Českotřebovský deník 2133/2015 (1. října)                          
Ekocentrum Podorlicko provoněné houbařskou nadílkou

Je to vlastně malý zázrak. Zatímco v okolních lesích na jakoukoliv houbu téměř nenarazíš, tak zdejším  mykologům pod vedením Martina Mičky se "dařilo" a dokázali za tři dny pochůzek po okolních lesích nasbírat tolik exemplářů, že to vydá nejen na zajímavou výstavu, ale také na pořádný kotel houbového guláše. Dalo to ovšem více chození než v jiných letech, protože podmínky jsou pro růst hub opravdu velmi nepříznivé," říká Martin Mička. Některé "úlovky" však rozhodně stojí za to. jde např. o vzácný exemplář houby zvané  Kotrč  Němcův nebo Korálovec  bukový. Mimořádně  vydařený je také vystavený trs Trsnatce lupenitého, léčivé houby a a hřib medotrpký, asi letos největší exemplář z hřibovitých.  Návštěva výstavy rozhodně stojí za to. Houby ovšem vysychají,  nejlépe je neotálet a vydat se za houbařskou přehlídkou ještě během pátku, doporučujeme spojit návštěvu výstavy podvečer s návštěvou přednášky o houbách Českotřebovska,  na které Martin Mička  předvede prezentaci  více než 80 barevných promítaných fotografií hub v těch nejznámějších lokalitách v okolí našeho města.   Na výstavě si můžete také prohlédnou novin y z houbařské literatury, ČSOP Podorlicko nově vydává také houbovou minikuchařku s osvědčenými houbovými recepty.  Fotografie k tomuto článku vznikly při instalaci exponátů výstavy ve čtvrtek 1.října odpoledne.

Krátce :


ZAHÁJILA NOVÁ SEZÓNA KRUHU PŘÁTEL HUDBY

Na prvním koncertu nové sezóny KPH vystoupil smíšený pěvecký sbor Bendl Česká Třebová. Byl to koncert mimořádný, který uvádí novou sezónu založenou na prezentaci profesionálních umělců a souborů.  Bendl věnoval svůj koncert svému zakladateli a prvnímu sbormistrovi Jindřichu Pravečkovi staršímu, který by se letos dožil právě 100 let.  Podrobnější zprávy zítra.

Otevřen nový kadeřnický salon
Monika Novotná otevřela v prostorách bývalé oční ordinace a Oční optiky v I. poschodí domu čp  1513 na rohu ulice  na Trubech a ulice Dr. E. Beneše nový kadeřnický a kosmetický salon. Ve čtvrtek 1. října byl v novém zařízení Den otevřených dveří, kam Monika Novotná pozvala své zákaznice a zákazníky. Akce to byla vydařená, do nového prostředí budou  rádi chodit. Své kadeřnictví provozovala Monika Novotná dosud na Parníku v bývalém domě služeb čp. 205, se kterým se nové prostředí dá jen těžko srovnávat.  Salon nabízí služby kadeřnictví (Monika Novotná), dále kosmetiku (Lucie Vondrová) a kosmetiku - pedikúru (Kateřina Juráčková).  Podrobnější informace budou ve zvláštní fotoreportáži. Podmínky v novém salonu si pochvaloval i hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, který byl vlastně prvním zákazníkem Moniky Novotné v nově otevřených prostorách (na fotografii) již v předvečer Dne otevřených dveří, ve čtvrtek musel spolu s ostatními hejtmany na Pražský hrad. Na  dalších dnešních snímcích Luboše Kozla z tiskové konference hejtmanů na Pražském hradě můžeme posoudit, jakou práci  Monika Novotná odvedla. (Mám svolení potvrdit, že Martin Netolický je stálým zákazníkem)  (mm)
 
Střední škola zdravotnická a sociální Ústí nad Orlicí  Smetanova 838, PSČ 562 01 - nabídka studia

SŠZS ve školním roce 2016/2017 předpokládá přijmout
60 uchazečů denního studia 4letého oboru ZDRAVOTNICKÝ ASISTENT 53-41-M/01
60 uchazečů denního studia 4letého oboru  Sociální činnost 75-41-M/01
DNY OTEVŘENÝCH DVEŘÍ:
          07. 11. 2015 08:00 – 12:00 hodin (sobota)
          25. 11. 2015 14:00 – 17:00 hodin (středa)
          10. 12. 2015 14:00 – 17:00 hodin (čtvrtek)
          16. 01. 2016 08:00 – 12:00 hodin (sobota)
Mimo dny otevřených dveří je návštěva školy možná po telefonické domluvě kdykoliv. (www.szsuo.cz)
Duhová křídla rozdána. Ocenila profesionály, dobrovolníky i instituce

Pardubice (1. 10. 2015) – Čtyři nové majitele má Duhové křídlo, keramická plastika, kterou Národní rada zdravotně postižených (NRZP) a Pardubický kraj oceňují organizace a jednotlivce působící v sociálních službách a ve prospěch zdravotně hendikepovaných. Na třetím ročníku udělování Duhového křídla je získali Radka Svatošová, Pavel Čáp a Domov na rozcestí Svitavy. Zvláštní cenu si odnesla Zdenka Prokopová.
„Duhové křídlo znamená velké poděkování všem, kteří působí v oblasti sociálních služeb a ve prospěch osob se zdravotním postižením. Oceněných je jen pár v každé kategorii, ale smyslem ocenění je poděkovat opravdu všem, kteří poskytují službu v sociální oblasti nebo podporují poskytovatele sociálních služeb,“ zdůraznil krajský radní pro sociální věci a neziskový sektor Pavel Šotola, který nad akcí převzal záštitu. „Práce v sociálních službách bohužel ještě není celospolečensky doceněna. Snažíme se, aby se to změnilo. Vždyť tato práce je velmi náročná fyzicky, psychicky a přitom pomáhá více než 50 tisícům lidí v kraji,“ dodal Pavel Šotola.
Duhové křídlo pro koordinátorku NRZP
V kategorii profesionál převzala Duhové křídlo Radka Svatošová, dlouholetá krajská koordinátorka NRZP, vydavatelka Duhových novin a současně hlavní organizátorka ocenění. „Dnešní ocenění je pro mě veliký dárek, který se neodmítá, i když tu je s námi určitě mnoho lidí, kteří by si ho zasloužili víc,“ skromně děkovala Radka Svatošová. „Když autor ceny Míla Chaloupka vytvořil tuto keramickou kachlí, tak se mi tak líbila, že jsem si ji chtěla koupit. Teď už nemusím,“ dodala s úsměvem. Kromě plastik Duhového křídla získali všichni ocenění také ručně malované hedvábné šátky od Jany Novákové a pamětní diplomy z Ruční papírny Velké Losiny.
Oceněný dobrovolník tvoří rehabilitační pomůcky
V kategorii dobrovolník obdržel Duhové křídlo z rukou Táni Fišerové Pavel Čáp ze Střední průmyslové školy elektrotechnické v Pardubicích, který společně se studenty vytváří rehabilitační pomůcky pro pomoc handicapovaným.
Domov na rozcestí Svitavy pomáhá mentálně postiženým
V kategorii poskytovatel sociálních služeb porota ocenila Domov na rozcestí Svitavy, který poskytuje pomoc osobám s mentálním postižením včetně služby chráněného bydlení a odlehčovacích služeb. Cenu předala patronka ocenění, zpěvačka Lenka Filipová, jeho ředitelce Jaroslavě Filipové.
Zdenka Prokopová získala Duhové křídlo jako zvláštní cenu za celoživotní práci ve prospěch osob se zdravotním postižením. Je dlouholetou členkou týmu pořádajícího národní abilympiády a od roku 2002 pracuje v pardubické pobočce Spid handicap jako personální manažerka a odborná asistentka pro zaměstnance se zdravotním postižením.
Sportovci získali anděly
Krajský radní Pavel Šotola také ocenil mimořádné sportovní úspěchy stolní tenistky upoutané na vozík Spomenky Habětínkové Tomič, která je trojnásobnou mistryní ČR, a Pavla Urbana z Domova na zámku Bystré, který získal stříbrnou medaili ve fotbale na 14. Světových letních hrách speciálních olympiád v Los Angeles. Oba sportovci obdrželi keramické sošky andělů vytvořené v Domově sociálních služeb Slatiňany.
Vystoupili klienti sociálních služeb, Lenka Filipová a Lenny
Slavnostní večer uváděli moderátoři Táňa Fišerová a Josef Pejchal. V průběhu oceňování vystoupil taneční soubor Amare ze základní a praktické školy Svítání, vlastní básně přednesla Růžena Smetanová z Domova pro seniory Dubina, tanec s křídly bohyně Issis předvedly členky Svazu postižených civilizačními chorobami ze Svitav, úryvek z představení Mrazík zahráli klienti Domova na hradě Rychmburk, představil se i stepařský kroužek z Domova sociálních služeb Slatiňany a kapela Barbušáci z Domova pod hradem Žampach.
Zazněla také znělka Duhového křídla, píseň Jana Škarky Co je normální, kterou si zazpívali téměř všichni vystupující společně s organizátory a patronkou večera, zpěvačkou Lenkou Filipovou. Jí a její dceři, zpěvačce Lenny patřil úplný závěr nabitého večera.