Na železnici mezi Moravskou Třebovou a Chornicemi kraj vrátil vlak


Se začátkem nového školního roku obnovil Pardubický kraj železniční provoz na trati 017 Moravská Třebová – Chornice. Hejtmanství očekává, že dva nové ranní a dva odpolední spoje zjednoduší a zkrátí cestování obyvatelům východní části regionu. Vlaky budou nově zastavovat na všech zastávkách v úseku Česká Třebová – Moravská Třebová. Připomeňme, že železniční provoz na této trati byl přerušen v rámci prováděné optimalizace veřejné dopravy, kterou před dvěma lety připravila společnost OREDO s. r. o.

 

„Do jízdního řádu Českých drah se nám podařilo prosadit spoje, které by měly lépe reagovat na potřeby lidí, kteří dojíždějí do školy či za prací na trase Moravská Třebová – Chornice. Výrazně se zrychlí a usnadní také spojení mezi Chornicemi a Českou Třebovou,“ sdělil hejtman Martin Netolický s tím, že se kraj snažil co nejvíce vyhovět požadavkům cestujících a starostů obcí sídlících při trati. „Jedná se o region, který z našeho pohledu patří k ohroženým. Práce se tu nehledá vůbec snadno. Tímto opatřením se snažíme lidem usnadnit dojíždění právě za prací. Věřím, že si nové spoje najdou pravidelné cestující, jak tomu bylo v případě obnovy železniční dopravy v loňském roce na trase Dolní Lipka – Hanušovice,“ vyslovil své přání hejtman Martin Netolický.

 

 

Už žádné experimenty

Pracovníci oddělení dopravní obslužnosti krajského úřadu, kteří ve tvorbě jízdních řádů v srpnu loňského roku nahradili společnost OREDO, situaci dlouhodobě sledují a konstatují, že nahrazení vlaků autobusy se v dané oblasti vůbec neosvědčilo. „Rychlost a komfort dopravy se bohužel dostaly do pozadí. S tím se pochopitelně dostavila i nespokojenost cestujících. Spojení bylo pro ně tak složité a časově náročné, že jsme zaznamenali citelný pokles využívání autobusové dopravy mezi Chornicemi a Dzbelem,“ argumentoval náměstek zodpovědný za dopravu a dopravní obslužnost Jaromír Dušek a pokračoval: „Ve veřejné dopravě si nemůžeme dovolit jakékoliv experimenty. Reagujeme tím na značné množství žádostí o návrat k železniční dopravě. Výsledek je rozumným kompromisem mezi ekonomickými možnostmi kraje a požadavky obcí,“ dodal Dušek.

 

Kraj si od zavedení nových spojů na železniční trati 017 Moravská Třebová – Chornice slibuje také zlepšení spojení mezi Olomouckým a Pardubickým krajem, neboť lépe navazují na autobusovou dopravu mezi Dzbelem a Chorni

mi.

Fotografie ze slavnostní zahajovací jízdy Luboš Kozel