Českotřebovský deník 251/2015 (21.10)                                
Den stromů v MŠ U Stadionu

Ve čtvrtek 15. října proběhlo v MŠ U Stadionu tradiční odpoledne pro rodiče a děti, tentokrát na téma 'Den stromů', který se u nás slaví 20. října již od roku 1906. Letos tedy po stodesáté!  
Počasí akci sice moc nepřálo, ale ani přesunutí veškerého dění do školky ji na atraktivnosti nijak neubralo. V jednotlivých třídách byly pro děti připraveny zajímavé úkoly, při kterých přiřazovaly plody lesa a listy ke správným obrázkům a větvím, pomocí smyslů - chuti a hmatu poznávaly ovoce, prohlédly si kůru stromů a pomocí letokruhů si nakreslily 'svůj strom'.
Z přírodnin, které si děti k této příležitosti do školky donesly, vytvářely mandalu - pestrobarevný kruh, ze skořápek vlašských ořechů malou myšičku, pomocí voskovek a suchých lístků si děti 'vykouzlily' krásný obrázek.
Rodiče si tak se svými ratolestmi mohli prohlédnout celou školku, sami si plnění úkolů vyzkoušet, pochutnat si na zdravých dobrotách s ořechy, jablky a švestkami, které připravily jak kuchařky ve školce, tak i některé maminky. 
Připomněli jsme si touto vydařenou akcí jak důležité stromy a lesy pro naší planetu jsou, a že právě díky nim se udržuje příznivé bioklima pro život člověka....kdo by si ze školy nepamatoval princip fotosyntézy. Zkrátka jsme tu všichni prožili příjemné podzimní odpoledne, za což kolektivu mateřské školy děkujeme.  Rodina Hanikových

ORL ambulance  MUDr.Renata Fabiánová - Městská poliklinika  oznamuje změnu:
Od 1. ledna 2016 bude přemístěna do Lékařského domu v Litomyšlské ulici (zelená budova u Billy)
Hokejisté vyhráli v Litomyšli : HC Litomyšl - HC Kohouti  2 : 4  Více na www.kohouti-ceskatrebova.cz

 

Do konce roku bude hotová silnice z České Třebové až po Zhoř 

Pardubice (21. 10. 2015) – Silnice II/358 Česká Třebová – Zhoř bude do konce roku jako nová. Úsek od podjezdu pod železniční tratí v České Třebové po odbočku u restaurace U Kohouta dlouhý přes dva kilometry právě rekonstruuje Správa a údržba silnic Pardubického kraje a dostane se i na zbývající kilometrovou část silnice až ke Zhoři.
„Pokud nezasáhne krajně nepříznivé počasí, zvládneme opravit celý úsek až po Zhoř do konce roku,“ sdělil hejtman Martin Netolický. „Celkové náklady za dvoukilometrový úsek jsou 14 milionů korun bez daně z přidané hodnoty a zaplatí je příspěvek ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Šest milionů na zbývající část zaplatí ze svého rozpočtu Pardubický kraj,“ řekl hejtman Martin Netolický.
V roce 2009 byl na této silnici obnoven úsek od Němčic po Zhoř (včetně průtahu obcí). O rok později Pardubický kraj modernizoval úsek v intravilánu města Česká Třebová od křižovatky se silnicí I/14 až za železniční podjezd. Na tento úsek navazuje letošní oprava, kterou Pardubický kraj zahájil 15. září.
„Oprava silnice spočívá v odfrézování stávajících krytových vrstev, pokládky výztužné geomřížoviny a následně asfaltobetonových krytových vrstev, vyčištění odvodňovacích příkopů, provedení vodorovného dopravního značení a osazení zádržného systému, práce jsou prováděny za dopravního omezení,“ popsal právě probíhající opravu náměstek hejtmana pro dopravu a dopravní obslužnost Jaromír Dušek.

RYBÁŘSTVÍ LITOMYŠL s.r.o. Vás srdečně zve na tradiční výlov rybníka Hvězda u Třebovic, který se uskuteční dne 3. a 4. listopadu 2015. Prodej živých ryb přímo na hrázi rybníka. Také zde bude přímo na hrázi ryba kulinářsky připravena k ochutnání.
Čas prodeje – 9 -16 hodin. Těšíme se na Vás.


 
Prezident republiky navštíví Pardubický kraj

Prezident republiky Miloš Zeman navštíví Pardubický kraj ve dnech 2. až 4. listopadu. V úvodu cesty ho doprovodí manželka Ivana. Hlava státu po setkání na Pardubicku tentokrát zavítá do východní části kraje. Navštíví Králickou
pevnostní oblast, Zámrsk, Jablonné nad Orlicí, Žamberk, Lanškroun a Svitavy. Více ZDE
 
ZO ČSOP Zlatá studánka Č. Třebová pořádá ve čtvrtek 22.10.2015 v 16 hodin v Ekocentru Červenka přednášku Ing. Aleše Radila ze Střední školy zahradnické a technické v Litomyšli
STROMY, STROMY, STROMY
Řez stromů na stanovišti (ovocné stromy, alejové stromy). 
Vstupné dobrovolné.
AKCE JE FINANČNĚ PODPOŘENA PARDUBICKÝM KRAJEM A MĚSTEM ČESKÁ TŘEBOVÁ
Den otevřených dveří v novém závodě Korado, a.s.

Akce, cílená k připomenutí 50 let výroby radiátorů v České Třebové v tehdejším OPPMP Koventa, se konala v sobotu 17. října a měla perfektní organizaci. Zájem veřejnosti byl opět velký a přesto se nikde netvořily velké fronty. pořadatelé připravili perfektní možnot registrovat se předem a domluvit si určitou hodinu, která nejvíce vyhovuje. Organizací parkování automobilů pomáhala městská policie, při zaplnění parkoviště u Korada bylo možné využít plochu dříve používanou pro cirkusy, bohužel ale blátivou. Registrovaní návštěvníci dostali označení své skupiny, které postupně odcházely na prohlídku závodu. Den otevřených dveří se zde konal již vícekrát, takže bylo možné očekávat, co bude k vidění a porovnávat. Návštěvníci navíc dostali malý dárek, bylo připraveno občerstvení, pouze sychravé počasí (ale nepršelo) způsobilo že venkovní trakce pro děti nebyly tak využity. Ale i za takových podmínek dokázali v Koradu připravit pro veřejnost velmi zajímavou akci pro stovky zájemců.
Ušní boltce budou operovat v přímém přenosu

Do Svitavské nemocnice se sjedou ve dnech 22. -23. října už podruhé odborní ORL lékaři z celé republiky na kurz Plastiky boltců. V jeho průběhu budou lektoři prezentovat rozdílné techniky operace odstátých ušních boltců. Operace budou přenášeny formou videokonference do přednáškového sálu, kde budou jejich průběh účastníci diskutovat přímo s operatéry na sále.
Oddělení otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku Svitavské nemocnice pořádá tento kurz ve spolupráci s Klinikou dětské ORL Brno, oddělením dětské plastické chirurgie Brno a Klinikou otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku Pardubice. Loni v průběhu dvou dnů operovalo pět lektorů z těchto pracovišť celkem pět dětí. O kurz byl z řad lékařů nebývalý zájem, řada zájemců proto musela být z kapacitních důvodů odmítnuta. Proto se kurz letos koná znovu.
Kdy a proč se operace uší provádí?
Je vhodná u nežádoucího postavení, velikosti nebo tvaru ušních boltců. Provádí se u dětí, nejlépe ve věku 5 - 10 let, ale i u dospělých. Ušní boltce jsou z hlediska tvaru a stavby velmi složitým orgánem. Pro celkový výraz obličeje jsou stejně důležité jako oči, nos či ústa. Jejich tvar je variabilní, ale u všech lidí můžeme na boltci vysledovat pravidelné struktury. Tyto struktury umějí odborníci vymodelovat do co nejpřirozenějších tvarů. Nejčastěji se řeší odchylky od normálního postavení ušních boltců (odstáté boltce), ale i jejich velikost nebo složitější vývojové vady. Tvarové odchylky nebo deformace jsou nejčastěji vrozené, ale mohou nastat i po úrazech ucha nebo v důsledku kožních nádorů na boltci.
 
Explosia zpřísní kontroly areálu

Pardubice (21. 10. 2015) – Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický se v úterý sešel s generálním ředitelem společnosti Explosia Josefem Tichým. Cílem schůzky bylo především ujištění se o přijatých opatřeních v souvislosti s nálezem chemikálií a výbušnin v rodinném domě jednoho ze zaměstnanců společnosti ve Valech u Přelouče.
„Jednání s generálním ředitelem jsem svolal, jelikož mne zajímala nově přijatá bezpečnostní opatření v souvislosti s podezřením, že z areálu mohly být v minulosti vynášeny produkty a meziprodukty, a to jak chemikálie, tak výbušniny,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Byl jsem ujištěn, že v posledním období byla zostřena ostraha areálu včetně intenzivnějších namátkových kontrol zaměstnanců. Přijatá opatření tak budou učiněna v maximální možné míře, aby k podobným excesům v budoucnosti nedocházelo, byť nelze úplně eliminovat selhání jednotlivce,“ dodal závěrem hejtman Netolický.
Koncem září zasahovali policisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu na několika místech republiky, přičemž v rodinném domě ve Valech u Přelouče nalezli údajně desítky kilogramů výbušnin, zbraně i jedovaté látky, které měly dle jejich zjištění pocházet právě z areálu pardubické společnosti.
 
Terapeutická dílna má díky podpoře kraje svůj e-shop

Obecně prospěšná společnost Momo Chrudim představila nový e-shop na stránkách www.plstime.cz. V jeho nabídce jsou ovčí vlna, pomůcky pro plstění a plstěné výrobky, které vznikají v rámci sociálně terapeutické dílny Momo. Zřídit tento e-shop bylo možné díky podpoře Pardubického kraje.
„Jsem velmi rád, že se podařilo z prostředků Pardubického kraje podpořit vznik e-shopu a nabídnout široké veřejnosti nevšední výrobky uživatelů sociální služby. Momo Chrudim patří mezi poskytovatele, kteří využívají současných trendů v on-line prostředí včetně poskytování slev na své výrobky prostřednictvím krajského slevového systému Rodinné pasy,“ uvedl krajský radní pro sociální věci a neziskový sektor Pavel Šotola.
V e-shopu plstime.cz zájemci naleznou originální obaly na knihy a mobilní telefony, prostírání na stoly, taštičky se zipem, kabelky, míčky, plstěné tulipány a šperky. Výrobky vznikají kombinací suchého a mokrého plstění ovčí vlny, jsou vyráběny ručně a každý je jedinečným originálem. Na jejich vzniku se nejvyšší možnou mírou podílí klienti sociálně terapeutické dílny. Výrobky nesou značku „ŽELEZNÉ HORY regionální produkt“. Koupí jakéhokoli je podpořen provoz sociálně terapeutické dílny Momo, která umožňuje lidem s mentálním, tělesným a zdravotním postižením z Chrudimi a okolí zapojit se do smysluplného pracovního života.
Nový e-shop nabízí svým zákazníkům také výrobky podle jejich vlastního návrhu či požadavku. U konkrétního typu výrobku je možné zvolit vlastní motiv, velikost a barevnost.  Ambicí e-shopu plstime.cz je také inspirovat a vést lidi k vlastní tvorbě.
Poslání obecně prospěšné společnosti Momo Chrudim
Momo Chrudim, o.p.s. vytváří prostor pro kreativní tvoření s ovčí vlnou, pro práci s přírodními materiály, prostor pro tradiční řemeslnou výrobu. Tento prostor otevírá dospělým lidem s mentálním, tělesným a zdravotním postižením, kterým tak umožňujeme získávat pracovní zkušenosti a dovednosti vedoucí k co nejvíce samostatnému a nezávislému životu. Momo Chrudim, o. p. s. pořádá tvůrčí a vzdělávací kurzy pro širokou veřejnost. Nabízí možnost zastavovat se, naslouchat sobě i druhým, tvořit, vyzkoušet si tradiční řemesla. K tvůrčí práci s ovčí vlnou vede také děti a mládež. Svými aktivitami a výrobky z ovčí vlny přináší radost svým klientům, zákazníkům i zaměstnancům.
Pro více informací kontaktujte ředitele Momo Chrudim, o. p. s Jana Rodinu Tel.: +420 775 780 950
Email: info@devcatkomomo.cz  Web: www.devcatkomomo.cz


VÁNOČNÍ ŠTOLA

KLUB ČERVENKA POŔÁDÁ 4. listopadu 2015  v 16.00 hod.
v Ekocentru Červenka,  ZŠ Habrmanova, Česká Třebová
9. DÍLNA: 4.11. VÁNOČNÍ ŠTOLA
Lektorka: : Jarmilka Nováková
Pomůcky: šicí a řezací pomůcky, šicí stroj (je k zapůjčení), tři druhy vánočních látek, vatelín a látka na rub štoly. 
Lektorné:  30,- Kč členky Klubu Červenka a 60,- Kč ostatní účastníci
http://www.ctrebova.cz/klub-cervenka.  Finančně podpořeno Pardubickým krajem

Hledáme pěstouny - A m a l t h e a , o. s.

emýšlíte o pěstounské péči? Umíte si představit, že Vás bude doma o jednoho víc? Navštivte besedu pro zájemce. Cílem je oslovit potencionální zájemce o pěstounskou péči, zprostředkovat jim informace o procesu přípravy na pěstounskou péči a schválení. Nepostradatelnou součástí našich náborových setkání je přítomnost stávajících pěstounů, kteří mohou pomoci zájemcům nahlédnout na pěstounskou péči z pohledu každodenního života. První setkání v budově Červeného kříže v Ústí nad Orlicí dne 3.11. od 17:00 do 19:00. Druhé setkání v prostorách Coffee club Berenika ve Vysokém Mýte dne 9.11. od 16:00 do 18:00.