Rozhovor s radním města Janem Kovářem
o sportovištích v České Třebové

V radě města působíte téměř tři roky, kde jste vystřídal stávajícího hejtmana Martina Netolického. Jaký máte pocit z jednání rady? Daří se Vám prosadit myšlenky podle představy, s kterou jste do rady města šel?

Program a materiály pro jednání rady jsou velice kvalitně připraveny, ale osobně jsem očekával více možností spolupráce na připravovaných projektech a více prostoru pro vlastní iniciativu jednotlivých členů rady města. Vzhledem ke své profesi se zaměřuji především na oblast sportovních a jiných volnočasových aktivit. Přestože se právě v této oblasti za poslední léta mnohé změnilo, stále vidím řadu příležitostí pro investice a rozvoj v našem městě.

Máme opravený bazén, nový zimní stadion, skiareál Peklák nám závidí mnoho měst. Kde byste ještě v oblasti sportu investoval? Zařízení potom stojí také hodně provozních prostředků?

Nezdá se to, ale plavecký bazén je v obnoveném provozu už patnáct let. To se příkladně projevuje na jeho technickém stavu i atraktivitě nabízených služeb. Při svých pravidelných návštěvách vidím zhoršující se stav běžného vybavení jako jsou sprchy, šatny, ale i jiné zařízení. Pro udržení návštěvnosti musíme počítat s modernizací a rozšířením doprovodných atrakcí a příkladně wellness. Ve Třebové stále chybí sauna, za kterou Třebováci jezdí do Ústí a Litomyšle.

Chápu to správně, že byste se zaměřil také na lepší údržbu existujících sportovních zařízení?

Bazén není jediný. Obdobně máme ve městě celou řadu sportovišť, která nezbytně potřebují obnovu. Větší pozornost by si zasloužil sportovní areál u ZŠ Ústecká. Není to tak dávno, co patřil k nejlépe vybaveným ve městě. Antukové kurty, škvárový ovál i asfaltové hřiště nutně potřebují revitalizovat. Sportovní areál přece nemusí sloužit pouze hodinám tělesné výchovy, využijí jej i sportovní oddíly a široká veřejnost. Musí ale odpovídat svými podmínkami.

Máme také unikátní prostor areálu u gymnázia a ZŠ Habrmanova, který skýtá řadu možností. Vytvoření dvou moderních multifunkčních hřišť s umělým povrchem by mohlo nahradit asfaltový povrch, což opět prospěje nejen kvalitě výuky. Vedle horolezecké stěny může vzniknout i venkovní posilovna a jiné vybavení pro aktivní relaxaci.

Můžeme pokračovat přes dokončení sportovního areálu na Skalce, nebo rekonstrukci tělocvičny VOŠ a SŠT Na Skále, která sice patří Pardubickému kraji, ale velké množství místních dětí v ní sportuje každý den.

Celý svůj sportovní život se věnujete basketbalu. Od hráče, přes trenéra až po rozhodčího. V letošním roce se na sídlišti Lhotka a ve Svinné objevily nové basketbalové koše. Kde se vzala tato iniciativa?

Basketbalový klub SKB Česká Třebová podporuje streetballový turnaj Memoriál Mistra Jana Husa a jeho hlavní organizátor Marek Trejtnar nám nabídl spolupráci s Českou streetballovou federací. Předložili jsme záměr osazení dvou košů ve městě a naší žádosti bylo vyhověno. Memoriál se stává největší akcí svého druhu v regionu, proto jsme dosáhli na zcela mimořádnou podporu ze strany federace. Je to sice malý počin, ale pro náš sport ve městě velice významný.

Vaše jméno figuruje mezi kandidáty do zastupitelstva města. Patříte mezi perspektivní kandidáty, kteří budou mít stále větší slovo. Proč jste se rozhodl pokračovat v práci zastupitele města?

Jsem si vědom toho, že prosazení zajímavých projektů není záležitostí jednoho volebního období a proto svou kandidaturu spojuji se snahou uskutečnit svoje další vize. Věřím, že nejsem jediný, kdo chce pomoci rozvoji našeho města. Očekávám, že mě v této snaze řada kolegů podpoří. Rád bych zúročil svoje nabité zkušenosti z uplynulého čtyřletého období.

Děkuji za rozhovor MM