Českotřebovský deník 234/2015 (2/10)                                  
 Angličtina v městské knihovně

Angličtina pro děti – zápis a ukázková hodina - 5. října od 17 hodin, dětské oddělení
Milí rodiče, zveme Vás a Vaše děti na bezplatnou nezávaznou ukázkovou hodinu angličtiny světově rozšířenou metodou Helen Doron Early English. Kurzy jsou určeny dětem již od cca 20 měsíců s návazností až do 18 let věku dítěte. Metoda má akreditaci Ministerstva školství a své vlastní výukové materiály. Přijďte se na vlastní oči přesvědčit, že tato metoda opravdu funguje! Děti se zcela určitě pobaví a navíc na ně čeká malý anglický dáreček. Rezervace míst na ustinadorlici@helendoron.cz

Zítra 3. 10. 2015 od 10 do 16 hodin, jste zváni na Den otevřených dveří v Čistírně odpadních vod v Ústí nad Orlicí. Bude zde navíc ukázka techniky Komunálních služeb.

Startují podzimní přehlídky škol!

Ke středoškolskému podzimu už řadu let neodmyslitelně patří přehlídky, na nichž se jednotlivé vzdělávací instituce snaží prezentovat své obory i další vzdělávací aktivity. Pro žáky základních škol, zejména 9. tříd, a také pro jejich rodiče  představují burzy vítanou možnost pro volbu vhodného maturitního či učebního oboru. První bude Burza v České Třebové (7. – 8. října),  dále v Náchodě (8. října), Jevíčku (12. října), Trutnově (15. října), Rychnově nad Kněžnou (16. – 17. října), Chrudimi (20. října), Svitavách (21. října). V termínu 6. – 7. listopad pak celý „kolotoč“ prezentací uzavře dvoudenní přehlídka v pardubickém Ideonu.

Krajská záchranná služba se pyšní 25 novými vozy


Pardubice (2. 10. 2015) – Zdravotnická záchranná služba Pardubického kraje (ZZS PK) představila dnes na Komenského náměstí v Pardubicích nové sanitní vozy, moderní přístrojové vybavení a komunikační prvky hrazené z Integrovaného operačního programu v rámci projektu Modernizace a standardizace vybavení Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje. Celkové náklady projektu činí 79 milionů korun.
„Jedná se o mimořádný projekt, jelikož obnova vozového parku v takovémto rozsahu v kraji neproběhla. Dostáváme se do situace, kterou jsem si od nástupu do funkce přál, a to, že další obnova sanitních vozů již bude přirozená například pomocí odpisů. Dříve totiž hradil obnovu kraj formou přímé dotace nebo jsme byli odkázaní na pomoc evropských fondů,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Dnes předáváme 15 nových vozů s tím, že jich celkově bylo pořízeno 25. Všechna z 16 výjezdových míst v kraji tak obdrží alespoň jeden sanitní vůz, což považuji za obrovský přínos jak pro pacienty, tak pro záchranáře,“ dodal hejtman Netolický.
V rámci modernizačního projektu bylo pořízeno celkem 25 nových velkých sanitních vozů za 44 milionů korun. Dále byla nakoupena nová zdravotnická technika a přístroje do sanitek jako například defibrilátory a monitory životních funkcí, přístroje pro nepřímou masáž srdce či přístroje pro umělou plicní ventilaci. Sanitní vozy jsou také vybaveny moderními technologiemi jako jsou navigace, kamery ve vozidle, vysílačky či tablety a tiskárny. V neposlední řadě byl v rámci projektu pořízen systém eHealth, který umožňuje přímou komunikaci zasahujících posádek s cílovými lůžkovými zařízeními a přístup do části zdravotnické dokumentace.
Finále Corny poháru po čtyřiatřicáté bude v Břeclavi, za účastí VOŠ a SŠT Česká Třebová

34. Ročník Corny středoškolského poháru vyvrcholí republikovým finále. Závod, který je určen pro studenty SOŠ, SOU a gymnázií se bude konat 6. října na stadionu TJ Lokomotiva Břeclav.
O finále
Finálového klání se zúčastní jak v kategorii dívek, tak i chlapců celkem sedmnáct týmů. Všichni vítězové čtrnácti krajských kol, dva držitelé divoké karty, kterou obdrží týmy s nejlepším součtem bodů na dalších místech a také pořadatelská škola. Závodit budou studenti prvního až čtvrtého ročníku středních škol a gymnázií narození v letech 1996-2000. Chlapci budou soutěžit v disciplínách: 100 – 400 - 1500 – výška – dálka – koule – štafeta 100, 200, 300, 400. Dívky se utkají na distancích: 60 – 200 – 800 – výška – dálka – štafeta 100,200,300,400. Pro finálový závod může každý tým postavit maximálně deset závodníků.   mezi finalisty v kategorii chlapců, dále uvedenými v tabulce najdeme jako držitele divokých karet také tým VOŠ a SŠT Česká Třebová SPŠE Pardubice. Svědčí o tom, že krajský Corny středoškolský pohár v Pardubickém kraji (uspořádaný v Litomyšli) měl vysokou úroveň. V soutěži dívek bude Pardubický kraj reprezentovat vítěz krajského kola Gymnázium Mozartova Pardubice.

Seznam finalistů – chlapci

Gymnázium Jateční Ústí n. Labem

UST

9092

SOU nábyt. A SOŠ Liberec

LIB

9052

Jiráskovo gymnázium Náchod

HKR

8871

Gymnázium Zlín

ZLN

8798

Gymnázium Šumperk

OLM

8791

SPŠ Třebíč

VYS

8775

Bohemia s.r.o. Chrudim

PAR

8742

VOŠ Česká Třebová

PAR

8731

SPŠE Pardubice

PAR

8665

Gymnázium Domažlice

PLZ

8574

Mendlovo gymnázium Opava

MSL

8558

Gymnázium Litoměřická Praha

PHA

8521

SPŠ a VOŠ Příbram

STČ

8461

Gymnázium Brno Hády

JIM

8354

SPŠ Tábor

JIC

8347

SOŠP, G a VOŠ Karlovy Vary

KVA

7906

 

 
Pardubická elektrotechnická průmyslovka spolupracuje s prešovskou školou

Pardubice (2. 10. 2015) – Partnerství Pardubického kraje s Prešovským samosprávným krajem přináší řadu podnětů a inspirací také v oblasti školství. Na konci září byla zahájena spolupráce Střední průmyslové školy elektrotechnické a Vyšší odborné školy Pardubice (SPŠE a VOŠ) se Střední průmyslovou školou elektrotechnickou v Prešově. Pardubickou elektrotechnickou průmyslovku navštívil ředitel slovenské partnerské školy Slavomír Kožár a učitelka ekonomických předmětů Ljuba Krišová.
V rámci nabitého programu zhlédli slovenští hosté první ročník výstavy ElectroTechnica a IT 2015, jejímž garantem byla i pardubická průmyslovka. Následovalo jednání na půdě Pardubického kraje. „Téměř dvouhodinová diskuze se zaměřila na formy vzájemné spolupráce a také problémy slovenského a českého středního školství. Jsem ráda, že z jednání vzešla řada podnětů a myšlenek využitelných na obou školách,“ uvedla náměstkyně hejtmana pro školství, kulturu a památkovou péči Jana Pernicová. „Na jednání se ředitelé obou škol také dohodli, že tento den, tedy 24. září, budou brát jako datum narození spolupráce české a elektrotechnické školy,“ doplnila náměstkyně hejtmana.
Pardubičtí budou soutěžit ve slovenské „kódové lize“
Obě školy si jsou velice podobné snad ve všech oblastech,“ vysvětlil ředitel SPŠE a VOŠ Pardubice Ladislav Štěpánek. „První výzvou pro naše žáky bude účast v programátorské soutěži CodeLeague. Tuto korespondenční takzvanou kódovou ligu organizuje prešovská škola pro všechny středoškoláky na Slovensku a upřímně řečeno jsem zvědavý, jak naši žáci uspějí,“ uzavřel Ladislav Štěpánek.
Nejlepší české a slovenské karikatury jsou k vidění v Praze

Praha, 1. října 2015 – Nadace Open Society Fund Praha zahájila výstavu NO COMMENT, která uvádí nejlepší české a slovenské karikatury přihlášené do soutěže Novinářská cena 2014. Kreslené vtipy Miroslava Kemela, Miroslava Fojtíka, Natálie Ložekové a dalších autorů budou zdarma k vidění do konce října v galerii Langhans - Centrum Člověka v tísni (Vodičkova 37, Praha), vždy od pondělí do soboty od 10. do 20. hodin.
„Již podruhé se nejvíce karikovanou českou osobností stal prezident Miloš Zeman, těsně následovaný svým tiskovým mluvčím Jiřím Ovčáčkem a ministrem financí Andrejem Babišem,“ řekl ředitel Nadace Open Society Fund Praha Robert Basch.
Výstava NO COMMENT uvádí výběr prací autorů a autorek, kteří se přihlásili do kategorie Nejlepší česko-slovenský kreslený vtip, komiks či karikatura v soutěži Novinářská cena. Obsahuje například vítěznou sérii ilustrací pro Denník N slovenského karikaturisty Martina Šútovce i práce nominovaných českých autorů Vojtěcha Velického a kreslíře vystupujícího pod pseudonymem Vhrsti.
„Celý rok bojujeme s nezájmem redakcí, snažíme se prosadit, pobavit co nejvíce čtenářů. Výstava NO COMMENT je skvělou příležitostí k seznámení se s dalšími autory a ujištění, že v tom nejsme sami a že v Česku a na Slovensku je spousta vtipných kreslířů, kterým stojí za to pořád kreslit a bavit publikum výtvarným humorem. Je skvělé, že soutěž i výstava existují a drží si svou vysokou úroveň,“ říká Vhrsti, autor, který získal nominaci v soutěži Novinářská cena 2014.
„V kreslených vtipech a karikaturách se skrývá ohromná síla. Nešťastná událost v satirickém časopise Charlie Hebdo nám ukázala, že i v demokratické zemi mohou být běžní novináři v ohrožení života a nejen proto je potřeba poukázat na jejich osobní odvahu při znázorňování kontroverzních témat,“ uvedl Robert Basch.
Výstava je součástí soutěže Novinářská cena, která veřejně oceňuje kvalitní českou a slovenskou žurnalistiku. Konkrétní příspěvky, jež autoři a redakce sami přihlašují do jedenácti kategorií psané, audiovizuální a online žurnalistiky, v ní hodnotí poroty, složené z respektovaných osobností veřejného života.
Pardubický kraj se představil jako region budoucnosti v Bruselu

Brusel (2. 10. 2015) – Celkem tři tematická pracovní setkání s odborníky z oblasti investic, vědy a výzkumu a podnikání uspořádal Pardubický kraj ve čtvrtek v partnerském Plzeňském domě v Bruselu. Zástupci Univerzity Pardubice, Pardubického kraje a Hospodářské komory postupně v osmi prezentacích v angličtině seznamovali přítomné se zajímavými výsledky aplikovaného výzkumu na univerzitě i v soukromých firmách i s investičními příležitostmi a krásami našeho kraje.
„Chceme tu ukázat, proč byl Pardubický kraj v loňském roce skupinou Financial Times vyhlášen regionem budoucnosti ve východní Evropě. Naše workshopy jsme proto zaměřili zejména na výsledky vědy a výzkumu, nabídku vzdělané pracovní síly, progresivní firmy v kraji, ale také na možnosti využít naše už zainvestované průmyslové zóny nebo některé brownfieldy,“ uvedl 1. náměstek hejtmana Roman Línek. „Spojíte-li tři největší města v České republice – Prahu, Brno a Ostravu do trojúhelníku, náš kraj se nachází v jeho centru. Naší výhodou je logistická dostupnost, kvalitní školství a v neposlední řadě také příjemné prostředí k životu a práci,“ dodal Línek.
Univerzitu Pardubice představil v Bruselu její rektor Miroslav Ludwig a Monika Vejchodová z oddělení mezinárodních vztahů. Pro demonstraci využití výsledků aplikovaného výzkumu si přizvali představitele Fakulty restaurování. Její děkan Karol Bajer spolu s Janem Vojtěchovským vysvětlili a prakticky předvedli využití nanomateriálů pro konzervaci historických omítek a uměleckých děl z kamene a také práci s téměř zapomenutým materiálem, románským cementem. Z něj je vyrobena velká většina ozdob na fasádách domů z přelomu 19. a 20. století. Nyní se k tomuto materiálu vrací zejména restaurátoři. „Je to téma zvláště v secesním Bruselu velmi aktuální. Proto bychom zde mohli uspořádat i specializovaný seminář pro výzkumníky a památkáře. Už se na tom s vedením fakulty domlouváme,“ uvedla Kateřina Slavíková, která v Bruselu vede českou Kancelář pro výzkum, vývoj a inovace. Hosté si vyzkoušeli také interaktivní kvíz, kde mohli odhadovat struktury různých materiálů pod mikroskopem.
Krajská kancelář Hospodářské komory reprezentuje 466 členů v Pardubickém kraji. V Bruselu představila servis, který poskytuje podnikatelům v různých odvětvích i svou roli v podpoře technického vzdělávání. Využitím výsledků vědy a výzkumu se zabývali také ředitelé firem Explosia a RCD Radiokomunikace Josef Tichý a Tomáš Ditrt. Obě společnosti mají vysoké zastoupení výzkumných a vývojových pracovníků a své produkty neustále inovují podle aktuálních potřeb. Například díky  RCD je nyní radiový signál v řadě velkých tunelů v Evropě včetně pražského tunelu Blanka nebo v nových stanicích metra.
„Do budoucna bych považoval za potřebné, aby podobné specializované semináře byly organizovány pro představitele podnikatelského sektoru nejen v našem kraji,“ komentoval akci další přítomný náměstek hejtmana Pardubického kraje, Jaromír Dušek. „Jenom ty poznatky, které se zrealizují v konkrétních zakázkách, přinesou novou práci pro zaměstnance a profit pro firmy. Přesvědčili jsme se, že u nás vznikají produkty vysoce konkurenceschopné ve světě.“
Starosta Chocně a krajský zastupitel Ladislav Valtr ocenil, že v místě zastoupení Pardubického kraje v Bruselu byla ideální možnost na jednom místě prezentovat silné stránky kraje, kterými jsou mimo jiné právě akademický výzkum a současně i praktické aplikace předních inovativních firem regionu.
Závěrečné setkání s představiteli evropských institucí zahájil velvyslance ČR v Bruselu Jaroslav Kurfürst. „Belgie je země, která sází na vzdělání ainovace. A vy jste přivezli nejen akademickou obec, ale také představitele firem, díky kterým jsou řízeny vlaky v této zemi i v celém Beneluxu, nebo díky kterým nám fungují třeba airbagy,“ řekl pan velvyslanec, který všem organizátorům poděkoval za přípravu programu. „Pardubický kraj udělal velký pokrok. Byl jsem u toho, když málem ani nevznikl, a nyní je po Praze z hlediska investic nejžádanější,“ složil kraji poklonu poslanec Evropského parlamentu Tomáš Zdechovský.
A protože má Pardubický kraj ve znaku také lyru jako kraj hudebních velikánů, nemohla chybět ani hudba. Svým výkonem všechny okouzlila studentka pardubické konzervatoře, houslistka Sára Schumová. Pro hosty byla připravena mimo jiné i molekulární kuchyně. Spojení tradic kraje s vědou a výzkumem charakterizovala perníková periodická soustava prvků, kterou si hosté mohli při odchodu na památku rozebrat.
„Pardubický kraj si dnes ověřil také možnosti pořádat podobné akce v Plzeňském domě, se kterým spolupracujeme poté, co jsme změnili koncept našeho zastoupení v Bruselu. Zástupci Plzeňského domu nám poskytují veškerou potřebnou součinnost a také zdejší prostředí bylo pro naše workshopy i závěrečné neformální setkání velmi příjemné. Určitě budeme v této formě spolupráce pokračovat a věřím, že také dnešní odborný program bude mít další pokračování,“ řekl na závěr náměstek Línek.