Českotřebovský deník 249/2015 (19/10)                                

Most vypadá slibně, těšíme se až se tudy svezeme. Most bude otevřen v pátek 30.10. i když hotov by měl být už ve středu, ale to je svátek, takže se to nechá na pátek. Pro mnoho občanů to bude velká úleva.  Foto Vojtěška Vohralíková.

RYBÁŘSTVÍ LITOMYŠL s.r.o. Vás srdečně zve na tradiční výlov rybníka Hvězda u Třebovic, který se uskuteční dne 3. listopadu a 4. listopadu 2015. Prodej živých ryb přímo na hrázi rybníka. Také zde bude přímo na hrázi ryba kulinářsky připravena k ochutnání.
Čas prodeje – 9 -16 hodin. Těšíme se na Vás.

ZO ČSOP Zlatá studánka Česká Třebová pořádá  ve čtvrtek 22.10.2015  v Ekocentru Červenka
přednášku Ing. Aleše Radila ze Střední školy zahradnické a technické v Litomyšli
STROMY, STROMY, STROMY
Řez stromů na stanovišti (ovocné stromy, alejové stromy)
Vstupné dobrovolné.
AKCE JE FINANČNĚ PODPOŘENA PARDUBICKÝM KRAJEM A MĚSTEM ČESKÁ TŘEBOVÁ

Turnaj mladších žákyň v Přerově.

V neděli 11. 10.  2015 se naše družstvo mladších žákyň (A. Verešpejová, V. Bicanová, V. Hondlová, S. Šmídová, K. Paarová, L. Blažková, M. Broulíková, K. Honlová) zúčastnilo 2. kola krajského přeboru olomouckého kraje v Přerově. Holky sehrály celkem čtyři utkání (Šumperk, Prostějov, Olomouc A, Olomouc C) a skončily na slušném 4. místě. Tímto výsledkem se ve skupině „A“ udržely, ale zároveň se ukázalo, že konkurence je veliká a my máme stále co zlepšovat.
1. Výsledky 1. kola ze dne 11. října 2015 - skupina „A“
1. Olomouc A - Prostějov A 0:2 (-7, -11)
2. Č Třebová - Olomouc C 0:2 (-21, -14)
3. Prostějov A - Šumperk 1:2 (20, -15, -14)
4. Olomouc A - Č Třebová 0:2 (-18, -13)
5. Šumperk - Olomouc C 2:0 (19, 16)
6. Prostějov A - Č Třebová 2:1 (-17, 15, 6)
7. Olomouc C - Olomouc A 2:0 (17, 17)
8. Č. Třebová - Šumperk 1:2 (-24, 24, -8)
9. Olomouc C - Prostějov A 0:2 (-19, -17)
10. Šumperk - Olomouc A 2:1 (-20, 23, 11)
2. Tabulky 1.kolo:

Skupina „A“ Pořadí Družstvo U V P S Sety Míče Body  (Hrálo se v Přerově)
1. Šumperk 4 4 0 0 8 : 3 236 : 206 8
2. Prostějov A 4 3 1 0 7 : 3 211 : 161 7
3. Olomouc C 4 2 2 0 4 : 4 171 : 169 6
4. Č. Třebová 4 1 3 0 4 : 6 189 : 203 5
5. Olomouc A 4 0 4 0 1 : 8 142 : 210 4

Záchranka otevřela nové zázemí pro základny v Poličce a Hlinsku

Pardubice (19. 10. 2015) – Zdravotnická záchranná služba Pardubického kraje (ZZS Pk) dnes slavnostně otevřela novou budovu pro výjezdovou základnu v Poličce a rekonstruovaný objekt pro výjezdovou základnu v Hlinsku. Posádky záchranářů, které dosud sídlily v nevyhovujících prostorách, se tak mohly přestěhovat do moderních budov s potřebným zázemím, výhodně umístěných na okrajích měst.
„Regionální operační program původně nepočítal s investicemi do zdravotnické oblasti. To se nám podařilo změnit a díky tomu jsme získali 27,5 milionu korun pro Zdravotnickou záchrannou službu našeho kraje, a to pro projekty dostavby garáží v Pardubicích a pro základny v Poličce a Hlinsku. Věřím, že tyto dotační tituly nám pomohou i v příštích letech, abychom měli výjezdové základny záchranky ve vlastních a opravených objektech,“ konstatoval při otevření staveb hejtman Martin Netolický.
Projekty dvou nových výjezdových základen byly financovány v rámci Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod a spolufinancovány z Evropského fondu pro regionální rozvoj. „Náklady na novou budovu základny v Poličce činily 10,6 milionu korun a v Hlinsku stála rekonstrukce bývalého objektu Veterinární správy 10,9 milionu korun,“ uvedl 1. náměstek hejtmana pro zdravotnictví Roman Línek. „Věřím, že také moderní pracovní prostředí přispěje k tomu, že budou záchranáři a lékaři sloužící na záchrance snadněji shánět do svého kolektivu další posily,“ dodal Línek, který se v Poličce sešel se starosty okolních měst a obcí a informoval je o možnostech personálního zajištění místní základny.
Dosud sídlila záchranka v Poličce v pronajatých prostorách v nemocnici, které byly v technicky neudržitelném stavu. Nová základna zahájila faktický provoz s posádkou rychlé lékařské pomoci 1. října 2015. Součástí výstavby bylo zároveň pořízení nového vnitřního vybavení. Výjezdová základna odpovídá nejmodernějším trendům a bude sloužit jako adekvátní zázemí pro posádku. V objektu je garáž pro dvě sanitní vozidla včetně zázemí pro vybavení vozidel, sklad léků,  dezinfekční místnosti, denní místnost, šatny, sociální zázemí a místnosti pro lékaře, řidiče a záchranáře. Pozemek byl městem Polička bezúplatně převeden do majetku kraje.
V Hlinsku měla záchranka dříve své zázemí v prostorách u nádraží. Z nich se mohla od 1. října 2015 přestěhovat do rekonstruovaného objektu, který původně patřil Veterinární správě, ale léta byl prázdný. V přízemí je garáž pro dvě sanitní vozidla včetně zázemí pro vybavení vozidel, sklad léků a dezinfekční místnosti. Druhé patro slouží jako zázemí pro posádku. Součástí modernizace bylo i zde pořízení nového vnitřního vybavení základny. „V současné době je výjezdová základna v Hlinsku zázemím pro posádku rychlé lékařské pomoci, v prosinci předpokládáme transformaci na dvě posádky – jednu rychlé záchranné pomoci a jednu s lékařem v osobním voze rendez-vous,“ řekl ředitel ZZS Pk Pavel Svoboda.
Během uplynulých tří let prošla Zdravotnická záchranná služba Pardubického kraje mnoha zásadními změnami. „Nikde po republice se už neotvírají nové výjezdové základny, nám se to podařilo v roce 2013 ve Skutči a nyní máme nové objekty pro naše posádky také v Poličce a Hlinsku. Celkem máme v kraji 16 výjezdových základen s 29 posádkami, od ledna 2016 jich bude dokonce 30,“ shrnul poslední rozvoj záchranky Roman Línek a dodal: „Patří k tomu i obnova vozového parku. Záchranka získala v tomto období 30 nových velkých sanitních vozů a tři osobní automobily typu rendez-vous a teď už je může obměňovat formou pravidelných odpisů.“
Fakta: Zahájení projektů:       květen 2013 Ukončení projektů:     září 2015
Polička: Celkové výdaje 10,6 mil. Kč -  EU dotace 8,6 mil. Kč.  (81 %)
Hlinsko: Celkové výdaje 10,9 mil. Kč - EU dotace 9,2 mil. Kč  (85 %)
 
O titul Alej roku 2015 usiluje pětašedesát adeptek

 Jsou krásné, teď na podzim oděny do barevného hávu a každá má svůj příběh. Některé jsou navíc ohrožené plány na jejich kácení. Řeč je o alejích, které aspirují na titul Alej roku 2015. Své želízko v ohni má každý z českých i moravských krajů a celkem výletníci do ankety nominovali 65 alejí. Vítězku vyberou lidé hlasováním na webové stránce http://alejroku.cz, kde jsou také popisy, fotografie a mapa přihlášených stromořadí. Hlasy mohou lidé posílat až do 15. listopadu. Vyhlašovat se budou i nejoblíbenější stromořadí v jednotlivých krajích.
 
V našem Pardubickém kraji jsou přihlášeny celkem 4 aleje:

Polabinská alej  http://www.alejroku.cz/2015/polabinska-alej
Alej ve Staré obci Rybitví http://www.alejroku.cz/2015/alej-ve-stare-obci-rybitvi
Pernštejnská alej u Opatovického kanálu  http://www.alejroku.cz/2015/pernstejnska-alej-u-opatovickeho-kanalu
Alej ke sv. Anežce České v Litomyšli  http://www.alejroku.cz/2015/alej-ke-sv-anezce-ceske-v-litomysli
„Titul by měla získat alej, která je podle hlasujících nejen nejkrásnější, ale má i nejsilnější příběh doplněný o nejhezčí fotky. Do ankety lidé přihlásili velmi rozmanité aleje. Mezi nominovanými najdeme aleje okolo silnic, aleje lemující stezky k hradům a zámkům, aleje staleté i čerstvě vysázené. Děkujeme lidem, že si stromořadí všímají, chrání je a dokonce vysazují nová. Jsou totiž důležitá jak pro člověka, tak pro přírodu samotnou,“ přibližuje letošní ročník vedoucí kampaně Zachraňme stromy RNDr. Marcela Klemensová z Arniky.
„Stromy pro nás dělají mnohem více, než se na první pohled zdá. Jejich přínos si uvědomíme hlavně tehdy, když procházíme pod klenbami alejí nebo voňavým lesem. Přála bych si, abychom jich v krajině měli stále více a aby nám měly co říci. Stromy samotné se však bránit neumí, což mě přimělo, abychom jim s firmou Audit Daně CZ pomohli cestou z našeho pohledu nejefektivnější, tedy podporou organizace, která se jim věnuje,“ říká ředitelka generálního partnera ankety Alej roku Ing. Jana Moučková ze společnosti Audit Daně CZ.
„Aleje jsou typickou součástí naší krajiny a těší nás, že je lidé mají rádi, všímají si jejich krásy a pokud jsou aleje v ohrožení, snaží se je zachránit. I takových nominací několik máme, konkrétně z Jihomoravského a Libereckého kraje. Lidé si čím dál více uvědomují, že rostoucí stromy jsou pro lidi i samotnou přírodu extrémně důležité. Zejména v letošním parném létě se do alejí chodili před sluncem ukrývat výletníci i zvířata, ve městech pak stromy nabízely přírodní klimatizaci a jejich okolí nebylo tak přehřáté jako masy betonu všude kolem,“ dodává k významu alejí Klemensová.
Součástí ankety je i fotosoutěž, do které je zařazena první fotografie každé aleje nominované do ankety, ale i fotky přihlášené samostatně. _Nejkrásnější fotografie pak vybere odborná porota složená z patronů ankety, zástupců partnerů a fotografů. Partnerem soutěže je společnost Y-Soft.
Pokud Vámi nominovaná alej nebo Vaše fotografie zvítězí ve kterékoliv z kategorií, můžete se těšit na hodnotné ceny partnerů soutěžní ankety. Let balonem od firmy HaBalon čeká na toho, kdo nominuje vítěznou alej. Tiskárnu na fotografie dostane od firmy EPSON autor nejlepší fotografie. Mezi cenami nechybí ani knižní tituly o stromech od spisovatelky a fotografky Marie Holečkové, kniha Aleje od nakladatelství Mladá fronta, něco „na zub“ od PRO-BIO a sirupy do firmy Kitl, poukazy na fotografické služby od Centra FotoŠkoda nebo vstupenky a permanentky do Botanické zahrady hl. m. Prahy, arboreta výstaviště Flora Olomouc či Výstaviště Černá louka v Ostravě.
Arnika chrání aleje již několik let. Iniciovala vznik petice „Zachraňme stromy“ požadující lepší zákonnou ochranu alejí a stromů v krajině i ve městech. Petici podpořilo více než 35 tisíc lidí. Také díky nim se podařilo prosadit novelu zákona a zrušit výjimku, která umožňovala silničářům kácet stromy u silnic bez povolení. Arnika také vytvořila první celostátní statistiku a upozornila, že během posledních několika let od silnic v České republice zmizelo více než 166 tisíc stromů.