Českotřebovský deník 252/2015 (23/10)                                
Nová pamětní mince 200 Kč  je věnována Janu Pernerovi 

Novou pamětní stříbrnou 200 Kč  minci vydala Česká národní banka k 200. výročí narození Ing. Jana Pernera, stavitele železnice Olomouc - Česká Třebová - Pardubice - Praha.  Na minci najdeme nejen reliéf s portrétem Jana Pernera, ale také na druhé straně mapku tratě, na které je dobře vyznačena také Česká Třebová. Mince se dají zakoupit ve sběratelských prodejnách v různém balení, cena je ovšem vyšší než 200 Kč, a pohybuje se mezi 590 - 650 Kč. Děkuji Ing. Nohavovi za upozorněn í na vydání mince a její předvedení.  Sběratelská cena mince bude nepochybně stoupat, byla vydána v limitovaném nákladu, mohla by být pro českotřebovské  patrioty zajímavá, možná také i pro některé firmy, které by mohly užít tuto velmi vydařenou "medaili" jako dárek či ocenění dobré práce...
Z vydané mince mám velmi dobrý dojem, autor akademický sochař Zbyněk Fojtů si na rozdíl od J. Garguláka nepochybně s portrétem Jana Pernera věděl rady.  

Pamětní stříbrná mince vydaná ke 200. výročí narození Jana Pernera, Proof - emise září 2015
Nominální hodnota : 200 Kč
Autor : akademický sochař Zbyněk Fojtů
Materiál : 925 Ag, 75 Cu
Průměr : 31 mm
Síla : 2,25 mm
Hmotnost : 13 g
Provedení : špičková kvalita (Proof)
Hrana : hladká s vlysem „ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA * Ag 0.925 * 13 g *"
Limitovaný náklad : 10.600 ks
Emise : 2. září 2015
Emitent : ČNB
Mincovna : Česká mincovna a.s.
Každá stříbrná mince je uložena v ochranné plastové kapsli a vložena do tmavě modré krabičky. Součástí je též certifikát pravosti České národní banky.

Kotlíkové dotace - informace

Dotace je určena pro soukromé investory - fyzické osoby a týká se výměny stávajících nevyhovujících zdrojů vytápění za nové.
Základní podmínky pro získání dotace:
Žadatelem je fyzická osoba vlastnící rodinný dům v Pardubickém kraji,
K vytápění objektu je využíván „starý“ kotel na pevná paliva s ručním přikládáním, nikoliv kamna,
krb, plynový, elektrický nebo automatický kotel.
Dotaci také nelze poskytnout na nový kotel v novostavbě, kde se nejedná o výměnu.
Dotace je určena pro soukromé investory - fyzické osoby a týká se výměny stávajících nevyhovujících zdrojů vytápění za nové.
Výše dotace a na co se dotace vztahuje:
70% způsobilých výdajů v případě realizace nového kotle spalujícího pouze uhlí
75% způsobilých nákladů v případě realizace kombinovaného kotle (uhlí + biomasa) nebo plynového kondenzačního kotle
80% způsobilých nákladů v případě, že je projektem realizováno OZE (tepelné čerpadlo nebo kotel pouze na biomasu) 
Uznatelné náklady jsou až do výše 150 000 Kč. Tzn. že maximální výše dotace činí 127 500 Kč.
Podrobné informace s vysvětlením programu uvádíme zde:
http://atelier-dek.cz/kotlikove-dotace
http://atelier-dek.cz/dotace
V případě zájmu připravíme kompletní podklady pro podání žádosti včetně bezplatných konzultací na telefonu 731 421 952.
 


Pouť ke sv. Kateřině Alexandrijské neboli Jabkancová pouť

Římskokatolická farnost – děkanství Vás srdečně zve do rotundy sv. Kateřiny v České Třebové dne 21. listopadu 2015,
kdy budeme slavit  pouť ke sv. Kateřině Alexandrijské neboli Jabkancovou pouť.
 
Program v rotundě:
8:45   Modlitba chval 
9.00  - 13.45 Prohlídka rotundy s průvodcem
14.00  Modlitba i pro ty, kdo se nikdy nemodlili
15.15 – 15.45 Prohlídka rotundy s průvodcem
16:00  Poutní bohoslužba
V přestávkách mezi prohlídkami s průvodcem bude pro zájemce možnost nahlédnutí do tajů staré  hudby…
V průběhu celého dne bude připraveno přání všem dívkám a ženám, které se jmenují Kateřina.
Podle přízně počasí doprovodný program (výtvarné a jiné aktivity,…) v přilehlém areálu.
Za dobrovolný příspěvek budou k dostání kalendáře na rok 2016 s ilustracemi, které vytvořily děti při loňské pouti.
 
PŘIJĎTE SI ZAPRŠET!

Klub Hliníky pořádá již 6. ročník karetní hry "PRŠÍ".
Pro koho? dívky, maminky, babičky, tetičky, sousedky, kamarádky, přítelkyně atd., které mají radost ze hry, ze života,
 ze setkání.
Kde? spolková chata Hliníky
Kdy? sobota 14.11.2015
V kolik hodin? 9.00 prezentace, 10.00 zahájení
Oběd zajištěn.
Pod heslem "Hrajte PRŠÍ, ať Vám to SLUŠÍ" se na Vás těší krásnější polovina Klubu Hliníky!

Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých ČR
a Středisko integračních aktivit SONS ČR Česká Třebová
pořádá pro občany zrakově postižené a širokou veřejnost
dne 5. listopadu 2015
Den otevřených dveří
od 9:00 – 15:00 hod.
PROGRAM DNE:
Výstava kompenzačních pomůcek a poradenství pro zrakově postižené 
prezentace pomůcek – SPEKTRA v.d.n. Praha
poradenství pro sluchově postižené – AUDIOHELP Ústí nad Orlicí
Těšíme se na Vaší návštěvu.
Bližší informace na těchto kontaktech:
Tel:   465 535 325  Adresa:   Mlýnská 900, 560 02 Česká Třebová
Mob:   607 657 188 E-mail:   ceskatrebova-odbocka@sons.cz

Vlajkonošem Pardubického kraje na olympiádě dětí a mládeže bude Dominik Hašek

Pardubice (22. 10. 2015) – Pardubický kraj odeslal přihlášku na Hry VII. zimní olympiády dětí a mládeže ČR 2016. V Ústeckém kraji jej bude reprezentovat 69 mladých sportovců. Vlajkonošem výpravy bude legendární hokejový brankář Dominik Hašek.
„V minulosti vedly výpravu takové sportovní osobnosti jako biatlonista Ondřej Moravec, hokejista Otakar Janecký či bikrosařka Aneta Hladíková,“ sdělil krajský radní pro sport René Živný. „O pořádání této olympiády Pardubický kraj také usiloval, ale bohužel ji získal Ústecký kraj. Rozhodně se budeme ucházet o pořadatelství příští zimní olympiády dětí a mládeže,“ dodal radní.
Zimní olympiáda dětí a mládeže se koná 17. až 22. ledna 2016. Lyžovat se bude na Klínovci v Krušných horách, lední hokej se bude hrát na zimních stadionech v  Litvínově a Chomutově, který se také stane „olympijskou vesnicí“. Sportovat se bude také v Mostě a na Cínovci. O medaile bude bojovat půl druhého tisíce mladých sportovců z celé republiky.  
 
Do roka a do dne je v Horním Újezdě nová silnice

Horní Újezd (22. 10. 2015) – Další ze silničních investic byla ve středu oficiálně předána hejtmanem Pardubického kraje Martinem Netolickým a náměstkem pro dopravu Jaromírem Duškem. Tentokrát se jednalo o dvoukilometrový úsek silnice třetí třídy číslo III/3596 v Horním Újezdu na Litomyšlsku, který vede od křižovatky ze směru od Litomyšle a Proseče do centra obce.
„Silnice byla dokončena doslova do roka a do dne, jelikož v září roku 2014 jsem o dokončení rekonstrukce silnice jednal s panem starostou Boštíkem a dnes je celé dílo hotové,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Silnice je sice zařazena v zásobníku projektů, na které lze čerpat evropské fondy, avšak zatím nemáme jistotu, že tomu tak bude. I přesto máme díky zlepšenému hospodaření finanční prostředky, abychom celou stavbu uhradili z vlastních prostředků,“ dodal hejtman Martin Netolický.
Nový úsek disponuje kromě kompletně nového povrchu také opraveným mostkem, ale i bezpečnostním vodorovným značením, které mimo jiné upozorňuje na blížící autobusovou zastávku a možný zvýšený pohyb chodců.
 
Nový kabát doplnil skvělé vybavení chrudimské průmyslovky

Pardubice (22. 10. 2015) – Moderní vzhled a úsporný provoz získaly budovy Střední průmyslové školy Chrudim. „Strojárna“ se dočkala zateplené fasády, nových oken a dveří a také předokenních žaluzií. Její vzhled tak nyní odpovídá odbornému vybavení, které je technologicky na špičkové úrovni. V letošním roce Pardubický kraj v této škole dokončil investice za více než 72 milionů korun.
„Střední průmyslová škola Chrudim má perfektně vybavené Strojírensko-technické centrum za 24 milionů korun, které jsme dokončili loni. Financoval ho Pardubický kraj a Regionální operační program. Učebny programování, obrábění, hydrauliky, pneumatiky jsou na současné úrovni technologií, které používají firmy, se kterými škola spolupracuje,“ komentoval investice hejtman Martin Netolický. „Nyní se podařilo dokončit vnější úpravu budov, tak aby splňovaly kritéria energetické úspornosti. K dotaci na zateplení z Operačního programu Životní prostředí ve výši 29 milionů korun přidal Pardubický kraj ještě 19 milionů ze svého rozpočtu,“ upřesnil hejtman. Zatepleny byly kromě hlavní budovy školy také tělocvična, speciální učebny, dílny, domov mládeže a spojovací krček budov.
Škola vzdělává 439 žáků v osmi oborech, mimo jiné Strojírenství, Elektrotechnika, Mechanik strojů a zařízení. „Podařilo se nám zachovat zájem o strojařinu. Spolupracujeme s více než 35 firmami a snažíme se, aby naši žáci při praxi pracovali na konkrétních projektech, které pak mohou být i jejich materiální praktickou zkouškou,“ sdělil ředitel školy František Mihulka.
 
Vladimír Špidla se stal ambasadorem proti ageismu

Současný vedoucí Odboru poradců a poradkyň předsedy vlády a bývalý premiér a ministr práce a sociálních věcí České republiky a eurokomisař Vladimír Špidla se stal členem Sítě ambasadorů a ambasadorek Proti ageismu obecně prospěšné společnosti Alternativa 50+. Kdo jiný by se měl stát ambasadorem proti ageismu než politik, který se s tématem sociální spravedlnosti a rovných příležitostí setkával v tolika funkcích – jako ministr, jako předseda vlády i jako evropský komisař pro zaměstnanost, sociální věci a rovné příležitosti, ale samozřejmě i jako vedoucí Odboru poradců a poradkyň předsedy vlády nebo ředitel Masarykovy demokratické akademie. Vladimír Špidla
Mezi ambasadory a ambasadorkami Proti ageismu přibývá vedle významných osobností veřejného či kulturního života i současných či bývalých politiků a političek ve vrcholných funkcích. V Síti ambasadorů a ambasadorek Proti ageismu už jsou například ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dientsbier nebo ministryně práce Michaela Marksová. „Téma ageismu a diskriminace na základě věku je v České republice velký problém, i proto nás velice těší, že se k boji proti němu hlásí i tak významné osobnosti, jakou je právě Vladimír Špidla,“ říká socioložka organizace Alternativa 50+ Kateřina Kňapová.
V roce 2015 se aktivity sítě Proti ageismu zaměřují na téma ageismu v médiích. „Naším hlavním cílem v letošním roce je podívat se na to, jak média píšou a hovoří o starších lidech. Plánujeme i zpracování výzkumu na téma zastoupení novinářů a novinářek po padesátce v českých, nejen veřejnoprávních médiích, a zda jsou v tomto ohledu média zrcadlem společnosti, nebo posilují negativní stereotypy o starších lidech,“ dodává k činnosti sítě Kateřina Kňapová.
Alternativa 50+
Dlouhodobě odbouráváme předsudky, podle kterých lidé po padesátce patří „do starého železa“ a neobstojí na trhu práce. Bojujeme proti věkové diskriminaci u zaměstnavatelů i ve společnosti. Podílíme se na změnách zákonů a vládních opatření. Aktivně přispíváme k nastavování a zkvalitňování podmínek podporujících rovné příležitosti na pracovním trhu.