POSLEDNÍ JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA MĚSTA        

 
Naposledy se sešlo Zastupitelstvo města Česká Třebová v tomto volebním období 2010 - 2014 v pondělí dne 22. září 2014. V úvodu jednání zastupitelé na výzvu starosty města uctili památku nedávno zesnulého zastupitele Jiřího Musílka. V zastupitelstvu města působil od roku 1994 plných dvacet let, z toho 12 let v radě města. Dva a půl roku byl také poslancem Federálního shromáždění ČSFR. Na uvolněné místo v zastupitelstvu usedl náhradník volební strany Ne- straníci Ing. Jan Morávek, který složil slib zastupitele.
 
 Majetkové záležitosti. Zastupitelé projednali celkem 26 majetkových záležitostí. Přesný přehled je uveden na úřední desce a webové stránce města. Celkem bylo přijato 28 usnesení, všechny podle doporučení rady města. Žádná majetková záležitost není tak velkého rozsahu, aby ji bylo třeba mimořádně komentovat.  Jako významné usnesení je možné uvést schválení prodeje pozemků podél Třebovky v oblasti Bezděkov - Domov důchodců, kde nyní probíhá územní řízení na úpravu toku Třebovky. Bude provedena náhrada stávajícího jezu zdrsněným kamenným skluzem doplněným proti proudu o kamennou zídku a po proudu betonovou zdí. Akce před- pokládá užití pozemků ve vlastnictví města. Pro navazující vodoprávní řízení je nezbytné uzavřít smlouvu o smlouvě budoucí kupní.  Týká se 7 pozemkových parcel o velikosti 646 m2 celkem. V rámci majetkových záležitostí se Město systematicky snaží napravit chyby v evidenci majetku v minulosti a zajistit, aby pozemky pod veřejnými komunikacemi patřily městu. 
 
 2. změna rozpočtu města na rok 2014. V rozpočtu příjmů změna rozpočtu zahrnuje zvýšení výnorů daně z příjmů právnických osob  o + Mil. Kč a daně z přidané hodnoty o 5 mil. Kč. Tyto možnosti způsobilo oživení ekonomiky.  Navíc byly do rozpočtu příjmů zahrnuty  účelové dotace v celkové výši 7 945,2 tis. Kč. Zahrnují zejména příspěvky na Sociálně právní ochranu dětí za léta 2013 a 2014  (1943 tis. Kč) a příspěvek na sociální služby  (poskytování sociální péče) ve výši 2688 tis. Kč. Tento příspěvek se dosud poskytoval přímo Sociálním službám, letos je posílán přes Městský rozpočet. Město dále obdrželo příspěvky 200 tis. Kč na Program prevence kriminality a 300 tis. Kč (od Pardubického kraje) na pořízení nového požárního automobilu CAS. Poslední významnou položkou v příjmové části rozpočtu je dotace na dovybavení Sběrného dvora ve výši 2890 tis. Kč. 
 
 Ze zvýšených příjmů jsou financovány některé nové výdaje: jde zejména o investici ve výši 2500 tis. Kč do výměny sedadel ve velkém sále Kulturního centra a na dovybavení sběrného dvora  je určena částka 3345 tis. Kč.  Na financování této investice je určena celá obdržená dotace, doplatek z prostředků města činí 455 tis. Kč.  Zvýšena byla dále částka na opravy v budově ZŠ Habrmanova (výměna oken, prosklení) o 415 tis. Kč a na opravy a údržbu ZŠ Nádražní (376 tis. Kč) , stavební opravy v DDM (125 tis. Kč), opravy podlah v Domově důchodců (162 tis. Kč).
 
Především díky zvětšení plánovaných příjmů počítá roz- počtová změna se snížením zapojení přebytku hospodaření z minulých let celkem o 2 210 tis. Kč. Zůstatek finančních prostředků z minulých let včetně finančních prostředků Fondu rozvoje bydlení se po této změně zvyšuje na úroveň 6 457,5  tis. Kč. Finanční výbor rozpočtovou změnu ke schválení do- poručil bez připomínek a při hlasování jej podpořili i všichni přítomní zastupitelé.
 
Strategie pro rozvoj města Česká Třebová
 Město Česká Třebová obdrželo Rozhodnutím o poskytnutí dotace č. 78/89 finanční prostředky z EU fondu ESFR pro projekt "Strategie pro rozvoj města Česká Třebová". Na zá- kladě Smlouvy o dílo č. 121/2013 je zpracovatelem Strate- gického plánu města Česká Třebová na léta 2014 -2020, který je součástí celého projektu, společnost Grantika České spoři- telny, a.s. Strategický plán je složen z několika dílčích doku- mentů, které byly vytvořeny ve fázi analytické i návrhové.
 
Stěžejními částmi rozvojového dokumentu "Strategický plán města Česká Třebová na léta 2014 - 2020" jsou dokumenty Strategie 2014 - 2020 a Akční plán 2014 - 2018. Vzhledem k problémům spojeným se schvalováním  dokumentů až v samotném závěru  volebního období, podala rada města žádost o změnu termínu ukončení projektu až do 31.03.2015. Bylo přijato usnesení, ve kterém ZM doporučuje novému zastupitelstvu města, které vzejde v říjnových voleb 2014, projednat a oba dokumenty zpracované v rámci projektu Strategie pro rozvoj města Česká Třebová na jeho nejbližším jednání.
 
Návrh na pořízení Změny č. 9 Územního plánu města Česká Třebová
Zastupitelstvo města projednalo a schválilo zařazení dvou žádostí na změny funkčního využití pozemků na katastru města do další připravované změny ÚP.  Původní Územní plán města Česká Třebová byl schválen 28.6. 2005 a od této doby bylo rozhodnuto o jeho 8 změnách. Nyní podané žádosti  budou součástí připravované  Změny č. 9.
 
Slavnostní ráz pak měla druhá část zasedání v obřadní síni českotřebovské radnice. Zastupitelé obdrželi z rukou starosty děkovný list a kovovou plaketu s městskou pečetí na podstavci z umělého kamene s nápisem Zastupitel města Česká Třebová 2010 - 2014. Ukončením poslední schůze zastupitelstva skončil zastupitelům jejich mandát. Zastupitelstvo nyní zasedne až v novém složení podle výsledků říjnových komunálních voleb. Zvolí nového starostu, místostarosty a novou radu města. Lze předpokládat, že se tak stane v měsíci listopadu.