC, rychlého občerstvení a správu sportovišť (koupaliště, tenisové kurty, atletický stadion, krytá tenisová hala, zimní stadion). V roce 2010 firma začala provozovat sezónní rychlé občerstvení. Bohatě využívá příspěvky Úřadu práce na veřejně prospěšné práce (letos 17 osob) a využívá i aktivizačních příspěvků, s kterými firma patřila mezi průkopníky okresu. Spolupracuje s Probační a mediační službou a umožňuje realizaci odsouzeným k alternativnímu výkonu trestu.
 
VELEBNÝ & FAM, s.r.o. Ústí nad Orlicí
Firma je respektovaným hráčem v textilní výrobě vlajek a praporů, výšivek a medailérství. První zmínka o vyšívání a paramentářské výrobě je v rodině Zdeňka Velebného z roku 1713. Ta byla přerušena komunistickou totalitou, kdy firma přešla pod státní organizaci Charita, která zabezpečovala veškerou výrobu pro církev. Firma byla obnovená v roce 1990, kdy majitelé začínali šít v obývacím pokoji, pak ve sklepě panelového domu a v různých pronájmech. Rok po přeměně na „eseróčko“ v roce 2000 konečně zakotvila ve vlastním objektu. Firma stojí za vlajkami pro Vojenský historický ústav Praha, výšivkami pro filmy Valkýra, Iluzionista, ornáty pro kardinála Dominika Duku, vlajkou pro Arcibiskupství pražské, Biskupství brněnské či vlajkou na pohřeb Václava Havla. Zákazníky jsou městské a obecní úřady, Armáda ČR, různé spolky – např. hasičské sbory, myslivci, skauti apod. Práci ústeckoorlické firmy znají ale i na Slovensku, Německu, Rakousku či v Polsku.