Jaroslav Dušek (* 30. dubna 1961 Praha) je český filmový a divadelní herec. V roce 1980 společně s Janem Bornou založil divadlo Vizita, které je od roku 1985 založeno na čiré pódiové improvizaci. Znám je také díky uvádění slavnostního předávání Českých lvů. Zahrál si v mnoha úspěšných filmech. V roce 2008 obdržel od Českého klubu skeptiků Sisyfos "anticenu" stříbrný Bludný balvan za „dobré šamanské rady pro každý den“.[]Jaroslav Dušek je v poslední době vidět také díky svému alternativnímu způsobu života.

V České Třebové vystoupil Jaroslav Dušek v sobotu 10. října večer v Kulturním centru na vyprodaném představení "Čtyři dohody Láska, Vztahy Přátelství" z pohledu toltéckého šamana Dona Miguela Ruize, vydařené akci, kterou pořádala městská knihovna. Představení Jaroslava Duška bylo vyprodáno již před několika měsíci. Jaroslav Dušek přijel do České Třebové v předstihu již odpoledne a na pozvání Slávky Petrové navštívil alternativní základní školu Na rovině, kde zaparkoval svůj elektromobil již před 16. hodinou. Nejdříve bylo zapotřebí zajistit nabíjení baterie - u školy Na rovině bez problému, pak také večer u Kulturního centra, aby se večer po představení dostal  bez problému domů do Žďáru nad Sázavou..

Vidět úspěšného a zajímavého herce a vynikajícího vypravěče na jevišti je jistě zážitek, o to větší jej měli v kolektivu učitelů a příznivců alternativního vzdělávání v soukromé ZŠ Na rovině. Jaroslav Dušek se zde rozhovořil nejen o herecké práci, ale především o svém alternativním způsobu života, o tom, jak se k němu dostal a jak mu tento způsob žití vyhovuje. Jaroslav Dušek je znám také osobitým přístupem k jídlu, je prakticky vegetarián, i když až tak 100% důsledný, že by odmítal třeba některé produkty původem z živočišné říše, s jednoduchou připravenou svačinou, jejímž základem byl tmavý chléb byl spokojen, místo ovocného čaje ale požadoval černý čaj. Ukázalo se, jak hodně blízko má k pojetí výchovy a působení na děti v českotřebovské ZŠ Na rovině.  Sám výuku s využitím metod pedagogiky Montesori a návratu k přírodě propaguje a sám se těmito zásadami řídí. Prošel si nově zařízenou školu a pochválil co se dalo, dokázal oslovit a promluvit i s dětmi, kteří se dnes učí často také vlastně sami  od prostředí ve kterém žijí a je na nás, abychom jej pro děti udělali zajímavé, podmětné, abychom odpovídali na jejich zvídavé dotazy, pochválili a usměrňovali vývoj tak citlivě, aby dítě ani nepoznalo, že je vlastně někým řízeno. 

V diskuzi, která nebrala konce se ukázalo, že Jaroslav Dušek je mimořádně aktivní sečtělý člověk,  nejen dobrý vypravěč, ale také dokáže poslouchat druhé a rychle pochopit pravou podstatu problému.  Mohl jsem na vlastni oči a uši zjistit, že českotřebovská alternativní základna pod Peklákem na něho udělala velký dojem, cítil se zde "jako doma" a rád ji doporučí svým známým. Neznám všechny detaily a závěry jednání, ale nevěřím, že by Jaroslav Dušek byl Na rovině naposledy.  Však se domlouvala i témata, o kterých by mohl přijet dětem vyprávět. Takový autentický osobní příběh a osobní setkání působí (nejen) na děti  nejvíce... (mm)