Sekáček se zlatou přilbou... (Antonín  Kasper starší)
Další publikace Antonína Škacha    

Třebovák Antonín Škach je uznávaný plochodrážní novinář a pro Třebováky především soukromý učitel angličtiny. Loni v r. 2013 vydal v orlickoústeckém nakladatelství OFTIS skutečně velmi obdivuhodnou publikaci  (o hmotnosti kilogram) "Jiří Štancl - fenomén ploché dráhy". Ve  své snaze pokračoval a tak letos k tomuto titulu přidal i další, tentokrát s názvem "Sekáček se zlatou přilbou" o další legendě českého plochodrážního sportu Antonínu Kasperovi starším.  "Motocyklovým fandou jsem se stal již jako chlapec,  fandil jsem také závodům automobilů do vrchu, které se počátkem sedmdesátých let jezdily na kozlovských serpentinách. Zajímala mne i plochá dráha, zvláště pak od roku 1986, kdy v blízkých Svitavách    otevřeli plochodrážní stadion Cihelna," říká Antonín Škach. "Auta a motorky mne také přivedly i k angličtině, kterou dnes soukromě učím. Dostal jsem tehdy anglický časopis o formuli 1 a velmi mne trápilo, že napsanému textu nerozumím. Pak vedla moje cesta ke kurzům angličtiny paní Kleslové, byly pro mne velmi inspirativní."

Zájem o plochou dráhu neboli anglicky speedway  si Antonín Škach udržel a prohloubil, sbíral všechny články a dostupné informace, stal se kamarádem mnoha českých významných plochodrážních závodníků a také plochodrážním novinářem.  Z vlastních prostředků vydal první plochodrážní ročenku, neměl zajištěn žádný sponzoring, prodělal spoustu peněz. Přesto byla přínosem. Když totiž nechtěl v tomto ztrátovém projektu pokračovat, ozval se důležitý sponzor, potom i další.  Plochodrážní ročenka  díky Antonínu Škachovi vychází  každoročně, letos je již v přípravě její desátý ročník 2014. Mapuje veškeré české dění v plochodrážním sportu, obsahuje veškeré výsledky závodů v roce, také fotografie, plán nové sezóny…  Také reportáže ze všech závodů, které píše Antonín Škach vždy z depa, nikoliv z tribuny.

WWW.SPEEDWAYA-Z.CZ. To je další projekt Antonína Škacha. Je to internetový deník věnovaný ploché dráze, celostátního významu s vysokou návštěvností, hodný skutečného obdivu. Vznikl v roce 2004, letos má deset let.  Na internetu je více místa než v tisku, je možnost okamžitě reagovat na aktuální dění, existuje možnost "elektronické spolupráce" s mnoha spolupracovníky. Výsledkem je aktuální udržovaný a zajímavý web o ploché dráze, ze kterého čerpají mnozí sportovní redaktoři renomovaných deníků a časopisů. Opravdu klobouk dolů!

Ještě k nové publikaci "Sekáček se zlatou přilbou  - aneb - celý život u ploché dráhy". Podle  Speedway A - Z.cz vyšla dne 4. září t.r., je to tedy vlastně velmi čerstvá zpráva.  Předmětem zájmu Antonína Škacha  se stala legenda české a československé ploché dráhy především šedesátých let. Téma je zpracováno pět velmi zajímavým způsobem, publikace si zaslouží veřejnou prezentaci jistě i u nás v České Třebové, v trvalém bydlišti Autora. škoda, že pan Antonín Kasper se  vzhledem ke svým zdravotním problémům  zřejmě nemůže na prezentaci knihy do České Třebové dostavit. V říjnu oslaví 82. narozeniny. Ze své chalupy v Dobříši  však na první prezentaci a autogramiádu knihy v Praze přijel. 

Proč kniha právě u Antonínu Kasperovi starším?  O tom říká Antonín Škach: "Není mnoho Čechů, kteří by se mohli chlubit, že je v Pardubicích dekorovali zlatou přilbou. Počtem triumfů nad nimi ční Jiří Štancl, který si onen slastný pocit vychutnával rovnou pětkrát. Ale i jinak jde o vybranou společnost. Zdeněk Pohl, Franta Juhan, Hugo Rosák, Jan Lucák, Oldřich Klaudinger, Antonín Kasper starší, Milan Špinka, Antonín Kasper mladší a Tomáš Topinka. Každý z nich si odvezl jednu blyštivou trofej. Antonín Kasper starší přitom na hvězdném soupisu nemusel vůbec figurovat. Před 51 lety měl totiž v předvečer patnácté Zlaté přilby Československa jako vůbec první plochodrážník s československým lvíčkem na prsou defilovat při nástupu světového finále jednotlivců v legendárním Wembley. Jenže místo nejistého závodního osudu muže se startovním číslem osmnáct nakonec dovedl svůj kapotovaný plochodrážní speciál do cíle pardubického závodu o dvě sekundy před Martinem Tatumem, jenž se už musel vidět na nejvyšším stupínku pódia...." Jak se všechno seběhlo, nám Antonín Kasper vypráví  v nově vydané autobiografické knize, kterou  vydavatelství Antonín Škach – Angličtina v České Třebové nedávno vydalo...  (mm)


(O nově vydané publikaci připravím s autorem do dalšího vydání Čt. zpravodaje na listopad rozhovor.)