Publikace Z minulosti Bezděkova a okolí II byla oceněna v Letohradě 

Správa odkazu Egona Ervína Kische, Klub autorů literatury faktu a město Letohrad udělily vybraným autorům mezinárodní a regionální ceny Egona Ervína Kische a Petra Jilemnického za literaturu faktu za rok 2013. Slavnostní předání cen proběhlo 24. září 2014 v prostorách letohradské Orlické vrze za účasti autorů a pozvaných hostů. Mezi nimi bychom nalezli řadu významných osobností v čele s exprezidentem  Václavem Klausem. Z oceněných je možno jmenovat filmového režiséra Juraje Jakubiska a cestovatele, etnografa a spisovatele JUDr. PhDr. Miloslava Stingla. Jednalo se již o XXIII. ročník soutěže. Akce se kromě mnoha dalších známých autorů a členů KALFu zúčastnili také jeho předseda PhDr. Karel Richter, CSc., a tajemník Miroslav Kučera, bývalý pracovník Federální kriminální ústředny, autor řady detektivních příběhů a spolupracovník Čs.  televize.
Pro nás je zajímavý fakt, že mezi oceněnými publikacemi byla kniha Martina Šebely Z minulosti Bezděkova a okolí II, vydaná vydavatelstvím Oftis Ústí nad Orlicí. Autor obdržel Cenu Petra Jilemnického, kterou převzal z rukou starosty města Letohradu, Petra Fialy. Kniha Martina Šebely Z minulosti Bezděkova a okolí II   byla takto  hodnocena soutěžní porotou:  
Vyprávění, které zpočátku působí jako beletrizovaný katastr nemovitostí, je obrazem života minulých generací, které v Bezděkově, místní části dnešní České Třebové, po staletí žily. Autor s pečlivostí archiváře zaznamenává historii zmizelého světa domů a jeho obyvatel a zasazuje ji do kontextu doby. Historický exkurz do minulosti dokreslují fotografie a dochované dokumenty“.
Dlužno připomenout, že Martinu  Šebelovi byla  obdobná cena v Letohradě  udělena již v roce 2010 za knihu Ze starého Trávníka.
                                                                                                                                                                             M. M.