STOP hanebným praktikám                                                  

Milí občané České Třebové.
Než budu pokračovat dále, rád bych krátce vysvětlil svůj vztah k vašemu městu. Mé bydliště je sice Praha, ale mnoho času pobývám na ústeckoorlicku, kam se jezdím rekreovat. Moje blízká příbuzná žije v České Třebové. V sedmdesátých letech jsem byl nucen opustit naši republiku, abych se vyhnul vězení z politických důvodů. V zahraničí jsem vystudoval VŠ, včetně doktorátu z hudebních věd. Vyučoval jsem pak na několika vysokých školách v Německu a Švýcarsku.
 
A nyní se dostávám k jádru mé myšlenky. Nechci čtenáře zbytečně unavovat podrobnostmi, které již byly publikovány v tomto zpravodaji i v tisku. Domnívám se však, že je právě nyní ta nejvhodnější doba, připomenout jeden příklad za všechny.
Bude řeč o jedné z nejvýznamnějších osobností, jakou Č.Třebová kdy měla. Vzhledem k tomu, že výše uváděná  příbuzná měla své dítě v českotřebovské Základní umělecké škole, mám ty nejpravdivější reference, jaké mohu mít. Ano, rád bych připomenul hanebné odstranění pana MgA. Bohuslava Mimry, ředitele ZUŠ. Pod jeho třiadvacetiletém vedením  škola prokazatelně vzkvétala, rodiče, děti i učitelé byli spokojeni. Výsledky školy byly  vynikající, což bylo možno vyčíst z výročních zpráv na webových stránkách školy. Shlédl a vyslechl jsem řadu školních  koncertů, či hudebních besídek.  ZUŠ se také prezentovala skvělými výstavami výtvarného oboru, či vystoupeními tanečního oboru. Vnitřní prostředí obou budov školy bylo stále zvelebováno, jak se sluší na uměleckou školu.
Nesmíme zapomenout také na úžasné hudební projekty, které pan ředitel Mimra v roli dirigenta provedl s Komorním orchestrem J.Kociana, často i velká symfonická díla ve spolupráci s dechovou sekcí hráčů královehradecké filharmonie. Díky tomu jsme měli možnost vyslechnout  rozsáhlá díla, ve spolupráci s pěveckými sbory a sólisty. Vrcholem bylo oratorium A.Dvořáka Stabat Mater i vynikající provedení Mé vlasti B. Smetany.
Velmi pozorně jsem si pročítal všechny články, dopisy občanů i řady významných osobností uměleckého života. Evidentně byli všichni šokováni tímto zásahem. Registroval jsem i dvě petice, na podporu jeho setrvání ve funkci. Vše bylo ignorováno i peticemi vyjádřena vůle občanů (hlavně rodičů). Podle všech zveřejněných materiálů, byla iniciátorem tohoto odsouzeníhodného „tažení proti panu řediteli“, místostarostka J.Žáčková a potažmo i celá Rada města. Není třeba zacházet do podrobností, vše již bylo napsáno, ale několik důležitých faktů, či otázek, bych rád přece jen připomenul.
Proč se p. Žáčková odvolává na to, že si ostatní ředitele škol vybrali, pouze p. ředitele Mimru nikoliv. Sama musí dobře vědět, že si vybírali pouze nové ředitele, kteří ještě v daných školách nebyli ve funkcích. Stávající ředitele tehdy přebíralo Město od Okresního školského úřadu bez konkurzu. Navíc mám informaci, že p. ředitel ZŠ Ústecká, Mgr. Stanislav Beneš, konkurz nedělal vůbec. Pan řed. Mimra slouží v Č. Třebové již 23 let. Na své místo vykonal řádný konkurz v r. 1991, z čehož jednoznačně vyplývá, že si ho Město vybrat muselo.  
Je správné, že současná Rada města již na začátku svého mandátu nejmenovala do Kulturní komise žádného ředitele kulturního zařízení ve městě (Kulturní centrum, Základní umělecká škola, Muzeum, knihovna) a  sestavení komise pojala čistě politicky ? Těmto fundovaným a vzdělaným lidem ponechala pouze možnost se jednání zúčastnit, avšak bez hlasovacího práva.
Je správné , že se nechá členka Rady, navíc místostarostka, ke všemu absolventka zemědělské školy, zvolit předsedkyní konkurzní komise na místo ředitele umělecké školy? Kde je odbornost ?
Je správné, že se kandidát v konkurzu může členkou komise opravovat chybně?
Je správné, že paní Žáčková pověřila dosavadním vedením ZUŠ učitelku, která nemá  žádné odborné hudební vzdělání, ani konzervatoř, ani pedagogickou školu? Pokud mám správné informace, nejvyšším dosaženým vzděláním paní Jarmily Holcové, je maturita na gymnáziu. To je dosti potupná záměna, ne ?
Nechám na vás, milí Třebováci, abyste si sami odpověděli na tyto otázky a hlavně nepodceňovali tyto mocenské tendence, vedoucí k vážným křivdám a hlavně k likvidaci nedocenitelných hodnot ve všech oblastech našeho života.
Tyto řádky asi postačí v době, kdy budeme mít ve svých městech a obcích možnost změnit to, co se nám nelíbí. Tento článek nemá být nikterak zaprodán určité politické straně. Sám ani nekandiduji, ani nejsem členem žádné politické strany, ale moje rada je, volit tu stranu, která má ve svých řadách poctivé, vzdělané lidi a skutečné osobnosti, za kterými stojí jimi dosažené výsledky. Chceme-li být kulturními lidmi a  příklady našim dětem, važme si skutečných osobností  a dostatečně jich využívejme. Už nemáme mnoho času !!
dr. M.Wagner, Praha