Českotřebovský deník 255/2015 (26.10)                                
 

Šek pro DDM Kamarád

Před zahájením nedělního utkání krajské hokejové ligy Česká Třebová – Polička předal předseda Kohoutů Vladimír Vaněk šek na částku 9 500 korun ředitelce českotřebovského Domu dětí a mládeže Kamarád.
„Byla to v podstatě definitivní tečka za minulou sezonou, v níž jsme vybojovali skvělou třetí příčku. Na závěrečném klubovém galavečeru proběhla dražba dresu útočníka Jakuba Fúzika, po základní část soutěže jejího nejlepšího střelce,“ připomenul Vladimír Vaněk, který dres po dramatickém souboji s obráncem Ondrou Poulem vydražil a veřejně přislíbil, že peníze věnuje na dobročinné účely.  „Rozhodl jsem se, že částku 9 500 korun, kterou dávám ze svého, věnuji těm nejmenším. Dům dětí a mládeže Kamarád s dětmi kvalitně pracuje, nebyla to složitá volba,“ vysvětlil Vladimír Vaněk.
 
Listopadové vydání Čt. zpravodaje bylo předáno do tiskárny,
ve středu bude o státním svátku dokončeno a předáno k distribuci do schránek předplatitelům.  Již po druhé se předává celé připravené číslo pro tisk elektronicky na dálku, není třeba připravovat  fólie pro tisk což práci urychluje a současně také částečně zlevňuje. mělo by se projevit  především na kvalitě fotografií, které jsou připraveny vlastně jako "z filmu". Listopadové vydání českotřebovského zpravodaje má opět jako minule 108 stran.  Nejvíce stránek (celkem 5 a  s titulní stránkou vlastně 6) je věnováno 70. výročí založení VDA, správněji podle dnešního názvu VOŠ a SŠ technické Česká Třebová.   Na titulní stránce uvádíme barevné fotografie obou jejích areálů a věnujeme se historii i současnosti školy a také budoucnosti. Ta je nejen v podpoře technického vzdělávání mládeže, ale také ve stavě nové tělocvičny, která bude dárkem k sedmdesátinám školy. Tak to alespoň formuloval hejtman Martin Netolický.

Dopoledne 26/10 se na českotřebovské radnici konala tisková konference, ze které vyplývají některé nové informace hodné zveřejnění. Nový rekonstruovaný most přes Třebovku v Benátkách bude  bez slavnostního stříhání pásky otevřen pro provoz v pátek 30. 10. ráno po čtyřměsíční rekonstrukci bude zase cesta do Benátek mnohem kratší než dosud.  Za tuto dobu jsme si ukázali, jak most chybí a jak bude nyní dobře, že jej máme zase v pořádku. Nevypadá špatně a hlavně již nehrozí žádná havárie. Koroze konstrukce dřívějšího mostu byla povážlivá.

Taneční škola Knířovi informuje
Pokračují taneční pro „dospěláky“ – začátečníky a mírně pokročilé. Každý čtvrtek si s námi můžete přijít zatančit SALSU.
Pokračuje pravidelná úterní tančírna.  Aktuální informace a podrobnosti k akcím najdete na www.knirovi.cz nebo na Facebooku (Taneční škola Knířovi).  Tel.: 606 223 070
 
,,NESEĎTE DOMA A PŘIJĎTE TANCOVAT“

V neděli 29. listopadu 2015 od 19.00 hod  pokračuje
Taneční kurz pro dospělé, manželské a přátelské páry, na tanečním sále restaurace
,,POD SKALKOU“ v České Třebové
Jde o 10 lekcí od základů k dalším tanečním variacím
Info na tel. 733706123.  Srdečně zve učitel tance Jan Bílek

Město má starosti s novou vyhláškou upravující  podmínky zkoušek pro získání oprávnění k řízení motocyklů. Nová vyhláška, která má platit od 1. listopadu přináší  pro pověřená města novou povinnost realizovat nový typ zkoušky a připravit pro ně(na svoje náklady?) plochu 50 y 100 metrů, kde by řidiči dle pokynů instruktora dokázali jak ovládají samostatně stroj. Vyhlášku připravilo ministerstvo dopravy aniž předem předalo městům a obcím nějaké informace. Text nové vyhlášky není zatím ani přesně k dispozici. Starosta Jaroslav Zedník je členem předsednictva sekce Svazu měst a obcí, proto inicioval jednání i s pracovníky ministerstva o tom, jak nový problém řešit a zda nebude nutné platnost vyhlášky oddálit až na dobu, kdy bude splnitelná.

Dnes v pondělí 26. října se mělo na Ministerstvu dopravy konat jednání  u ministra Dana Ťoka, hejtmana Martina Netolického, starosty Jaroslava Zedníka a železničního odborníka Dalibora Zeleného o problematice zastávek dálkových rychlíků vyšší kvality v České Třebové. Na přání ministra dopravy byl termín  zrušen a přeložen na čtvrtek 29/10.  Odložený termín již stejně nemůže do nového grafikonu od prosincového data platnosti promluvit, jízdní řady jsou již v tisku.  Hejtman Martin Netolický však přesto považuje setkání za důležité a významné, protože je třeba stanovit principy, podle kterých by se veřejná služby tedy dálková rychlíková doprava dotovaná státem měla realizovat.

Den veteránů si město Česká Třebová připomene ve středu 11.11. odpoledne od 16 hodin kladením věnců u památníku obětem válek v Habrmanově ulici za účasti dechové hudby Řetůvanka. Také jako v loňském roce se k tomuto svátku setkají v České Třebové mladí lidé z České Třebové, Svitu a Olawy, aby plnili úkoly nového projektu, který se opět vrací k posledním dnům války, která byla ukončena právě v tento výroční den 11. 11. 1918. Akce bude plakátována, věříme, že se zúčastní v jako v jiných letech také českotřebovská veřejnost.

Na kruhové křižovatce pod terminálem u vjezdu do podzemních garáží budou brzo instalovány nové hodiny. Budou stát na sloupu uprostřed kruhového objezdu a budou čas ukazovat do tří stran, především tedy do ulice Nádražní a Sadové a také ze strany dopravního terminálu. Již dnes odpoledne se zde zahájily zemní práce, nutné pro položení kabelu, další práce by měly následovat.  Na instalaci hodin pamatuje letošní městský rozpočet částkou 200 tis. Kč.. Hodiny jsou instalovány na základě přání českotřebovské veřejnosti.   O instalaci hodin na dopravním terminálu se již jednou veřejnost zasloužila.  Hodiny byly instalovány přímo na skleněném domečku výtahové šachty umožňující bezbariérový sestup do podzemí. Stály 300 tis. Kč a moc se nevyvedly. Není na ně z dálky nijak moc vidět a večer  po setmění jsou opravdu špatně čitelné. Bylo to asi před rokem poněkud vylepšeno, ale zřejmě jen dočasně, nyní je opět údaj o čase hlavně večer nejlepší nosit s sebou na mobilu nebo na hodinkách....

K vidění  a zakoupení je spousta vánočního zboží, dekorací, námětů na vánoční dárky. Ruční výroba šperků, keramiky, vánočních perníčků, ozdob, vánočních věnečků, svícnů, ale i zakoupení domácích marmelád, klobásek sýrů, šťáv a spousty dalšího zboží. Možnost posezení v naší malé kavárničce s ochutnávkou vánočního cukroví, které pro Vás napečou zastupitelé a uvaří Vám pravý vánoční punč. Můžete posedět i v naší obecní hospůdce Na konci světa. Do Řetůvky přijedou i Vaši občané, aby nám předvedli jak mají šikovné ručičky. Z toho důvodu Vás oslovuji. O děti, které k nám přijedou bude jako každý rok dobře postaráno,  zdarma je připraven dětský koutek, kde si děti pod odborným vedením vyrobí a odnesou vánoční svícny a ozdoby a Vy si  v klidu můžete prohlédnou celou nabídku vystavovaného zboží. Na předchozí ročníky se můžete podívat na našich stránkách  http://www.obecretuvka.cz/fotogalerie.php, v sekci - volný čas - fotogalerie - rok 2014, 2013, 2012.