Českotřebovský deník  236/2015 (5.10.)                               
ORL ambulance MUDr. Renata Fabiánová
Městská poliklinika oznamuje změnu:
od 1. ledna 2016 bude ordinace přemístěna
do Lékařského domu v Litomyšlské ulici (zelená budova u Billy) 
 
Nový chodník ve Zhoři

Obec Zhoř dostane nový chodník, který povede podél průjezdní silnice II/358. Obec se roztáhla směrem k České Třebové na Zhořský kopec a tak je chůze podél komunikace čím dál častější a současně provoz na silnici také stále hustší, výjimkou nejsou kamiony, které nyní jezdí na Metrans, i když správně tudy jezdit nemají.  Zakázat jim ovšem jízdu přes Zhoř a Němčice nikdo nemůže, ale Logistický terminál Metrans platí dopravcům bonus za to, že pojedou po silnicích I. třídy. Pokud budou jezdit přes Zhoř, tak by měli o tento finanční bonus přijít.   Opatření pro zlepšení bezpečnosti ve Zhoři bude nový chodník, s jehož budováním  se již začalo. Výběrové řízení vyhrála firma RYDO. Investorem bude obec Němčice. Je to jedna z prvních investic, které zde ve Zhoři jako své místní části Němčice realizují.
 
Na Novém náměstí bude zase drogérie

Na dolní straně náměstí v čp. 1746 bývala drogérie vlastně od doby, co zde Nové náměstí v šedesátých letech vzniklo. Poslední byla drogérie Teta, která se ovšem, v době velké konkurence obchodních zón zde již nedokázala uživit. Pak zůstaly prostory již asi rok prázdné a nyní se sem již stěhuje nový zájemce, už se uvnitř budují regály, bude zde opět drogérie. Měla by oživit prostor Nového náměstí, aby  sem bylo opět proč chodit.  Snad ještě v průběhu října t.r. Zatím většinu frekvence zajišťuje supermarket QANTO.
 
Hotelový dům stále prázdný, šance na změnu ale existuje

Hotelový dům ČD je vlastně nejvyšší budovou ve městě, má devět podlaží ale prázdných. Město objekt před lety odkoupilo (vlastně městská obchodní společnost TEZA za 22 mil. Kč), aby zabránilo jeho využití jako ubytovny plné nepřizpůsobivých obyvatel. Vše  v domnění, že se jej podaří rychle revitalizovat za účasti nájemníků, ale skutečnost byla jiná.  Všichni nájemníci objekt opustili, najít si jiné bydlení ve městě nebyl žádný problém. Pak se připravil projekt na přestavbu, který má ovšem  problémy s finančním zajištěním pomocí dotací a jeho realizace je tedy nereálná. Hledají se různé možnosti využití, které by umožnily objekt opět co nejdříve a co nejlépe využít.  Nyní svítá nová naděje. Přízemí by po určité přístavbě vstupní haly  mělo sloužit pro rozšířené potřeby pracoviště Úřadu práce (prostory v ulici Na Strouze již plně nevyhovují).  V objektu by měla vzniknout v nižších podlažích dále asi desítka bytů s pečovatelskou službou (možná i více) a dále pak tzv.- "startovací byty" menší velikosti pro mladé lidi. Další byty by pak byly nabídnuty ke komerčnímu prodeji. Tím by mělo být zajištěno, že se na úpravě objekt ve středu města, který si úpravu zaslouží bude podílet  jak město, tak státní dotace, tak i peníze získané prodejem rekonstruovaných bytů.  Teza si dům zakoupila pomocí úvěru, který nyní splácí a z nájmu či využité domu nemá zatím ani korunu. Přejme si, aby se situace co nejdříve změnila, aby se popsané možnosti staly skutečností.
 
Středa 7. října: Den Orlickoústecké nemocnice

Ústí nad Orlicí – Středa 7. října bude Dnem Orlickoústecké nemocnice.Do jejího areálu je zvána široká veřejnost od 10 do 16 hodin. Pro návštěvníky bude připraven bohatý program. S odborným průvodcem si budou moci prohlédnout rehabilitační oddělení, porodní sály, urgentní příjem ARO a babybox, dětské oddělení, radiodiagnostické oddělení s magnetickou rezonancí a CT, chirurgické oddělení, interní oddělení, ale i pietní místnost nebo sanitku. Zájemci si budou moci nechat změřit tlak i glykémii, zjistit krevní skupinu, natočit EKG nebo se nechat otestovat na infekci HIV. Další nabídku v nemocnici zajistí různé stánky: ochutnávka čajů a nutridrinků, ukázka pomůcek a poradenství pro inkontinenci a kompresivní terapii, ukázka tejpování a řada dalších. Součástí doprovodného programu budou hudební vystoupení a pro děti klauni nebo soutěže.
 
HC Kohouti vstoupil sezóny správnou nohou - vítězstvím v Ledči nad Sázavou

Českotřebovští Kohouti vstoupili do nové sezony pravou nohou, v utkání prvního kola krajské ligy přesvědčivě zvítězili v Ledči nad Sázavou. Devítibrankovou kanonádu odstartoval nový kapitán mužstva, útočník Petr Vlček. Dvěma vstřelenými góly a dvěma asistencemi se blýskl útočník Ladislav Jindřich. Kohouti skórovali dvakrát ve vlastním oslabení.
Ledeč nad Sázavou - Česká Třebová 3:9 (1:3, 2:4, 0:2)
Branky: 15. Křesťan (Hrabaň), 24. Křesťan (Zadražil), 36. Šimůnek – 6. Vlček (Škvor), 8. Vlček (Hemský, Zadina), 12. Fischer (Schejbal, Pelán), 25. Jindřich (Fousek, Šula), 27. Škvor (Hemský, Vlček), 30. Hemský (Pelán), 37. Šula (Jindřich, Fousek), 51. Jindřich (Šula), 60. Lesák (Jindřich, Fousek).
Rozhodčí: Kukeně – Honza, Nedvěd. Vyloučení: 4:8 (navíc Beneš na 10 minut). Využití: 1:1. Oslabení: 0:2. Diváků: 87.
Ledeč: Pešout – Pecen, Beneš, Vala, Hrabaň, Smitka, Blažek – Štěpán, Křesťan, Zadražil – Krajíček, Hlavnička, Brýdl – Šimůnek, Škorpík, Štěrba - Bernard.
Česká Třebová: Nimmerrichter (41. Petr) - Škvor, Poskočil, Lesák, Fink, Fúzik, Hercig –  Hemský, Vlček, Zadina – Šula, Jindřich, Fousek – Pelán, Fischer, Schejbal.
Jaromír Jindřich, trenér Kohoutů: „Začátek byl trochu nervózní. Poměrně snadno jsme získali tříbrankové vedení, určitou laxností jsme však soupeři umožnili vstřelit dva góly. V dalších minutách jsme měli herně a střelecky navrch. Výsledek bereme, ale víme, že je na čem pracovat.“
Příští zápasy HC Kohouti Česká Třebová 

středa 7. října: Chotěboř – Česká Třebová (18.30 hodin),
neděle 11. října: Česká Třebová – Moravská Třebová (17.00 hodin).
 
 
 
Kontrolujte rozpočet svého města! 

Víte jaký je trend výdajů do jednotlivých oblastí od roku 2000?
Odkaz pro Českou třebovou je ZDE
Odkaz pro sledování obecního rozpočtu kterékoliv obce v ČR je ZDE
 

Prodám rodinný dům se zahradou na Parníku, telefon : 604 609 785

Nový terminál letiště v Pardubicích nesmí být dražší než 300 milionů

Pardubice (5. 10. 2015) – Výstavba nového terminálu pardubického letiště byla jedním z témat společného jednání krajských a městských radních. Zástupci obou akcionářů společnosti EBA se shodli, že částka 300 milionů korun za výstavbu terminálu včetně příjezdové komunikace je hraniční a nepřekročitelná. Zároveň požádali vedení společnosti o vyčíslení nákladů na další případné investice do terminálu. 
„Předseda představenstva společnosti EBA nás seznámil s variantami řešení revize projektu výstavby terminálu. S panem primátorem a ostatními kolegy jsme se shodli, že za stávající situace rozpracovanosti projektu je nezbytné pokračovat v již schváleném projektu s úpravami, které umožní šetření nákladů při zachování funkčnosti letiště, což mimo jiné také potvrdil nezávislý auditor,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Nyní musíme s městem dořešit způsob financování, přičemž rozpočet Pardubického kraje bude pro rok 2016 počítat s částkou 10 milionů korun. V dalších letech pak s částkou 15 milionů korun,“ sdělil hejtman Netolický.
Radní zajímali také budoucí náklady na dostavbu a dovybavení terminálu a dalších zařízení. „Jedná se především o zmenšení kapacity parkovací plochy, vrátnici, vybavení VIP salonků či podobu letištního energocentra. Zároveň bylo navrženo setrvání vedení společnosti EBA ve stávajících prostorách, což celý projekt výrazně zlevní,“ sdělil pardubický primátor Martin Charvát.
 
Dostavba haly Dašická, multimediální kostka v Tipsport areně či využití školských budov ve městě

Mezi další témata jednání zástupců města a kraje patřila plánovaná dostavba sportovní haly na Dašické v Pardubicích, ve které v současné době probíhá výměna neodpovídající podlahy. V příštím roce je pak plánováno propojení haly se školou či rozšíření šatních prostor a technického zázemí. „Se zástupci klubů a školy bylo projednáno zrevidování a zlevnění projektu tak, aby nedošlo k omezení funkčnosti haly. Sportovní veřejnost se nemusí obávat, že by byla omezena funkčnost a využitelnosti tak, jak tomu bylo v samém počátku projektu, což je ostatně důvod současných plánovaných investic,“ uvedl hejtman Netolický.
Krajští radní zároveň odsouhlasili záměr města na prodloužení mimořádné účelové krajské dotace na výměnu multimediální kostky v pardubické Tipsport areně, jejíž výměna byla původně plánována již před letošní sezonou. „Vzhledem k nutnosti dodržení všech zákonných lhůt by bylo možné kostku vyměnit začátkem roku 2016, což je však vzhledem k probíhající sezoně komplikované. Proto jsme požádali zástupce kraje o prodloužení platnosti dotace,“ uvedl primátor Martin Charvát. „Iniciativu pana radního Salfického vítám, jelikož nová kostka je pro halu nezbytná. Sice jsem předpokládal její instalaci již před letošní sezonou, ale vzhledem k nutnosti dodržování zákonných limitů to nebylo možné. Diváci se tak mají alespoň do příští sezony na co těšit,“ dodal hejtman Martin Netolický.
Posledním tématem byla informace týkající se možnosti spolupráce kraje a města v případě naplnění kapacit pardubických základních škol a využití budov ve vlastnictví Pardubického kraje pro případné umístění žáků pardubických základních škol.
 
Kraj stvrdí podporu Zakarpatí memorandem o spolupráci

Pardubice (5. 10. 2015) – Intenzivní spolupráce Pardubického kraje se Zakarpatskou oblastí na Ukrajině získá formální náležitosti v podobě memoranda o spolupráci, které podepíše hejtman Pardubického kraje Martin Netolický s předsedou Zakarpatské oblastní rady Volodymyrem Čubirkem v rámci zahraniční pracovní cesty 15. října v Užhorodě. Memorandum obsahuje mimo jiné již dříve zveřejněný záměr na vybudování kontaktního centra pro české podnikatele při získávání nových zaměstnanců či další oblasti možné spolupráce.
„Krajské zastupitelstvo na svém posledním jednání schválilo dotaci na čtyři projekty v Zakarpatí, které zlepší vyučovací podmínky v mateřských a základních školách. V naší spolupráci s kulturně a historicky blízkým národem, která do současnosti neměla konkrétní vymezení, chceme pokračovat i nadále, a proto považuji podepsání memoranda za další krok kupředu,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Kontaktní centrum v Užhorodě by mělo sloužit jak zájemcům o získání zaměstnání v Pardubickém kraji, ale recipročně také podnikatelům a investorům z Pardubického kraje se zájmem o Zakarpatí,“ dodal hejtman Netolický.
Memorandum mimo jiné obsahuje závazek navazování kontaktů, spolupráce a výměny žáků a pedagogů z obou regionů, podporu vědecké a vzdělávací spolupráce mezi univerzitami, podporu kontaktů v kulturní oblasti, napomáhání rozvoje kontaktů v oblasti sociální péče a rehabilitace a rozvoj spolupráce na úrovni obyvatel měst a obcí či spolupráci v mediální oblasti.
 
NÁPAD Z LETOHRADU: PŘEČTI A VRAŤ, KNIHOVNIČKA PRO KAŽDÉHO VE STŘEDISKU

Před časem uklízela Hana Kotlářová knihovnu a zjistila, že vlastní knihy, do nichž se už řadu let nikdo nepodíval. Hlavou jí nejdříve bleskla myšlenka, že je odveze do antikvariátu. Tu posléze zavrhla, protože nápad, který delší čas  nosila v hlavě,  a to založit ve městě venkovní bezplatné  knihovničky, převážil.  „Proč by nemohly být u nás? řekla si  po komunálních volbách, kdy  jako radní města předsedá kulturní komisi. A věci se daly do pohybu.
Netušila, s jak pozitivním ohlasem se nápad s otevřením bezplatných, volně přístupných knihovniček pro každého setká  u městských organizací, Kulturního centra Letohrad a ZUŠ. Knihovnice nabídly knihovničky a  zuška se ujala výzdoby dřevěných polic. Jak uvedla vedoucí knihovny Pavla Bárnetová, první police s knihami bude zpřístupněna v přízemí zdravotnického střediska od prvního říjnového týdnu připadajícího na celostátní akci Týden knihoven. Zútulní se tak veřejný prostor a lidé si mohou příjemnou četbou zkrátit  čekání před ordinací lékaře.       
Mnoha lidem doma leží knížky ladem. Teď je mohou do knihovničky věnovat a potěšit tak jiné čtenáře,“ přibližuje knihovnu postavenou na principu  dárcovství a solidarity iniciátorka Hana Kotlářová. „Když si knihu odnesou, měli by ji po přečtení vrátit,  nebo  donést knihu jinou,“ dodává knihovnice.  Obává se pouze toho, aby si lidé z knihovniček neudělali odkladiště nepotřebných titulů, protože milovnici literatury se  knih zbavují jen velmi neradi. O obměnu knih se postarají tedy nejen samotní čtenáři, ale také knihovnice. Další Knihovnička pro každého se objeví v průchodu  radnice a v dohledné době i  na vlakovém nádraží, dohoda s Českými drahami se rýsuje. 
 
Karel Schwarzenberg neodchází

Výjezdní zasedaní Výkonného výboru TOP 09 se tentokráte konalo v Českém Krumlově. Karel Schwarzenberg se zde oficiálně vyjádřil ke svému dalšímu aktivnímu působení v politice TOP 09. 
„Je půvabnou shodou náhod, že k tomuto vyjádření došlo právě v Českém Krumlově,“ podotkl jihočeský poslanec a historik PhDr. Zdeněk Bezecný. „Kdyby se v Čechách používaly šlechtické tituly, měl by Karel Schwarzenberg mezi mnohými jinými i titul krumlovského vévody. Je to proto výrok učiněný dvojnásobně příslušnou autoritou na příslušném místě.“
Karel Schwarzenberg vyjádřil odhodlání se dál plně podílet na vrcholové politice TOP 09 a kandidovat v příštích volbách do Poslanecké sněmovny jako lídr pražské kandidátky. Cítí se být plný energie a chuti do politického zápasu za hodnoty, kterým celý život věřil. Vzhledem k nevratné ztrátě významné části sluchu nebude však na listopadovém volebním Sněmu TOP 09 kandidovat na funkci předsedy.
„Jsou dva druhy autorit – formální a neformální. Formální vyplývá z pravomocí příslušné funkce, neformální vyplývá ze síly respektované osobnosti, jejíž názor je brán vážně za jakékoli situace. Je pro nás proto radostnou zprávou, že neformální autorita a morální vzor Karla Schwarzenberga s námi zůstane i v příštím období,“ řekl první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Dodal, že navrhne Celostátnímu sněmu TOP 09 příslušná ustanovení stranických dokumentů, která budou Karla Schwarzenberga jmenovat čestným předsedou strany s výkonnými pravomocemi v oblasti formulace zahraniční politiky a politiky lidských práv. Požádal výkonný výbor TOP 09 o podporu tohoto návrhu.
„Jihočeské předsednictvo TOP 09 tento návrh plně podporuje a na pozici předsedy strany bude nominovat 1. místopředsedu Miroslava Kalouska. On s Karlem Schwarzenbergem jsou zakladatelé naší strany a my jsme přesvědčeni, že v nadcházejícím nelehkém politickém období naše strana potřebuje práci obou těchto osobností,“ řekl předseda jihočeské TOP 09 JUDr. Tomáš Bouzek.
V další části pořadu výkonného výboru TOP 09 se budou projednávat otázky aktuálních politických priorit (migrace, státní rozpočet) a důležitým bodem budou i rozvojové priority Jihočeského kraje. „Je pro nás důležité, aby poslanci TOP 09 i z jiných krajů byli seznámeni s problematikou našeho regionu,“ dodal českokrumlovský radní za TOP 09 Martin Lobík.