Českotřebovský deník 237/2015 (6/10)                                  
Pronajmu obchodní prostory v centru města,  231 m2, cena dohodou. Tel.: 736 759 808                       

PODZIMNÍ  REKONDICE  ROSKY  ÚSTÍ  NAD  ORLICÍ 

Účastníci podzimní rekondice ROSKY Ústí nad Orlicí se opět sešli na Pastvinách v Orlických horách. Tentokrát je přivítala příroda plná barev podzimu. Program je tradičně  nabitý tematickými přednáškami, které se vztahují k onemocnění roztroušené sklerózy, ale i zdravého životního stylu, různými styly cvičení, zajímavými hosty. Každodenní cvičení obohatila fyzioterapeutka paní L. Částková z rehabilitačního oddělení nemocnice v Ústí nad Orlicí. Společně jsme procvičili hluboké svaly v oblasti hrudní, břišní a podél páteře a učili se cvikům Brunkovovy metody. Také nás navštívila paní I.Kabešová z firmy DMA  a předvedla kompenzační pomůcky pro handicapované lidi. S p.Pirklovou jsme zase procestovali Srí Lanku. Nechybělo ani procvičování jemné motoriky spojené s výrobou předmětů z různých materiálů. Příjemným doplňkem každé rekondice jsou masáže a perličková koupel. V plánu byl i výlet do vojenského muzea v Králíkách a na Hedeč do kláštera na „Hoře Matky Boží“. Počasí nám přálo a výlet se zdařil. Ani na podzimní rekondici nechyběla zábava, ať v předvedených ukázkách cvičenců spartakiády nebo hudebního večera. Týden rychle utekl, ale příjemné vzpomínky všem zůstanou. Rádi bychom touto cestou poděkovali městu Česká Třebová za finanční podporu, která umožňuje reg.organizaci Roska UO realizovat plánované akce. Tyto aktivity přispívají k začlenění pacientů s RS do aktivního života a přinášejí jim velké povzbuzení.  Hana Pauková
 
Polystyren kam se podíváš

Rekonstrukce a zateplení  budovy  MŠ Vinohrady úspěšně pokračuje, změny na plášti budov školky jsou viditelné, každý den je nějaká změna. Po výměně oken a dveří se zatepluje obvodový plášť a také střecha. počasí přeje.  Minulý týden a z části i víkend byl však velmi větrný a to ve spojení s polystyrenem volně skladovaným i s jeho zbytky, které vznikají řezáním desek udělalo svoje.  A tak to místy vypadá, že přišla zima, trávníky na zahradě ale také v okolních zahradách jsou pokryty drceným polystyrenem volně šířeným větrem, někde ale také docela slušné kousky a na jabloni u souseda pana Štarmana přistála dokonce celá deska. "Vrátil jsem se z dovolené a viděl jsem tu spoušť., Nejen na zahradě, ale polystyren máme i v ložnici, říká Stanislav Štarman. "Trvá to už dost dlouho, čekali jsme, že stavbaři budou dříve hotovi. Věřím, že město jako investor pomocí stavebního dozoru zajistí, aby nebyl v okolí stavby nepořádek," dodal pan Štarman. Stavba však přinese všem uživatelům mateřské školy  a nakonec i sousedům velkou přidanou hodnotu, celé okolí  se zkrášlí. Doufejme, že  počasí umožní plně dokončit i novou fasádu budovy.  (mm)
 
Dotační programy v oblasti sportu, volnočasových aktivit a cestovním ruchu vyhlášeny

Pardubický kraj vyhlásil programové dotace na rok 2016 v oblasti sportu, volnočasových aktivit a cestovního ruchu. Konkrétní podmínky pro žadatele jsou zveřejněny na webových stránkách Pardubického kraje v sekci Dotační programy a granty. „Podpora v oblasti sportu a volnočasových aktivit je určen například na podporu pravidelné činnosti sportovních organizací, handicapovaných sportovců, či volnočasových aktivit. Druhý program je zaměřen na výstavbu, rekonstrukce a opravy sportovních zařízení nebo pořízení investičního movitého majetku sportovních zařízení a organizací. Současně jsme vyhlásili i program na podporu budování infrastruktury cestovního ruchu v kraji,“ oznámil krajský radní pro sport, cestovní ruch, volnočasové aktivity a informatiku René Živný. „Lhůta pro podání žádostí je od 9. listopadu do 7. prosince letošního roku,“ dodal radní.
Přehled vyhlášených programů:
  • Podpora v oblasti sportu a volnočasových aktivit

Program B1: Podpora pravidelné činnosti sportovních organizací
Program B2: Podpora handicapovaných sportovců
Program B3: Podpora sportu pro všechny
Program B4: Podpora sportovní reprezentace kraje
Program B5: Podpora významných sportovních akcí
Program F1: Podpora volnočasových aktivit
  • Podpora výstavby, rekonstrukcí a oprav sportovních zařízení, pořízení investičního movitého majetku sportovních zařízení a organizací

Program C1: Podpora výstavby, rekonstrukcí a oprav sportovních zařízení, pořízení investičního movitého majetku sportovních zařízení a organizací 

  • Podpora budování infrastruktury cestovního ruchu v Pardubickém kraji

 Letos granty rozdělily 13,5 milionu korun
Na letošní rok schválila Rada Pardubického kraje v oblasti sportu a volnočasových aktivit podporu pro 326 žadatelů ve výši 9,5 milionu korun. Grantový program v oblasti cestovního ruchu rozdělil čtyři miliony korun mezi 34 žadatelů. Podpořené projekty se týkaly základní i doprovodné infrastruktury v oblasti cestovního ruchu, jako např. obnovy rozhledny, vybudování dětských hřišť a odpočinkových míst pro turisty i cykloturisty a podobně.
 
Plán odpadového hospodářství čeká veřejné projednávání

Pardubice (6. 10. 2015) – Veřejné projednání návrhu koncepce Plánu odpadového hospodářství Pardubického kraje 2016–2025 a posouzení jejího vlivu na životní prostředí se uskuteční v úterý 20. října 2015 od 14 hodin v sále Jana Kašpara v budově reálky Krajského úřadu Pardubického kraje na Komenského náměstí 120.
Příslušné dokumenty jsou k dispozici v informačním systému posouzení vlivů na životní prostředí (SEA) na adrese http://portal.cenia.cz/eiasea/detail/SEA_MZP216K. „Každý může zaslat své písemné vyjádření k návrhu koncepce a k vyhodnocení vlivů této koncepce na životní prostředí a veřejné zdraví, příslušnému úřadu, tedy Ministerstvu životního prostředí, odboru posuzování vlivů na životní prostředí a integrované prevence, a to nejpozději do 25. října 2015,“ upozornil krajský radní pro životní prostředí, zemědělství a venkov Václav Kroutil.
 
Festival zdraví, krásy a pohybu opět v Pardubicích

Pardubice (6. 10. 2015) - Ve dnech 16. a 17. října letošního roku proběhne v Pardubicích již druhý ročník festivalu s názvem Zdraví, krása a pohyb. Na festivalu se představí více než 50 vystavovatelů zastupujících známé a prestižní značky zdravého životního stylu, kosmetiky i aktivního života.
„Jsem potěšena, že se nám tímto tématem podařilo vyvolat tak obrovský zájem,“ říká Adéla Trávníčková, jednatelka pořádající agentury Parexpo a dodává: „ Vždyť zdraví, krása a pohyb se týkají opravdu každého z nás a každý z nás se jimi zabývá prakticky neustále.“ 
Návštěvníci festivalu budou mít příležitost, aby se poradili s odborníky v oblasti líčení, oblékání nebo výživy, vyzkoušeli si nové možnosti sportovních aktivit, nebo si nechali změřit například zrak, krevní tlak nebo zkontrolovat stav svých chodidel zkušeným podologem. Pro firmy festival naopak přináší jedinečnou a unikátní příležitost, aby představily své výrobky tělové a vlasové kosmetiky, oblečení a doplňků pro sport nebo ukázky různých pohybových a rehabilitačních aktivit.
Na festivalu bude také bohatý doprovodný program. Po oba dva dny budou probíhat odborné přednášky i praktické ukázky z různých aktivit směřujících právě k základním tématům festivalu. Návštěvníci se mohou také těšit na módní přehlídky Ateliéru Donát nebo agentury Amorosso. Nebude chybět ani oblíbená soutěž o ceny v podobě relaxačních nebo wellness víkendů či kosmetických balíčků.
Vystavovatelé i pořadatelé akce se budou na návštěvníky těšit ve 3. patře kongresového centra Paláce Pardubice, a to v pátek 16. října 2015 od 13:00 do 19:00 hodin a v sobotu 17. října 2015 od 9:30 do 18:00 hodin.