Prvním koncertem v nové 54. sezóně českotřebovského Kruhu přátel hudby a současně již 481. českotřebovským hudebním večerem byl koncert smíšeného pěveckého sboru Bendl Česká Třebová, který se uskutečnil v Malé scéně ve čtvrtek 1. října 2015. Koncert uvedl předseda Kruhu přátel hudby Dr. Jaroslav Demel a ředitel Kulturního centra Mgr. Josef Kopecký.  Jaroslav Demel s radostí konstatoval pokračující zájem o koncertní předplatné KPH, kde se letos přihlásilo 111 abonentů, což je ve srovnání s dalšími městy nejen ve východočeském regionu opravdu velký počet. Novinkou letošní sezóny v Malé scéně bude generálkovaný klavír, který je v majetku českotřebovské ZUŠ. Teprve druhé výběrové řízení zorganizovaní Městem Česká Třebová zajistilo solidní firmu z Hradce Králové, která v současné době klavír opravuje. Renovovaný klavír nové kvality  bude mít své trvalé místo v Malé scéně místo dosavadního zkráceného křídla, které nemá schopnost udržet kvalitní ladění a není ani koncertním nástrojem nejvyšší třídy. Nový klavír nejvyšší třídy by již měl být připraven pro listopadový koncert KPH a tak se můžeme těšit na nové zážitky.
Pěvecký sbor Bendl připravil pro koncert průřezový program ze svého repertoáru, ve kterém byly skladby svých tří sbormistrů.  Moderátorka programu Mgr. Zuzana Kupková připomněla nejdříve zakladatele sboru Jindřicha Pravečka staršího, který vedl sbor Bendl v prvních letech jeho činnosti po založení 6. ledna 1923. Proto byla také v úvodní části koncertu zařazena Pravečkova skladby Rodný kraj. Bendl si připomněl také bývalého sbormistra Františka Kajetána Zedínka, i  to, že má ve svém repertoáru několik Zedínkových skladeb.  V programy byla zařazena "Píseň", kterou složil  F.K. Zedínek speciálně pro Bendl k devadesátému výročí založení sboru  Bendl.  Zedínkovu "Píseň" (na slova J. Seiferta) dirigoval František Mikeš, sólo František Čech. Ostatní  skladby dirigoval Mgr. Josef Menšík. V historii Bendl je po roce 1989 určitá mezera, kterou právě po nástupu ředitele Bohuslava Mimry do funkce ředitele českotřebovské ZUŠ po znovuobnovení sboru pomáhali zacelit Josef Menšík a Petr Pálka. Ten byl třetím sbormistrem, na kterého se na koncertu vzpomínalo. Jak jinak než skladbami z Ralbické mše, kterou s  Bendlem provedl také lužickosrbský sbor LILIJA z Ralbitz.  Zajímavostí v programu koncertu bylo také zařazení části Benedictus z Preislerovy mše Missa Solemnis. Bendl tím vzdal hold celé rodině Preislerů, kteří se od svého příchodu do České Třebové podíleli na rozkvětu hudebního života města Česká Třebová.
Bendl zpívá nejen ve Třebové, ale také na zájezdech s dalšími sbory, také v zahraničí. Nejdelší tradici má spolupráce s italským sborem Il Rifugio, která byla po delší době opět před dvěma lety obnovena, italský sbor jsme  mohli opět přivítat v našem městě.  Na oplátku ozval Bendl nyní koncertovat do Itálie, a tak se Bendlovci opět v červnu 2016 těší na návštěvu města Seregno.   Na připomínku této spolupráce uvedl i na úvodním koncertu sezóny Bendl jednu z písní italského sboru "Signore delle cime", snad jako důkaz, že se již na italský zájezd pilně připravuje. 
V další části měl koncert rychlý spád, Bendl zařadit klasické skladby svého repertoáru, ve kterém ukázal, že zvládá různé styly.  Vyvrcholením pak byly dva operní sbory. Mimo tradičního smetanovského sboru "Proč bychom se netěšili" to byl ještě také krásný sbor židovských otroků z Verdiho opery Nabucco, který se určitě bude také hodit při italském zájezdu.
Koncert na úvod sezóny zajistil Bendl sám bez posil a dokázal, co krásného pro své příznivce a posluchače dokáže. (mm)