Českotřebovský deník 245/2015 (15/10)                                
Historické vlaky přilákaly na Králicko na čtyři tisíce cestujících

Celkem 3750 cestujících se v letní sezóně projelo historickým vlakem na trati z Letohradu do Hanušovic a zpět. Pardubický kraj proto plánuje příští rok nostalgické jízdy na železnici zopakovat.
„Zájem cestujících byl obrovský a jízdy historických vlaků rozhodně zopakujeme i v příštím roce. Podobná turistická atrakce v našem kraji chyběla,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Nejvíce cestujících se svezlo historickými vozy v červenci a srpnu, a to přes 1100 lidí. V červnu a srpnu to bylo přes 700,“ dodal hejtman Netolický.
Historická vlaková souprava vyrážela od 13. června do 19. září každou sobotu z Letohradu přes Dolní Lipku do Hanušovic a zpět. Celkem 15 víkendových jízd obstaraly osobní vagony zvané Rybák, které byly taženy prvorepublikovými parními lokomotivami, nebo motorovým vozem z 60. let.
Pardubický kraj chce jízdami historických vlaků zatraktivnit někdy opomíjenou oblast Králicka s jeho prvorepublikovým pevnostním systémem a sportovní a rekreační oblasti Dolní Morava a Buková hora.
 
VÁNOČNÍ ŠTOLA

KLUB ČERVENKA POŔÁDÁ 4. listopadu 2015  v 16.00 hod.
v Ekocentru Červenka,  ZŠ Habrmanova, Česká Třebová
9. DÍLNA: 4.11. VÁNOČNÍ ŠTOLA
Lektorka: : Jarmilka Nováková
Pomůcky: šicí a řezací pomůcky, šicí stroj (je k zapůjčení), tři druhy vánočních látek, vatelín a látka na rub štoly. 
Lektorné:  30,- Kč členky Klubu Červenka a 60,- Kč ostatní účastníci
http://www.ctrebova.cz/klub-cervenka.  Finančně podpořeno Pardubickým krajem

 

Pátek 16/10 ve 20.00 Country bál v kulturním domě v Rybníku

K poslechu a tanci hraje country a bluegrassová kapela Appalucha band
Pro zájemce zajištěno výuka country tanců

 
Velké plány s přírodou Orlicka Třebovska

Bikerezort Orlicko-Třebovsko hodnotil 1. října v Českém rozhlase Pardubice orlickoústecký starosta Petr Hájek. Hovořil o lesních stezkách, které  by mohly v budoucnu propojit oblast mezi Andrlovým chlumem až po Peklák v České Třebové. Bike resort Orlicko-Třebovsko podle jeho slov podporuje jak Ústí nad Orlicí, tak Česká Třebová: „V obou městech dostal projekt zelenou. V první etapě budeme řešit právě lokalitu Peklák a Andrlův chlum. Projekt je velice ambiciózní. V plném rozsahu předpokládá až sto kilometrů tratí. První etapa znamená asi polovinu. Když všechno dobře dopadne, tak se tam snad svezeme v roce 2018, 2019. Jsme teprve na začátku.“  Diskuze na téma Bikerezort v ústeckém zastupitelstvu  byla však košatá a živá,  jednalo se o něm vlastně dvakrát, v červnu a v září. V červnu ústečtí zastupitelé vzali prezentovaný návrh pouze na vědomí s tím, že se k němu vrátí znovu na zářijovém zasedání. Byla řada připomínek především k ekonomice projektu a k tomu, proč se mají na jeho dofinancování podílet jen města Česká Třebová  a Ústí n.O. rovným dílem, bude-li na projektu participovat ještě několik dalších obcí.. V pondělí 21. září jednala o tomto tématu zastupitelstva v České Třebové a v Ústí nad Orlicí současně. Jednání v České Třebové mělo (jako běžně mívá) rychlý spád a tak byly návrhy schváleny dříve než v Ústí nad Orlicí.  Toto bylo někým z  vedení města oznámeno pomocí sms zprávy do Ústí nad Orlicí, kde starosta Petr Hájek tuto skutečnost vyhlásil. Uklidnění však toto oznámení nepřineslo, naopak. Někteří diskutéři pak měli další téma o tom, že ústecké zastupitelstvo je v rozhodování samostatné a nebude se usnesením přijatým ve Třebové řídit. Jediným východiskem pak bylo omezení projektu pouze na tu společnou část v oblasti Peklák - Andrlův chlum. Další části, původně navržené ve studii  (Rybník - Palice, oblast Řetová-Sloupnice apod.) tedy nyní ve schváleném projektu nejsou (i když to Česká Třebová schválila) , což by mělo snížit původně vypočítané náklady na financování jak přípravné, tak i realizační fáze projektu asi na polovinu, např. 55 mil. Kč. Přesná hodnota bude určena až z připravené dokumentace. Dotace by měla zůstat stejná, tedy 85% + 5% a zbytek, tedy 10% částky by bylo nutné hradit napolovic z rozpočtů města Ústí n.O. a Česká Třebová. O dalším možném rozšíření Bikerezortu Orlicko-Třebovsko bude možné rozhodnout až po dokončení této etapy, což podle časového horizontu dokončení znamená, že to bude věc dalšího zastupitelstva. Záleží ovšem také, jaké budou v tomto období dotační možnosti. (mm)
Bike & MTB trasy Andrlův chlum - najdete zde (návrh)
Bike & MTB trasy Peklák - najdete ZDE (návrh)
 
Program Přátelská nemocnice získal konkrétní obrysy

Pardubice (15. 10. 2014) – Na valné hromadě společnosti Nemocnice Pardubického kraje schválili členové krajské rady program Přátelská nemocnice. Jeho zpracování zadal v polovině roku vedení akciové společnosti 1. náměstek hejtmana pro oblast zdravotnictví Roman Línek. Cílem programu je souhrnně řečeno zlepšovat mezilidské vztahy uvnitř i vně těchto zdravotnických zařízení a zvyšovat spokojenost pacientů i zaměstnanců.
„Vedení Nemocnice Pardubického kraje se k našim námětům postavilo velmi konstruktivně a vzalo si program za svůj. Sestavilo projektový tým v čele s manažerkou kvality a ombudsmankou Svitavské nemocnice Markétou Nemšovskou a ještě do konce letošního roku plánují uskutečnit první záměry,“ řekl Roman Línek.
S provozem v jednotlivých nemocnicích se také postupně seznamuje odborný garant projektu Marek Vácha, přednosta Ústavu etiky 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. „Lékařské fakulty se svým studentům snaží předat tři pilíře, které definují kvalitního lékaře: jsou to znalosti, dovednosti a postoje. Zatímco v prvních dvou jsme na světové špici, což praxe dokládá tím, že na našich fakultách studuje řada mediků ze Skandinávie, západní Evropy, Izraele i USA nebo Kanady, ve třetím pilíři, tedy postojích, čeští lékaři výrazně zaostávají za svými západními kolegy,“ uvedl Marek Vácha a dodal: „Pokud v našich zemích pacienti žalují lékaře, v drtivé většině případů to nebývá kvůli nedostatečným vědomostem nebo nedostatečným dovednostem, nýbrž právě kvůli přístupu k pacientovi, aroganci, nepodávání informací o diagnóze nebo navrhované terapii, tedy vše, co patří do široké oblasti postojů.“
V nemocnicích proto bude v nejbližší době zveřejněn etický kodex společný pro všechna pracoviště a sjednotí se také systém hodnocení zaměstnanců. „Je pro nás zcela zásadní, aby pacienti cítili, že jsou v našich nemocnicích v dobrých rukou, a naši zaměstnanci vykonávali své náročné povolání rádi,“ konstatovala Markéta Nemšovská.
Projekt se kromě jiného zaměřuje na přístup zdravotníků k nejpočetnější skupině hospitalizovaných – tedy seniorům, a také k dětem. Samostatnou kapitolou jsou nevyléčitelně nemocní a umírající pacienti. Podle průzkumů se 90 procent mladých lékařů cítí být nepřipraveno komunikovat s nevyléčitelně nemocným a jeho rodinou. Nemocnice plánuje nejen školení personálu v paliativní péči, ale chce umožnit rodinám intenzivnější doprovázení umírajících a případnou duchovní oporu.
Ačkoli některé oblasti, jako je parkování, orientační systémy v areálech nemocnic nebo budování klidových místností vyžadují postupné stavební investice, jsou i takové projety, které finančně náročné nejsou. V cestě ke zlepšení stojí třeba jen zaběhlé systémy organizace práce. „Chceme se podívat na naše vnitřní řády a režimy dne a zjistit, kde z hlediska provozu na oddělení není třeba nutné budit hospitalizované pacienty v šest hodin ráno,“ sdělil jeden z příkladů chystaných změn generální ředitel Nemocnice Pardubického kraje Tomáš Gottvald.
„Celkem má projekt deset oblastí, které se budou postupně naplňovat v příštích dvou letech. První průběžné výsledky předloží vedení nemocnice Radě Pardubického kraje do června příštího roku. Ale je samozřejmé, že nemocnice teď nastartuje podmínky, které by ve prospěch větší spokojenosti pacientů i lékařů měly ovlivňovat její chod dlouhodobě,“ řekl na závěr Roman Línek.
Kraj podpořil bývalé olympioniky 100 tisíci korunami

Hradec Králové/Pardubice (15. 10. 2015) – Bývalí olympionici dostali od Pardubického kraje 100 tisíc korun do nadačního fondu. Tradiční setkání Východočeského klubu olympioniků se tentokrát konalo v Hradci Králové. Letošní bilancování si nenechalo ujít na 20 bývalých či současných účastníků olympiád. Nechyběli mezi nimi dvojnásobný olympijský vítěz z Atlanty 1996 Martin Doktor nebo legendární cyklista a olympijský vítěz z Tokia Jiří Daler. Zavítal mezi ně i krajský radní pro sport René Živný, sám trenér bikrosu a účastník olympiád v Pekingu a v Londýně.
Jednou z činností Východočeského klubu olympioniků je zřízení nadačního fondu, který slouží k podpoře bývalých olympioniků seniorského věku, kteří mají v současnosti bohužel velice nízké příjmy. „Dříve se soutěžilo hlavně pro medaile a sportovci neměli možnosti se finančně zajistit. Teď je trápí nízké příjmy a často i zdraví,“ prohlásil René Živný, který předal předsedovi Východočeského klubu olympioniků Jiřímu Polívkovi symbolický šek na částku 100 tisíc korun, kterou věnoval Pardubický kraj nadaci klubu olympioniků. Stejnou sumu přidal také Královehradecký kraj.
 
Dotace na novou kostku pro hokejisty prodloužena

Pardubice (15. 10. 2015) – Rada Pardubického kraje dnes schválila prodloužení platnosti mimořádné investiční dotace na novou multifunkční kostku v pardubické Tipsport areně. Její výměna byla původně plánována již před letošní sezonou. Dodatek ke smlouvě ještě musí potvrdit na svém prosincovém jednání krajské zastupitelstvo.
„Investiční dotace v oblasti sportu a volnočasových aktivit ve výši čtyř milionů korun má prodloužen termín do 30. června 2016, a to včetně vyúčtování,“ upřesnil krajský radní pro sport René Živný. Důvodem odkladu je komplikovanost výměny kostky v právě probíhající sezóně. Před jejím začátkem nebylo provedení možné vzhledem k nutnosti dodržení všech zákonných lhůt.
 
11. česko-slovenský plenér

Na Slovensku se studenti a pedagogové Střední školy uměleckoprůmyslové z Ústí nad Orlicí cítí, s trochou nadsázky, jako doma. Platí to alespoň pro jeden z podzimních týdnů, kdy absolvují společný plenér s partnerkou Strednou odbornou školou podnikania z Prešova. Ten letošní s pořadovým číslem 11 se odehrával opět ve velmi atraktivní lokalitě. Po Vysokých Tatrách a pobytu v lokalitě Červený Kláštor vyrazil letos výběr dvaadvaceti žáků v doprovodu dvou pedagogů do Spišské Kapituly. Výsledky týdenní práce mohou ústeckou „umprumku“ opět těšit.
Orlickoústecké škole se plenéry pro žáky druhých a starších ročníků dlouhodobě osvědčují – jednak přinášejí možnost tvorby v zajímavých lokalitách, jednak je skupinová práce pro mladé umělce vhodnou motivací. Na Slovensko tradičně jezdí zkušenější 3. a 4. ročníky, což se podle vedoucího uměleckých oborů ŠSUP Jaroslava Habrmana pozitivně odráží v úrovni prací. „Výjimečné prostředí a atmosféra tohoto místa podnítily žáky k intenzivní tvorbě. Vznikla celá řada zajímavých studií gotické i barokní architektury. Díky příznivému počasí bylo možno využít atraktivní krajinné exteriéry v okolí spišského podhradí,“ uvedl akademický malíř. Podle Jaroslava Habrmana byla výhodou společná tvorba českých a slovenských studentů, už jen z důvodu, že bylo možné konfrontovat kvalitu výtvarné tvorby obou škol.
Účastníci nyní již tradiční akce zažili letos 5. – 10. října duchovní prostředí ve všech ohledech, a to včetně ubytování. „Bydleli totiž přímo v kulturním centru Spiše, tedy v Kněžském semináři biskupa Jána Vojtaššáka,“ zmínil zajímavost další z vyučujících, který studenty na Slovensko tradičně doprovází, Českotřebovák Bohuslav Špaček.
 
Ústí nad Orlicí rozdalo ceny města

Ve středu 14. října se v Roškotově divadle v Ústí nad Orlicí uskutečnil slavnostní večer města Ústí nad Orlicí spojený s udílením cen. Na pódiu Roškotova divadla byly předávány Ceny města, Ceny starosty a ceny za významný Počin tentokráte za rok 2014.
O hudební doprovod se postaral ženský vokální oktet GENERACE.
Cenu města z rukou starosty Petra Hájka a místostarosty Jiřího Preclíka obdržel František Rous a to za celoživotní práci pro spoluobčany na úseku požární ochrany a  Miluše Barvínková, učitelůka Základní umělecké školy Jaroslava Kociana za vynikající umělecko-pedagogické výsledky a za dlouhodobý osobní přínos v této oblasti.
Marie Bílková získala ocenění starosty za dlouhodobý přínos městu v sociální oblasti (za dlouholeté působení v Senior klubu, Dana Chládková, emeritní ředitelka Klubcentra za dlouhodobý přínos pro kulturu města Ústí nad Orlicí a Jaroslav Háněl za působení v ovblasti divadla a sportu. Ocenění Počin roku  obdržel Miroslav Felgr za vydání knihy „Motocykly moje láska – příběh Miroslava Felgra a značky FGR“ a Vojtěch Nalevanko a to za reprezentaci města a školy v basketbalu.
Závěrem večera bylo koncert swingového a jazzového zpěváka Jana Smigmatora, který zpíval v doprovodu Swingingu Q. 
 
ÚSTÍ SE PŘÍPOJILO DO PLAVECKÉ SOUTĚŽE MĚST

24. ročník Plavecké soutěže měst se konal ve středu 7. října. Plavalo se také v Krytém plaveckém bazénu v Ústí nad Orlicí. První účastníci v našem bazénu byli žáci ze základní školy Bří Čapků a děti z plaveckého kroužku DDM Duha.V podvečer se pak do soutěže zapojila také veřejnost. V kategorii měst do 20 tisíc obyvatel soutěžilo celkem 11 měst. Ústí nad Orlicí se bohužel s nejmenším počtem účastníků a tedy i získaných bodů (1141) umístilo na posledním místě. V příštím roce je tedy co zlepšovat. Nejvíce bodu a to 6669 se podařilo získat v Berouně. Cílem této soutěže je především přivést k plavání a ke sportu školní mládež i širokou veřejnost, učinit plavání atraktivní. Česká Třebová se účastnila  soutěže městských štafet jen v osmdesátých letech, od té doby spí. Možná to je škoda, návštěvnost bazénu je třeba zvyšovat a soutěž by tomu mohla prospět.