10 let Fotoklubu v České Třebové                                         


Vernisáž jubilejní výstavy fytografií k 10. výročí založení českotřebovského fotoklubu se uskutečnila ve středu  7. října 2015 podvečer za slušné účasti českotřebovské kulturní veřejnosti. S úvodním slovem vystoupil ředitel Kulturního centra Mgr. Josef Kopecký, který citoval Čapkova slova, vybral skutečně výborný text. Mgr. Milana Soukupová pak ve svém projevu představila jednotlivé členy fotoklubu i s jejich zaměřením, pochválila je za jejich činnost a  spolupráci při vytvoření jubilejní výstavy. Na výstavě, kterou můžete navštívit od 7. do 18. října, se podílelo 10 členů fotoklubu a  7 současných nebo bývalých členů Fotokroužku Spoušť.
Fotoklub byl založen v dubnu 2005, a od té doby se jeho členové s lehkou nepravidelností pravidelně schází ke společným debatám o fotografiích, fotoaparátech a technice fotografování, pořádají workshopy i výlety. Fotoklub je skupina lidí, které spojuje společný koníček – fotografování. Každý má svůj pohled na svět a zpracovává svá fotografická témata, proto je výstava, velmi různorodá.
Na výstavě je možné zhlédnout umělecké zpracování krás ženského těla Ládi Šicha, zvláštní portréty Reného Jansy nebo Pohádku na „P“ tedy Potlach - příroda, přátelství, písničky, pohoda Lenky Mládkové. 
Součástí výstavy jsou i práce studentské, a to bývalých i stávajících členů fotokroužku Spoušť, který pracuje při Gymnáziu Česká Třebová. Studenti přidají k fotografickým znalostem svůj životní elán, optimismus a touhu objevovat svět a tak vznikají úžasné fotografie plné emocí a neotřelých pohledů. Vystavovalo svá díla celkem 7 studentů, 2 současní studenti Gymnázia Česká Třebová a aktivní členové fotokroužku Lucie Rybková a Matěj Kameník a 5 absolventů Gymnázia Česká Třebová, kteří pracovali ve fotokroužku Spoušť v letech 2005–2015 a nyní studují vysoké školy. Finanční podporu výstavy 10 let fotoklubu v České Třebové poskytlo Město Česká Třebová a obětavou pomoc při realizaci výstavy KC.
Závěrem lze jen popřát všem fotografům inspiraci, chuť fotografovat a to nejdůležitější a to je „Dobré světlo“.
Milana Soukupová
 
Fotografie z vernisáže: