Českotřebovský deník 239/2015 (8/2015)                               
Prodám rodinný dům se zahradou na Parníku, telefon : 604 609 785                 

Víte v čem jsme ve srovnání měst dobří? V počtu výherních automatů na 1 obyvatele...  

Pravda, nejsme ještě "nejlepší", ale rozhodně se nemáme za co stydět. Soudím tak podle zveřejněného "informativního přehledu povolených herních zařízení, ve stavu k 31. 12. 2013". Tento stav se nebude od současného o mnoho lišit, neboť v tomto přehledu jsou uvedeny pro každý herní přístroj také termíny, do kterých činnost zařízení povolena. A jde o termíny končící zpravidla v letech 2018 - 2019, jen výjimečně jsou termíny bližší. 
Pokud zůstaneme v našem regionu, tak nejvyšší počet povolených hracích automatů je v Ústí nad Orlicí 169 a dále ve Svitavách (138), kterým ovšem "dýcháme na záda". Česká Třebová má 133 povolených hracích automatů v našem městě a to v 15 hernách nebo restauračních zařízeních.  Vydělíme-li tímto číslem počet obyvatelů  města, tak vychází, že by se kolem každého automatu tísnilo asi 120 obyvatel všeho věku, počítaje v tom tedy i nemluvňata a také stařenky a staroušky. Jsou v našem okolí jiná města, kde je počet automatů nižší:  Litomyšl 79, Lanškroun  41, Letohrad 29,  Vysoké Mýto  78,  Choceň 56,  Žamberk 40.
Pro srovnání uvádím namátkou ještě čísla z jiných českých a moravských měst: Šternberk  103 automatů,  Šumperk 306, Trutnov 235, Uničov 115,  Vamberk 25, Rychnov n. Kn. 129,  Mělník 120,  Kolín 313,  Jičín 171.
Co to pro nás znamená? Na jedné straně může městský rozpočet počítat s příjmem snad až 10 mil. Kč (letošní plán 8,2 mil. Kč bude jistě překročen, dosavadní plnění rozpočtu města tomu napovídá). Na druhé straně to znamená, že herní přístroje v hernách ve městě pracují se ziskem a něčích kapes se peníze berou. O tyto prostředky pak mají méně mnohé rodiny, bohužel často ty  sociálně nejslabší. Na jedné straně můžeme jásat nad příjmovou položkou městského rozpočtu, ale na druhé straně je k zamyšlení to, že peníze získané často na úkor slabých rodin mají sloužit pro volnočasovou aktivitu těch, kteří na to mají dostatek prostředků.
Informaci o způsobech možnostech útlumu počtu povolených hracích přístrojů dostali  nyní v září městští zastupitelé. K tomu také zprávu velitele městské policie o tom, že strážníci městské policie nemají s hernami žádné věší problémy. Strážníci kontroly provádí a zejména se soustřeďují na to, aby v hernách nebyli osob mladší 18 let. V Parlamentu se nyní zákon o regulaci hazardu projednává s poměrně velkým humbukem. Až bude hotov, bude stát za to znovu posoudit i na úrovni města, jak se změní možnosti měst a obcí v regulaci hazardu a také jak se změní i odvody do městské pokladny. (mm)
Řada  měst s pomocí vyhlášek od letošního roku hazard reguluje, Otrokovice a Kroměříž ho zakázaly plošně.V Otrokovicích přišlo o licenci od začátku roku 170 zařízení a zbývá zrušit poslední. V Kroměříži šlo o 156 přístrojů...

ORL ambulance MUDr. Renata Fabiánová
Městská poliklinika oznamuje změnu:
od 1. ledna 2016 bude ordinace přemístěna
do Lékařského domu v Litomyšlské ulici (zelená budova u Billy) 

NADSTANDARDNÍ SLUŽBY MATEŘSKÉ ŠKOLY HABRMANOVA

Během měsíce září měli možnost rodiče z MŠ Habrmanova využít nabídku firmy PRIMA VIZUS, o. p. s. (nestátní zdravotnické zařízení) k preventivnímu screeningovému vyšetření zraku předškolních dětí. Vyšetření zajistili zdravotničtí pracovníci zařízení  Prima Vizus o.p.s. přímo v MŠ pomocí speciální vyšetřovací videokamery PlusoptiX. Projekt vyšetření
se jmenuje:  „ Koukají na nás správně?“ Jde o určení včasné diagnostiky tupozrakosti a jejího léčení.
Koncem měsíce září byl v mateřské škole MUDr. Petr Víšek z ambulance alergologie  a klinické imunologie, aby nabídl rodičům 3 – 4,5 letých dětí zapojení se do studie – ověření účinnosti kozího a kravského kolostra na zdravotní stav dětí. Zdraví našich dětí nám není lhostejné a proto jsme rády, když rodiče nabídek naší mateřské školy využívají. 
Za kolektiv MŠ Jitka Chudá
 
PODĚKOVÁNÍ

Mateřská škola Habrmanova děkuje panu Martinovi Bašistovi z firmy AUTODOPRAVA (odtahová služba) za sponzorský dar. Za reflexní bezpečnostní vestičky pro každé dítě ve třídě Žabiček a za nátěr plotu v pastelových barvách.

 

Den otevřených dveří v českotřebovském Koradu BUDE 17/10

Vážení Třebováci i přespolní, zveme Vás k prohlídce výrobního závodu KORADO, a.s., který je dominantou při vjezdu do města směrem od Moravy a který všichni dobře znáte zvenku - pojďte jej tedy poznat i zevnitř při zhruba hodinové prohlídce výrobních hal, skladovacích prostor i expedice. Tato možnost se Vám naskytne 17. října od 9 do 16 hodin, kdy proběhne Den otevřených dveří u příležitosti výročí 50 let od prvního vyrobeného deskového radiátoru v České Třebové. Každý návštěvník si nejen rozšíří své znalosti o výrobě otopných těles a fungování moderní firmy, ale zároveň získá dárek a občerstvení. Vítáni jsou dospělí i děti – pro ty je na konci trasy připraven program včetně skákacího hradu. Pokud nechcete stát frontu, registrujte se předem na www.korado.cz na přesný čas prohlídky. V každou celou hodinu je zařazena trasa pro pohybově znevýhodněné. Standardní trasa vede i po schodech, proto ji není vhodné absolvovat s kočárky. Startujeme u budovy nového závodu, tedy u křižovatky k Rybníku. Parkování je možné na parkovištích společnosti nebo pod Autoservisem Dvořák (vjezd přes čerpací stanici).  Těšíme se na Vás v sobotu 17.10..
Pronajmu obchodní prostory v centru města,  231 m2, cena dohodou. Tel.: 736 759 808

 
Krajská konference o podpoře interaktivní výuky za účasti Třebováků

Pardubice/Krouna (8. října 2015) – Za účasti hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického se ve středu 7. října uskutečnil na Základní škole v Krouně již 9. ročník SMART klubu - Krajské konference o podpoře interaktivní výuky. Téměř sto účastníků si v rámci celodenního programu mohlo zvolit tematicky zaměřené workshopy představující novinky v oblasti interaktivní výuky, se kterou má krounská škola výborné zkušenosti.
„Vzhledem k rozvoji moderních technologií považuji za správné jejich postupnou implementaci do výuky. Děti dnes od nízkého věku umí pracovat s tablety a počítači lépe než mnozí z nás, a proto je zbytečné se zavádění těchto přístupů k výuce bránit,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Měl jsem možnost vidět, jakým způsobem hodiny, kde každý žák využívá svůj vlastní tablet jako plnohodnotnou pomůcku, probíhají. Učitel má přesný přehled o tom, co který z žáků na zařízení v danou chvíli dělá, a tak se rodiče nemusí obávat, že by se jejich děti na tabletech věnovaly jiné než školní činnosti,“ dodal hejtman Netolický, který ve svém úvodním projevu zmínil své osobní zkušenosti z výuky.
Ve dvou třídách škola v současnosti vyučuje pomocí počítačových tabletů ve formátu 1:1. „Tento formát výuky znamená, že každý žák pracuje na svém vlastním tabletu, který využívá jako učebnici, pracovní sešit, zařízení pro zpětnou vazbu i jako přístupový bod k internetu,“ uvedl ředitel školy Josef Kyncl. Hejtman Netolický v rámci programu navštívil také třídu, kde probíhala výuka anglického jazyka v digitální jazykové učebně doplněná o práci s interaktivní tabulí, vizualizérem a dalšími prvky interaktivní výuky. Kromě ukázkových hodin probíhaly ve škole také workshopy jako například ukázka využití měřících prvků Pasco ve výuce přírodopisu či ukázka využití mobilní tabletové učebny při práci s aktivitami, které umožňují přímé zapojení žáků prostřednictvím tabletů nebo sartphonů do výuky a jejich přímé propojení do aktivit probíhajících na interaktivní tabuli ve třídě.
Konference se zúčastnili také ředitelé českotřebovských základních škol. PaedDr. Zbyněk Slavík a Mgr. Radim Kolář.

 

Veřejné bruslení podzimní prázdniny 2015

Středa

28. 10. 2015

 

 

17:00 – 18:15

Čtvrtek

29. 10. 2015

10:00 – 11:15

 

14:00 – 15:15

Pátek

30. 10. 2015

10:00 - 11:15

 

17:30 – 18:45