Českotřebovský deník  243/2015 (13/10)                              
Na Parníku bude možná nová jednosměrka

O žádosti občanů bydlící v dané lokalitě (v Husově ulici a okolí) požadující jednosměrný provoz na poměrně úzké komunikaci jednala dopravní komise rady města. Po diskuzi doporučila,a by byl úsek od křižovatky s Kyralovou ulicí po parnickou hasičárnu veden jako jednosměrný s tím, že zde bude i nadále obousměrný provoz  na cyklostezce. (Jednosměrný provoz má být povolen ve směru od Pirellu k hasičárně.) Na obou koncích  vozovky  má být značka "obousměrný provoz  pro cyklisty". Cyklisté zde ale nemají mít vyznačený zvláštní pruh. Návrh byl nyní poslán k posouzení na Dopravní inspektorát Policie ČR v Ústí nad Orlicí . Pokud  k návrhu nebudou námitky vydá odbor dopravy veřejnou vyhlášku, ve které bude záměr na změnu dopravního značení  oznámen a občané dostanou určitou lhůtu k připomínkování. Změna dopravního značení se může dotknout většího počtu občanů, kteří musí mít možnost se k připravované změně vyjádřit. Podobně se postupovalo např. při zavedení zákazu jízdy vozidel delších než 10 metrů např. v Sadové nebo Matyášově ulici. Změna by vstoupila v platnost  po vyřešení případných připomínek. Úsek od hasičárny kolem kurtů k restauraci Za Vodou má být zatím ponechán jako obousměrný. Občané z uvedené lokality podle informace z odboru dopravy žádali o zavedení jednosměrného provozu již asi 4x, zatím byla jejich žádost vždy zamítnuta. Provoz v této ulici byl obvykle minimální, letos se však zvýšil v době, kdy na Ústecké ulici byl při stavbě provoz řízen semafory. Stejná sitzuace zde ovšem bude i v příštím roce, neboť nový plynovod ještě na jaře bude pokračovat po východním straně ulice od parkoviště MARO  až ke Kauflandu. Současně  město bude v ulici realizovat stavbu nového vodovodního řadu a po ukončení této stavby  bude provedena "velká rekonstrukce" vozovky od Kauflandu až po Čistírnu odpadních vod). Povrch komunikace má být pokryt tzv. "tichým asfaltem". Další rok má velká oprava vozovky I/14 pokračovat až na světelnou křižovatku u gymnázia. Vozovka má dnes jasné stopy jízd těžkých vozidel, je skutečně zralá na velkou opravu. Na domech v okolí vozovky mají být na účet investora (ŘSD) vyměněna okna. Bylo totiž zjištěno, že hlukové zatížení zde bydlících občanů je nadlimitní.  (mm)
 

Návštěva úředníků z Městského úřadu Svit


Ve dnech  10. – 11. října 2015 navštívila naše město skupina zaměstnanců Městského úřadu ve Svitu, aby se blíže seznámila s chodem našeho úřadu a poznala krásy našeho města. Po příjezdu si účastníci prohlédli významné investice našeho města – terminál, zimní stadion, sjezdovku, domov pro seniory a  muzeum a v průběhu odpoledne také navštívili kostel sv. Jakuba s průvodním slovem pana děkana Kolovratníka.  Abychom nezapomněli na významná místa našeho města, prohlédla si delegace také Chaloupku Maxe Švabinského v Kozlově. V obřadní síni MěÚ je v sobotní předvečer oficiálně přijala paní místostarostka Ing. Jaromíra Žáčková, která mimo jiné  zodpověděla jejich otázky týkající se jak státní správy, tak i  samosprávy. Nedělní dopoledne bylo věnováno prohlídce města Litomyšl a jejího zámku. Všichni účastníci vyjádřili svou spokojenost s pobytem u nás a rádi by si návštěvu v budoucnu zopakovali. Ludmila Rašnerová, sekretariát starosty města

 
Oslava Dne Země 2015 v Agrate Brianza

 U příležitosti tradiční akce „Den Země v Agrate Brianza“ navštívila naše italské partnerské město ve dnech 1. až 4. října 2015 delegace sportovních oddílů z České Třebové.
Návštěva proběhla v již tradičním schématu – příjezd do Agrate Brianza ve čtvrtek 1. října 2015 kolem 18. hodiny, slavnostní uvítání starostou města panem Ezio Colombem na agrátské radnici a poté následovalo ubytování v rodinách,  pouze pro naše basketbalisty bylo připraveno společné ubytování v oratoriu. V pátek 2. října naše delegace v doprovodu italských partnerů odjela na prohlídku Milána a na sobotu 3. října  již byla nachystána přátelská utkání a prezentace basketbalistů, judistů a poprvé zde vystoupila skupina českotřebovských žen s cvičením Tajči.
Naše město reprezentovala i dobrovolnice z Domu dětí a mládeže KAMARÁD  Anna Rakoto, která otevřela svým vystoupením - hrou na harfu -  fotografickou výstavu v objektu rekonstruované  knihovny. V neděli při předání cen města Agrate Brianza proběhl i  slavnostní akt na počest  10. výročí družební spolupráce mezi oběma městy.  Starosta města Jaroslav Zedník převzal ocenění z rukou starosty Agrate Brianza pana Ezio Colomba, jemuž také on předal upomínkový dar za  Město Česká Třebová.  Ludmila Rašnerová
 
Prodám rodinný dům se zahradou na Parníku, telefon : 604 609 785                 
 
OBČANÉ ČESKÉ TŘEBOVÉ MOHOU STÁLE UŠETŘIT NA ENERGIÍCH AŽ 30%

A jakých cen můžete dosáhnout? Zemní plyn za cenu 635 Kč/MWh a elektrická energie v nejrozšířenějším tarifu D02d za 940 Kč/MWh. Uvedené ceny platí jen během měsíce října, tedy do další aukce. Pokud službu Expres aukce využijete, budete mít uvedené ceny garantovány na 24 měsíců. V případě zájmu kontaktujte zástupce partnerské společnosti eCENTRE pana Jiřího PEROUTKU na tel. 606 934 745 nebo emailem na: jiri.peroutka@gmail.com. Úspory jsou ve Vašich rukou .Službu Expres aukce mohou samozřejmě využít také subjekty s IČO (firmy, bytová družstva, SVJ či církve) - zde je vysoutěžena cena za zemní plyn 628 Kč/MWh a elektrická energie v tarifu C02d za 1000 Kč/MWh. Veškeré vysoutěžené ceny najdete na webových stránkách www.setrimchytre.cz v kategorii Energie.
Společnost eCENTRE sdružuje domácnosti, bytová sdružení, církve, firmy, obce či města do velkých celků, které umožňují odběratelům elektrické energie a zemního plynu získat výhodnější ceny. V online aukci soutěží o odběratele více dodavatelů, vítězí ten, který nabídne nejlepší cenu. Zařazení do e-aukce je pro všechny odběratele BEZPLATNÉ. Zapojením se do e-aukce dosahují odběratelé úspory ve výši 25 – 35 %. V poslední e-aukci ušetřily domácností z celé ČR v průměru 30,7 % svých nákladů, tedy 7, 53 miliónů korun. Do aukce se může zapojit jakékoli odběrné místo v celé ČR.
 
Michaela Stránská – dvojnásobná šampionka 31. Mistrovství světa v běhu do vrchu ve Walesu přijata na českotřebovské radnici

29. září 2015 byla panem starostou Jaroslavem Zedníkem a panem místostarostou Dobromilem Keprtem přijata na radnici dvojnásobná světová šampionka v běhu do vrchu Michaela Stránská.  Mistrovství světa v běhu do vrchu se konalo v Betws-y-Coedv severním Walesu v okrese Conwy. Betws-y-Coed je nejoblíbenější letovisko této oblasti a vstupní brána do parku Snowdonia.
Šampionátu se zúčastnilo 293 běžců z 32 zemí. Pouze 7 zemí získalo jednu z 24 medailí. Nejúspěšnější zemí byla Uganda, 2. Turecko, 3. USA, 4. Velká Británie a na 5.místě v tabulce medailí byla Česká republika a Itálie obě s 1 zlatem a 1 stříbrem. Jedinou bronzovou medaili na 7 místě v pořadí zemí získala Francie. Ostatní země vyšly naprázdno.
Trať juniorek měřila 4,7 km a měla převýšení 230 m. Startovalo 43 závodnic. Svou technickou náročností odpovídala úrovni soutěže. Asfalt v dolní části, kamenitý chodník s kluzkými balvany a kořeny v lesním úseku, močály a rašeliniště v horní části trati. Následoval seběh dlouhý téměř dva kilometry po šotolině a závěrečný cílový doběh koridorem po typickém anglickém trávníku.
Fotografie: Michaela Stránská po příjezdu do České Třebové
 
Počty povolených hracích automatů ve městech v našem regionu                      
Stav k 30/9 2015

Česká Třebová 108
Choceň 62
Králíky 19
Letohrad 34
Litomyšl 9
Lanškroun 0
Polička 97
Svitavy 154
Ústí n.O. 127
Vysoké Mýto 6
Žamberk 39
Stav k 31.12. 2013

Česká Třebová  133 
Choceň 56
Králíky 29
Letohrad 29
Litomyšl 79
Lanškroun 41
Polička 92
Svitavy 139
Ústí n.O.  169
Vysoké Mýto 78
Žamberk  40

Úbytek (přírůstek)


Česká Třebová -25

Choceň + 6

Králíky -10

Letohrad  +5

Litomyšl - 70

Lanškroun -41

Polička +6

Svitavy + 15

Ústí n. Orl. -42

Vysoké Mýto -72

Žamberk -1

Pozoruhodná čísla  dosáhli v Litomyšli, v Lanškrouně a ve Vysokém Mýtě.  Zdejší hráči asi musí dojíždět jinam, z Mýta například do Chocně a z Litomyšle do Svitav, Poličky nebo České Třebové.  Dobrého výsledku (tedy velkého úbytku počtu heren a automatů) také dosáhli v Ústí nad Orlicí, kde se boj proti hazardu stal tématem posledních komunálních voleb a uskutečnilo se zde místní referendum, které však pro menší počet hlasujících nebylo platné.  Úbytek hracích automatů v České Třebové  byl spíše způsoben jejich menší rentabilitou při velké konkurenci nekteré provozovny s automaty byly uzavřeny. Poplatky jsou velké, automaty jsou v pronájmu. Koncem roku 2013 byly automaty ve Třebové v 15  provozovnách, nyní jsou jen  na 13 místech. V přehledu není automat v Tipsportu Nové náměstí 1750 a 9 automatů na Starém náměstí 22 a dalších 6 automatů v ul. na Splavě 269. Naproti tomu je nově veden jeden automat na Tyršově nám. 5.
Podle počtu heren a výherních hracích automatů stále patříme v regionu ke špičce, i když počet automatů ve městě aspoň neroste.  Zmenšuje se také v rámci celé republiky. Zatímco k 31/12 2013 vylo v ČR povoleno celkem 62028 přístrojů, k 30/9 2015 je stav dosti podstatně snížil na  54 039, t.j. o 12,9%. V České Třebové činilo za stejnou dobu snížení počtu výherních hracích přístrojů o 19%.  Výherní hrací přístroje vesměs slouží k tomu, že zde hráči peníze především prohrávají. Proč se jím vlastně vůbec říká "výherní"?
 
Krajská tripartita řešila zaměstnanost, hospodaření nemocnice či dopravní investice v kraji 

Pardubice (12. října 2015) – Zástupci Pardubického kraje, zaměstnavatelů a odborů se sešli na pravidelném jednání krajské tripartity v sále Rady Pardubického kraje. Mezi diskutovaná témata patřila informace o hospodaření Nemocnice Pardubického kraje a.s., za první pololetí roku 2015, dále pak stav zaměstnanosti v kraji včetně výhledu na následující období. Přítomní řešili také investiční akce v oblasti dopravy či aktuální situaci v krajském školství.
„Znovu musím zopakovat, že nás v současné době trápí spíš zaměstnanost, jelikož se opakovaně potýkáme s nedostatkem zaměstnanců ve vybraných profesích. Je nutné si uvědomit, že ze současných 4,7 procenta nezaměstnaných v kraji jsou přibližně tři procenta obtížně zaměstnatelná nebo o práci vůbec nejeví zájem,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „To je také jeden z důvodů proč uvažujeme o zřízení kontaktního centra v Užhorodu, jelikož zdejší trh práce nám nabízí velké množství pracovníků, kteří by mohli tyto volné pozice obsadit,“ dodal hejtman Netolický.
Miliarda do silnic II. a III. tříd
Náměstek Jaromír Dušek seznámil členy tripartity s dosavadní investiční činností kraje v oblasti dopravní infrastruktury a také s výhledem do roku 2020. „V letošním roce jsme investovali téměř miliardu korun, přičemž dalších téměř 300 milionů nám bylo poprvé v historii poskytnuto Státním fondem dopravní infrastruktury (SFDI). Na období 2016 – 2020 pak očekáváme investiční náklady v hodnotě dvě a půl miliardy korun,“ sdělil Dušek. „Výše investiční činnosti závisí také na další podpoře SFDI, jelikož díky výpadkům evropských fondů bychom jen stěží financovali prostou obnovu komunikací v našem vlastnictví. Voláme proto u představitelů státu po systémovém řešení,“ doplnil hejtman Netolický.
Přes sto milionů z rozpočtu kraje do školství
V roce 2015 bylo z rozpočtu Pardubického kraje uvolněno na investiční a neinvestiční akce ve školství více než 105 milionů korun. „Z této částky uskutečňujeme deset větších investičních akcí v objemu, který přesahuje 80 milionů korun. Dalších 24 milionů bylo školám a školským zařízením přiděleno na menší investice, opravy a údržbu,“ uvedla náměstkyně pro školství Jana Pernicová.

Pronajmu obchodní prostory v centru města,  231 m2, cena dohodou. Tel.: 736 759 808                       

Oblastní charita v projektu ERA pomáhá regionům

Projekt „Sestra v akci v autě“ postoupil díky hlasování veřejnosti do finále. Na portále Fóra dárců www.erapomaharegionum.cz  v regionu „Pardubicko“ může od 13.10.2015 do 6.1.2016 kdokoli přispět na zakoupení automobilu pro charitní sestry. Charitní ošetřovatelská služba a domácí hospicová péče je nejrozsáhlejší z desítky služeb, které Oblastní charita Ústí nad Orlicí v regionu provozuje.  Čtyři desítky sester denně vyjíždějí do domácností svých pacientů v pěti městech okresu a jejich okolí. Jedna sestra ošetří denně kolem 15 pacientů a její auto ujede až 70 km.  Ročně vykonají zdravotní sestry 82.000 návštěv u 1.600 pacientů a 120 hospicových pacientů doprovodí ke konci života. Propagační video o službě můžete shlédnout na adrese: http://www.erapomaharegionum.cz/projekty/pardubicko/201541/sestra-v-akci-v-aute
Stále větší zájem o služby domácí péče klade velké nároky nejen na lidské zdroje, ale i na dopravní prostředky. K získání finančních prostředků na nové auto nám pomáhá projekt  Era pomáhá regionům. Podpořte nás prostřednictvím veřejné sbírky Fóra dárců, č. účtu: 101 7777 101/0300,  variabilní symbol: 1804 nebo přímo přes portál www.erapomaharegionum.cz
Nadace Era přispěje jednotlivým projektům ze svých prostředků podle výše vybrané částky.
 
Hejtman bude řešit pokrytí kraje mobilním signálem

Pardubice (13. 10. 2015) – Pokrytí Pardubického kraje signálem mobilních operátorů, ale také stabilita sítě a rychlost mobilního připojení, to jsou problémy, které trápí některé obce v našem kraji. Z tohoto důvodu budou v nejbližší době zahájena jednání s mobilními operátory poskytujícími mobilní služby na území České republiky s cíle zlepšit dostupnost mobilního a datového připojení.
„Z vlastní zkušenosti vím, že jsou v našem kraji místa, kde je kvalita signálu velmi omezena a na mnoha místech není signál žádný. Stejně tak v případě mobilního internetu, který je dnes již nezbytnou součástí života mnohých z nás. Obrací se na mne občané, ale také starostové obcí, kterých se tento problém týká, a proto bychom chtěli znát bližší informace, jak bychom mohli napomoci zlepšení těchto služeb pro občany Pardubického kraje,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Z informací Českého telekomunikačního úřadu o aktuálním pokrytí území a obyvatel Pardubického kraje veřejnými širokopásmovými mobilními sítěmi LTE provozovanými v pásmech 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 2100 MHz a 2600 MHz a sítěmi UMTS provozovanými v pásmu 2100 MHz je patrné, že ne všechny části kraje jsou tímto signálem pokryté. Pokrytí území Pardubického kraje třemi mobilními operátory se pohybuje od 73,6 procent u společnosti T-Mobile po 85 procent u společnosti Vodafone. Co se týká pokrytí obyvatel kraje, tak to se nachází mezi 86,7 procenty u společnosti T-Mobile po 93,5 procent u společnosti Vodafone.
 
Obce a města tak budou moci čerpat prostředky na sociální začleňování ze tří operačních programů fondů EU. Zájemci se mohou hlásit do 27. listopadu 2015. 

Monitorovací výbor Agentury pro sociální začleňování na svém jednání 2. října schválil aktualizovanou Metodiku KPSVL a pravidla výběru pro 4. vlnu spolupráce v KPSVL. Na základě tohoto rozhodnutí mohla Agentura vyhlásit zmíněnou výzvu. Do výběrového řízení se mohou hlásit obce, na jejichž území jsou sociálně vyloučené lokality. Pro potřeby výběru bude primárním zdrojem informací o těchto lokalitách aktualizovaná tzv. Gabalova zpráva (studie GAC 2015), nicméně je možné podporovat i sociálně vyloučené lokality identifikované v jiných studiích. Minimální velikost obce ve vymezeném území je dána celkovým počtem obyvatel v daném území. Do výběrového řízení se mohou hlásit pouze lokality s minimálním počtem obyvatel ve výši 5.000 osob. Menší lokality se mohou sdružit do svazku obcí či mikroregionu. Vybrány mohou být obce, které se zaváží k řešení problémů sociálního vyloučení minimálně ve třech prokázaných problémových oblastech z těchto oblastí: vzdělávání, zaměstnávání, bydlení, dluhová problematika, sociální služby, práce s rodinou, kriminalita, bezpečnost.
Prohlídka hradů a zámků ve státní svátek bude pro děti a mládež zdarma.
Sezóna bude končit první listopadovou neděli
Letošní sezóna bude na hradech a zámcích ve správě Národního památkového ústavu končit nedělí 1. listopadu. Celoročně zůstane otevřen zámek Sychrov a také Betlém Hlinsko. Ale již o adventu se řada objektů ve správě NPÚ, územní památkové správy na Sychrově návštěvníkům opět otevře, aby je potěšila vánočně pojatými prohlídkami a akcemi.  
Letošní sezónu ukončíme až v neděli 1. listopadu, abychom návštěvníkům nabídli ucelený víkend, který mohou využít k posledním prohlídkám našich památek v sezóně 2015. Poté hrady a zámky uzavřeme, bude se uklízet, opravovat, ale také chystat na adventní a vánoční prohlídky“, vysvětluje ředitel NPÚ, ÚPS na Sychrově PhDr. Miloš Kadlec. „Kromě toho nabídneme vstup zdarma pro osoby do 18 let na základní prohlídkovou trasu ve státní svátek 28. října“, dodává. Kromě této nabídky chystají kasteláni také další kulturní akce či „rozloučení“ se sezónou 2015.

 

28. října státní zámek Litomyšl: Uzavření sezóny – Kastelánské prohlídky s kaplí a historickým mezipatrem.
www.zamek-litomysl.cz