Pro zřizovatele, učitele, podporovatele, rodiče i žáky  bylo 14. září  velmi slavnostní.   veškeré úsilí nebo doslova někdy i boj s úředním šimlem skončil, děj vyvrcholil do vítězství, tedy okamžiku slavnostního otevření nestátní alternativní základní školy Na rovině v České Třebové s kapacitou 35 dětí.  Byla zřízena II. NP v ulici Pod Jelenicí 657, tedy těsně pod lyžařským areálem Peklák. Pro nový školní rok 20124-15 se stala pobočkou obdobné alternativní školy Chrudim, do sítě škol  bude zapsána k 1. září příštího roku. Podařilo se získat potřebné finanční zajištění pro výuku, zajistit stavební povolení, v neuvěřitelně rychlém sledu prací se podařilo v posledních dvou týdnech měsíce srpna realizovat sportu náročných řemeslnických prací, zajistit souhlas stavebního úřadu, Zdravotního ústavu a Hygieny a úspěšně realizovat kolaudační řízení. nebylo výjimkou, že se zde firmy střídaly,  současně zde pracovalo až 30 řemeslníků a někdy se pracovalo i v noci. Výsledek stojí za to a právem se mohou jak manželé Miloš Pražák a Slávka Petrová, tak i Jana Chaloupková, zakladatelka občanského sdružení RUKA 8, které si vzalo za cíl být zřizovatelem alternativní školy jen pochválit. Slavnostní otevření se proto neobešlo bez děkování, byl to velmi příjemný okamžik.
 
S hodinovým předstihem se přijel  do nově otevřené školy podívat i hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, který patří k těm, kteří pomohli škole na svět hned po několika stránkách. S radostí  se seznámil s výsledkem přípravných prací, prohlédl si zařízenou  školu a písemně stvrdil na zdejší tabuli hostů své přání, ve kterém přeje škole "úspěchy ve vzdělávání, nadané žáky a žádné další  problémy s úředním šimlem". Denní program hejtmana nedovolil se zdržet na okamžik slavnostního otevření, které se konalo po 14. hodině.  Jeho hlavním hostem byl úspěšný český galerista Zdeněk Sklenář, velký přítel rodiny Pražákovy, který  ještě ne tak dávno žil v České Třebové na sídlišti Lhotka a který spolu s celou svou rodinou na život působení v České Třebové rád vzpomíná. Otevřít novou alternativní školu Na rovině přijel přímo z Pekingu!  
 
Zdeněk Sklenář si vzdělání velmi váží. Pochází z učitelské rodiny, narodil se v Krasíkově  v budově školy čp. 64, a škola jej tedy provázela již od jeho prvních krůčku, také mnozí členové jeho rodiny  patří do rodiny pedagogů. proto přátelům manželům Pražákovým myšlenku na alternativní školu Montesori velmi pochvaloval.  Spolu s rodinou bydleli na sídlišti Lhotka a obě jeho děti, syn a dcera  studovali v České Třebové. Nyní rodina žije v Praze. "Velmi jsem se divil, když nedávno projevili přání se přijet znovu podívat do České Třebové, na byt na Lhotce, kde prožili šťastnou část života a skončili také na návštěvě u Pražákových.  Rád se proto ujal funkce "střihače pásky", aby otevřel novou školu  pro každodenní provoz, prohlédl si zařízení školy a besedoval s žáky, i rodiči, a nakonec i občany ze Lhotky, kteří jej přišli pozdravit.
 
Škola začíná svou každodenní práci, ale zřizovatel - občanské sdružení neskládá ruce v klín a bude pokračovat v osvětové činnosti, ve spolupráci se zájemci, mateřskými i základními školami v České Třebové i okolí, Budou to různé formy spolupráce, workshopy, Dny otevřených dveří, ukázky práce ve vyučování.  Otevření takové školy je neuvěřitelně odvážný čin hodný ocenění. Měl jsem tu čest být u toho a postupně se chronologicky seznamovat s tím, jak velké problémy a nepříjemnosti se na zřizovatele valily. Sotva jednu věc zajistily, vznikly hned dva nové problémy ještě složitější.    Vážím si proto všech, kteří se snažili pomáhat, přispět svým dílem k tomu, aby se 14. září , tedy otevření školy mohlo vůbec uskutečnit.                                                                                Milan Mikolecký
 
Fotografická reportáž ze 14.9.

1. část 13:00 návštěva hejtmana Martina Netolického

 

2. část. 14:00 - slavnostní otevření se Zdeňkem  Sklenářem a dalšími pozvanými hosty
 
3. část: prohlídka nově zařízené školy, den otevřených dveří...